Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Dziękuję Magi za propozycję, ale ja mam podobne zdanie do Tomka, no i:

- brak pomieszczenia gospodarczego i nie ma możliwości wydzielenia go z garażu bo jest poprostu mały,

- jak dla mnie zbyt duża komunikacja pokoju dziennego z resztą domu,

- z pewnością dach droższy niż w UPB 210...

A ogólnie rzecz biorąc to bryła bardzo ładna :D

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie... Nie moge nigdzie znaleźć tego projektu Merkury II. Murma, może podasz jakiś link, albo nazwa pracowni projektowej?

Ewuniu: wiem, że projekt gotowy to dopiero początek wielkich przeróbek :wink: Problem w tym, żeby nie przestawiać całego domu, a więc żeby znaleźć coś, co już mi odpowiada, a dopracowywać tylko szczegóły.

Ewuniu: wiem, że projekt gotowy to dopiero początek wielkich przeróbek :wink: Problem w tym, żeby nie przestawiać całego domu, a więc żeby znaleźć coś, co już mi odpowiada, a dopracowywać tylko szczegóły.
Wiem, bo sama od jakiegoś czasu szukam. I nadal nie mogę znaleźć takiego gotowca, w którym przeróbki ograniczą się do szczególów :cry: :wink:

Maksiu:

Gienia (czyli pierwszy z tych linków) była nawet na "krótkiej liście", ale odpadła przede wszystkim ze względu na wielkość pokojów mieszkalnych - największy miał 11,4 m2 (łożko nam się nie zmieści :evil: ), i jedną łazienkę (i to niedużą).

Jeśli chodzi o KRA1029 (drugi link), to widzę tu podobne problemy:

- tylko jedna i to nieduża łazienka (powiedzmy że możnaby ją połączyć z ubikacją - wciąż będzie raczej średniej wielkości)

- małe pokoje (dwa poniżej 10m2, największy 12,9 m2)

- jest pomieszczenie gospodarcze, ale brak spiżarni i garderoby

- mala kuchnia (6,2m2) :cry:

Szanelka:

Gotowe projekty nie są wcale dla niewymagających; stworzono je dla ludzi, którzy umieją iśc na kompromis.

Masz rację Szanelko, tyle że mogę iść na kompromis tam gdzie widzę szanse takiego kompromisu. Jak zauważyła Ewunia, przeróbki powinny ograniczać się do szczegółów, tymczasem w wielu przypadkach konieczne byłoby przeprojektowanie całego budynku, włącznie ze ścianami nośnymi :wink:

Wszyscy:

Być może część z Was uważa, że się czepiam, ale... wybieram dom, w którym będę mieszkał resztę mojego życia. I nie chcę przez trzydzieści kolejnych lat kląć, że duża sypialnia zamiast 12 powinna mieć 16 metrów, albo że nie mam gdzie łatwo schować dużych zakupów.

Czy można żyć na 10m2 pokoju? Można! Czy można obejść się z 1 łazienką? Można! Czy można żyć bez spiżarni, garderoby, pomieszczenia gospodarczego? Można!

Tylko po co, skoro mogę akurat te rzeczy przewidzieć na etapie projektu? Potem i tak wyjdą rzeczy, na które będę klął przez 30 lat :wink:

Serdecznie pozdrawiam

Whisper: rozumiem twoje obawy.. ale podchodząc do tej sprawy w ten sposób nie licz ze znajdziesz projekt wsród projektów gotowych.. pozostanie Ci tylko projekt indywidualny. Mieliśmy podobne obawy i skończyło się na projekcie indywidualnym

pozdrawiam

Whisper: obawiam się że niestety masz racje... twój projekt siedzi w twojej glowie.. i teraz od ciebie zalezy co z nim zrobisz... czy pójdziesz na jakieś kompromisy i kupisz projekt gotowy ktory bedziesz w stanie zaakceptowac, czy też stojąc twardo na swoim będziesz musial iść do architekta... jeśli wersja nr 2, to jeśli masz już działkę to zwróć uwage na strony świata, bo wbrew pozorom sporo można zyskać tworząc projekt dostosowany do stron świata...

pozdrawiam

Maksiu: chciałbym żeby było tak jak mówisz, to znaczy żebym miał już projekt w głowie :) Na razie wiem tylko co tam powinno się znaleźć, ale już niekoniecznie jaki powinien być dokładnie układ i wielkość pomieszczeń. Tu jest właśnie rola dla projektów gotowych - dać pomysł, który będziemy przerabiać, żeby dostać coś co pasuje nam najbardziej. Swego czasu dość mocno mysłałem nad D08 (Obszerny). Mój przyszły sąsiad właśnie taki dom buduje i miałem możliwość obejrzenia go w środku, przy okazji widziałem jakie przeróbki się w nim znajdą. Dość mocno mysłałem nad tym, jak ja musiałbym ten projekt przerobić, ale w końcu mi się nie udało - zawsze brakowało mi jakiegoś pomieszczenia :wink:

Whisper: no widzisz.. my przejrzelismy jakies 2.5 tysiaca projektow i w kilku bylo kilka fajnych rozwiazan ktore nam sie podobaly, no i ze tak powiem wzielismy z kilku z nich to co bylo w nich najlepsze i posklejalismy to wszsytko do kupy, a potem architekt ubral to w ramy przepisow, rysunkow technicznych.. itd.. my dokladnie wiedzielismy czego chcemy.. ale dopiero po obejrzeiu tych 2.5 tysiaca projektow :D

Whisper, przemyśl jeszcze lokalizację poszczególnych pomieszczeń względem stron świata- to pozwoli naszkicować szkielet domu. I trochę innych priorytetów- np. czy kuchnia ma mieć okno wychodzące na wejście, czy taras musi być zadaszony? Na pocieszenie powiem Ci, że u nas po obejrzeniu mnóstwa projektów przez ok. rok skończyło się na projekcie indywidualnym. Powodzenia