Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Kutr gratuluje podjecia decyzji odnosnie projektu, najwazniejsze, ze Tobie się podoba. Liczę , ze założysz dziennik budowy abyśmy mogli sledzic Twoje postępy .

Drozd - Kurt zamiescil inna wersję niz Iza i wersja Drozd 2 jest lepsza bo ma kuchnie od wejscia do domu no i przez lukarne faktycznie fajna sypialnie. Jedynie te dwie małe sypialnie na poddaszu - maciupkie - mozna by ewentualnie od strony salonu poszerzyc dom o metr- salon zrobi sie duzy ok 32 i pokoje na gorze zrobia tez sie super. A , ze rodzice pobudowali podobny to co z tego?

No tak.nawet budowa byłaby w innym miejscu,ale każdy by porównywał z tamtym domkiem,bo jednak podobny... :roll: Dodam moze tylko,że rodzice za wybudowanie stanu surowego zamkniętego wydali niecałe 120 tys :lol:

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Etam, jezykami ludzkimi co kto by powiedział to bym sie nie przejmowała zupełnie, 120 stan zamkniety to piekna cena :D :D

w tym linku co zamiesciłam Tk2 budujący prowadzi blog i buduje z garażem, ceny obecne i pisał ze wydał ok 140 tys na mury z dachowką okna, brama garazowa, bo tk2 powiekszył o garaż ...tak sobie licze po swojemu analizując kosztorysy budujących to mysle, ze taki domek jak Arek czy Drozd to w stanie surowym deweloperskim za 200 tys sie postawi...chociaz Drozd moze byc ciut drozszy bo strop teriwa plus okna połaciowe plus lukarna ale mysle, ze drozej to gora 30 tys..czyli drozd ok230 a reszta to hulaj dusza piekła nie ma- marmury granity a moze zwykłe panele - kazdy wyda ile chce.

wogole porownuje ceny do stanu deweloperskiego- tak jak ludzie kupuja mieszkania- gołe mury i musza urzadzic i tak samo my domki.

Czyli jakby nie liczyc jak sie nie ma 250 tys na domek to moze byc problem.

Zreszta ja kombinuje jak kon pod gore jak tu postawic dom ok 110 metrow za 250 tys do 300 tys a obok mnie buduje sie nowe osiedle i od dewelopera ludzie kupuja mieszkania po 300 tys i za metraze ok 50 m 2 bez garazu bo m garazowe 25 tys krzycza...i w takie 50 metrow tez włożą kase bo kuchnie , łazienke to czy w domu czy w bloku trzeba zrobic a to najdrozsze pomieszczenia w urzadzaniu...

Etam, jezykami ludzkimi co kto by powiedział to bym sie nie przejmowała zupełnie, 120 stan zamkniety to piekna cena :D :D

w tym linku co zamiesciłam Tk2 budujący prowadzi blog i buduje z garażem, ceny obecne i pisał ze wydał ok 140 tys na mury z dachowką okna, brama garazowa, bo tk2 powiekszył o garaż ...tak sobie licze po swojemu analizując kosztorysy budujących to mysle, ze taki domek jak Arek czy Drozd to w stanie surowym deweloperskim za 200 tys sie postawi...chociaz Drozd moze byc ciut drozszy bo strop teriwa plus okna połaciowe plus lukarna ale mysle, ze drozej to gora 30 tys..czyli drozd ok230 a reszta to hulaj dusza piekła nie ma- marmury granity a moze zwykłe panele - kazdy wyda ile chce.

wogole porownuje ceny do stanu deweloperskiego- tak jak ludzie kupuja mieszkania- gołe mury i musza urzadzic i tak samo my domki.

Czyli jakby nie liczyc jak sie nie ma 250 tys na domek to moze byc problem.

Zreszta ja kombinuje jak kon pod gore jak tu postawic dom ok 110 metrow za 250 tys do 300 tys a obok mnie buduje sie nowe osiedle i od dewelopera ludzie kupuja mieszkania po 300 tys i za metraze ok 50 m 2 bez garazu bo m garazowe 25 tys krzycza...i w takie 50 metrow tez włożą kase bo kuchnie , łazienke to czy w domu czy w bloku trzeba zrobic a to najdrozsze pomieszczenia w urzadzaniu...

Z tego co pisałas to mieszkasz w warszawie?to okolice drogie,oj drogie.Ja mieszkamw swiętokrzyskiemi,ekipa,która budowała rodzicom Skowronka zainkasowała ok 23 tys z dachem.Cieszę sie teraz,że tu mieszkam :lol:

........

TK2 fajny,nowoczesny,ale ta kuchnia :roll:

a mogłabys własnie podać linka do budującego TK2 :wink:

Aninko...ogólnie założyliśmy, ze dachy kopertowe drogie i z załozenia je wiekszosc z nas wykluczyla..mnie z kopertowymi dachami to sporo domów podobało nawet jeden brałam mocno pod uwage

http://www.z500.pl/projekt/z24/rzuty.html tym domem była zainteresowana tez jedna forumowiczka, nawet fajne zmiany porobiła ze i pralnia sie zmiesciła Azalia chyba taki nick i dała ten dom do wyceny i wyszło jej ze przez ten dach to dom wyjdzie drogo i za ta cene bedzie miec wiekszy z poddaszem uzytkowym i z dwuspadowym dachem..ja tez zauwazyłam w projekcie, ze jakies podciagi dołozyli ze widac w salonie tak wielka murowana belke na suficie i odpadł i wyleczyłam sie z kopertowek

Iza tu link, po lewej stronie jest galeriua zdjec i koszty budowy i tam rozpisał forumowicz ile na co wydał dokładnie ...

http://www.tk02d.mojabudowa.pl/ to jest link do blogu forumowicza,

http://www.extradom.pl/projekt-domu-TK%202-ID-5366.html?typ=parterowe&powierzchnia=&garaz=&strona=6 ten sam tk2 ale chyba lepsza wizualizacja, bardziej wyrazna i dom mozna roznie ustawiac albo rownolegle do drogi albo prostopadle

Aninko...ogólnie założyliśmy, ze dachy kopertowe drogie i z załozenia je wiekszosc z nas wykluczyla..mnie z kopertowymi dachami to sporo domów podobało nawet jeden brałam mocno pod uwage

http://www.z500.pl/projekt/z24/rzuty.html tym domem była zainteresowana tez jedna forumowiczka, nawet fajne zmiany porobiła ze i pralnia sie zmiesciła Azalia chyba taki nick i dała ten dom do wyceny i wyszło jej ze przez ten dach to dom wyjdzie drogo i za ta cene bedzie miec wiekszy z poddaszem uzytkowym i z dwuspadowym dachem..ja tez zauwazyłam w projekcie, ze jakies podciagi dołozyli ze widac w salonie tak wielka murowana belke na suficie i odpadł i wyleczyłam sie z kopertowek

Iza tu link, po lewej stronie jest galeriua zdjec i koszty budowy i tam rozpisał forumowicz ile na co wydał dokładnie ...

http://www.tk02d.mojabudowa.pl/ to jest link do blogu forumowicza,

http://www.extradom.pl/projekt-domu-TK%202-ID-5366.html?typ=parterowe&powierzchnia=&garaz=&strona=6 ten sam tk2 ale chyba lepsza wizualizacja, bardziej wyrazna i dom mozna roznie ustawiac albo rownolegle do drogi albo prostopadle

Przejrzałam ten Tk jest naprawdę godny zainteresowania.Przeglądnęłam również koszty pana budującego to nawet zachęcające te koszty.Jestem w lepszej sytuacji,ponieważ działkę juz mam a i brat okna produkuje to taniej policzy,jestem dobrej mysli...tylko jaki ten projekt.... :evil:

Szelma,to w sumie jaki bierzesz pod uwage domek:parterowy z dwuspadem,czy parterowy z poddaszem uzytkowym?Ja jeżeli juz jestem nieco bardziej przekonana do dwuspadów,to jednak brałabym pod uwagę z poddaszem,jednak wizualnie trochę ładniejsze :wink:Choć taka do niedawna byłam anty schodom...

Z zaciekawieniem ogladam (troche dokładniej)projekty z500 i masz racje,że mają ciekawe i w rezultacie chyba nie drogie w realizacji projekty...

im wiecej oglądam tym bardziej nie wiem....ale po przemysleniach , dyskusjach , analizach ja wybiore parterowy , działke tez mam na szczęscie :D

ten tk2 z przerobkami tez wchodzi w rachube, ale wysłałam linka do mojego miska a ten ze arek..chłop sie uparł na tego arka ze szok... :o :o :o

u mnie problem jest taki z działka ...ze wąska a dosc długa taki typowy prostokąt i arka jakos wcisne na styk ale od małych pokoi mam sasiada, ktory postawił dom w taki sposb bo mial działke trojkatna , ze okna z arka z małych pokoi wyjda na jego ogrod bo dom sasiad ma jakby z tyłu i zaraz za jego ogrodem jest las..widok bezcenny i tam mi juz nic widoku zaden dom nie zasłoni ale to jest strona polnocno zachodnia wiec dosc ciemno i tk 2 bym ustawiła własnie prostopadle kalenica i tez w głab działki ze taras by wyszedl na las ale słonca mało ...a arek znowu ładnie doswietlony salon i taras na domki saisadow ale sporo ogrodu zostanie bo Arek rownolegle kalenica do drogi i lasu nie widac z salonu tylko ogrod piekny bo na razie to badyle i chwasty rosna..ale z 3 sypialni bedzie widac las ...ha ha ha ..bo kosztowo to uwazam ze oba na to samo wyjda..wiec dzisiaj jedziemy jeszcze raz na działke , staniemy na srodku i bedziemy dumac

i jeszcze jedno obok działka wolna od drugiej strony i tam na bank ktos ustawi dom, ze granica bedzie 4 metry i moje 4 metry to 8 tylko do Arka ale to przebolec mozna bo planuje mala modyfikacje okien w arku..tylko ze słonce bedzie...i jak nie urok..to..wychodzi ze za mała działka..za mało kasy...ha ha ha ..ale cos sie postawi..decyzja na parterowy na 100%i bez garazu...garaz potem albo wiata

z500 maja fajne ...i nauczyłam sie tez aby dokładnie przejrzec projekt...podumac...bo czaami to zajrzałam i odrzuciałm a potem..po namysle..o całkiem fajny...

im wiecej oglądam tym bardziej nie wiem....ale po przemysleniach , dyskusjach , analizach ja wybiore parterowy , działke tez mam na szczęscie :D

ten tk2 z przerobkami tez wchodzi w rachube, ale wysłałam linka do mojego miska a ten ze arek..chłop sie uparł na tego arka ze szok... :o :o :o

u mnie problem jest taki z działka ...ze wąska a dosc długa taki typowy prostokąt i arka jakos wcisne na styk ale od małych pokoi mam sasiada, ktory postawił dom w taki sposb bo mial działke trojkatna , ze okna z arka z małych pokoi wyjda na jego ogrod bo dom sasiad ma jakby z tyłu i zaraz za jego ogrodem jest las..widok bezcenny i tam mi juz nic widoku zaden dom nie zasłoni ale to jest strona polnocno zachodnia wiec dosc ciemno i tk 2 bym ustawiła własnie prostopadle kalenica i tez w głab działki ze taras by wyszedl na las ale słonca mało ...a arek znowu ładnie doswietlony salon i taras na domki saisadow ale sporo ogrodu zostanie bo Arek rownolegle kalenica do drogi i lasu nie widac z salonu tylko ogrod piekny bo na razie to badyle i chwasty rosna..ale z 3 sypialni bedzie widac las ...ha ha ha ..bo kosztowo to uwazam ze oba na to samo wyjda..wiec dzisiaj jedziemy jeszcze raz na działke , staniemy na srodku i bedziemy dumac

i jeszcze jedno obok działka wolna od drugiej strony i tam na bank ktos ustawi dom, ze granica bedzie 4 metry i moje 4 metry to 8 tylko do Arka ale to przebolec mozna bo planuje mala modyfikacje okien w arku..tylko ze słonce bedzie...i jak nie urok..to..wychodzi ze za mała działka..za mało kasy...ha ha ha ..ale cos sie postawi..decyzja na parterowy na 100%i bez garazu...garaz potem albo wiata

Jeśli mogę zapytać,jaki macie model rodziny?Ja 2+1 może tak zostanie,może nie,ale zabezpeczenie w postaci 2 pokoiku chcielibyśmy mieć :wink:

czy to twój przodujący projekt:

http://www.extradom.pl/projekt-domu-AR-1-ID-5420.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona= ?

Mój ślubny znów uparł się na to poddasze,że to niby taka oddzielna strefa,że nikt tam się nie będzie z gości choćby pałętał,że w razi gości to rach ciach posprzątam sobie tylko dół i cześć :wink:Coś w tym jest nie powiem...

Jeśli mogę zapytać,jaki macie model rodziny?Ja 2+1 może tak zostanie,może nie,ale zabezpeczenie w postaci 2 pokoiku chcielibyśmy mieć

czy to twój przodujący projekt:

http://www.extradom.pl/projekt-domu-AR-1-ID-5420.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona= ?

Mój ślubny znów uparł się na to poddasze,że to niby taka oddzielna strefa,że nikt tam się nie będzie z gości choćby pałętał,że w razi gości to rach ciach posprzątam sobie tylko dół i cześć :wink:Coś w tym jest nie powiem...

i to jest sedno sprawy, jak polaczyc terazniejszosc z przyszloscia, dlatego decyduje sie na katarzyne, gdyz jestem przygotowany na praktycznie kazdy scenariusz.

nasza rodzina to 2+2, dwie male dziewczynki; postanowilismy ze do powiedzmy 12-13 lat beda mialy wspolny pokoj (rozwoj relacji). na dole przypominam mamy prawie 80 m2, dwie sypialnie- jestesmy teraqz zabiegani nie ma czasu na pieszczenie powierzchni gladkich. do gory 80 m2 po podlogach, w tej chwili taki prawie strych (plac zabaw, "bar"). lata leca dziewczynkom moge stworzyc fajne pokoje w stylu mlodziezowym, calkowicie odspeparowane od dolu i jeszcze duzo miejsca zostaje na suszarnie etc., jednoczesnie zwalnia sie pokoj na dole, wiec nawet na starosc jak ktos chce mozna babcie jakas wziac etc....

to poddasze to juz w przyszlosci bede robil w technologii scian GK na stelazach, to mozna burzyc, przerabiac, zmieniac koncepcje....

Jesli chodzi o Ar-1 to ja mialabym kilka uwag do tego projektu:

1) kotłownia jest zaraz obok sypialni – a kiedys gdzies czytalam (może warto o to popytac), że taki kociol na paliwo stale z podajnikiem moze pracowac dosyc glosno (w nocy może to byc uciążliwe), ale nie mam doswiadczenia wiec nie wiem na ile to prawda

po 2) tez kiedys gdzies czytalam :D, ze kotlownia, lazienki i kuchnia, powinny byc w miare mozliwości w jednym miejscu (ciepła woda nie krąży wtedy po całym domu), np tak jak w Madzi http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=179&a=429&sid=5#rzuty (w wersji bez poddasza) tylko tą kotłownię bym wcisneła między łazienkę a wiatrołap i z wiatrołapu zrobiłabym dodatkowe wejście do kuchni; również gienia z horyzontu jest tak rozwiązana – tylko gienia ma małą kotłownię

3) goście idąc do wucetu, wchodzą juz w sfere prywatną domu

pozdrawiam szukających i trzymam kciuki za znalezienie ideału :wink:

Ar-1 to faktycznie projekt wiodący a zmiany jakie ja bym wprowadziła:

1. zamiana łazienki z pomieszczeniem gospodarczym i wzwiązku z tym w pomieszczenie gospodarcze bedzie od strony ogrodu i tam drzwi aby wejscie było z zewnatrz- ja mam gaz wiec odpada kocioł na inne paliwa. Ta zmiana wiąże sie, ze zostaje jeden komin tylko do budowy, no i goscie nie beda łazic przez cały dom do wc...tylko łazienka pod nosem

2. powiekszenie wc kosztem garderoby i troche pomieszczenia gospodarczego aby wcisnąc prysznic i to sie da.

3. z tej resztki garderoby małe pomieszcznie gospodarcze - moja spizarka gdzie beda połki na rozne rzeczy - kawałek od kuchni ale to przezyje

4 wydłuzenie kuchni aby przód domu był równy tzn kuchnia tak samo wysunieta jak pokoj, to da ze kuchnia bedzie miała ok 12 m2

5 o 20 cm zwęze podcien wejsciowy to spowoduje ze zwiekszy sie troche łazienka i wiatrołap

6. okno w pokoju małym od strony drogi - chociaz ładne do likwidacji - bo na tej scianie duza szafa zabudowana na całej długosci sciany

7 zmiana okien tu mam rozne koncepcje..na pewno okno w kuchni powiekszone, i powiekszone okno na taras ...

8 zmieniam kąt nachylenia dachu tak o 5 stopni bo według mnie ładniej dom wyglada i dodanie jednego pustaka aby był dom troche wyzszy i aby ukryc rolety...

pozatym cała elewacja tak jak w projekcie a wiec kamien i taras drewniany..boczny waski do likwidacji

niby duzo zmian ale tak na prawde one są niewielkie...nie burza całosci i konstrukcji domu

byłam na dzialce i tk 2 odpada, sasiad ukląda kostke granitowa, kupil niesortowana szaro rudą po 30zł za m2 troche roboty z ulozeniem ale pieknie sie prezentuje...ot i kolejna inspiracja na miare tani podjazd i chodnik

Ten drugi dom jest jakiś b. wąski? Zwróć uwagę na garaż w bryle budynku. Aby twój dom nie był garażem z dobudowaną częścią mieszkalną a odwrotnie :-) Ten pierwszy projekt całkowicie odpada z tego względu.

Poszukaj trochę w projektach muratora bo są wg mnie ciekawsze projekty z dachem dwuspadowym od tego drugiego przez ciebie podanego.

Pamiętaj, że przeważnie autorzy projektów pozwalają na całkiem duże zmiany więc nie bój się ich wykonać. A twierdzenie, że projekt gotowy jest idealny i nie należy go zmieniać (nawet z kolekcji muratora) jest lekko przesadzone.

Oceńcie ten projekt.Mąż podsunął.Nie powiem,mam wszystkie pomieszczenia,które mi się marzyły (spiżarka,pralnio-suszarnia,garderoba,częściowo zamknieta kuchnia,taraaas :D )

http://www.extradom.pl/projekt-domu-LK603-ID-4752.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona=&notes=true

Iza, prosze ponownie, nie degraduj tego watku, bo jest pare osob, ktore musza cos wybrac zgodnego z tematem, czyli tani dom ok. 100 m2. Ty chcesz budowac dom powyzej 150 m2, a ja tymczasem nie widze od paru dni zadnej propozycji zgodnej z watkiem.

NIE MUSISZ PROSIĆ PONOWNIE.NIE BĘDĘ DEGRADOWAĆ JUZ TEGO WĄTKU.

ANIA,SZELMA ŻYCZĘ UDANEGO WYBORU :D :wink:

Kurt nie przesadzaj..kazdy kto szuka małego , taniego domku potrafi odfiltrowac dom 100 m2 od 150 m2 a Iza po prostu szuka..sama nie wie jeszcze jaki by chciała naprawde dom , kombinuje, zastanawia sie, szuka podpowiedzi...wiele osob przechodzi etap..mały tani a potem mysli..ech a moze wiekszy.. to forum publiczne i watek publiczny...mnie jest milo jak Izie i innym cos doradze dzieląc sie swoim widzeniem projektow, domow . A zaden ze zmnie expert tak naprawde.

a propozycja była podana przeze mnie..Tk2 mały i tani...i to wczoraj..

Iza wracaj i pisz..i nie przejmuj sie Kurtem.

To juz duzy dom i pomimo dwuspadowego dachu na bank bedzie kosztował wiecej niz 300 tys- dorzuc do niego ze 100 tys lekką ręka. Ma faktycznie wszystko... a nawet wiecej..

najbardziej mi się podoba... auto :lol:

a poważnie:

1. zdecydowanie płaski dach, a nie kopertowy

2. wersja z prostym tarasem jest lepsza (wg mnie oczywiście)

3. drewno w elewacji jest ok - mam nadzieję, że widzisz je nie tylko w elewacji ogrodowej

4. chyba warto mocniej oddzielić część ogólną od prywatnej

5. nie podoba mi się elewacja od strony ogrodzenia - warto nad nią popracować

6. nadal uważam że warto wyróżnić wysokością część dzienną

pozdr.

a.