Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wąska działka i finanse to spore ograniczenia (mowie tu akurat o moim przypadku) dlatego miedzy innymi zastanawiam się nad Capri.

Jeśli chodzi o wykusz w kuchni to nawet niegłupie co napisałeś. Może faktycznie lepiej poszerzyć dom kosztem wykusza. Wymagana szerokość działki w końcu ta sama. Może więc lepsze coś takiego:

http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=67481&offset=15&backcmd=New

Ten dom ma ciekawie rozplanowany parter - zwlaszcza jak ktos potrzebuje gabinetu.

Ale jedno jest pewne - ten dom w technologii budowy nie bedzie najtańszy. To energooszczędny Lipińskich, więc ma wentylację mechaniczną i dodatkowe ocieplenia.

a ja zamierzam bydować się wg Tośka,

mi osobiście projekt odpowiada,

bo chyba trzeba zacząć od odpowiedzenia sobie na pytanie - co chce mieć w środku, ja szukałam domu z dwoma pokojami na dole i przynajmniej dwoma na górze o powierzchni przynajmniej 130m i to tu mam, podoba mi się prosty dachem i wykuszem na dole i to tu mam,

poza tym szukałam domu z dużym tarasem i tu był problem, ale wymyśliłam sobie taras nad garażem i to tez tu będę miała (mała zmiana w projekcie i jest),

poza tym mój mąż nalegał nad piwnicą i to też da się zrobić,

trochę pozmienialiśmy, ale mamy co chcemy

:wink:

Ale jedno jest pewne - ten dom w technologii budowy nie bedzie najtańszy. To energooszczędny Lipińskich, więc ma wentylację mechaniczną i dodatkowe ocieplenia.

Chyba sie trochę zapędziłeś. Lipińscy mają w ofercie domy energooszczędne, ale LMP 55 na pewno do nich nie należy.

http://www.lipinscy.pl/technical_describe.xml?&offset=15&backcmd=New&id=67481

Witajcie

Do budowy domku przymierzamy sie od 4 lat. Wcześniejsze koncepcje z wyborem diabli wzieli, bo przeoczylismy sie z kosztami, nad realiami.

A 5 lat temu to były jescze inne ceny. Na projekt który wybraliśmy to jescze kilka lat temu nawet nie zwróciłłbym najmniejszej uwagi. Dzis nie mam juz zadnego dylematu, i nie szukam potwierdzeń czy dobrze wybrałem, chociaż sledze to forum do dawna, ale to pierwszy mój post tutaj.

Projekt zakupiłem w ostatnim dni ubiegłego roku, między innymi dlatego tak sie spieszyłem aby potwierdzic i tym samym zakończyc jakiś tam etap przygotowań, który de facto długo trwa. i zapewne w moim przypadku nie skończy się szybko.

Tego domku nikt jescze na tym forum nie buduje, przynajmniej nikt sie tutaj jeszcze nie pochwalił bo to hybryda projekciku o duzym zainteresowaniu na forum (info na innym wątku) to chyba będe pierwszy :)

Pozdrawiam wszystkich jescze niezdecydowanych.

Witam,

nasze poszukiwania projektu dopiero się zaczynają, ale już oczy mam większe od głowy i widzę że nie będzie łatwo i szybko. Mamy działkę 27 * 35 , nie dość że ze spadem (lekkim co prawda) to jeszcze wjazd od strony południowego zachodu. Do tego potrzebujemy dom który miałby jakby dwie części na parterze (takie jakby dodatkowe oddzielne mieszkanie ok 35-40m z własną kuchnią i łazienką), co nie jest łatwe do znalezienia w gotowcach, a indywidualny projekt jak widzę po Waszych kosztach mimo wszystko nie jest tani :cry:

jestem już naprawde zmęczona wybieraniem projektu widziałam już chyba wszystkie możliwe i co i nic nic mi nie pasuje , :cry:

próbuje już wybrać na "hama" ale i tak czekałoby nas troche przeróbek więc zastanawiam się czy to ma sens bo za to i tak będzie trzeba płacić , jak długo trzeba czekac na projekt indywidualny bo chyba trzeba wreszcie podjąc jakąś decyzje jedynie szkoda mi tego że nie będe tego domku mogła zobaczyć na żywo czy np zdjęć co w przypadku projektów gotowych często się udaje :-?

Mam to samo. :o :o To bez sensu, jak bryla w miare znosna to uklad pomieszczen do bani - schody w salonie na przyklad - jak uklad pomieszczen do zaakceptowania to bryla taka, ze okrzyk grozy sie wyrywa - no i te poprawki....bez sensu. :roll: :o :roll: :o Doszlam rowniez do wniosku, ze projekt gotowy ma sie nijak do okolicy i tradycji lokalnych - jest wolnosc i ludzie buduja w stylu zakopianskim w okolicach Lomzy, ale mi to nie lezy. :o :roll: :o Mialam tez wrazenie, ze wiekszosc domow w realu jest jakos dziwnie inna od projektu - sie wyjasnilo na forum muratora, ze prawie kazdy podnosi scianke kolankowa i zmienia bryle domu..... :roll: Jest jeden dom zbudowany przez forumowicza - na Slasku - projekt indywidualny i genialny uwzgledniajacy potrzeby przyszlych mieszkancow i miejscowej tradycji budowlanej - musze go znalezc, napisze ktory to. Sklaniam sie ku projektowi indywidualnemu.

A tak z ciekawości czego szuakcie jakie macie wymagania ??

bo ja chciałabym coś w przedziale 180-200m chcaiałabym żeby w jednej częsci domu najlepiej w jednej lini była kuchnia ze spiżarką jadalni i salon

natomiast w drugiej części jeden lub dwa pokoje z czego jeden miałby byc gościnny natomiast drugi chce zaadoptowac jako garderobe chce tez tam miec rozłożona deske do prasowania i może nawet suszarkę :lol: koło tych pokoji najlepiej między nimi łazienka ale taka większa ok 6,8 m tzn tak abym mogła zmieścić pralke prysznic no i wc :-) no a u góry 3 sypialnie/pokoje ok 14,15m każdy i łazienka dach chciałabym 4spadzisty ale warunek męża aby była większa powierzchnia ,muszą być w każdym pokoju lukarny chyba tak to się wachowo nazywa :-?

poniżej wkleje link który dom najbardziej mi pasuje aczkolwiek nie zachwyca mnie

http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&all=1&sid=m4551cee43faa7

odbicie lustrzane

pomieszczenie 7 i 8 mysle połączyc i tam zrobić ta moją garderobo -suszarnie -prasowalnie

i łazienka jest toche mała :( więc chyba cały dom trzeba by było troche powiększyć aha no i taras mi sie zupełnie nie podoba :x chciałabym aby był taki jak na projekcie poniżej częsciowo zadaszony

http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&all=1&sid=m43a1918b7aece

a tak wogóle to najbardziej przypadły mi do gustu z bryły te dwa projekty ponieżej ale znowu środki są fatalne :cry:

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=81&sid=5

http://www.dobredomy.pl/?id_project=18

no i co pomoże ktoś coś znaleźć ????????

no a ty czego szukasz ?

pozdrawiam

to fakt można tak zrobić - ale poszukiwania zawiodły mnie teraz do projektu Ciekawy wariant II

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=547&IdKolekcji=

tylko chcę zmniejszyć kuchnię i zrobić jadalnię poza kuchnią. Pod balkonem przy kuchni zrobić cały oszklony wykusz zamiast dwóch okien.

Jak Wam się podoba ten projekcik?:)

projekt fajny, nawet podobny do tego naszego, właściwie to gabinet jest zamieniony z pomieszczeniami gospodarczymi.

pomysł na wykusz fajny, tylko wtedy to będzie już nie wykusz tylko patio. radziłabym zrobić na kartce mniej więcej projekt tego patio i zanieść do wyceny firmie z oknami. znajomej policzyli za same okna do patio 20 000, ale tam są nawet okna "na suficie".

jeśli chodzi o wykusz w naszym budynku, to teraz już bym się nie zdecydowała, pokój jest przez to bardzo nieustawny. przemyśl sprawę.

nie wiem czy warto zmniejszać kuchnię. 11 metrów to wcale nie tak dużo. poza tym, ta ścianka między kuchnią a salonem wygląda na obrazku na nośną, ale może tak nie być. jak zmniejszysz kuchnię, to ścianka wyjdzie Ci zaraz przy oknie. a stół kuchenny wcale nie jest głupią sprawą, nie zawsze przecież będzie Ci się chciało latać z garami i talerzami do jadalni. ja zawsze marzyłam o dużej kuchni, tak by cały bajzel był zamknięty w jednym miejscu, a jak małe dzieci, to tego bajzlu potrafią narobić. nie wyobrażam sobie po każdym posiłku sprzątać wokół stołu jadalnego w salonie...

pozdrawiam!

a mi się marzyła mała kuchnia, totalnie zamknięta, bez części jadalnej, a jadalnia połączona w jakiś sposób z salonem, stąd te pomysły na zmiany. Kuchnia mi wychodzi po zmniejszeniu ok. 6m2 - 7m2 więc jeszcze nie jest źle - od strony jadalni do kuchni chcę zrobić wejście a dwa okna po prawej i lewej stronie na tej ścianie zlikwidować - zostawić tylko to patio-wykusz (sama wielkość wykuszu to 120x260cm + 266 cm ścianka od kuchni - robi się całkiem ładne miejsce na stół (w sumie ok. 386cmx260cm).

Kurczę już tak się zakopałam w ten projek, że na prawdę chyba jest - to chyba właśnie będzie nasz domek:)[/img]