Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PODSUMOWUJĄC:

- domy ogromne jak na parterówki,

- za te parterówki trzeba odpowiednio zapłacić, (czyżby brak schodów był taki drogi? :o )

- zlikwidować tunele komunikacyjne,

- zastanowić się nad lokalizacją kotłowni,

- co z otwartą kuchnią?

- zamiast szaf, gdzieś wcisnąć garderobę,

-gdzie wejście na strych, bo strych musi być koniecznie!

I z czym jeszcze do architekta?

Trochę tego mało :wink:

Wiam,

na początek nasz (prawie) projekt:

http://www.hgatelier.com.pl/h5/index.html

braliśmy jeszcze pod uwagę:

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=228&IdKolekcji=

ale w HG-H5 bardziej nam odbpowiada rozkład pomieszczeń.

A teraz co, wg. mnie, musi mieć dom (rodzice + jedno dziecko):

- spiżarnię - na niewielkie zapasy i gary;

- garderobę - wiadomo po co;

- przestronne sypialnie - niby 15,9m ale szafy wylatują do garderoby więc wystarczy;

- zapasowy pokój - jako gabinet ale nigdy nic nie wiadomo;

- pomieszczenie gosp. - kocioł gazowy, odkurzacz, pralka, kosz na brudną bieliznę, etc.;

- 'saloon' z kominkiem - w salonie porządny stół, wypoczynek, wygodne fotele, kominek -

do stworzenia miłego nastroju i do odciążenia kotła.

Garaż, ze względu na szerokość działki, musi stać oddzielnie.

To wszystko będzie - jeszcze nie wiem kiedy, ale będzie.

przewertowaliśmy wiele katalogów i nic !!!!!!!!!

nic co zadowoliło by nas samych i urzędasów od warunków zabudowy

wreszcie olśnienie - przypadkowo w trakcie zakupów wziołem do ręki w EMPIKu

pierwszy lepszy katalog i od razu wpadłem na nasz DOM

jest taki jak wymyśliła urbanistka (musimy wpasować się w stare domy chyba nawet przedwojenne)

i dokładnie taki jak chcieliśmy : prosty, zwykły , nieduży, funkcjonalny, skromny i tak się też nazywa -------Kopciuszek z Dominanty

http://www.dominanta.pl/projektowanie_domow_projekt_domu_kopciuszek.html

powodzenia w szukaniu !!!

Witam!!

Jestem juz bezsilna w moich poszukiwaniach. Niemal zaden dom nie spelnia naszych wymogow :( Moze ktos sie natknal na taki dom ktory spelnia takze nasze wymagania.

Wymagania:

dom ok 150m2 uzytkowej

garaz dwustanowiskowy

dzialka 22m szeroka z wjazdem od pn

bezposrednie wejscie z garazu do domu najlepiej przez wiatrolap

spizarka przy kuchni

salon, pokoj goscinny, lazienka z prysznicem, jadalnia kuchnia, kotlownia na dole

z salonu kuchnia niewidoczna

na gorze 4 pokoje i lazienka z wanna i prysznicem

w salonie kominek

jakies miejsce na suszarnie

wiem ze chyba 150m2 i te pozostale wymagania sie wykluczaja ;) ale moze jednak jest taki projekt gotowy ktory by temu podolal???

Licze na Wasza pomoc

Pozdrawiam

Marta

WItam wszystkich.

Znalezienie projektu gotowego spełniającego nasze oczekiwania graniczyło z cudem. Przewertowaliśmy chyba milion projektów i żaden z nich nie spełniał naszych oczekiwań. W końcu trafiliśmy na Dom na rozdrożu, który w 95% nam odpowiada.

spróbuj pogadać z dobrym architektem - może coś doradzi,

jeśli nie to tego weź

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=235&IdKolekcji=21

do sprawdzenia oczywiście,

przy twoich założeniach pokoje i tak będą małe, trzeba, oczywiście, podzielić 15-stke, zgadzam się, że ten projekt nie dokońca pasuje na dziełkę z północnym wjazdem - jeśli już to, wg mnie, wersja lustrzana.

Tak ja w temacie mam dylemat z wyborem projektu.

Mąż chce "Dom w agreście" http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&all=1&sid=m43cd17cabc163

Mi natomist podoba się "Alabaster" http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/alabaster/

Podpowiedźcie mi, który z tych domów będzie tańszy, funkcjonalniejszy i który Wam się bardziej podoba... bo przyznam, że im dłuzej je ogladam tym jestem głupsza.

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie :p

Witaj :)

Jeśli chodzi o funkcjpnalność, to zdecydowanie odradzam kręcone schody. Wnoszenie po nich czegokolwiek to udręka, a samo chodzenie też nie należy do przyjemności. A przy tym są pewnie drogie. Ponadto w agreście jest wg mnie b. niefunkcjonalna kuchnia (a przy tym mała). :-? Pokój na górze z okrągłą ścianą może i ciekawy, ale też b. nieustawny.

W tym drugim projekcie nie podoba mi się pok. nr 5. Jeśli to ma być gabinet, to biurko i jakaś półka się zmieszczą. Ale już ze wstawieniem tam kanapy mogą być problemy.

Może jakiś trzeci projekt :wink:

Ale to tylko moje zdanie.

Witam! Muszę wam powiedzieć że ani jeden ani drugi domek nie będzie tani w budowie :lol: . Mają tak zwane " wielospadowe dachy" które po pierwsze nie są tanie w "zrobieniu" a po drugie ucieka duużo ciepła przez taki dach.My szukaliśmy dlatego projektu z dwuspadowym dachem :wink:.Ostatnio byliśmy w domku który miał wielospadowy dach i powiem wam, że poddasze w takim domku jest kiepskie ponieważ ma barrrrdzo dużo skosów. Oczywiście wasze wybrane projekty bardzo mi się podobają aczkolwiek uważam że są mało funkcjonalne- :cry: .Jeśli chodzi o firmy sprzedające projekty to osobiście polecam " MURATORA", przysłali projekt bardzo szybko a do tego doskonale przygotowany.A to jest nasz projekt domku który w zmienionej elewacji wygląda naprawde ładnie 8)

http://www.projekty.murator.pl/search_results_x.html?symbol=d87&nazwa=&powierzchnia=&kondygnacja=&x=0&yam:

Pozdrawiam Serdecznie i życzę udanego wyboru:)

A co powiecie na Wiosnę z Krajobrazów ?

http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/wiosna/

I jeszcze Virgo mi się podoba:

http://www.dobredomy.pl/?id_project=22

No mam taki mętlik w głowie :-? A najgorsze, że czas już najwyższy się w końcu zdecydowac na któryś projekt 8)

Dach dwuspadowy nie wchodzi w grę... jakoś nie podobają mi się takie domy :-? No albo nie miałam okazji trafic na taki, który wpadłby mi w oko.

Nie podobają Ci się domy z dwuspadowym dachem... Cóż, musisz odpowiedzieć sobie na jedno bardzo ważne pytanie.

Czy chcesz mieć dom, na który będziesz patrzeć z podwórka i cieszyć oczy widokiem, czy też może wolisz dom, w którym dobrze czujesz się w środku, ponieważ jest wygodny i funkcjonalny?

My jesteśmy zdeklarowanymi wrogami skosów (o mały włos sami nie zaczęliśmy budowy domu z pięknym, ogromnym dachem kopertowym). Nie wiemy, czy miałaś doświadczenie z mieszkaniem na poddaszu ze skosami Z DWÓCH stron (przylegające ściany). Z naszych obserwacji wynika, że takie rozwiązanie - oprócz walorów estetycznych z zewnątrz - ma same wady i generuje sporo kosztów (najpierw tę nikomu do niczego nieprzydatną podłogę trzeba wybudować, a potem ogrzać powietrze, które tam siedzi i niczemu nie służy).

Dachy dwuspadowe są pod tym względem o wiele lepsze - zabierają powierzchnię tylko na jednej ścianie, zostawiając szczyty. Oprócz tego ściankę kolankową można w takich projektach wyprowadzić wyżej, więc i sam skos tak bardzo nie dokucza. Rozważ takie sprawy, póki jeszcze czas was nie goni. Dom "stodoła" też potrafi mieć bardzo wiele uroku!

Pozdr.

M

Przejrzałem "na szybko" stronę architektów, których projekty preferujesz. Znalazłem 3 "stodoły" o wielkości ok 140-150 mkw, które moim zdaniem warte są zastanowienia. Każdy z tych domów ma swoje wady i zalety - jak to w życiu, nie można mieć wszystkiego. Wydaje mi się jednak, że każdy z nich wygląda ładnie z zewnątrz, czymś ciekawym przykuwa oko i nie zaburza horyzontu pomylonymi proporcjami.

1. Akwamaryn

2. Szmaragd

3. Wenecja

Pozdrawiam,

Maciek

Widzę, że masz wymagania podobne do moich. Miałam b. dużo czasu na szukanie projektu i podobnie jak Ty nie mogłam znaleźć tego idealnego. :( Koniec końców stanęło na SADZE (wersja lustrzana) z pracowni domowe klimaty. Wprawdzie kuchnia była otwarta, ale zamykamy ją niewielką ścianką i suwanymi drzwiami, a powierzchnia przy tych wymaganiach też musiała być trochę większa. Na razie nie mieszkam, ale jestem zadowolona z wyboru. Wydaje się, że dom będzie b. funkcjonalny.

pozdrawiam

gośka