Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Cały czas szukamy i przeglądamy projekty...ale ten z47 jakoś nas urzekł wizualnie i teraz inne projekty wydają się przy nim takie zwyczajne.

Może to co napiszę nie będzie popularne, ale wygląd domu jest bardzo ważny i na etapie wcielania w życie marzeń o własnym domku wydaje się prawie najważniejszy, ale w domu częściej przebywa sie w środku niż ogląda się go z zewnątrz (no chyba, że ktoś lubi spać w namiocie we własnym ogodzie :wink: ) i to wielkość i rozkład pomieszczeń, wygoda, odpowiednia ilość powierzchni gospodarczej itp itd., powinna raczej decydować o wyborze.

A tak mi się jeszcze nasunęło: na te duże okna planujecie jakieś zasłony ? Jaki widok będziecie z nich mieli- domy obok, czy rozległe pola i lasy? a jak lokalizacja domu wypada wzgledem stron świata?

A może poszukajcie jednak jeszcze czegoś innego. :wink: :D

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam nadzieję, że nie namieszałem za dużo. :)

Pozdrawiam

Ya

A mieszajcie jak najwięcej :) Po wstępnej euforii muszę się z wami zgodzić.

Żona Adwalka - masz oczywiście rację. Wygląd jest ważny ale potem trzeba w tym domu mieszkać i ma być jak najbardziej funkcjonalny. Przeprowadzki przez następne 15 lat nie planujemy :lol:

Mycie tych okien mogłoby nastręczać problemów. Poza tym chciałabym mieć w domu spiżarkę, garderobę i jakieś porządne pomieszczenie gospodarcze.

Pokoje na górze są faktycznie jak wagony :( Plus jest taki, że skosy zaczynają się na wysokości 2,25m.

Sąsiadów na razie nie mamy - tylko od pn, gdzie planujemy wejście jest mały sklepik, zwrócony do nas tyłem. Taras ma być od południa - widok na lasy i pola. Oczywiście za pare lat może się to zmienić :-? Działka jest 9ar, raczej kwadratowa.

Głowa mi już pęka od szukania. Na razie znaleźliśmy jeszcze jeden projekt

http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=338

Ale łazieneczka to tutaj jest malusia. Widziałam, że ktoś go tutaj buduje, więc lecę zagłębiać się w lekturę ;)

Hej! zanim kupicie ten projekt odwiedźcie dom z takim dachem i zobaczcie czy Wam sie podoba poddasze na którym są prawie same okna dachowe- byłam w takim domu i pomimo dużych , jasnych pomieszczeń czułam się źle (taka zamknięta) widząc we wszystkich oknach tylko niebo. Ale może to tylko ja tak mam :-?

Parter mi sie podoba. :D

Chyba faktycznie będę musiała odwiedzić taki dom, bo jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić :)

Ale wpadł mi w oko następny projekt ze studia z500 :) Trzeba im przyznać, ze wizualizacje to mają cudne :D

http://www.z500.pl/projekt/z66.html

W mniejszej łazience na górze zrobiłabym schowek :) Może i spiżarkę dałoby się gdzieś upchnąć.

Co o tym sądzicie??

Rzeczywiście jest niezły. Niektórzy uważają, że tak usytuowane schody są ozdobą salonu, innym klatka schodowa "na widoku" przeszkadza w relaksie przed kominkiem . Zastanówcie się jak Wy macie.

Podoba mi się kuchnia z jadalnią.

Gdzie będziecie trzymać rowery, kosiarke, narzędzia i inne takie?

pozdr.

Akurat schody nie będą i bardzo przeszkadzać. Chociaż oczywiście wcześniej nie zwróciłam na to uwagi :evil: No coz kiepsko u mnie z wyobraźnią niestety :D Planujemy również garaż i tam można trzymać rower i kosiarke.

Na górze moznaby zrezygnować z mniejszej łazienki i zrobić schowek, a w pokoju przy łazience zrobić drzwi na drugiej ścianie i małą garderobę gdzieś upchnąc :) Ale to takie moje gdybanie..

Kiedy już mieliśmy kupować projekt Dom w dąbrówkach G2 z Archonu przypadkowo natrafiłem w necie na stronę biura Domy z wizją (http://www.domyzwizja.pl). Mają kilka ciekawych projektów a my wybraliśmy projekt o nazwie WŁASNY. W przyszłym tygodniu mamy otrzymać komplet dokumentacji. Wtedy już tylko pozwolenie na budowę i... Do dzieła...

Oto Colorado z Atrium

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-486,537,64,opis.html

Wady które widzę to też prawie bezpośrednie wejście na salon.Brak garażu nie jest wadą dla mnie.Rozważam taki właśnie sposób , najpierw dom na gotowo , póżniej wolnostojący garaż.Tym bardziej że jeśli będzie mi to robił Pref-bud lub Abakon (czyli ściany Praefa i fundament Legalett)to generalnie drogi system i budowanie w tym systemie garażu który stanowi prawie15-20% powierzchni domu może być bez sensu.

Dzięki bardzo z góry za pomoc

Ja zdecydowanie wybrałabym projekt muratora- ten pierwszy. Przede wszystkim moim zdaniem jest ładniejszy. Łazienka co prawda bez okna, ale duża i wygodna. W domku ze studia Atrium łazienka mniejsza i przez to okno mniej ustawna. W Colorado kominek umiejscowiony trochę bez sensu- jakby w przejściu. Ani przy nim usiąść...W m36 bardzo podoba mi się kuchnia, tak trochę z boku, może być otwarta ale nie widać z salonu całego kuchennego bałaganu, a można wstawić drzwi i ją zamknąć- jest po prostu więcej możliwości. W Colorado do kuchni trzeba przechodzić przez salon a w m36 można prosto z wiatrołapu i jeszcze po drodze jest spiżarka, w której zostawiamy zakupy. W drugim domku spiżarki brak. W m36 na plus jeszcze garderoba przy wiatrołapie.

W m36 rzeczywiście jest spiżarka ,ale zrobienie z niej pomieszczenia przechodniego z wiatrołapu do kuchni chyba bez sensu bo znaczną jej część pochłonie funkcja przejścia.Chyba trzeba od wiatrołapu zamurować i wstawić szafę w powstałej wnęce.W M36 jest jeszcze możliwość wyjścia na taras z kuchni.Jest ona rzczeczywiście dość duża jak na domy o tym metrażu.Nie wiem czy ten korytarzyk do części nocnej domu nie będzie przy szerokości 1.22m troszkę klaustrofobiczny.

Natomiast w projekcie drugim-Colorado, istotnie nie ma spiżarki, ale łazienka ma okno, jest większe pomieszczenie gospodarcze, korytarz części nocnej ładniej się rozszerza przy końcu-przy wejściu do pokoi.Salon ma tą samą wielkość pozostałe pokoje nawet większe troszkę a metraż o 7m mniejszy.A kominek hmm..kolega który ma sofę przy kominku , kiedyś napalił w nim i musieliśmy odsuwać się z sofą bo gorąco bylo bardzo.

Dodatkowo jak pisałem , brak garażu byłby dla mnie plusem gdybym zdecydował się na drogą technologię Legalett+ściany Praefa.

Nie sluchaj tych madrosci o myciu okien; to ma byc dom nie bunkier a swiatlo jest ogromnie wazne. Typowy polski dom nie ma okien tylko wzierniki.

Co do pomiesczen to sa one bardzo dobrze zaprojektowane - jest tam przestrzen.

Natomiast brak garazu jest niestety nieporozumieniem (mozesz go wybudowac oddzielnie). Zyc w domu bez garazu (duzego) sie nie da. Tak naprawde jest on nawet wazniejszy niz kuchnia.