Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Eskimos w Twoim wywodzie jest sporo racji, tylko :wink:

takie dodawanie pomieszczeń jak np. spiżarni, schodów itp. spowoduje, że to już nie będzie taki mały i tani domek, sporo ludzi mnie namawia na to abym podniosła dom w górę, zrobiła ściankę kolankową, strop terriva itp, owszem można to też wszystko zrobić, ale to też generuje koszty, ja wyszłam z założenia, że jak będę w przyszłości potrzebować większego domu, bo ten mi przestanie wystarczać, a będzie mnie na to stać, to po prostu sprzedam to co mam i wybuduję następny :wink: , a kto wie może w ogóle będę zmuszona do zmiany miejsca zamieszkania więc ... różnie może się w życiu zdarzyć.

A odnośnie garażu to można go dobudować tak jak piszesz z boku, ja tam aż taka wygodna nie jestem i nie przeszkadza mi to, że do garażu bym miała wchodzić z podwórka, na razie mamy zamiar postawić wiatę, poza tym domek drewniany na rowery, grabie, taczki itp. Dla mnie paradoksalnie w tym projekcie największym mankamentem jest zbyt małe pomieszczenie gospodarcze, ale czasami w domu o wiele większym to pomieszcze jest też takie małe więc to akurat jest chyba kwestia upodobań.

A tak w ogóle to nie chcę nikogo przekonywać, że to jest dobry wybór, dla mnie jest dobry, bo mój :lol: i na razie jestem zadowolona z tego co mam :D a głos w dyskusji zabrałam tylko dlatego, że zamieściłeś tą ikonkę :o

Poza tym czy to był dobry wybór tak naprawdę okaże się chyba za kilka lat .

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zlikwidowaliśmy all lukarny, w zamian tego okna połaciowe, z przodu bawole oko, okno od jadalni "wyprostowaliśmy" i pociągnęliśmy do samego dołu, powiększyliśy okna tarasowe w salonie,

my dopiero zaczynamy jeszcze żaden fachowiec nie widział dachu

Dzieki za informację. Czy zmienialiście coś może odnośnie okna w spiżarni?

Pozdrawiam.

w spiżarni okno zlikwidowaliśmy całkowicie

POLA-2

Czy w związku z likwidacją okna w spiżarni przesuwaliście okno kuchenne? Ja najpierw chciałabym obejrzeć Agnieszkę na żywo ale na razie szukam takiego domu gdzieś bliżej centrum niż wybudowali się lontrel i DorkaC. Wstepnie myślę o zlikwidowaniu spiżarni- choć może by się przydała - i wstawieniu w kuchni dwóch okien jak w Agnieszce 2.

Pozdrawiam

POLA-2

Czy w związku z likwidacją okna w spiżarni przesuwaliście okno kuchenne? Ja najpierw chciałabym obejrzeć Agnieszkę na żywo ale na razie szukam takiego domu gdzieś bliżej centrum niż wybudowali się lontrel i DorkaC. Wstepnie myślę o zlikwidowaniu spiżarni- choć może by się przydała - i wstawieniu w kuchni dwóch okien jak w Agnieszce 2.

Pozdrawiam

Okno kuchenne wyśrodkowaliśmy, spiżarnia moim zdaniem jest niezastąpiona, a kuchnia w Agnieszce jest dośyć długa ale bardzo płytka więc jeśli zlikwidujesz spiżarnię to dodatkowo zwiększy się poczucie jej tramwajowości :(

Wciąż nie mogę podjąć decyzji, na który dom powinnam się zdecydować, a czasu zostało mi niewiele. Pomóżcie drodzy forumowicze. Podoba mi się zarówno dom pod jarząbem w wersji z garażem, jak i w serdeczniku - oba są z Archonu. Jeśli wejdzie w grę dom w serdeczniku, to poproszę architekta o doprojektowanie do niego garażu - od strony dwóch sypialni. Oba domy chcę potraktować wyłącznie jako parterowe - znikną więc schody z salonu w jarząbie.

Dom pod jarząbem:

http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m41627cdae6640

Dom w serdeczniku:

http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m41c95a12891aa

Czekam na Wasze opinie.

tukaj

a te rury tak Ci zostaną czy będziesz jeszcze coś z nimi robił?

Witam,

Zainstalowane rury spadowe PCV są oczywiście prowizorką, docelowo będą zainstalowane rury miedziane, ale nie zrobiłem tego, bo jak się domyślasz niedługo by powisiały. Montaż rur docelowych wykonam przed samą przeprowadzką.

pozdrawiam :D

Darek

Hej Nika!

Oto moje dobre rady (dobre!) :

- dobrze, aby salon był od strony nasłonecznionej - południe mniej więcej, więc zbadaj pod tym względem działeczkę; tym samym garaż i wejście od ciemnicy - północy, ew. wschodu; to wszystko aby było jasno i tanio do ogrzania, a te projekty różnią się pod tym (miejsca na salon) względem bardzo

- bryła Domu pod jarząbem na oko wygląda na tańszą w budowie - prosty prostokąt, natomiast serdecznik będzie w środku nieco atrakcyjniejszy

- w serdeczniku spisz dalej od dzieci - co ma swoje plusy :oops: ...czasami :wink:

- poza tym są bardzo podobne, rzeczywiście ciężka decyzja...

Ja skupiłabym się więc na tym nasłonecznieniu. Powodzenia!

przez chwilę pomyślałem, że będziesz łańcuchy montował w takiej postaci jak wiszą te rury. Domek jest ładny i szkoda by było szpecić go łańcuchami a już rury w stanie erekcji to kryminał. Miedź powinna się swietnie komponować. Gratulacje.

Witam,

Dzięki za opinię, o łańcuchach nawet nie myślałem, trzymam się projektu a wszystkie obróbki za namową dekarzy i znajomych ( oni mieli kłopotu z rynnami firmy Marley - w zimie pękały) wykonałem z miedzi. Dlatego też silą rzeczy rury spadowe też powinny być wykonane z miedzi. Poniżej link do postu gdzie zamieściłem zdjęcie przykładowej obróbki.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1456555&highlight=#1456555

pozdrawiam :D

Darek

Wyglada mi na to, ze sa tutaj sami milosnicy - Gemini. To ladny domek! Jednak mi przypadl do gustu projekt - Diuna. Jest mniejsza, i dla dwoch tylko osob, uwazam, iz bedzie idealna. Nie mam pojecia, czy jest ktos na forum, budujacy te wlasnie pietrowa Diune?

Przyznam iz przesledzilam prawie wszystkie watki o Gemini; widzialam nawet zdjecia juz wybudowanego domu - robi wrazenie!

Gratuluje wszystkim budujacym - Gemini!

Żeby doradzić Ci dobrze - musiałbym wiedziec duzo więcej niż dotąd napisałaś. :D

Nie wiem b. wielu rzeczy które mogą byc istotne.

Chocby, jak długa i szeroka jest działka, co ją otacza?

Czy nie jest np. narozna?

Od tego zależą np. widoki z okien które bedziesz miała przez wiele lat.

Jak jest usytuowana wzgledem stron świata?

Żeby czuć projekt trzeba najlepiej widziec a przynajmniej znać dzialkę (to do niej dobiera sie projekt a nie na odwrót).

Nie znam też Twoich preferencji co do:

- dlaczego akurat parterówka?

- czy znasz jej zalety i wady?

- jak dalece ważne dla Ciebie sa kweste finansowe (np. czy jesteś skłonna do rozwiazań które Ci sie podobaja, mimo, że znacząco podnoszą koszty?)

itd. - itd.

Ja mogę się wypowiedzieć co do urody, funkcjonalnosci, czy szacunkowych kosztów budowy budynku, ale wybierać to musisz Ty.

I uroda, wbrew pozorom - nie jest najważniejsz (dom - to nie sukienka).

Budujesz go na wiele lat.

Moda może sie zmieniać, a funkcjionalność (lub nie-) pozostaje.

Napisz cos bliższego - a odpisze co o tym myślę.

Ale to bedzie tylko moje zdanie, a Ty zweryfikujesz, czy Cie przekonuje, czy nie i dlaczego.

Pozdrawiam.

Te projekty są bardzo podobne i jak wspominasz nie planujesz poddasza a wg. mnie 1 łazienka dla rodziny to kłopot na przyszłość. Osobiście wydzieliłabym przynajmniej samo wc żeby np. goście nie musieli korzystać z rodzinnej łazienki. Ale to jest tylko moje zdanie :D. Mnie bardziej podoba się ten projekt w serdeczniku bo jest bardziej urozmaicony zewnętrznie :wink: A tak całkiem serio to ty musisz podjąc decyzję, zastanowić się czy dany projet spełnia wszystkie twoje oczekiwania. Najlepiej zrobic bilans plusów i minusów :)

Pozdrówko!!

Dziękuję serdecznie z odpowiedzi. Powiem szczerze, że drugiegi wc -dla gości- nie planuję. Wynika to z faktu, że sama nie cierpię korzystać z takiego właśnie wc. Wolę łazienkę - przestronniejszą i milszą - ale to już takie moje dziwactwo :oops: Druga łazienka i gabinet, by się przydały, ale na to miejsca przy tej powierzchni już barak :-? Nie zamierzam jednak zwiększać powierzchni domu - chciałabym, aby był po prostu estetyczny i ekonomiczny w utrzymaniu - oczywiście ekonomiczny w ramach rozsądku ( nie kosztem jego wyglądu). Jeśli chodzi o jego położenie, to jak juz pisałam, będzie znajdował sie pod kątem zapewniajacym mu odpowiedni dostęp światła. Działka jest obszerna - prawie 5 tyś. metrów. Dom będzie położony 20 m od drogi.Po długich rozmyślaniach doszłam do wniosku, że chcę mieć dom parterowy - zapewni mi on kontakt z dziećmi i ewentualnymi gośćmi równocześnie - młodsze dziecko ma obecnie 9 miesięcy. Ze względu na ogrzewanie parterówka o tak niewielkiej powierzchni też wydaje mi sie ekonomiczniejsza. Prawdę mówiąc nie potrzebuję ogromnego domu - raczej takiego, który będzie ciepły, estetyczny, bezpieczny i wygodny. Bardzo proszę o dalsze opinie. Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję. Ps. do Eskimosa - dom może być jak spódnica - atrakcyjna i wygodna - tylko takie lubię. :wink:

Diuna też fajna :). Gratulacje.

Niestety, nie była dostępna w katalogu Domowych Klimatów, kiedy wybieraliśmy nasz projekt. Do tego jest o 2 metry zbyt szeroka, aby zmieścić się na naszej działce - Gemini jest jednak węższe (garaż wchodzi w bryłę domu, podczas gdy w przypadku Diuny jest do niej doklejony).

Pozdr.

M