Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Jak będę miał chwilkę to założę dziennik. Nie czuję szczególnej potrzeby uzewnętrzniania się, jednak widzę, że chyba nikt jeszcze pluszcza nie buduje to sobie zainteresowani popatrzą, a i rodzina z dalszych stron zobaczy co u nas.

Pozdrawiam

ps.

U mnie wczoraj wylali ławy.

Pomysł z dziennikiem jest bardzo dobry. Trochę dziwne ze zainteresowanie Pluszczem jest takie małe. Ja już wcześniej szukałem na forum opinii na temat tego projektu a tu nic ciekawego. A projekt jest naprawde fajny.

Waldeson ty już ruszyłeś do przodu z budową a ja jeszcze nie wiem co chce. Zazdroszcze ci. pozdr

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Jaro79, miło mi, że spodobał ci się mój domek. Największą zmianą w projekcie jest powiększenie garażu do 2-stanowiskowego i przeniesienie kotłowni właśnie do części garażowej, tej bliżej domu- komin został w tym samym miejscu. W miejscu kotłowni powstał tzw. pokój komputerowy- oczywiście wstawiliśmy tam normalnych rozmiarów okno. Reszta parteru praktycznie bez zmian- trochę inaczej umiejscowiona jest ścianka działowa między wc a łazienką i okno tarasowe zostało przeniesione na boczną elewację, bo mam działkę z wjazdem od południa i wolałam taras od zachodu a nie od północy. Na górze w miejscu garderoby powstał kącik tv dla dzieci (nie ma ściaki i drzwi tylko otwarty hol) a nad garażami jest nasza sypialnia, garderoba i taki składzik na różne "przyda się" . Poza tym różne skarby można trzymać na strychu, bo jest ooolbrzymi. Babcia ma przyzwoitych rozmiarów pokój z łazienką i malutką kuchenkę pod schodami "na wszelki wypadek, jak się pokłócimy". Nie wiem jak dużego domu szukasz, ale weż pod uwagę, że ten jest większy od pluszcza. Powierzchnię użytkową biuro podaje niewielką ale do tego dochodzi cała przestrzeń nad garażem ujęta w projekcie jako strych, kotłownia, spiżarka, pomieszczenie pod schodami, garderoba no a przecież choć nieużytkowa, to jednak powierzchnia. Domek już stoi, mam nadzieję, że na wiosnę się wprowadzimy i że będzie się wygodnie mieszkało, bo naprawdę niczego nie brakuje. Jakby co to chętnie odpowiem na pytania dotyczące domku. Pozdrawiam

Witaj Piwona

Na początku dzięki za odpowiedz.Na jakim etapie budowy jesteście? Jesli to nie jest tajemnicą to ile do tej pory kosztowała was budowa domku?Czy budujecie systemem gospodarczym czy macie wynajętą firmę? Twój domek na pewno bedzie superowy. Projekt podoba mi sie bardzo tylko że jest maly problem, działka ktorą mam jest troche za wąska ale zawsze przecież można tą sprzedać a kupić inną.Pozdrawiam :wink:

A moze dom SARA z Vdom.pl - na dole jest pokoik w sam raz dla starszej osby która nie bedzie biegac po schodach

ja sie zastanawiam nad tym prjektem

http://www.vdom.pl/pl/index.php?s=108&a=217&sid=85&powierzchnia_uzytkowa_max=150&wymiar_dzialki_x_max=22&powierzchnia_uzytkowa_min=110&wymiar_dzialki_x_min=18&typ_budynku_in=PU,PAPU&projekt=64&suse=rzuty

A moze dom SARA z Vdom.pl - na dole jest pokoik w sam raz dla starszej osby która nie bedzie biegac po schodach

ja sie zastanawiam nad tym prjektem

http://www.vdom.pl/pl/index.php?s=108&a=217&sid=85&powierzchnia_uzytkowa_max=150&wymiar_dzialki_x_max=22&powierzchnia_uzytkowa_min=110&wymiar_dzialki_x_min=18&typ_budynku_in=PU,PAPU&projekt=64&suse=rzuty

Domek może nie jest zły ale mi do gustu nie przypadł.Minus jak dla mnie za małe pomieszczenie gospodarcze. Myśle o kotłowni na paliwo stałe(wegiel) a przy tej powierzchni to troche niemożliwe. :(

Nie mogę się zdecydować, pomocy!

Dwa niemal bliźniacze projekty:

Hacjenda Studiatrium: http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-356,396,61,opis.html

Z19 ze studia Z500: http://www.z500.pl/projekt/z19.html

Dopóki nie znalazłem Z19 byłem przekonany na 100% na hacjende, a teraz zgłópiałem. Bryła, budynku bardziej podoba mi sie Z19 a układ pomieszczeń w Hacjendzie. Koszty budowy porównywalne (30tys. na korzyść Z19).

Co byście wybrali i dlaczego?????????????

Nie mogę się zdecydować, pomocy!

Dwa niemal bliźniacze projekty:

Hacjenda Studiatrium: http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-356,396,61,opis.html

Z19 ze studia Z500: http://www.z500.pl/projekt/z19.html

Dopóki nie znalazłem Z19 byłem przekonany na 100% na hacjende, a teraz zgłópiałem. Bryła, budynku bardziej podoba mi sie Z19 a układ pomieszczeń w Hacjendzie. Koszty budowy porównywalne (30tys. na korzyść Z19).

Co byście wybrali i dlaczego?????????????

No to akurat mi nie przeszkadza, tyle że ten kominek przy wejściu do kuchni tak sobie średnio atrakcyjnie wyglada, i ten taras też jakiś taki drętwy, coraz bardziej przekonuję się do z19. Tutaj na minus - malusia łazieneczka (a tak na marginesie po przejrzeniu setek projektów zastanawia mnie dlaczego architekci w domach o pow. 130-150 m2 i więcej projektują łazienki po 5m2 - dom to nie tylko salon)., a po drugie trochę mi tu za dużo holów i korytaży czyli marnotrastwo powierzchni, chyba że pokombinować trochę ze zmianą ustawień pomieszczeń. Pozdrawiam

Jeśli ja miałbym wybierać zdecydowanie z19 :lol:

1.przeiście z garażu lepiej mi się podoba

2.oddzoielona jest strefa dzienna od nocnej

3.z zewnątrz bryła jakby nowocześniejsza

:lol: zawsze można jakieś przeróbki w jednym czy drugim .

:-? Niestety decyzję musisz podjąć "sam" :lol: :lol: :lol:

• 3 weeks później...

Witam

Proszę o pomoc w wyborze projektu domu jednorodzinnego w stylu staropolskim dworku polączony z dwustanowiskowym garażem. Chciałbym zeby projekt zawierał 4 pokoje + salon i pomieszczenie gospodarcze blisko garażu jednocześnie metraż max 170m2. Prosze o podpowiedzi.

Co sądzicie o projekcie "reprezentacyjny" D88 i m08a z muratora??

• 2 weeks później...

Posiadam działkę o szer. 20 m.(długość 40 m.) Poszukuję projektu domu o pow. ok. 120 - 130 m2 z garażem, bez piwnic z poddaszem mieszkalnym. Wjazd od północy, taras od południa. Dach możliwie prosty, dwuspadowy, lukarny niekonieczne (wolę okna połaciowe).

Szczerze mówiąc znalazłem już 2 projekty ale nie zadowalają mnie one w 100%. Mam nadzieję że jakaś życzliwa dusza podpowie jakieś ciekawe rozwiązanie.

Pozdrowienia.;)

Hej! Twoja działka jest szeroka :wink: w porównaniu z moją -14,5m -o garażu można pomarzyc :cry: .. to wątek, ktory zalozyłam 1,5 roku temu (może coś się przyda :wink: ):

http://forum.muratordom.pl/post1965247.htm?highlight=#1965247

My szukaliśmy projektu okolo roku -wybraliśmy Z45+ pracowni Z500 (ma też podwariant z garażem). nasza budowa w dzienniku (link w podpisie).

Witam

Mam nadzieję, że pisze w dobrym dziale.

Potrzebuje porady co do wyboru projektu.

Założenia:

dom tani, dom parterowy z 3 pokojami + salon, garaż i koniecznie strop drewniany.

Od dość dawna przekonany byłem na Gryf-a:

http://www.dobry-dom.pl/projekt95,2173/gotowe_projekty_domow/gryf.html

jednak trafiłem dzisiaj na inny projekt, który ma od razu w adaptacji ma strop drewniany, wg tego co widać domek ma mniej fundamentów (bo i po co dla lekkiego stropu), mniej korytarza (holu), i układ który może i podoba mi się bardziej. Jest tylko jedno ale- ta kuchnia- niby można postawić ścianki i oddzielić ją od salonu ale wtedy zostanie taki wąski kawałek salonu (idący do tarasu), który może być całkowicie niewykorzystany i cały salon będzie wtedy naprawdę mały.

http://pprojekt.pl/projekt422-wrobel.html

Poradzcie który wybrać, na co zwracać uwage, który może być tańszy w realizacji. Albo jak można określić, który jest lepszy pod jakimś względem.

Szukam projektu domu nowoczesnego ,klocka z dachem o bardzo malym skosie, sredniej wielkosci do 150 m uzytkowej ,bez podpiwniczenia.Niestety na razie na nic nie moge natrafic-wszystkie sa wielkie ,badz skaplikowane.

Moze ktos zna stronke z takimi projektami .Na razie nie mysle jeszcze o indywidualnym -chyba ,ze nic nie znajde.

Z gory dziekuje za pomocne linki :)