Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wszystko byłoby prostsze, gdyby nie to, że na dole muszę mieć pokój z łazienką i dużą szafą. Można zrobić niedużą łazienkę, ale musi mieć wtedy drzwi z pokoju, co znacznie utrudnia aranżację. Jeśli zrobić drzwi do łazienki (tej zamiast kotłowni) z korytarzyka, to brakuje miejsca na dużą szafę. Gdybym chciał poszerzyć schody do 1,1 m (choć ideał to 1, 2), to całą "strefę pokoju" musiałbym ograniczyć o 30 cm. A 30 cm szafy to sporo......

Jeden pomysł mi wpadł - drzwi do pokoju nad garażem powinny być odsuwane naścienne. Pierwszy wariant był, aby schować je w ścianę, co wydawało się możliwe, niestety.... dociekliwy architekt wymyślił, że w tym miejscu jest wieniec od stropu nad garażem i odchudzenie go do 15 cm byłoby zbyt radykalne.

Dom może być piętrowy lub parterowy minimum 130m2 maksimum nie określam ale i tak pewnie nie większy niż 170m2 bo koszty budowy będą duże. Ladny nowoczesny dom z mozliwością swobodnego kształtowania powierzchni przez ścianki działowe.

Prosze o linki. Jeśłi znajduja sie tam koszty byudowy lub jeśli wy taki wybudowaliście i znacie koszty budowy będe wdzięczny

Ja miałam sporo ograniczeń i to "przesiało" mi projekty. Działka południowo-zachodnia i usytuowanie sąsiedztwa narzuciło mi ogród od frontu. Ponadto działka dość wąska - niecałe 25m, długa 39. Potrzebuję dom mały - ok. 100m i taki, żeby początkowo mieszkało tam 4 osoby, więc co najmniej 3 sypialnie, a docelowo dla dwóch osób (taka rodzina nie rozwijająca, a raczej "zwijająca się" :wink: :oops: ) i z możliwością przekształcenia niepotrzebnych już sypialni w pokój hobby, bibliotekę, gościnny. Raczej z poddaszem, żeby móc później mniej intensywnie ogrzewać część pomieszczeń i rzadzeij sprzątać. Dodatkowo zamiłowanie do prostej architektury, dachów dwuspadowych oraz niezbyt duże środki finansowe.

No i została po 3 miesiącach wertowania katalogów i internetu SOSENKA z Horyzontu.

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=72&a=163&sid=5&odbicie=1

Mój projekt jest w trakcie realizacji ale juz pewien zarys jest.

Musiał być z poddaszem użytkowym z powodu małej działki, bez podpiwniczenia. Chcieliśmy zeby na dole była kuchnia, łazienka, pom. gospodarcze od strony ulicy i sypialnia, salon od strony ogrodu, na górze 3 sypialnie, gaderoba i łazienka, Chcieliśmy taki układ gdyż najpierw bedziemy mieszkać na dole. Oczywiście odpowiedni metraż i odpowiedni wygląd wewnątrz jak i na zewnątrz i bez garażu. I tak powstał projekt 140m2 z dachem czterospadowym z jedną lukarną i balkonem, może jeszcze zmienimy połaciowe na lukarny, ale to wyjdzie w trakcie budowy. Obowiązkowo musiał być kominek w salonie :lol: i spiżarnia obok kuchni.

My też zastanawialiśmy się nad projektem Siedziba, ale ostatecznie przeważyły koszty na rzecz Agnieszki.

My powiększamy holl na parterze bardziej optycznie niż w rzeczywistości, likwidując tę skośną ścianę oddzielającą salon natomiast stawiamy ściankę oddzielającą trochę jadalnię od holu. Może poźniej wkleję rysunek.

Andzy, my dużą (hmm... 150 cm) szafę robimy w wiatrołapie na rzeczy wierzchnie, spore szafy będą też w pomieszczeniu pod schodami, natomiast łazienkę przy gabinecie troche zmniejszamy na rzecz gabinetu. Dużą szafę chcesz mieć w tym pokoju na dole czy w ogóle gdzieś na dole?

Natomiast w pomieszczeniu nad garażem robimy garderobę (po prawej stronie schodów), pokój gościnny ( na wprost schodów) i pralnię (po lewo)

Ja też, długo zastanawiałam się nad SIEDZIBĄ jest piękna ,ale za koszty stanu

surowego będzie prawie cała Agnieszka.Budowałabym go o wiele dłużej.Chcę powiększyć hol,myślę o poszerzeniu całego domu(ściany zewnętrzne). powiększyć schody.połączyć dwie łazienki u góry(opcja popularna)Reszta jest ok Spiżarka,garderoba i pomieszczenie gospodarcze ,to najważniejsze rzeczy dla mnie( nie umiem okiełznać ciuchów, rozrzuconych przez dzieci po domu).Pomieszczenie gdzie wrzucisz wszystko, co jest w tym momencie zbędne jest dla mnie zbawieniem.

Faktycznie, połączenie dwóch łazienek na górze to wariant popularny.

My zrobiliśmy na górze poważne zmiany. Przede wszystkim z sypialni rodziców z łazienką i garderobą zrobiliśmy dwa pokoje dla dzieci. Na naszą sypialnię zaanektowaliśmy pokój z balkonem, a sąsiedni dawny pokój dziecięcy na naszą łazienkę. Trzeci pokój dla dziecka został bez zmian.

Bisia, na dole chcę zrobić pokój dla babci z własną łazienką i dużą szafa jako namiastką garderoby. Najbliżej ideału jest Agnieszka wersja C, czyli - pod schodami WC, łazienka w miejscu kotłowni, ale wejście z korytarzyka i tymże korytarzyku duża szafa na ściane łazienkowej (taka duża jak tylko możliwe).

Sonya

z kominka zewnętrznego rezygnuję, wentylację planuję mechaniczną, więc komin systemowy 200. Dodatkową zaletą jest wymiar takiego komina 36 x 36 cm, czyli wystaje ze ściany tylko 11 cm, a nie 27.

Witam serdecznie,

jestem właśnie na etapie poszukiwania projektu domu i nie ukrywam, że jest to poważne wyzwanie sprostać wszystkim potrzebom domowników i jednocześnie zmieścić się w kosztach. Jeśli są Państwo w stanie pomóc mi podjąć decyzję i podsunąć do rozpatrzenia kilka projektów, to będę naprawdę wdzięczny.

Zacznę od tego, że chciałbym wybudować dom o powierzchni użytkowej ok. 120/ 125 m kw. , pow. kuchni ok. 10 m kw., salonu 35 m kw.. Dodam, iż poszukuję domu z poddaszem użytkowym. Jedna z dwóch lazienek o pow. 6 m kw., gabinet ok. 8 m kw., garaż 18/ 20 m kw. , jadalnia może być połączona z kuchnią, wc na parterze ok 3/5 m kw., obowiązkowo kominek. Na piętrze 3 pokoje, łazienka 8 m kw., może być pralnia, ale nie za duża. Z salonu wyjście na taras. Z garażu przejście do domu poprzez pom. gosp. Pokoje na dole i na górze maks. do 11 m kw.

To by było tak z grubsza. Jeśli będą mięli Państwo chwilę, to proszę o podsunięcie paru rozwiązań.

Pozdrawiam serdecznie,

Marcin

Decyzja padła na Sylwię. Nanosimy kilka zmian.

1. Dwa pustaki w górę i wyrównanie lini dachu garażu z linią dachu reszty domu. I dach garażowy wyciągnąć nad wejście, robiąc zadaszenie jak w Natalii czy Veronie.

2. Wejście na schody będzie bliżej kuchni dzięki czemu zyskamy dodatkowe miejsce na kurtki i szafkę z butami (łaizenki 3 nie będzie).

3. Poddasze powiększy się więc będzie można wykorzystać pomieszczenia nad garażem i tu zrobić dodatkowy pokój np. na siłownię. Nad pokojami13 i 14 można zrobić suszarnio-graciarnię, lub zrobić balkon i użądzić sympatyczny pokoik.

Ale musimy otrzymać projekt i wtedy się zobaczy jakie zmiany są możliwe, (ten dach to powarzna zmiana konstrukcyjna...)

pozdarawiam :wink: