Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ponieważ dostaliśmy kilka pytań pomocniczych, ale na priva po części odpowiemy na nie tutaj...

O nas i naszej działce

- stanowimy rodzinę 2+3

- nasza działka ma dokładnie 22,4 m. szerokość i 45 m długości

- po bokach są analogiczne działki (kilka na lewo i kilka na prawo), z tym że po prawej nasza działka przylega do drugiej... też naszej działki, ale ją najprawdopodobniej sprzedamy lub zostawimy dla naszego najmłodszego dziecka (nie wiemy jeszcze tego dokładnie, i na razie traktujemy ja jak obcą działkę)

- wszystkie działki mają front od strony południowo zachodniej

- od frontu wszystkie działki przylegają do drogi która jest prywatną współwłasnością wszystkich posiadaczy działek, i ma tak pozostać – droga prywatna ze szlabanem, a więc nie dostępna ogólnie

- w chwili obecnej większość działek porośnięta jest gęsto najrozmaitszymi drzewami (leśne i ogrodowe, głównie liściaste), my naszą działkę oczyściliśmy zostawiając od frontu szpaler ciasno rosnących 10-cio metrowych ładnych akacji

- ale pomimo wycinki mamy i tak z tyłu działki bez mała las drzew liściastych, po drugiej stronie drogi dokładnie taka sama sytuacja, a więc nasza działka wygląda jak polana w lesie

- oczywiście należy zakładać że i inni posiadacze działek wyczyszczą swoje działki z drzew, czyli nie będziemy ich mieli po bokach, ale na pewno pozostaną te z przodu i te z tyłu, a za parę lat urosną drzewa odseparowywujące działki od sąsiadów

O domach

- Diuna III (oczywiście w odbiciu lustrzanym) podoba się nam bardzo: bo na akuratny dla nas metraż, bo ma rozsądną kubaturę; bo żona lubi balkony; bo można ją podzielić na niezależną wręcz część dolną i górną (to tak na przyszłość, gdyż na starość my możemy sobie mieszkać na dole, a z poddasza można zrobić samodzielne dwupokojowe mieszkanko dla naszego dziecka ze schodami tuż przy wiatrołapie – a więc bez przechodzenia np. przez salon ); bo jest ładna, bo ma łazienkę na dole, bo ma pomieszczenie gosp. z wejściem od ogrodu; bo można na kilka sposobów zaaranżować poddasze; bo ma strych; i kilka innych miej istotnych cech...

- W Diunie III nie podoba się nam kształt kuchni; brak porządnego podcienia, umiejscowienie wyjścia na taras (u nas dokładnie na północ), ma za mały wiatrołap, i parę innych drobiazgów – domyślamy się że kilka zmian poprawi taki stan rzeczy

- w vis-ŕ-vis podoba się: bo na ciekawy układ – mimo że porterówka to brak praktycznie okien na nasz północny zachód; bo nie trzeba łazić po schodach na górę; bo ma wspaniałe zadaszone dwa tarasy w tym jeden z wyjściem z kuchni (uwielbiamy siedzieć na tarasie, praktycznie całe lato na nim spędzamy); bo ma doskonałe oddzielenie części prywatnej-sypialnej od reszty domu; bo ma duży wiatrołap; bo jest nie banalny...

- a nie podoba nam się brak strychu, bo niektóre drzwi maja wzajemne kolizje

Chcemy aby nasz dom był oszczędny w eksploatacji jednak nie wybraliśmy jeszcze technologii ogrzewania (rozważamy ekogroszek, gaz, pompę ciepła, prąd – i w uzupełnieniu oczywiście kominek)

Witam jestem nowy na forum jestem na etapie załatwiania działki (będzie miała około 25 metrów szerokości) marzy mi się tani, prosty, średniej wielkości domek z garażem, poddaszem użytkowym :D . Co myślicie o projektach

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=124&sid=5

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-293,317,61,opis.html?t=1

A może ktoś doradzi jeszcze coś innego będę wdzięczny za wzelkie rady.

My własnie robimy adaptację Agnieszki II. Robimy spore zmiany na górze.

Na dole walczymy z kuchnią, chciałam mieć wgląd i na front i na ogród i teraz mam dwa okna i problem. Spiżarnię przestawimy na drugą stronę kuchni.

Powiększylismy gabinet kosztem łazienki. Największa (dosłownie) zmiana to poszerzenie garażu do 5.75 m, przez co góra robi się nam całkiem spora. Trochę się boję o bryłę, ale potrzebujemy mieć duży garaż.

Na górze zamieniliśmy naszą sypialnię z pokojem z balkonem, wtedy łazienka i garderoba musi się wpasować w pokój od frontu domu. Z dawnej sypialni i przyległości zrobimy dwa pokoje dla dzieci. nad garażem robimy pralnię, pokoj gościnny i małą garderobę - bieliźniarkę,

Mam pytanie do tych, co maja spiżarnię tak jak w wersji Agnieszka I - jak zamierzacie wykorzystać tę wnękę w jadalni? A może ją zlikwidowaliście albo zmieniliście rozmiar?

Witam jestem nowy na forum jestem na etapie załatwiania działki (będzie miała około 25 metrów szerokości) marzy mi się tani, prosty, średniej wielkości domek z garażem, poddaszem użytkowym :D . Co myślicie o projektach

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=124&sid=5

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-293,317,61,opis.html?t=1

A może ktoś doradzi jeszcze coś innego będę wdzięczny za wzelkie rady.

Przyznam szczerze że Słodka Zośka z Atrium jest moim faworytem.Jak miałbym budować to właśnie ten projekt.

Mała powierzchnia, prosta bryła, dość duża ilość pomieszczeń,duża kotłownia.która zawsze się przyda, dodatkowy pokój na parterze.

jak dla mnie rewelka.

My poszerzyliśmy garaż do 6m i według architekta nie powinno to źle wpłynąć na całokształt bryły. Niestety wszystko okaże się później.

A przy okazji może ktoś bardziej zaawansowany w budowie Agnieszki ma dla nas, będących na poczatku tej drogi przez mękę, jakieś wskazówki - na co należy zwrócic szczególną i jak blędów można się ustrzec??

My też myśleliśmy o poszerzeniu garazu do 6m, ale w końcu zrezygnowalismy, obawiam sie, ze będziemy żałowac (mamy 2 duze auta).

Nam architekt powiedzial, że można zrezygnowac ze słupa w pomieszczeniu nad garażem. Więc rezygnujemy. I jeszcze, że słup pomiędzy kuchnia a salonem nie jest niezbędny. podobnie z grubą ścianą w łazience na parterze (tej przy gabinecie - jest tam taki mały kawałek grubej ściany, która podtrzymuje słup z poddasza). Ponoć wystarczy, jak sie w tym miejscu zrobi jakieś dwie belki (cokolwiek by to miało znaczyć :D)

Powyższe uwagi pozwalają na fajniesze zagospodarowanie pomieszczeń.

My trochę zmieniamy układ ścian przy kotłowni i niestety słup na poddaszu zostaje ale przy naszych planach nie powinien specjalnie przeszkadzać. Co do słupa przy kuchni ta koncepcja nawet nam odpowiada.

Z czego zamierzacie budować? My myśleliśmy o zmianie na BK ale po wizytach w hurtowniach chyba jednak zostaniemy przy porothermie.

Witam wszystkich!

Bardzo was wszystkich proszę o radę w wyborze projektu domu.

Poniżej przedstawię wymagania jakie zebraliśmy razem z Żoną i proszę Was o projekty które by się nadawały:)

Otóż co musi być w naszym domku:

- musi mieć garaż jedno- lub dwu stanowiskowy (najlepiej dwu)

- zamierzamy mieć kotłownię na węgiel i dlatego kotłownia,lub jakieś pomieszczenie które może służyć jako kotłownia musi się znajdować z wejścia z garażu a nie z domu.

- mamy bardzo ładny widok na południe, dlatego najlepiej żeby było dużo okien z tyłu domu

- balkony na poddaszu

- oczywiście domek z użytkowym poddaszem

- wjazd na działkę od północy

- garaż z prawej strony budynku, a ogród będzie po lewej stronie budynku, dlatego też najlepiej żeby było dużo okien po lewej stronie

-dodatkowy pokoik/gabinet/sypialnia na parterze

- łazienka na dole tak minimum 2.8m !

Myślę, że to takie podstawowe wymagania jakie mamy.

Dziękuje wszystkim za pomoc.

Piszcie, czekamy!