Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

czy ktoś poleci mi projekt domu który nie będe budowac 10 lat czyli po prostu tani a jednoczesnie bedzie miał : dwie łazienki. garderobe, salon z kominkiem z trzy lub cztery małe pokoje , spiżarke , kotłownie , garaż

Już mi głowa puchnie od bezskutecznego szukania a i tak nie wiem czy bede zadowolona gdy zaczne budować.

Nowy forumowicz Dancia :p

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzieki ale ja naprawde nie chcę dużego bo jak go pózniej utrzymać .

Dzieci dwoje , wcale nie chca mieszkać na tej wiosce zabitej dechami jak twierdza wiec nie mozemy myśleć o budowie pod tym katem stad chcemy mały domek w którym być moze zostaniemy pózniej sami

Dancia :cry:

Dancia,

nie bardzo można komuś zaproponować projekt, kiedy nie wiadomo jak szeroka i długa jest działka, od której strony świata planowany jest wjazd a od której wyjście na ogród. Rozmieszczenie poszczególnych pomieszczeń wewnątrz domu uzależnione jest przede wszystkim od stron świata, nie wyobrażam sobie np. salonu od północy, a łazienki, garderoby czy pomieszczenia gospodarczego od południa. Musiałabyś podać więcej szczegółów odnośnie działki, żeby Ci ktoś coś zaproponował. Poza tym w sytuacji gdy nie możesz dobrać żadnego gotowego projektu powinnaś zlecić architektowi opracowanie projektu indywidualnego, powiesz mu co chcesz, a on zaprojektuje biorąc wszystkie Twoje zachcianki pod uwagę. Pewnie to będzie kosztować trochę więcej niż projekt gotowy, ale nie będziesz później niczego poprawiać, zmieniać, dorabiać, przesuwać, podnosić ..... więc suma sumarum raczej zyskasz niż stracisz.

Życzę trafnych decyzji.

p.s.

Ja, zanim wybrałam projekt na moją działkę najpierw przeczytałam sporo artykułów z poradami fachowców, nawet o sztukę feng shui zahaczyłam, pomimo, że nie bardzo się tym wszystkim przejmuję - nie sposób jest dotrzymać wszystkich reguł które obowiązują, ale jest to ciekawe i na pewno skłania do pewnych przemyśleń. Czytałam również porady projektantów wnętrz, oni również w pewnym sensie ukierunkowują.

Poza tym jak oglądasz jakiś projekt, to spróbuj zamknąć oczy i wyobraź sobie, że wchodzisz do przedpokoju, zdejmujesz i wieszasz płaszcz, idziesz do kuchni, siadasz w salonie przed telewizorem itd..... czy dobrze i wygodnie czujesz się w tym wnętrzu ? To pomysł jednego z forumowiczów w grupie podkarpackiej. Świetnie zdaje egzamin.

Zobacz "W zawilcach"- http://www.archon.com.pl

My wydłużyliśmy dom o pół metra,co poprawiło funkconalność,szczególnie na dole.

Wprawdzie nie ma jadalni oddzielnej,którą wymieniasz,ale jest zakątek przy wykuszu na stół,tuż przy kuchni.

Pod schodami zrobimy małą spiżarkę.

Dom nie ma osobnej garderoby,ale ma miejsce na szafy,ew. można zrobić garderobę z któregoś pokoju na górze.

Myślę,że trudno będzie sprostać Twoim wymaganiom przy pożądanym metrażu.Pomyśl, z czego możesz zrezygnować,ustal listę priorytetów.

Pozdrawiam

i życzę udanego wyboru

:D

Witam

Polecam dom Krzemyk z firmy Archeton http://www.archeton.pl/projekty/index.asp

wprawdzie nie ma garażu ale jast naprawdę tani !!!

Prosty dach, żadnych udziwnień - to sprawia że ten dom jest naprawdę tani , co nie oznacza że brzydki. Na tej stronie którą podałam wyżej jest paskudna kolorystyka, ale widzialam Krzemyki w realu i są naprawdę fajne.

Pozdrawiam

Wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem dla Was byłaby Gienia z Horyzontu

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=11&id_autora=2&spacer=2&proj=GIENIA

ma wszystko co trzeba (3 pokoje plus duży salon 30m2, kuchnia ze spiżarką, można dobudować garaż a poddasze po zaadaptowaniu też jest całkiem całkiem

Może z archipelagu Ola (1,2,3), Idalia, Blanka - niewielkie domy, niedrogie w budowie, fajne, wszystkie do siebie podobne - ale na dużą działkę.

http://www.archipelag.pl/projekty/projekt.php?cat=1010700&pid=107&form=advanced&seek=ola;0;0;;;0;0;0;;;;;;;0;0;1&ExtraNavText=Ola+%28e.+III%29

Widziałam Olę 3 wybudowaną, naprawdę fajna, właściciel wybudował stan surowy zamknięty za ok. 110 tys z porotermu, dachówka cementowa, okna plastikowe, porządnie wsystko zrobione. Pan wykonawca wycenił kosztorys pod klucz na jeszcze 60 tys (z tym że bez poddasza użytkowego, z poddaszem użytkowym byłoby pewnie jakieś 10-20 tys drożej)

Sama budowałabym któryś z tych domów, niestety potrzebujemy trochę większy (czytaj doższy...)

najpierw szybkie dzien dobry: pamietacie ten moment, w ktorym decyzja o budowie zostala podjeta i po przejzeniu pierwszych 30 projektow w glowie wytworzyla sie taka piana, ze podstawowe procesy myslowe zostaly zupelnie zablokowane? :) ja tak wlasnie mam ;)

dlatego prosil bym o dokonczenie zdania, tak w ramach rozrywki..

moze sie czegos naucze..

ukłony, moby

Chcąc wybudować estetyczny, nie za duży (ok. 130 m2 plus garaż) dom z trzema sypialniami na działce ok. 5 000 m2 z wjazdem od północy, wybrał/a bym projekt ...

no właśnie... ;)

A na poważnie, to przód działki jest dość szeroki, ponad 50 metrów, więc dom parterowy zdaje sie będzie się lepiej komponował z otoczeniem.

W zasadzie całość to 7500 m2, 5000 m2 to drobno porośnięty młodymi sosenkami prostokąt, do któego dłuższego, prawego boku przylega 2500 m2 naszego lasu.

Chcielibyśmy by dom był otwarty tarasem na stronę połódniowo-zachodnią, czyli właśnie na las i tył działki.

Spróbuje przygotować szkic sytuacyjny.

pozdrowienia,

moby

aha:

Chodzi mi też po głowie pompa ciepła, podłogowe wszędzie gdzie można i generalnie chciałbym, by pokoje miały okna głównie na połódnie, garaż i pomieszczenia gospodarcze od 'przodu' chili od północy tak by wykożystać słońce..

Ale prosze na to nie zwracać uwagi...

Każdy dopisuje to, co mu w pierwszej chwili przyszło do głowy... Intuicyjnie..

Tzn. było by mi bardzo miło..

najpierw szybkie dzien dobry: pamietacie ten moment, w ktorym decyzja o budowie zostala podjeta i po przejzeniu pierwszych 30 projektow w glowie wytworzyla sie taka piana, ze podstawowe procesy myslowe zostaly zupelnie zablokowane? :) ja tak wlasnie mam ;)

dlatego prosil bym o dokonczenie zdania, tak w ramach rozrywki..

moze sie czegos naucze..

ukłony, moby

Chcąc wybudować estetyczny, nie za duży (ok. 130 m2 plus garaż) dom z trzema sypialniami na działce ok. 5 000 m2 z wjazdem od północy, wybrał/a bym projekt Poemat 3 lub Parys z firmy MTM STYL