Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

a wracając do tematu.

Projektu szukałam ponad rok. Działka "w rodzinie" od lat i od lat "przeznaczona na nasz dom". Darowanemu koniowi itd..

Do 2005 mogliśmy pomarzyć o domu z powodu permanentnej "bidy" ale powoli stawaliśmy na nogi po wieloletnim wynajmowaniu mieszkań.

Jak wszyscy - kupowałam katalogi, setki katalogów,tysiące katalogów które przekazałam pewnemu miłemu człowiekowi :):) Mam nadzieję, że cos znajdzie dla siebie :) Wolałam je oddać niż 550- ty raz je przeglądać. :wink:

Co kilka dni robiłam sobie "wieczór z projektami". Szukałam, zmieniałam założenia...

Mąż nie mógł juz tego słuchac - chciał mieć dom, ale chyba bardziej dwupoziomowe mieszkanie....ale nie mamy wyboru.

W końcu kartka papieru, długopis. I spisałam czego oczekuję od mojego domu. Po obejrzeniu tony katalogów wiedziałam czego chcę:

- parterowy z poddaszem

- konkretne wielkości pokoi ( żadnych 8 metrów)

- oddzielnie mieszkanie na parterze składające się z 2 pokoi, kuchni i łazienki.

- garaż dwustanowiskowy

- pozostała część parteru to salon, kuchnia i łazienka gościnna

- otwarty salon ( widoczne schody i antresola)

- opcjonalnie: garderoba, pom. gosp., miejsce na saunę, dodatkowy pokój ( być może dla kogoś do opieki dla teściów i brata mojego męża)

- bez piwnicy ( wysoko woda)

- dach nieskomplkowany

- może oddzielne wejście ale niekoniecznie

- bryła prosta z garażem wewnątrz

warunki - działka:

Działka - trapez, szerokość wjazdu 17 metrów :)

Za wiele to takich projektów nie znalazłam :):)

Pierwszym hitem był Archonu Dom w Hiacyntach. Bardzo fajny, niewiele zmian, tylko jakoś tak............ nie bardzo wyobrażałam go sobie na działce. Wydawał mi się za duży, zbyt monumentalny....pięknie pasował do 1 ha działki a nie do moich 11 arów...

Jak juz obejrzałam wszystkie na świecie projekty domów wielopokoleniowych wiedziałam o co chodzi w tym bałaganie i wiedziałam jakie mam potrzeby.

I znów kartka, ołowek i jazda.

Wiedziałam, że przy tych założeniach mogę zapomnieć o domu poniżej 200 metrów - przykre, ale prawdziwe.

Zaczęłam rysować dom - miał być kwadratem. Po lewj stronie od wejścia miała być część teściów. Po prawej nasza. Parter nawet mi ładnie wyszedł :) I komunikacja się zmieściła i wszystko na miejscu.... ale zabrakło wyobraźni na poddasze. No nijak nie szło.

I wtedy mnie olśniło - "przestań się kobieto szarpać - to się studiuje! - odpuść ".

I tak nastały Święta Bożego Narodzenia. Wigilia - jak zwykle u mnie - wąskie grono : nas 4 + teściowie i brat męża. NIby nic. Ale dodajcie do tego "salon" może 14 metrów,choinkę.............Teść po zawale mózgu - widzę jak się katuje przy tej ławie z niesprawną prawą ręką...

Goście wyszli. Nastąpiła moja ulubiona chwila. Cisza, tylko ja, mąż i dzieci, tort makowy, choinka - cudownie :) Na stole plik nowych, nieprzejrzanych katalogów i czasopism. Na wierzchu Murator.

Coś mnie naszło - odpaliłam laptopa. Mąż popatrzył na mnie co najmniej dziwnie - laptop w Wigilię ? I tak mi zostało przez najbliższe 2 tygodnie - do rana :)

Zajrzałam na stronę. Znalazłam Forum i temat "Z jakiej pracowni projekt gotowy". Spisałam wszystkie strony wymienione przez forumowiczów. Jedną z nich był Archtim.I zaczęłam sprawdzać stronę po stronie. I tam właśnie, właśnie tego wieczora znalazłam MÓJ projekt. Idealny, genialny, właśnie ten, który narysowałam :) 27 grudnia kupiłam.

Oczywiście potem nastąpiło kilka zmian :) :oops: jak zwykle. Ale taka to była historia.

Chcę żeby mój teść jak najszybciej usiadł wygodnie, przy normalnym stole i mógł zjeść Wigilię jak człowiek. Mam nadzieję, że zdążę ...

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak wszyscy - kupowałam katalogi, setki katalogów,tysiące katalogów które przekazałam pewnemu miłemu człowiekowi :):) Mam nadzieję, że cos znajdzie dla siebie :) Wolałam je oddać niż 550- ty raz je przeglądać. :wink:

Aż mnie czknęło :wink:

Katalogi, także te od Ciebie znów wkrótce będą wertowane. Po prawie rocznym antrakcie :-? zaczynamy zabawę od nowa!

W zeszłym roku nie wybraliśmy projektu, temat zawisł w próżni :evil:

Teraz już czas wybrać !

Za rok, mam nadzieję, znajdę kogoś komu się przyda dwa tysiące katalogów :wink:

Jak wiecie czego chcecie to zagladacie po kolei na strony z projektami,wpisujecie w wyszukiwarce to co was interesuje........

tylko wybierac.Kazdemu podoba sie co innego i dla kazdego co innego jest interesujace.To wy bedziecie tam mieszkac,wiec.......

A potem ewentualnie forumowicze moga ocenic,doradzic co do ewentualnych zmian w projekcie itd.

Powodzenia :wink:

PS.Miejcie oczywiscie na uwadze przy wyborze projektu rowniez WZ.

Moja rada: szukać, szukać i jeszcze raz szukać. Znakomita większość inwestorów z forum nie przebija się przez zaporę Wielkiej Trójcy: Muratora, Aripelagu i Archonu. Inne pracownie wbrew pozorom też mają ciekawe oferty.

Szukanie projektu dobrze rozłożyć na kilka podejść, a czas "pomiędzy" wykorzystać na trzeźwią ocenę wybranych faworytów. Ja sama na wiosnę o mały włos nie kupiłam projektu, na który dziś nie mogłabym spojrzeć.

Szukając projektu zwracałam uwagę na: liczbę pomieszczeń; rozkład pomieszczeń względem stron świata; mało przeróbek przy adaptacji; kuchnia, łazienka, pom. gospodarcze blisko siebie. Mając dokładnie sprecyzowane kryteria łatwiej przeglądać setki projektów.

ja to bym jeżeli macie działkę już zakupioną lub upatrzoną najpierw przeanalizowała warunki zabudowy...czasami są bardzo szczegółowe , u nas to oprócz kąta nachylenia dachy , jego charakteru,długość elewacji, wejścia i wjazdy od konkretnych stron...to po dodaniu wpływu stron świata na projekt i wyglądu-wielkości naszego ogrodu rekreacyjnego....baaaaardzo zawęziło poszukiwania....jeżeli trudno Wam zanalizować war.zab. i mieć własne wnioski...skontaktujcie się z architektem...i tak ktoś musi zrobić adaptację....skonsultujcie każdy wybór a to Wam wiele rozświetli....

To jest bardzo fajny projekt

776 metrów powierzchni użtkowej, basen... piwnica na ziemniaki...no bajka

Polecam

oto parter

http://www.villanette.pl/images/chryzolit2_rzut6_big.jpg

tutaj poddasze

http://www.villanette.pl/images/chryzolit2_rzut7_big.jpg

a to link do całego projektu

Chryzolicik

http://www.villanette.pl/chryzolit2.htm

Brac i budowac

Pozdrawiam

ja to bym jeżeli macie działkę już zakupioną lub upatrzoną najpierw przeanalizowała warunki zabudowy...czasami są bardzo szczegółowe , u nas to oprócz kąta nachylenia dachy , jego charakteru,długość elewacji, wejścia i wjazdy od konkretnych stron...to po dodaniu wpływu stron świata na projekt i wyglądu-wielkości naszego ogrodu rekreacyjnego....baaaaardzo zawęziło poszukiwania....jeżeli trudno Wam zanalizować war.zab. i mieć własne wnioski...skontaktujcie się z architektem...i tak ktoś musi zrobić adaptację....skonsultujcie każdy wybór a to Wam wiele rozświetli....

Pod taki dom jak Chryzolit nie potrzebne są żadne warunki zabudowy... jestem tego pewien!!!!

:lol:

To jest bardzo fajny projekt

776 metrów powierzchni użtkowej, basen... piwnica na ziemniaki...no bajka

Polecam

oto parter

http://www.villanette.pl/images/chryzolit2_rzut6_big.jpg

tutaj poddasze

http://www.villanette.pl/images/chryzolit2_rzut7_big.jpg

a to link do całego projektu

Chryzolicik

http://www.villanette.pl/chryzolit2.htm

Brac i budowac

Pozdrawiam

http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gifhttp://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gifhttp://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif a tak na serio, to pewnie każdy powstrzymuje się na siłę, żeby nie zaproponować własnego projektu, bo dla każdego najfajniejszy jest własny.

Miłego szukania

poszukujemy z mezem malego i prostego w budowie domku.

powinien miec wymiary nie wieksze jak 9x9,na parteze salon,kuchnia,wc no i pomieszczenie gospodarcze gdzie chcemy wstawic piec co,zas na poddaszu trzy sypialnie i lazienke.dach dwu spadowy wykluczajac lukerny.przegladalismy duzo projektow karzdy ma jakas wade wkoncu znalezlismy ale ze sypialni wychodza schody na parter.

pomuzcie moze macie jakies projekty odpowiadajace mojemu opisowi bo juz niewiem gdzie szukac,a na indywidualny nas niestac :cry:

:) coś drgnęło.wszystkim za rady serdecznie dziękujemy.Raczej wiemy jaki chcemy mieć dom,niezbyt duży -do 150 m2,może być z poddaszem lub parterówka.Pracownie które są na topie przejrzelismy do podszewki....owszem mają ciekawe propozycje...ale szukamy dalej.Podobają nam sie domy z pracowni BAUHERR....może je znacie.Mają ładne parterówki,ale są to domy rozłorzyste,szkoda troche działki (30x30).

:) coś drgnęło.wszystkim za rady serdecznie dziękujemy.Raczej wiemy jaki chcemy mieć dom,niezbyt duży -do 150 m2,może być z poddaszem lub parterówka.Pracownie które są na topie przejrzelismy do podszewki....owszem mają ciekawe propozycje...ale szukamy dalej.Podobają nam sie domy z pracowni BAUHERR....może je znacie.Mają ładne parterówki,ale są to domy rozłorzyste,szkoda troche działki (30x30).

Parterówki na ogół są rozłożyste :):) Gdzieś to się wszystko musi zmieścić :)

poszukujemy z mezem malego i prostego w budowie domku.

powinien miec wymiary nie wieksze jak 9x9,na parteze salon,kuchnia,wc no i pomieszczenie gospodarcze gdzie chcemy wstawic piec co,zas na poddaszu trzy sypialnie i lazienke.dach dwu spadowy wykluczajac lukerny.przegladalismy duzo projektow karzdy ma jakas wade wkoncu znalezlismy ale ze sypialni wychodza schody na parter.

pomuzcie moze macie jakies projekty odpowiadajace mojemu opisowi bo juz niewiem gdzie szukac,a na indywidualny nas niestac :cry:

Mi sie spodobal kiedys "dom pod lasem" Archonu

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m3f018ae81c361

Aha , lukarny mozna zawsze zlikwidowac , wstawic okna polaciowe

Tutaj macie ponad 100 domów o wielkości 120-150 metrów (parterowe i z poddaszem).

http://studioatrium.pl/atrium.php?p=src&symbol=&min=120&max=150&w=&piwnica=2&garaz=0&typ_domu=7&x=42&y=5

Gdybyście konkretniej wyrażali swoje potrzeby byłoby nam łatwiej Wam coś znaleźć. No ale po Waszych postach wnioskuję, że jeszcze nie za bardzo wiecie czego szukacie.