Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Tobie Wlowik także niskie ukłony za opinię.

- hmmm... ciemna łazienka -też się nad tym zastanawiam, choć od xxx-nastu lat mieszkam w bloku z taką oto łazienką i chyba nie jest to dla mnie największym problemy, aczkolwiek pewnie wolałabym z okienkiem tyle że nie wiem jak możnaby to zrobić w tym projekcie...?

- co do tzw. komunikacji, to myślę że potrzebne jest tego trochę w domku po to, aby czuć się w nim swobodnie -chociaż może się mylę więc proszę o sporostowanie

- OKNA -tak wiem o tym, jak tylko zobaczyłam ten projekt to od razu wiedziałam że okna będą wiele większe

- kuchnia duża (wcale nie tak bardzo), ale jeśli ma się w niej znajdować jadalnia....?

- a o KOMINACH to poproszę więcej wyjaśnień, bo doprawdy nie wiem dlaczego są za niskie (najzwyczajniej w świecie się na tym nie znam)

Plis, plis o więcej odpowiedzi!!!

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja sie powinnam nie wypowiadać bo jestem laikiem ale domek bardzo mi się podoba

oprócz:

- za małych okien

- tego, że nie ma okna w łazience, ale z drugiej strony też mieszkam teraz w domku parterowym( szkoda, ze nie własnym:(() gdzie łazienka nie ma okna i nie jest źle :)

Powiedz mi dlaczego tylko ten jeden domek z Boducha jest wyceniony ?

Kasieńka, według mnie:

*można by powiększyć wiatrołap np. dobudowując go z przodu, czyli robiąc mały daszek, zyskałabyś na powierzchni,

*zgadzam się z tym że duży pokój jest trochę kiszkowaty, mało ustawny.

* ja też nie mam okna w łazience na parterze, ale za to mam na piętrze (nie jest to największy problem)

* nie ma miejsc na żadne zabudowy oprócz małej garderoby (raczej na rzeczy zimowe)

* kotłownia oj malutka....nie funkcjonalna,

Szczerze - wybrałabym inny projekt....poszukaj jeszcze...jest tyle parterowych projektów ale bardziej przemyślanych. Jakoś mi on nie leży, ale to oczywiście twój wybór...niczego Ci nie narzucam. Jak chcesz to go buduj!

Groszek

Drogi Gościu.

Widzisz, mnie -podobnie jak Tobie (czytaj:laicy)- bardzo podoba się ten domek, ale wszyscy inni sądzą inaczej - no i chwała im za te opinie!!!

Co do wyceny, to nie mam pojęcia dlaczego tylko ten domek posiada tą opcję -szczerze mówiąc nie zauważyłam nawet tego...

Do Groszka.

Oczywiście bardzo pomogła mi Twoja opinia na inne spojrzenie na ten projekt, ale co do np. tej kotłowni, to mając na celu zainstalowanie pieca olejowego lub gazowego, to myślę że nie jest to tak mała powierzchnia. Myślałam nawet o "wmontowaniu" w kotłownię jeszcze pralni z suszarnią... no ale teraz to już nie wiem.

Mówisz o wielu parterówkach lepiej przemyślanych, więc proszę o przykłady, gdyż analizuję net już od dobrych miesięcy i...NIC. Nie znalazłam domku o tak prostej bryle (kwadrat) i dachu.

Do Zbigniewa Rudnickiego

Zbszku, też już myślałam o kominie na kominek w salonie (to było od samego początku w planie) ale bardzo dziękuję :D

www.boduch.pl/druk.phb?id=45
Coś nie tak z linkiem, bo u mnie sie nie otwiera. Czy chodzi ci o UPB-201?

A wracając do UPB-210 ...

- ciemna łazienka, bo ja wiem. Kiedyś mieszkałam z łazienką z wejściem przez kuchnię :-? :D

- hol i korytarzyk wcale nie za wielkie, jak na parterowy domek

- pokój dzienny wcale nie "kiszkowaty", najmniej ustawny jest kwadratowy, a ten ma całkie dobre proporcje

- szkoda, że nie przewidziano kominka

- mały wiatrołap - gdzie powiesisz ubranie po wejściu? W holu też nie ma na to miejsca

- maleńka garderoba - w pokojach trzeba postawić szafy

- maleńka kotłownia - gdzie ty chcesz tam upchnąć piec, pojemniki na olej, a do tego pralnię i suszarnię :o

Jednak poszukaj jeszcze, może trafisz coś ciekawszego :D

Moim skromnym zdaniem niezly. Wady to wejscie do kuchni przez salon i lazienka: tylko jedna, malutka i bez okna.

Kasieńka wie, że mam taką chałupę, więc odpowiem innym forumowiczom, co sądzę:

1. Zastanawiam się (bez złośliwości) skąd ten trend do łazienek z oknami ? Żeby ktoś z zewnątrz podziwiał "Zuzannę w kąpieli" ?... ;-) Wiecie, kiedyś widziałem projekt, w którym łazienka z WC znajdowała się tuż przy wejściu głównym i miała okno tuż obok drzwi wejściowych - to jakiś absurd, czy każdy wchodzący ma podziwiać zasiadającego na "tronie" ? Przecież takie okno i tak non-stop będzie zasłonięte !

2. Wejscie do kuchni może być z przedpokoju - u mnie została zlikwidowana spiżarnia i pom. gospodarcze na rzecz dużego przedpokoju. Wg mniew bardzo się to sprawdza, bez tych przeróbek przedpokój (wiatrołap) byłby naprawdę mały i raczej niewygodny (to właśnie jest minus tego domu).

3. Połączyłem garderobę i WC w jedną małą łazienkę z kibelkiem, umywalką i kabiną prysznicową. Zatem mam 2 łazienki. Osobna garderoba przy takim metrażu jest IMHO zbędna.

4. Co do oddzielenia salonu od kuchni kawałkiem ścianki - odradzam ze względów estetycznych.

5. "doprojektować te występy, żeby był pełny kwadrat" - Te występy to przewody kominowe i wentylacyjne. Można je przesunąć, ale taki zabieg na pewno nie zmniejszy kosztów oraz może spowodować, że ewentualne posadowienie kominka w salonie będzie bardziej kłopotliwe.

6. "ciemna łazienka rodem prosto z PRL" - hi hi, ta łazienka ma ponad 7 m2 - jak znajdziesz taką w PRL-owskich blokach, to postawię flachę !

7. "zmarnowane 12m2 na korytarz i hol" - czy zmarnowane, czy nie - to zależy od tego, jak zamierza się hall wykorzystać. U mnie z jednej strony będzie szafa z drzwiami suwanymi.

8. "WC z wyjściem na pokój dzienny" - na korytarz, a nie na pokój

9. "kiszkowaty pokój dzienny z kuchnią" - zapewniam, w praktyce nie jest kiszkowaty. Wręcz przeciwnie, ma bardzo zgrabne proporcje i jest "ustawny".

10. "duża kuchnia" - to wada ?!

11. "garaż na jeden samochód" - jak w 95% projektów domów jednorodzinnych

12. "małe okna i grube mury... " - i tu się niestety w pełni zgadzam. Mimo przejścia na porotherm (ściana ma 44 cm zamiast ponad 50) małe okna sa głęboko osadzone, co nie jest dobre. W przypadku woli realizacji projektu warto to zmienić.

13. Można powiększyć wiatrołap bez potrzeby robienia daszku - przestrzeń nad wejściem jest zakryta płytą stropową.

14. "nie ma miejsc na żadne zabudowy oprócz małej garderoby" - już pisałem o szafie w przedpokoju, drga będzie w pokoju narożnym (tym 18.9m2) - w zupełności wystarczy.

15. "kotłownia oj malutka....nie funkcjonalna" - no, to zależy, czym kasieńka zamierza ogrzewać. Jak będzie chciała piec na miał węglowy, to rzeczywiście... ;-) Ja mam piec gazowy w dużej łazience i jest OK.

16. "Wysokość pomieszczeń podniósł bym o jeden pustak" - Racja. Takoż się stało i u mnie.

17. "strop nie drewniany a Teriva." - owszem. Ale to chyba podnosi koszty ?...

18. "Wysyłałam maila do Boducha (...) mam nadzieję że to nie ściema" - pan Boduch tu akurat jest w porządku, jest również otwarty na rozmaite zmiany w projekcie (zaznaczam, nie jestem żadnym jego krewnym ani znajomym).

19. "najmniej ustawny jest kwadratowy" - prawda, nadaje się na sypialnię lub "telewizornię" (TV + jakiś komplet wypoczynkowy)

20. "szkoda, że nie przewidziano kominka" - przewidziano, jest możliwość, tylko na etapie adaptacji trzeba dodać 1 przewód kominowy.

21. Projekt zawiera także projekty instalacji wodnej, kanalizacyjnej, elektrycznej, gazowej i c.o.

22. Pralnia/suszarnia itd. - wiem, że p. Boduch ma też aranżacje poddasza w conajmniej 2 wersjach: na 3 pokoje lub 2 pokoje+łazienka. Jeśli parter nie wystarcza na rozmaite potrzeby, zawsze można pokombinować na pięterku.

23. Koszty - pewna niewielka firma z Katowic zaproponowała mi wybudowanie stanu surowego otwartego za cenę 40% wyższą od ceny podanej przez p. Boducha jako cena "pod klucz" ! Inna firma, z któej usług korzystam, zbudowała dom praktycznie "pod klucz" (bez malowania i armatury wodnej) za cenę ok. 25% niższą od ceny podanej przez p. Boducha. Morał ? "Szukajcie, a znajdziecie" ! ;-)

Tyle tytułem komentarza do wypowiedzi forumowiczów. Ale żeby nie było, że bezkrytycznie chwalę, bo moje, podaję wady:

23. Projekt ma pewne błędy, z których największe 2 to: przewymiarowanie niektórych elementów (koszty !...) oraz różnice w niektórych materiałach na projekcie i w indeksie materiałowym.

24. Pokój mały (11m2) jest naprawdę dość mały, i jeśli coś jest "kiszkowate", to właśnie tenże pokój.

25. Ścianka mędzy kuchnią a salonem moim zdaniem jest zbędna.

Słowem: mi się domek podoba, innym - nie musi. De gustibus non disputandum est.

Pozdrawiam !

TJ

[/b]

TOMKU, jak zwykle się na Tobie nie zawiodłam :D

Bardzo Ci dziękuję za dobre słowa, bo już myślałam, że forumowicze wcisną mnie w podłogę (a twarda...) :wink:

Po tym co mówisz mam coraz większą chęć zobaczyć Twój domek (o ile w ogóle można mieć jeszcze większą chęć???) i na pewno uczynię to mam nadzieję że jeszcze w tym roku (choć już niewiele czasu zostało).

nie rozumiem dlaczego większość z was uważa że łazienka bez okna to wada. Zważcie że jest duża jak na metraż mieszkania i posiada pełen program, nie bedzie pralki bo można w pom gosp.

Dzisiaj przy takich możliwościach wentylacji to żaden problem zwłaszcza że w większości używamy łazienki rano i wieczorem kiedy jest ciemno i tak używamy światła. poza tym zważcie że w łazience winno być nieco cieplej a usytuowanie centralnie zmniejsza straty cieplne.

natomiast wejście do kuchni przez salon to wada

wejście do garderoby z holu zmieniłbym na wejście z korytaża

wejście z kotłowni winno być do wiatrołapu

Domek jest super. A idealu nigdy miec nie bedziesz.

Ja bym tylko zamienil spizarnie na pralnie ( ewantualnie na suszarnie),

bo gdzie chcesz suszyc rzeczy.

W moim domu ( rodzina 4 osobowa spizarnia jest naprawde zbedna), za to

w suszarni non stop susza sie ubrania- ach te dzieci.

Nie wyobrazam sobie tego calego prania wyeksponowanego w ktoryms z pomieszczen, ewentualnie w lazience 7.8 m/2.

To ja jestem tym laikiem- nie obeznałam się jeszcze w tym forum.

Jak dla mnie to widziałam w realu podobne połaczenie pokoju z kuchnią i jak dla mnie pokój wcale nie jest kiszkowaty przy tak dużej kuchni ( tak DUŻEJ) .

Łazienka też jest ok- 7 metrów to nie za duzo ale przecież malusieńka też nie jest- no chyba, że ktos chce mieć pokój kąpielowy- moja ciotka ma łazienkę ponad 30 mkw( tak- tyle!!!) i jak dla mnie to mozna urzadzic tam sale balową- no ale jej o to chodziło- jak dla mnie to takie dup.. ne łazienki nie mają uroku wcale- sa zimne.Tylko te malutkie okna...

Ogólnie się nie znam ale mnie się bardzo podoba- ma w sobie coś jest taki nieobcykany całkiem inny niż te wszystkie podobne do siebie .Fajny.