Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Jeczydusza ladny Twoj projekt ale dla nas priorytetem jest tarasik zadaszony Musi byc i juz

Dachy dwuspadowe tez mi sie nie podobaja ale na 100% sa tansze niz te wielospadowe

My chyba bedziemy musieli zdcydowac sie na Akant albo Zefir z Atrium oczywiscie niepodpiwnicony i z niewielkimi zmianami

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-158,176,61,parter.html

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-125,136,61,parter.html

ale narazie szukamy dalej

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

beba - o Niewielkim też myśleliśmy :) Podwójny garaż na duży plus.

kasiakp - całkiem ładne te projekty. Parter bardziej mi się podoba w projekcie Akant ale poddasze w Zefirze. Obydwa pasowałyby mi na działkę :)

Mój wybór był węższy, bo zależało mi aby na dole był dodatkowy pokój do pracy i 1 sypialnia z garderobą.

Ja polecam mojego Ikara ;) z Domusa. Przed zmianami miał 124m2 użytkowej, kuchnię od strony wejścia, zadaszony tarasik, i bardzo racjonalnie zorganizowane wnętrze.

To mój wątek o Ikarze:

http://forum.muratordom.pl/projekt-ikar-z-pracowni-domus,t100270.htm

tylko czy 300tys wystarczy? nie wiem, ja przeznaczyłem na to 350-400tys, ale własciwie zero pracy własnej bo nie mam czasu...

a my polecamy nasz W 27.12 lub inne projekty tego biura, oparte na podobnym układzie pomieszczeń, mniejsze np W 21.12 i jego wersje a, b, c lub większe W 49.12 i jego wersje.

projekty są bardzo funkcjonalne, myślę, że w miarę tanie w budowie. Jeśli zrezygnuje się z wykuszy i lukarny (można wstawić okno dachowe) wtedy koszty budowy jeszcze bardziej zmaleją.

pozdrawiam:)

dodam jeszcze, że my też szukaliśmy projektu, w którym byłby dodatkowy pokój na dole. kuchnia jest od strony wejścia - to też było ważne. u góry wyszły nam 4 pokoje, razem z pomieszczeniem nad garażem, które nawet po zmniejszeniu garażu z 2-stanowiskowego na 1-stanowiskowy jest i tak spore i może być przerobione na całkiem fajny pokój lub sypialnię :)

Bajkowy z MG Projekt da radę za 300 tys zł.

Ja buduje te wersję z garażem : http://www.mgprojekt.com.pl/domki/bajkowy/d/index.html

Jak na razie wszystkie materiały i robocizna na stan surowy zamknięty to ok. 152 tys brutto.

Zero pracy własnej, dach Braas, rynny stalowe, ściany PTH 25 P+W, okna 5 komorowe plus rolety, strop terriva.

Witam na forum i od razu zaczepiam pytaniem (mam nadzieję, że w dobrym dziale):

Dlaczego pomieszczenia techniczne, m.in. kotłowni gazowej umieszcza się na parterze? Czy wynika to z przepisów budowlanych?

Mam małą działkę, nie lubię biegac we własnym domu pod schodach, kocham ogród, totez wolałabym wiekszość pomieszczeń, z których korzysta się codziennie, mieć na parterze - w tym sypialnię. Niestety większośc projektów przewiduje, że parter domu to 30 % powierzchni technicznej uzywanej sporadycznie a sypialnie są na poddaszach/piętrze.

ktory z tych dwoch projektow jest lepszy bo cenowo to pewnie podonbnie

akant - rezygnacja z piwnic i kilka malych zmian

maxima - lazienka na parterze w miejscu malego pokoiku a nad garazem dorobienie pokoju

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-158,176,61,parter.html

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-101,113,61,parter.html

co o tym sadzicie doradzcie cos

Aby uproscic Wasz poszukiwania podpowiem:

szukajcie projektu bez wykusza

bez balkonu

bez lukarny

bez kolumienek

bez piwnicy

z dachem 2 spadowym

i garazem w bryle budynku

i o powierzchni całkowitej ponizej 200 m2 (nie mylic z powierzchnia uzytkowa)

cos "rownie szpetnego" jak w mojej sygnaturce - wtedy za 300.000 zl macie

szanse zamieszkac

gdy juz zamieszkasz to zobaczysz ze zadaszony taras to najmniej istotna sprawa

pluszku powiem ze troche Cie rozumiem ale ja nie musze miec duzego domu ale taki jaki chce i dla mnie zadaszony tarasik to priorytet

nie musze miec lukarn nie musze miec balkonow ale tarasik musze miec

Teraz to szukam nawet czegos z dwuspadowym dachem chociaz wcale mi sie one nie podobaja - no ale trudno sie mowi

sprawa wyglada tak: zadaszony taras miedzy majem a pazdziernikiem to fajna sprawa lecz miedzy pazdziernikiem a majem bardzo ogranicza swiatlo w salonie

wiec wart rozwazyc rozkladana markize - latem korzystasz, zima skladasz

poczytaj sobie watek : "czego bym w domu ponownie nie urzadzil" - czy jak mu tam, to sa opinie ludzi ktorzy juz zamieszkali

wsrod ludzi ktorzy przeprowadzaja sie z blokow do domow własnie jest takie pragnienie by wszystko zrobic naj ... naj tak na zasadzie kontrastu a wiec

wykusz, lukarna, antresola, balkony, okna dachowe, zadaszony taras ale czasem warto chocby wysłuchac innych ludzi ktorzy na to patrza na spokojnie i z dystansu

Zadaszony taras nie jest ważny?? Po co się piep...zawracaś ;) sobie głowę markizami, które kosztują niewiele mniej niż dachówka na zadaszenie tarasu, skoro można wybrać projekt z zadaszeniem?

Znajomi zrobili sobie śliczny taras od południa, niestety bez zadaszenia. W lecie podczas ostrego słońca był praktycznie nieużywany, bo było za gorąco. W następnym roku natychmiast dobudowali zadaszenie, teraz są z tarasu zadowoleni. Bzdurą jest że taras zawsze ogranicza doświetlenie salonu. Mój projekt jest tego najlepszym przykładem - po prostu trzeba wybrać projekt rozsądnie.... czego i Wam życzę...;)