Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja jestem prawie zdecydowany na c132b - barwny_wariant_2 -wo ma wszystko: ma dwustanowiskowy garaz, wydzielona jadalnie, spizarnie (czyli wszystko to co misie lubia najbardziej :wink: ) ,pokoj z lazienka na parterze, duze pom gospodarcze na moje graty , 4 pokoje na poddaszu jeden z garderoba, wielka lazienka. a ten wielki kominek to jest moje marzenie.

Domek parterowy do ok.125 m powierzchni uzytkowej, prosty dach, 3 sypialnie, salon, kominek, oddzielne wc z prysznicem. Działka długa o szer. ok. 26 m, w sumie 1930 m kw, wejscie od pd. zastanawiałam sie nad Rudzikiem p. Kowalskiego i "Mój swiat" czy mozna prosic o ocene. Dom przeznaczony dla 2 osób :))

Witam wszystkich mam prośbę, który dom będzie tańszy w budowie oczywiście zakładając tę samą technologię i materiały.

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-293,317,61,opis.html

czy ten

http://agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=display&item=334&usid=1

Bardzo dziękuję za wszelkie opinie Pozdrawiam

Jeśli cena jest kryterium wyboru, to Zosia bedzie droższa i to nie o kilka tysięcy.

Owszem domy z poddaszem są tańsze ale nie w tych gabarytach, jak tu pokazane projekty.

Wykończenie Zosi pochłonie też większe fundusze niż WB. Stan surowy może będzie podobny w obu przypadkach (chociaż wątpię) ale takie elementy jak stolarka, strop, schody czy balkon ,to całkiem pokaźny wydatek. Poddasze uzytkowe ma swoje zalety , ale ma też wady, powinieneś wziąć to również pod uwagę.

Pozwolę się nie zgodzić z przedmówcami:

Po pierwsze Słodka Zosia jest tylko z pozoru większa od WB. Dlatego że w WB nie jest liczone poddasze , które niby "nie jest użytkowe". Wystarczy popatrzeć na powierzchnię zabudowy!Gdyby doliczyć wielkość poddasza WB które tak czy inaczej musisz zbudować okazałoby się że jest on dość sporo większy od Słodkiej Zosi.

Po drugie kolega Wojtek nie doczytał że WB ma strop żelbetowy.

Po trzecie nikt nie wspomniał o tym że dach WB pochłonie znacznie więcej kasy niż Słodka Zosia ze względu na to że jest czterospadowy.

Jestem skłonny się założyć że koszty budowy wyjdą podobnie.

Jeszcze wnętrze:

Wydaje mi się że Słodka Zosia ma o niebo lepsze rozwiązanie wnetrza. Wystarczy że popatrzysz na tą dużą kotłownię.Gdzie w WB schowasz kosiarkę, rowery i tym podobne rzeczy?

Łazienka:

Wybudujesz dom za ciężkie pieniądze i dalej będziesz się z żoną kłócić kto pierwszy idzie do łazienki?W WB tak by to wyglądało.

Tak się wogóle zastanawiam dlaczego wybierasz właśnie spośród tych dwóch projektów. Przecież są całowicie różne.

pozdrawiam i życzę rozsądnych wyborów :-)

Witam :)

Oj długo się zastanawialiśmy z mężem nad wyborem projektu domku.Od pół roku buszowaliśmy po necie i oglądaliśmy i oglądaliśmy .Po pierwsze musiał być nie duży ze względu na małą działkę ,ważny był wygląd zewnętrzny i musiał być funkcjonalny,ale wkońcu znaleźliśmy :D DOM W RODODENDRONACH 6.Rodosek po małych zmianach wewnątrz jest idealny :D

Witam,

Ja wybrałem projekt "Kaliope". Buowy jeszcze nie zacząlem.

Polecam stronę :

http://my.opera.com/violka/albums/show.dml?id=157650

Są tam zdjęcia z budowy projektu "Libra" -czyli projektu, który różni się od Kaliope jedynie czterospadowym dachem.

Można podpatrzeć jak wygląda kuchnia, schody, salon po realizacji.

Pozdrawiam