Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kaczorek, masz rację

to drugie mieszkanie ma być dla mamy, więc nie musi byc oddzielne wejście, ważne by nie było razem

czy każdy projekt można przystosowac do 2 mieszkań,?

ja się kompletie nie znam , dopiero zaczynam przygodę z budowaniem, i już się boję

No to musisz poświęcić dużo czasu do określenia czego oczekujesz i na jaką miarę. Myślę, że trzeba się określić co, gdzie i jak, jaki tryb życia prowadzisz, jak z magazynowaniem różnych rzeczy spożywczych i nie tylko, może Ci taki salon na wielkość pasuje, nie wiem. I trzeba szukać, nie pchaj się w dachy wielospadowe tylko podobne to tego, miej świadomość , ze przy takim wydzieleniu powierzchni dla mamy zostaje ci mniej powierzchni na parterze dla siebie i w związku z tym robi się ciasno na parterze, za to na górze jest ok. Schody zabiegowe to ostateczność, ale w przedstawionej sytuacji to nie ma miejsca na inne.

Jak wybierzesz kilka swoich typów projektowych to odkładaj je na bok na jakiś czas, jak za miesiąc wyciągniesz i wciąż Ci się podoba pod katem funkcjonalno użytkowym i architektonicznym to już dobrze. Możesz wtedy porównywać i analizować.

Nie każdy projekt da się przystosować do dwóch mieszkań. Wybór projektu jest kluczowy dla całej inwestycji i późniejszego użytkowania obiektu. Powodzenia, nie rób czegoś na łapu capu.

pytanie jest takie czy mama (teściowa)

ma mieszkać z wami czy osobno (tzn. osobna łazianka, osobna kuchnia itd.) ?

czy np. wystarczy jej 1 pokój na poddaszu ? ale wtedy zawsze będziecie RAZEM a nie oddzielnie

od tego trzeba zacząć i tak jak napisał - ała szybkaosa jak juz będziesz wiedzieć jakie są twoje potrzeby wtedy szukaj projektu

Tak się śmiesznie składa, że ten projekt widziałam jakieś 3-4 lata temu i na Twoje wołanie o pomoc starałam się znaleźć go za wszelką cenę. A biorąc pod uwagę moją pamięć fotograficzną - szukanie trwało może 20 min. Pamiętałam dokładnie jak wygląda. Nie wiem dlaczego. Pewnie dlatgo, że był ciekawie rozplanowany. Nie wydaje mi się żeby był dużo droższy od innych domów o podobnym metrażu. To rozwiązanie może mieć kilka zastosowań. Tak jak dla Ciebie - mieszkanie dla mamy. Można je również adoptować na biuro, gabinet itp. Czasem dla dorosłego syna, który już chce być samodzielny, a jeszcze potrzebuje mamusi za ścianą :wink: . Albo dla córki, choć one jak stają się samodzielne to raczej czym prędzej z domu, hihi.

A tak na poważnie to projekt warty przemyślenia. Pozdrawiam

Hmm... Zastanawia mnie łazienka w tym Nastrojowym. 2,5m2 :o :o :o Życzę twojej mamie długich lat w zdrowiu, ale trzeba się liczyć z tym, że osoby starsze z biegiem lat potrzebują szeregu udogodnień w łazience, co na 2,5m2 nie da się raczej wygodnie zrobić.

Ja buduję Jarzębinę z Horyzontu: http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=39&sid=5

W planach mamy zamiar mieszkać z rodzicami. Dla nich sypialnia z garderobą i łazienką na dole. Nie chcemy osobnych wejść. Ten projekt można też przekształcić w 2 mieszkania. Powierzchnia mniejszego taka sama jak w Nastrojowym, brak jednak wydzielonej sypialni.

Szukam projektu domu parterowego. Niestety to jak znalezc igle w stogu siana. Podstawowe warunki jakie ma spelniac to:

1. 4 pokoje + salon

2. Lazienka z oknem

3. Garaz - 2 stanowiska

4. Szerokosc dzialki 25 m, dlugosz 38,65 m

5. Dach o mozliwie prostej bryle

6. Bez poddasza/strychu, bez piwnic.

7. Koszty budowy podobne do domy z uzytkowym poddaszem o tych samych wymiarach.

Prosze o pomoc i dziekuje za rady i propozycje.

To już na wstępie ci powiem że przy takiej powierzchni (wymiary) działki sprzwdź w planie zagospodarowania czy spełnisz warunek pozostawienia przestrzeni zielonej. U mnie to było np 2/3 pow działki i praktycznie powierzchnia zabudowy weszła mi na styk.

Przejrzyj ofertę Archipelagu może tam coś dasz radę znaleść. Były tam chyba dwa projekty o jakich piszesz tylko nie wiem czy wejdą na 25 mb.

Garaż zawsze można poszerzyć na 2 stanowiskowy w zakresie adaptacji projektu.

Witam :)

U nas leci powolutku. W sumie nadal na etapie papierkow..Termin rozpoczecia juz dawno odbiegl od planowanego...ale co tam. Mam nadzieje, ze w tym roku mimo wszystko dociagniemy do stanu, ktory planowalismy :) Chyba jestem optymistka co do tego, hehe.

Postanowilismy wprowadzic pewne zmiany. na ietrze...jednym slowem myslimy praktycznie. Stwierdzilismy, ze jednak przyda nam sie pralnie/suszarnia. Zrezygnowalismy tym samym z jednego pokoju na gorze, zostana nam 3. Uwazam, ze to wystarczy...przynajmniej na razie :wink:

W srode 22 sierpnia przylatujemy na urlop. Nie zobaczymy jeszcze naszego domu, ale mozemy za to spotkac sie z wykonawca i obgadac rozne rzeczy :) Nio i spedzic troszke czasu na naszej ukochanej dzialeczce...i przyzwyczajac sie do zycia na wsi :wink:

Widzialam Twoj tygodnik...juz rok budujecie... Myslisz, ze uda sie w tym roku zakonczyc?? Jestem dobrej mysli. A swoja droga jestes baardzo cierpliwa osoba :) Mnie chyba juz dawno by trafilo :wink:

Pozdrawiam i zycze powodzenia. Budowa musi sie kiedys skonczyc...miejmy nadzieje, ze juz niedlugo :) [/img]

No hej!

Optymizm budowlany jak najbardziej wskazany :D ! ale nie polecam nastawiać się zbytnio, zwłaszcza w kwestiach terminowych :wink: ...

a jeśli chodzi o praktykę - pralnia na pewno się przyda - i miejsce do prasowania, z rozłożoną na stałe deską

tak to już jest, że niestety zależymy od innych osób :roll: - zwłaszcza, gdy powerzamy im coś na czym sami się nie znamy - u Was mała obsuwa czasowa u nas wielka... :-?

jeśli chodzi o naszą budowę, to raczej nie sądzę, że w tym roku skończymy... ale jak zauważyłaś napisałam raczej - a to znaczy, że nadzieja jeszcze nie zgasła, hehe

a cierpliwa to niestety nie jestem - po prostu nie mam wyjścia :wink: i co jakiś czas mnie trafia, ale wiem, że z powodów finansowo-rynkowych nie mogę dziada rozszarpać :wink: ...

8) pozdrawiam Was i przyjemności na urlopie życzę 8) !!!

Ciężko jest znaleźć taki projekt, od razu Ci mówię bo mam niemalże identyczną sytuację (działka 26x37m, wjazd od północy).

Parterówki z 5 pokojami mieszczące się na takiej działce można policzyć na palcach jednej ręki.

Mając 25m, odliczając odległości od boków, ciężko jest zmieścić podwójny garaż z boku, musi być z przodu, a to oznacza że dom musi być długi.

Np. "W nasturcjach" ma 21m czyli za domem będzie 10m do granicy działki.