Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Jestem podobnego zdania co RadekO. Jezeli by wziasc uwarunkowania polozenia dzialki,drogi dojazdowej i stron swiata to z pewnoscia ktorys projekt sam odpadnie i sprawa wyboru sie rozwiaze. Albo co gorsze okarze sie,ze trzeba szukac czegos nowego,czego oczywiscie nikomu nie zycze.

A koszt chociazby dachu to inna sprawa,wiem cos o tym :p

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kakusek na początku również myśleliśmy o tym, by na dole zrobić pokój bądź dwa, jednak po dłuższych rozmowach zdecydowaliśmy że pokoje będą na górze jednak, choć wiadomo, że decyzję mogę zmienić, właśnie póki co myśle nad tym, jak będzie jak pojawią się dzieci, bo faktycznie musiałabym często zaglądać na górę...

DAWID+T działka znajduje się na wsi niedaleko lasu w województwie łódzkim.

Myśleliśmy nad projektem indywidualnym, ale wolałabym znaleźć jakiś najbardziej odpowiadający Nam projekt i ewentualnie przerobić.

Paulenka przede wszystkim zacznijcie od sprawdzenia planu zagospodarowania dla Waszej działki , albo wystąpcię o warunki zabudowy.Znacznie sensowniej szukać projektu , wiedząc w jakich kryteriach masz się zmieścić.

A jak już będziecie mieć wszelkie potrzebne dane to:

http://forum.muratordom.pl/adresy-www-roznych-biur-projektowych,t9462.htm

I do dzieła :D

Paulenko bardzo się cieszę ze masz duza działkę ale WZ i plan zagospodarowania określają Ci masę istotnych parametrów Np. dopuszczalna długość elewacji frontowej,dopuszczany stopień spadku dachu,ilość metrów o jaka możecie się odsunąć od granic działki , czy dach może być dowolny czy np tylko dwuspadowy itd itp Moja działka ma ponad 2000 m , jej front ma 50 m Dostalam WZ na18 m elewacji - wywalczylam 19,5 m. bo tyle miał mój upatrzony dom Ale płaskiego dachu mieć nie mogę, a od drogi musiałam sie odsunąć o 10m Naprawde lepiej sprawdź,zanim zaczniesz poszukiwania

A my z zoną budujemy wlasnie Lesny Zakatek. W Rybniku. Czekamy juz na pozwolenie na budowe. Robimy go bez garazu, dorabiamy balkon na lewej scianie szczytowej. Tam tez bedzie wyjscie na taras. okna dachowe zostawiamy tylko w najwiekszej sypialni i to doswietlajace klatke schodowa. Likwidujemy tez okna w spizarni, najmniejsze w kuchni i to w salonie, najblizsze kominka. To ktore jest w orginalnym projekcie wyjsciem na taras bedzie zminiejszone. Myslimy ze bedzie tam mimo to wystarczajaco jasno. Jescze nie wiemy jak to bedzie wygladać przestrzennie ale zona chce oddzielic kuchnie od salonu scianką. Ze wzgledu na zapachy i balagan kuchenny. Jesli bedzie zbyt klaustrofobicznie to zostawimy ją otwarta. U nas nie bedzie gazu wiec musimy wstawic piec na ekogroszek. Kotłownia malutka ale znalazłem mało gabarytowy model pieca wiec chyba sie uda. Z kotłowni tez drzwi na zewnatrz.

p.s. my duzo wariantów przegladalismy za nim sie na niego zdecydowalismy ale wlasnie ze wzgledu na dzialke ten byl najodpowiedniejszy. wjazd od północnego wschodu, ogrodek na poludniu.

Witam!

Wlasnie jestesm na etapie wyboru projektu.

Myslelismy nad kilkoma

1.http://www.dobredomy.pl/?id_project=40&infopage=4

O tym projekcie poczytalam troche, bo jest tu troche ludzi go budujacych.

2.http://www.mgprojekt.com.pl/domki/lesny2/index.php

Jak dla nas bez garazu.

3.http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=182&opcja=opis

4.http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=15&more=odbicie&nazwa_projektu=ALA&autor=Paweł%20Piątka

5.http://www.agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=display&item=390&usid=1

ten ostatni jest moim faworytem.

Chodzi nam o dom ok.120-130 m2 pow.uz., bez garazu.

Najlepiej jak najtanszy w budowie :roll: .

Co sadzicie o tyh projektach?

Moze ktos buduje WB-3435?

Ktory wybralibyscie projekt z Waszym doswiadczeniem?

Z gory dziekuje i pozdrawiam! :D

Gość DAWID+T

JEZELI juz z31 to ja bym - o ile WZiZT dopuszczaja dowolnosc w linii zabudowy - wcisnal budynek w PN-WSCH naroznik - z kazdej strony 3.5m jezeli brama lub drzwi balkonowe sa od rogu 0.5m.

W takiej sytuacji masz ok 5m przed garazem zeby auto wystawic nie na ulice.

Oraz masz sporo ladnego terenu przed tarasem z dobrym oswietleniem.

Rozumiem, ze posuzkiwania zakoncozne i wybor jest ograniczony do tych dwoch?

Wtedy z31 bo tanszy i praktyczniejszy - z uwagami jak wyzej ...

Witam,

bardzo proszę o opinie o wymienionych w temacie projektach.

Jesteśmy zdecydowani na budowę parterówki. Przeglądamy setki projektów ale nie możemy znaleźć idealnego projektu:)Te dwa byłyby ok (rozkład pomieszeń-super, bryła-taka sobie), tylko że wolelibyśmy domek bez garażu w bryle budynku (o tym garazu to tak jeszcze nie do końca podjelismy decyzje).

Czekam na opinie i podpowiedzi. Pozdrawiam

Rozumiem, że chcecie wybrać któryś z tych dwóch domków. No to trudny wybór, bo projekty bardzo podobne i to zarówno jeśli chodzi o bryłę jak i rozkład pomieszczeń. Ja wybrałabym GL-351 bo bardziej podoba mi się rozplanowanie strefy dziennej (zamknięta kuchnia). No ale każdemu podoba się co innego. Musicie wziąć pod uwagę te szczegóły, którymi różnią się domki (np. właśnie czy kuchnia otwarta czy zamknięta) i wybrać albo szukać dalej :wink:

Witam pięknym wieczorem.

Mój problem polega na tym że szukam i nie mogę znaleźć. Byłem w odwiedzinach u znajomych znajomych, którzy kupili dom. Bujnąłem się w nim od razu ale nie mogę znaleźć podobnego projektu. Dom ma cztery poziomy:

-1) piwnica z garażem (lewa strona domu patrząc od frontu);

pięć schodków w górę i:

0) parter czyli kuchnia, kibelek i salon pod sam dach z antresolą (prawa strona)

pięć schodków w górę i poziom:

1/2) dwa pokoje i łazienka (lewa strona)

pięć schodków w górę i piętro

1) duży pokój z balkonem pod dachem z widokiem na salon z parteru.

Wszystko urządzone po śródziemnomorsku, czyli dużo bieli, stylowe kafle, rattan... Miodzio. Proszę o pomoc w znalezieniu podobnego projektu. Wiem, że opis jest enigmatyczny trochę, ale może ktoś z Was trafi w to o co mi chodzi. W przekroju poprzecznym dom wygląda jak duży zygzak w którym końcówka każdej prostej to piętro.

Dzięki z góry. Pozdrawiam.

Witajcie , ja będe budowała GL274 , tylko w odbiciu lustrzanym.

Możecie porozmawiac z architektem adaptującym , żeby uciął Wam garaż , robiąc równy front , a zwiększy Wam się przestrzeń gospodarcza.Spróbujcie zadzwonić do Studia Atrium i zapytać , czy jest to możliwe - albo podjedźcie na Bartycką , mają tam swój punkt.

Pozdrawiam :)