Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Ponieważ ilość projektów jest conajmniej taka jak ludności w chinach to człowiek im więcej ich ogląda tym bardziej jest niezdecydowany.

Obecnie dwoma podstawowymi walczącymi ze sobą o me wzgledy projektami jest Faworyt ale wersja z garażem dwustanowiskowym z pracowni mgprojekt ( http://www.mgprojekt.com.pl ) oraz APS 119 z archi-projekt ( http://www.archi-projekt.com.pl )

Zewnętrznie bardziej podoba mi sie APS 119, wewnątrz Faworyt chociaż ma kilka braków- niestety.

APS posiada u góry jedną sypialnię z łazienką i garderobą- tak własnie chciałabym dla nas, faworyt tego nie ma.

Oba mają sypialnie z garderobami- super.

Oba garaż na dwa auta- super.

Faworyt ma troszkę za mały taras z podcieniem.

Natomiast aps ma tylko 1 pomieszczenie gospodarcze i to nie wielkie, a my potrzebujemy najlepiej dwoch wiekszych - z kolei Faworyt takie ma.

Z jednej strony balkony są niezbyt potrzebne, ale jak już są to lepiej by były ładne, aps ma dwa- torchę za dużo ale są w pozradku, natomiast faworyt ma 1 ale strasznie wąski.

Wiele jest za i przeciw odnośnie dwóch projektów.

A co wy o nich sądzicie? Moze pomożecie w wyborze, napewno zobaczycie coś czego ja nie widzę. Proszę o uwagi.

:wink:

Pozdrawiam :)

Witaj. Zobacz jeszcze projekt APS 136. ja go buduję -wersja z dwoma garażami. Są pewne różnice między 119 a 136, ale są one bardzo podobne. W 136 jest większy garaż i możesz to wykorzystać i powiększyć w 119 przestrzeń na pomieszczenie gospodarcze poprzez właśnie zwiększenie garażu /ja w garażu dodatkowo wybudowałem częściową ściankę działową/. Zwróć również uwagę na to, że garaż i część pomieszczeń w bryle budynku jest usytuowana o 45 cm niżej niż reszta budynku- jest więc możliwość wykorzystania przestrzeni pod schodami /ja tam robię spiżarke/, wówczas wejście do kotłowni można zrobić od garażu, a to pod schodami zamurować. Co do balkonów- można je odrobinę skrócić o ile pamiętam maja ok. 150 cm. głębokości.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie o tym projekcie Alabaster też pomyślałam.

I jeszcze:

tu też wersja lustrzana: http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=13&opcja=rzuty ale trzeba by zmienić wejście do pom. gosp.

Ten jest całkiem, całkiem: http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=254 oczywiście lustrzane odbicie :lol:

To oczywiście z jednej pracowni a jest ich tyle.... :roll: Polecam wyszukiwarki na stronach internetowych pracowni - znacznie przyspieszają proces eliminacji :wink: :D

Pomyśl jeszcze nad tą Ateną. Jak chcecie mieć piec na miał, to powinno być oddzielne wejście z zewnątrz (tak mi się wydaje). Chyba niewygodnie będzie przenosić opał przez cały garaż :roll: No ale może się nie znam - u nas będzie gazowe.

Kosztorys Jesion-u

http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=13&opcja=rzuty

mnie przeraził.

Sindbad jest jak najbardziej okej.

Musimy przeszukać jak najwięcej projektów, dużo ich jest, ale w końcu dom będzie na kilkadziesiąt lat więc warto poświęcić więcej czasu na poszukiwania.

Jeśli chodzi o miał/węgiel to rzeczywiście masz rację :|

Widzisz - kosztorys zależy praktycznie od powierzchni użytkowej - musicie chyba się zdecydować czy szukacie do powiedzmy 150m2, do 200m2 czy do 280 m2 bo to spora różnica...

My szukaliśmy w ten sposób, że spisałam sobie wszystkie pracownie jakie znalazłam w gazetach i jakiejś wyszukiwarce internetowej, a potem wchodziłam na strony internetowe tych pracowni i korzystając z wyszukiwarek przeglądałam wybrane projekty.

Witam wszystkich!:D

Wybór projektu to rzeczywiście niełatwa sprawa, ale na szczęście już poza mną.

Przeglądałem projekty zarówno w katalogach jak i w internecie. Jak już jakiś ciekawy znalazłem to po głębszej analizie okazywało się że albo to nie tak albo co innego nie pasuje. Trwało to kilka ładnych miesięcy, ale w końcu trafiliśmy z żoną na Projekt LENKA z Dom na 5, który urzekł nas od pierwszego wejrzenia. Ma wszystko to co nam jest potrzebne do szczęścia: parterowy, trzy sypialnie, dwie garderoby, normalna kuchnia i spory stryszek ewentualnie do zagospodarowania. Ponadto będzie się doskonale komponował z naszym "wiejskim" krajobrazem. Wydaje mi się że niewiele w nim zmienimy i że uda nam się go szybko wybudować i szczęśliwie w nim mieszkać.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich budujących i tych, którzy już zbudowali!!!

Dwa dni nie patrzyłem, a wątek się strasznie rozwinął :)

Agnieszka I wersja B ma garaż 5,7 i na obrazku wygląda całkiem dobrze, a pomieszczenie na górze jest już odpowiednie na miejsce zabaw dla dzieci. Tyle, że są trzy okna połaciowe. Słup nam nie przeszkadza, ma się schować w ścianie pralnio-suszarni

Mi architekt też powiedział, że można się pozbyć tej grubej ściany na dole obok łazienki, zwłaszcza, że zmieniam strop na monolit.

W tę wnękę od strony jadalni chcemy włożyć namiastkę kredensu. Mieliśmy nawet pomysł by ją poszerzyć do ok. 1,5 m, ale wtedy w kuchni obok spiżarni tworzy się dziwny narożnik.

Budować planujemy z silikatów.

ufff, chyba dogoniłem czołówkę :D

Witam sąsiadów,

najbardziej podoba mi się ostatni projekt i jako jedyny ma odpowiedni kąt nachylenia dachu. Wejdzcie sobie na forum gminy Halinów. Tam jedna osoba zadała pani Burmistrz pytanie o możliwość zmiany kąta dachu i dostała odpowiedz, że może to potrwać jakieś 2 lata. Nie wiem czy w takim przypadku gra jest warta świeczki. I zapraszam serdecznie na forum Halinowa: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=55130&postdays=0&postorder=asc&start=0

pozdrawiam Monika

:lol:

A czy możecie mi jakoś opisać, a najlepiej pokazać na obrazku, jak planujecie zagospodarować pralnio-suszarnię na podaszu, jeśli ma być tylko częścią tego pomieszczenia nad garażem? Jakoś nie mam pomysłu, żeby to fajnie wyszło

I jeszcze jedno ważne pytanie: jakiej wysokości macie schody na poddasze i ile stopni?

Ku mojemu zaskoczeniu na kupionym projekcie mam rozrysowane stopnie o wysokości ponad 18 cm. Mój architekt zmniejszył to poprzez dołożenie jednego stopnia na zabiegu, ale ciekawi mnie, jak to u was wygląda.

My tez chcielismy poszerzayć garaż ale mamy za waska działke .Też powiększylismy pokój na dole kosztem łazienki ale zostawilismy wnęke w łazience na dole teraz żałujemy bo można było zastapic to małym podciagiem.Jeżeli chodzi o wneke w jadalni to zamierzamy wstawić tam witryne.wysokośc naszych schodów to 17,5 cm a szerokość 26,5 cm.

W kwestii witryny w jadalni - w oryginalnym projekcie wnęka ma szerokość ponad 130 cm i wstawiając tam kredens o standardowej szerokości ok 90+cm, zostaje jeszcze trochę na oddech, więc jest OK. My zrobiliśy zupełnie inaczej kuchnię i myślimy o wnęce 100 cm, co już nie daje oddechu i boję się, że kredens wyglądał by jakw tunelu :)

Choc wymyśliliśmy, że można zrobić jakąś fajną zabudowę kredensową zamiast kredensu. Ale to już do wątku o wnętrzach...

Witam wszystkich!

Bardzo was wszystkich proszę o radę w wyborze projektu domu.

Poniżej przedstawię wymagania jakie zebraliśmy razem z Żoną i proszę Was o projekty które by się nadawały

Otóż co musi być w naszym domku:

- musi mieć garaż jedno- lub dwu stanowiskowy (najlepiej dwu)

- zamierzamy mieć kotłownię na węgiel i dlatego kotłownia,lub jakieś pomieszczenie które może służyć jako kotłownia musi się znajdować z wejścia z garażu a nie z domu.

- mamy bardzo ładny widok na południe, dlatego najlepiej żeby było dużo okien z tyłu domu

- balkony na poddaszu

- oczywiście domek z użytkowym poddaszem

- wjazd na działkę od północy

- garaż z prawej strony budynku, a ogród będzie po lewej stronie budynku, dlatego też najlepiej żeby było dużo okien po lewej stronie

-dodatkowy pokoik/gabinet/sypialnia na parterze

- łazienka na dole tak minimum 2.8m !

Myślę, że to takie podstawowe wymagania jakie mamy.

Dziękuje wszystkim za pomoc.

Piszcie, czekamy!

jeśli chodzi o balkony to najlepiej, żeby był z tyłu domu, z przodu niekoniecznie

Jeżeli chodzi o metraż to powyżej 100m2, a górne ograniczenie to powiedzmy 280m2.

bm_mi, oczekujesz wskazania konkretnego projektu?

Proponuję wizytę u architekta i zamówienie projektu indywidualnego. Wymagania masz już prawie sprecyzowane.

Tylko ten rozrzut oczekiwanej powierzchni domu mnie zastanawia...