Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Kasieńko

Mając na myśli występy myślałam o tym przy wejściu. Zrobiłabym tam szafy albo szafę i schowek na różniste rzeczy. Załamanie przy pokoju dziennym raczej nie przyniesie nic dobrego. Z jednej strony dobrze, że wyjście na taras jest z sypialni. Jednak mnie to nie pasuje.

Chyba najbardziej pomocną opinię otrzymałaś od Tomka_J.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Domek ładny, w sumie ma wady, nie bede ich wypisywał, bo powielałbym poprzedników. O jednej rzeczy nikt nie wspomniał :lol: :lol: : usytuowanie łazienki nie jest zgodne z zasadani Feng shui, z tego co się orientuję to strefa wody (a taką jest niewątpliwie łazienka) powinna być usytuowana na obrzeżach domu, a nie w jego centrum.

Poza tym, domek wymaga relatywnie dużej działki w stosunku do swojej powierzchni.

Januszek, ja zaplanowałem wyrzucić pralkę do kuchni i mam pod to przewidzianą instalację wod-kan. Tak też mam w swoim obecnym, mieszkaniu, mającym łazienkę "aż" 3,5m2 i to się doskonale sprawdza. Pralka stoi sobie obok lodówki zakryta jednym, wspólnym dla szafek kuchennych blatem - to bardzo praktyczne rozwiązanie.

Pozostałe sprawy (wejście do kuchni, wejście do garderoby, wejście z kotłowni) to coś, co się załatwia podczas adaptacji projektu (i tak przecież obowiązkowej i nieuniknionej).

Aandrzejku, nie każdy jest zwolennikiem feng-shiu :wink: Ale Twoja uwaga o szerokości działki jest jak najbardziej słuszna. Domek jest kwadratem o boku ciut ponad 14m, zatem minimalna szerokość działki to 22m.

Witam,

Przejrzalem juz chyba zdrowo ponad 1000 projektow gotowych, ale... nie moge znalezc tego co chcielibysmy miec.

Wiec po kolei:

- wejscie od polnocy

- parterowy, bez poddasza uzytkowego

- na planie jak najbardziej zblizonym do prostokata (jak najmniej zalaman scian zewnetrznych)

- salon nie mniejszy niz 30m2 (glod przestrzeni spowodowany mieszkaniem w bloku)

- kuchnia kolo salonu, polotwarta (z mozliwoscia zamkniecia np. drzwiami przesuwnymi)

- trzy sypialnie, dwie nie mniejsze niz 10m2 (to chyba najmniejsza powierzchnia z rozsadnych), trzecia tak z 16m2

- dwie lazienki, z czego jedna duza (8-10m2), druga mniejsza, wystarczyloby jakies 4m2

- lazienki (przynajmniej ta duza) z oknem.

- garderoba

- pomieszczenie gospodarcze

- spizarnia zlokalizowana przy kuchni

- garaz przy domu (trwa dyskusja/bitwa, czy robic przejscie z garazu do domu, czy tez nie)

Najczestsze wady dotychczas ogladanych projektow:

- liczne zalamania scian zewnetrznych

- 200m2 powierzchni i brak pomieszczen gospodarczych :-?

- male/slepe lazienki, czesto umieszczone w srodku domu (moja druga polowa mowi, ze jej to zaburzy feng shui czy cos tam :wink: )

- salon 20 m2 i ciagi komunikacyjne 20m2

Ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie...

Moze to dlatego, ze dosc szczegolowo okreslilismy nasze wymagania? Z drugiej strony wydaje mi sie, ze kazdy z moich warunkow jest sensowny i ma calkiem solidne uzasadnienie. Dziwi mnie troche, dlaczego jeszcze nikt nie zrobil takiego domu?

A moze nie ma innego wyjscia niz projekt indywidualny?

Pozdrawiam,

Przejrzalem juz chyba zdrowo ponad 1000 projektow gotowych, ale... nie moge znalezc tego co chcielibysmy miec.
Projekt gotowy jest dla wszystkich, czyli dla ... nikogo. Wszyscy dostosowują gotowce do swoich wymagań. Trzeba znaleźć taki, w którym trzeba przerabiać jak najmniej :D

wejscie od polnocy
Czyli praktycznie prawie każdy gotowiec się nadaje.

Dziwi mnie troche, dlaczego jeszcze nikt nie zrobil takiego domu?
Zrobił, zrobił, przecież tylu forumowiczów się buduje :wink:

Kazdy projekt gotowy ma swoje wady i tak jak juz Ewunia napisala wyzej trzeba poszukac takiego w ktorym trzeba zmieniac jak najmniej.

Kazdy z forumowiczow obejrzal wielka ilosc projektow zanim wybral ten dla siebie a i tak praktycznie kazdy cos w nim jeszcze zmienia i dostosowuje go do swoich potrzeb.

Pozdrawiam i zycze owocnych poszukiwan.