Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Witam.

Planuje budowę domu. Oto co muszę wsiąść pod uwagę:

1) max. budżet około 410 tyś. PLN (pod klucz bez działki)

2) dom z poddaszem użytkowym, garaż, bez piwnic,

3) na piętrze "dziadki" - niezależne mieszkanie

4) parter my tzn. 4 osobowa rodzina (3 pokoje + salon)

5) wspólna kotłownia

6) zapewnienie jako takiej prywatności obu rodzin

7) dom nie musi być duży raczej prosty i funkcjonalny

Ma ktoś jakieś pomysły co do wyboru projektu, albo podobne doświadczenia? :roll:

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szczerze mówiąc sam miałem problemy żeby odpowiednio napisać pytanie :p

W załączonym zdjęciu jest pokazane połoenie jadalni, schodów, salonu i szukam projektów domów w których położenie tych pomieszczeń było by takie same lub podobne...

Myślałam, że pytanie o przepisy dotyczące lokalizowania kotłowni i pomieszczeń technicznych na poddaszu/pietrze jest wystarczająco szczegółowe?

Hmm.. W takim razie nie wiem jak zadać pytanie :/

Ale dzieki za odpowiedź, przynajmniej ewentualny architekt nie będzie wytrzeszczał na mnie ze zdziwieniem oczu, jak mu coś takiego zaproponuję :)

Z tego co się orientuję, to nie ma przepisów, które w swych dyspozycjach odnosiły by się wprost do usytuowania kotłowni na parterze lub piętrze. Przepisy określają techniczne warunki jakim powinny odpowiadać takie pomieszczenia: kubatura, wentylacja, dopływ powietrza do kotłów z otwartymi komorami spalania, zamontowanie ewent. drzwi p.poż. jeśli jest to kotłownia z otwartą komorą spalania, a w pobliżu jest garaż itp.

Te przepisy to jedno.

Drugie to warunki techniczne jakie musi spełniać pomieszczenie w stosunku do danego sposobu ogrzewania np. kotły na eko groszek wymagają odpowiedniego przekroju komina i odpowiedniego ciągu ( wysokości komina ). Takie warunki dużo prościej i taniej zapewnić na parterze, bądź w piwnicy.

Na poddaszu możesz postawić kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania ( np. kondensacyjny umieszczając odpowiednią rurę zapewniającą dopływ powietrza do spalania i usuwanie spalin ) lub pompę ciepła. MOgą one stać w osobnym pomieszczeniu lub nawet w łazience.

Nie napisałeś czym chcesz grzać....

Chcesz mieć pomieszczenia na jednym poziomie, masz odpowiednią działkę zbuduj dom parterowy bez poddasza.

Pozdrawiam.

A właśnie. Twoja odpowiedz mnie naprowadziła :)

Mam do dyspozycji fragment działki tesciów o wymiarach ok. 17 na 21 m :) na szczęscie z możliwością budowania w ostrej granicy. I ma się tam tez zmieścić mozliwie duży ogród.

Rozrysowałam sobie kilka ewentualnych rzutów, ale wpadł mi pomysł na kotłownię na piętrze i wolałam się upewnić, czy to możliwe (np. określona przepisami wysokość komina do kotła).

Ogrzewanie gazowe (działka za mała na pompę ciepła :/) + wentylacja mechaniczna.

Na pietrze/poddaszu myśle o kotłowni + pralni + pom. gospodarczym. Może być to jedno pomieszczenie wielofunkcyjne.

Na działce teściów znajduje się już murowany składzik, więc nie potrzebuje miejsca na chowanie kosiarki do trawy i meble ogrodowe. Ponadto skosy poddasza się fatalnie aranżuje - a tak nie miałabym wielkiego problemu z meblami w pokojach.

To pomieszczenie gospodarcze mogłoby być oddzielone od 1 sypialni (dla ewentualnego dziecka) klatką schodową i/lub łazienką. W drugim pokoju poddasza byłoby miejsce na "gralnię komputerową" i pracownię (stolik komputerowy, regał i wielki stół), więc hałas kotła nie przeszkadzałaby za bardzo.

Natomiast nasza sypialnia na parterze z wyjściem na ogród....

Dzięki, ale te domy mają szerokośc całej mojej całej działki. Są zdecydowanie za duże. Raczej myslę o zewnętrznych rozmiarach parteru nie wiekszych niż 9 x 10 -13 m. Dłuższa ściana od północy ślepa (będzie w ostrej granicy), od południa otwarcie na ogród. Wejście od zachodu.

W gotowych projektach nie widziałam niczego, coby chociaż trochę pasowało, a przejrzałam już ich tysiące. Domy bliźniacze, które mogłyby ewentualnie pasować (jedna ściana ślepa), mają w mojej sytuacji, od południa również ślepe ściany lub niewielkie okienka.

Szukam czegoś o powierzchni 100-140 m:

Pomieszczenia parter: Salon z jadalnią, kuchnia zamknięta, sypialnia z przestronną łazienką (wanna, prysznic, wc, umywalka) i miejscami na szafy (garderoba jako osobne pomieszczenie niekonieczna)

Piętro/poddasze: sypialnia, pokój lub aneks na piętrze do pracy/grania na komputerze, mała łazienka (prysznic, wc, umywalka), pomieszczenie gospodarcze (pralnia, kotłownia), garderoba/skrytka

Chyba jestem zbyt wymagajaca, ale żaden nie spełnia kryterów. Dziekuje za pomoc, ale naprawdę znam doskonale proponowane przez ciebie projekty i zaden mi nie pasuje.

np.

1. kotłownia na parterze. Za mała łazienka na parterze. Kuchnia na kocu domu, więc z zakupami i smieciami musze latac przez salon.

2. brak pomieszczeń gospodarczych, brak dużej łazienki, bieganie ze smieciami i zakupami przez jadalnie.

3. brak pomieszczeń gospodarczych, otwarta kuchnia.

4. pomieszczenie gospodarcze na parterze. Wejście do domu od dłuższego boku.

Jeśli zacznę je przerabiać pod moje wyobrażenie, to koszt mi wyjdzie podobny jak projektu indywidualnego.

A w linku ustytuowanie działki

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5931a7d5acb7d413.html[/img]

Pomocy! Pilnie!!

W styczniu chcemy już zamówić projekt, dac do adaptacji, załatwić wszystkie papierkowe sprawy tak zeby na wiosne ruszyć z budową.

tylko nie możemy zdecydować się na projekt.

Czy Elektra z Dobrych Domów:

http://www.dobredomy.pl/?id_project=90&infopage=1

czy tez może melodia z krajobrazów: http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/melodia/

albo Wierzba II z horyzontu:

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=79&a=182&sid=5&projekt=120

czy tez Mars z Dobrych Domów który mi się strasznie podoba ale chyba odpadnie w predbiegach ze wzgledu na garaż jednostanowiskowy

http://www.dobredomy.pl/?id_project=33 - chyba że ktos realizuje ten projekt i powieksza garaż na dustanowiskowy..

Najbardziej jesteśmy za Elektrą. ze względu właśnie na 2 stan garaż, fajny duży zadaszony taras, balkony na parterze, chociaz z jednego bym zrezygmnowała, wykusz na dole, ale widziałam gdzieś na forum wykusz prostokątny i myślę ze lepiej wygląda niż taki ołtarzyk i daje większe nmożliwosci ustawienia stołu. Troszę martwiłam się też tu kuchnią i jadalnią. nie podba mi się takie ustawienie kuchni ale to już wszystko można zmienić.

Wierzba tez super wszystko, ale brak pkmieszczenia na jaieś graty, ewentualnie zamieniłabym miejsce łazienki na pokój z wykuszem a z łazienki zrobiła pom gospodarcze.Z jednej strony wydaje mi się ze wyklucza wybór tego projektu tak jak i tez Marsa to ze nie ma wykuszu od częsci jadalni który daje fajny efekt na zewnątrz, a z drugiej strony wydaje mi się ze wykusz jest całkiem niepotrzebny bo ogranicza możliwości "meblowania" domu..?

no i Melodia. też bardzo nam się podoba, trochę mniej mi ten pomysł ze spiżarką, tzn spiżźarka ogółem super ale nie w tym może miejscu.

koszt stanu surowego wg kosztorysów: (netto )

Elektra: 211 tys

Wierzba II 254 tys

Melodia 223

Mars 208,

Jesteśmy najbardzoej za Elektrą i to był projekt nr 1, ale wydaje mi się ze choć u niej kosztorys jest najmniejszy to jednak tak naprawdę dom ze względu na dach itp wyjdzie najdrozej.

I dlatego zaczęlam oglądać też inne projekty.

Kto mi może podpowiedzieć który dom wyjdzie najtaniej?

i wszelkie inne rady ????

Zdecydowanie Wierzba II. Zamiast kotłowni zrób kuchnię, z kuchni jadalnię, wyrównaj wielkość okien na przedniej elewacjim, z łazienki pomieszczenie gosp., a z najmniejszej sypialni salon kąpielowy. !! :wink: :lol: Kocham ten projekt, przez szereg miesięcy był nr 1 u nas. Nie chcieliśmy tylko góry.

Coś podobnego to Lawenda z Horyzontu, a także

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=424&IdKolekcji=

a także

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/natalia/rzuty.php

Jak oni wspaniale projektują !!!Ci z Mg Projekt, jeśli Ci pasuje, to ten projekt, jest super.

Pozdrawiam.

Jeśli masz ochotę skontaktuj się z ma podobne dylematy co Ty.

No łatwo rzeczywiście nie jest. Mała działka...

http://projekty.wm.com.pl/domy/W01.html

Tą ścianę gdzie jest garaż możesz przytulić do budynku sąsiada tylko bez garażu, kuchnię możesz odgrodzić ścianą od salonu, na górze w pom. 13 możesz zrobić kotłownię na gaz. Na dole możesz połączyć łazienkę ze spiżarnią i mieć większą łazienkę.

Pozdrawiam.

:D :D :D widze ze wpadlamw pamiec :D :D :D

Ja tez polecam Natalke ze wzgedow bdb rozplanowanych pomieszczen natomiast wyglad zewnetrzny-do ktorego przykladam tez duza wage-Melodii lub wlasnie WierzbyII

Ja zdecydowalam sie na projekt indywidulany.Bedzie to dom z zewnatrz ala Melodia (ciut szerszy i dluzszy) z bardziej wysunietym dodatkowo zadaszonym tarasem oraz poszerzonym wykuszem natomiast uklad pomieszczen bedzie bardzo zblizony do natalki

Musze jeszcze tylko zdecydowac czy zostawiac kominek w rogu salonu czy przenosic go pomiedzy kuchnie a salono-jadalnie.

Boje sie ze na krotkiej sciance pomiedzy kuchnia a salonem bedzie wygladal troszke samotnie ale podobno komin w tym miejscu bedzie mial lepsze polozenie.

Sama nie wiem -wlasnie "rozeslalam" wici i czekam na sugestie oraz za i przeciw przenoszenia tego nieszczesnego kominka :D

Mam wąską działkę z wjazdem od wschodu - długo juz szukam optymalnego dla mnie projektu i ten wydaje się najbardziej zblizony do ideału:)

Planowane zmiany (głowne):

- wykusz na planie prostokata;

- na piętrze - likwidacja lukarny - połączenie pokoi 3 i 5 - co umożliwi zrobienie garderób w pokojach dziecięcych;

-zrobienie garderoby w pokoju nad garażem - sypialni

- zmniejszenie tarasu;

Moje wątpliwości:

- wąski garaż - czy ktoś ma garaż o szer.3m i uważa, że da się z tym zyć?

- mała kotłownia - jeszcze nie wiem czy zdecuduję się na gaz, czy eko groszek - przy tym drugim, to chyba mało te 4,32??

- brak pralni - zastanawiałam się nad wstawieniem pralki do schowka na parterze, ale po 1- taki schowek to chyba praktyczna rzecz i byc może szkoda go adaptowac na pralnię, po 2 - planuje latem suszyć pranie na balkonie przy pokoju nr 6, no i noszenie prania na piętro jakoś mi się nie widzi:/

Z kolei pralka w łazience w domu jakoś mi nie pasuje...

Czy ktos ma na to jakiś pomysł??

No i biuro PIK - ktoś ma jakies doświadczenia z tą firmą??

Załączam link do projektu i bardzo prosze o jakies wypowiedzi, byc może nie dostrzegam jakichś istotnych mankamentów tego projektu???

http://www.pik.pl/oferta/106/

Wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt, że od strony południowej jest ślepa ściana z jednym małym okienkiem.

Poza tym sypialnia na parterze jest od strony ulicy, co nie zapewni wystarczającej ciszy.

Ale marudzę :)

Ok, chodziło mi w tym wątku tylko o kotłownię na piętrze.

Dziekuję za wszystkie odpowiedzi.