Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja akurat tarasy bym nie doliczała..bo mozna je zrobic z kostki brukowej np - zupełnie inne koszty...a metr wybudowania tarasu nie kosztuje tyle samo co metr domu pod dachem, mozna zrobic pozniej itd itd...dlatego ja radze skupic sie na powierzchni netto. Ja sobie wymysliłam- im mniejsza roznica pomiedzy obiema powierzchniami tym efektywniejsze wykorzysytanie kazdej złotówki w stosunku do powierzchni , z ktorej bedziemy realnie korzystac.

I dlatego ekonomieczne samobojstwo to domy z poddaszem uzytkowym o połamanych dachach.

Dlatego ja również zdecydowałam,że buduje parterówkę (tylko jeszcze nie wiem którą:) )

Witam wszystkich Forumowiczów. :D To mój pierwszy post, więc pragnę się przywitać. WITAM!!!

Zastanawiam się nad projektami Z10 i Z23 z pracowni Z500.

Chcę wybudować dom pod Warszawą - oczywiście obydwa spełniają kryteria miejscowego planu zagospodarowania. Jako technologię budowy raczej wybiorę budowę z prefabrykatów, ale to może w kolejnych odcinkach mojego postowania ;)

Chciałbym poznać Wasze opinie na temat tych projektów? Może już ktoś rozpoczął budowę i podzieli się ze mną tzn z Nami (czyli z moją Żoną) fotkami z budowy? Jakie są Wasze doświadczenia z budowy?

Mam nadzieję, że temat się szybko rozwinie :D

dla mnie to nie żadna parterówka. dom o dużej powierzchni zabudowy. duże koszty fundamentów stropu i dachu a to że nie ma ścianki kolankowej i mniejszy kont nachylenia dachu to nie znaczy że jest parterówką. A co za tym idzie nie jest tani. Jak dla mnie podnieść ściankę kolankową o 2 pustaki i robi się duży dom z poddaszem, na pewno drogi w budowie.

Gdybym to ja miała wybierać to zdecydowanie byłby to projekt Z10. Owszem, Z23 też jest ładny ale według mnie Z10 jest praktyczniejszy:) Po pierwsze ma dużo większe pokoje. Sypialnia rodziców jeszcze nie musi być jakoś super wielka, ale pokój dzieciaków- wstawisz łóżko, biurko, jakąś szafkę i robi się mało miejca, a wiadomo, że dzieciaki większość czasu spędzają bawiąc się u siebie niż w salonie z rodzicami :wink: Kolejna sprawa w Z23 jest jak dla mnie zbyt mała kuchnia, fajnie jest ona rozwiązana bo nie widać jej z salonu- przydatne podczas gotowania gdy wpadną niespodziewani goście :lol: Mimo to, ja jestem za Z10. Tak na marginesie sama mam problem z wyborem projektu. Sama myślałam o Z10 ale wpadła mi też w oko "Renia" (extradom.pl), podoba mi się też "dom w zaciszu" i wkrótce będzie w sprzedaży "dom w dolinie", też bardzo ciekawy-oby dwa z muratora. Do tego grona dodaję też "Rufus" i "BM81" oby dwa są na stronie extradom.pl

Ty masz tylko 2 do wyboru, a ja? Cały czas myślę:)

pozdrawiam i życzę powodzenia w podejmowaniu tej ciężkiej decyzji (i pomyśleć że to ma zaliczać się do rzeczy łatwych- ja już zatstanawiam się ok 1 roku, dobrze, że mam jeszcze troszkę czasu do wiosny)

Wielkie dzięki za informacje! Przeglądnąłem projekty które mi poleciłaś Bagusia. BM81 wygląda trochę jak betonowy klocek, ale może to wina grafik na stronie :wink: Rufusy na extradom.pl wyskoczyły mi trzy, ale tylko jeden pasował stylem do Z10 i Z23, więc pewnie jego miałaś na myśli. Jest całkiem ciekawy. I trochę ekstrawagancki ze względu na ten kominek. Ale to fajne rozwiązanie na lato :D Spodobał mi się. No i Renia też jest niczego sobie (nie wiem co moja żona na to, że jakaś Renia mi się podoba...) :D

Szczerze mówiąc też się już waham dłuższą chwilę nad domami, więc Cię rozumiem. Myślałem o "Domu we wrzosach" z Arochonu, ale Z500 ma ciekawsze bryły i sądzę, że będę miał niewiele zmian do wprowadzenia na etapie adaptacji i modyfikacji. A to też istotne.

Pozwolę sobie nieskromnie zapytać w jakich technologiach i jakiej części kraju zamierzasz budować Bagusia? ;>

Hej Zygi7! Ty już wybudowałeś? I jak się mieszka? Sądząc po skromnym, ale treściwym poście to nie narzekasz :D

P.S. Trzymam kciuki za dobry wybór domu!!! :D

dla mnie to nie żadna parterówka. dom o dużej powierzchni zabudowy. duże koszty fundamentów stropu i dachu a to że nie ma ścianki kolankowej i mniejszy kont nachylenia dachu to nie znaczy że jest parterówką. A co za tym idzie nie jest tani. Jak dla mnie podnieść ściankę kolankową o 2 pustaki i robi się duży dom z poddaszem, na pewno drogi w budowie.

Ale rozwiazaniem kompromisowym (tanszym) np. w Katarzynie czy Jerzynce z horyzontu, jest strop drewniany, w tym pierwszym projekcie jest to rozwiazanie idealne (pozniejsza adaptacja poddasza) i daje dodatkowe mozliwosci aranzacyjne w postaci belek stropowych w suficie...

Do Michał76WaWa- szukam domku murowanego-chcemy budować systemem 3warstwowym (cegła, styropian, ok2cm przerwy, cegła). Na pewno ma to być domek parterowy, poddasza raczej używać nie będziemy, kwestia stropu jest jeszcze otwarta. Budować będziemy się w Wielkopolsce (do W-wy mam ok 200km).

Kurcze ciężka sprawa z tymi projektami, metodą redukcji zostały mi: Renia, "dom w zaciszu"... to na pierwszym planie, wczoraj wpadł mi też w oko "Dom na czasie" i K4 (extradom.pl) nio i czekam aż będzie dostepny "Dom w dolinie" (muratora) . To by było na tyle, nie chce już nic oglądać:)

Ps a Ty jak tam, zdecydowany już na Z10 czy nadal się wahasz między tymi dwoma??

Ja postanowiłam, że jak będę w PL pierwsze co, to jadę obejrzeć dom w zaciszu i Renię na żywo- myślę, że wtedy będzie o wiele łatwiej podjąć decyzję:) Mogę nawet jechać na drugi koniec Polski, ale myślę, że będzie warto. Utwierdzę się w moim przekonaniu i będę pewna na 100%. Raz już kupiłam projekt i musiałam go sprzedać, nie chcę zrobić tego samego po raz drugi:) (sprzedałam z powodu kupna większej działki- nio i projekt oczywiście już mi nie pasował):p Kobieta zmienną jest hehe

Życzę 100%pewności przy wyborze projektu!! :wink:

Jeszcze jedno- nie wiem czy zauważyłeś, ale skoro spodobała Ci się Renia to na tej stronie extradom.pl jest sporo zdjęć z wnętrza. Ujęta jest na nich ta duża przestrzeń od kuchni do salonu, nio i jest też ten piękny zadaszony taras:) Ja, jeśli zdecyduję się na Renię, to na pewno powiększę kuchnię, już nawet opracowałam plan w jaki sposób:)

Jeśli chciałbyś jakieś szczegółowe rzuty parteru to posiadam od Reni, Zacisza, mam też "mój świat" i "vis-a-vis"- w sumie te ostatnie już mi są niepotrzebne:P W razie coś, napisz podaj maila i napisz jaki Cię interesuje:)

Do Michał76WaWa

Zygi to ona :wink:

Nie my jeszcze nie mieszkamy :) wybraliśmy Z10 bo spodobała nam się prosta bryła budynku no i układ pomieszczeń w środku (jesteśmy w trakcie budowy).

W Z23 przeszkadza mi tylko ta chyba mała spiżarka 1,5 no i pokoik z przodu mógłyby być troszkę większy.

Mam pytanie jaką pow. użyt. ma mieć Wasz dom?

Sorry za zmianę płci Zygi. :lol:

Co do powierzchni użytkowej chciałem coś w okolicach 110 - 130 m^2. Z10 jest w sumie o 20 m^2 większy od Z23 i to jego plus. Jak idzie budowa? Kiedy przewidujesz koniec? Kiedy parapetówa? :lol:

Hej Bagusia! Ja najprawdopodobniej zdecyduję się na dom z prefabrykatów. A jak masz możliwości pooglądać zrealizowane projekty, to grzechem będzie nie skorzystać. :wink:

Dzięki wielkie za ofertę. Póki co nie rozważam Reni aż tak poważnie jak Z10 i Z23, ale jak tylko zacznę to zdecydowanie poproszę Cię o te rzuty. :D

Póki co z chęcią wysłuchamy co tam wykombinowałaś w sprawie tego powiększania kuchni. :D

Zacznę od tego, że w poszukiwaniu domu uzupełniamy się z mężem idealnie - ja najpierw patrzę na wnętrza a On na wygląd (chmmm....zabrzmiało stereotypowo??? :wink: :lol: ). Tak więc nie było łatwo znaleźc dom, który sprosta wspólnym oczekiwaniom. Aż tu pojawił się ON - Kuba z pracowni Archeco i oczarował nas oboje.Niestety domek chyba nie jest zbyt popularny i niewiele na jego temat znalazłam informacji o zdjęciach już nie wspominając :cry: Dostałam kilka od miłego forumowicza ale one tylko zaostrzyły mój apetyt.

Aż tu pojawił się Kacper-większy (niewiele ale jednak) brat Kuby.I co teraz.Każdy ma swoje plusy i minusy a gdyby je połączyc dały by prawie idelną całośc.

Może więc wypowiecie się na temat tych domków i fachowym okiem (na pewno bardziej niż moje) ocenicie ich zalety i wady.

Z góry dziękuję za wszelkie rady

http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=145&unset=2

http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=136&unset=2

A co stoi na przeszkodzie aby połączyć oba?

Te projekty mają 80% wspólnego DNA. Kacper to Kuba po faceliftingu. Powiększenie powierzchnni to efekt większego o 30 cm boku kwadratu parteru domu i wyższej ścianki kolankowej też o około 30 cm.

Dodatkowo pozmieniane są okna, tarasy, ganek itp.

Szkoda, że nie było Kacpra wcześniej bo sam bym ściągnął niektóre pomysły.

A zrobić trzeba tak:

1. Wybrać co chcecie mieć z Kuby a co z Kacpra.

2. Znaleźć architekta, który będzie addoptować projekt (a może on wyczarować naprawdę wiele z gotowego projektu)

3. Przedstawić architektowi swoje wizję

4. Poczekać aż architekt przestanie się śmiać (to taki żart oczywiście)

5. Architekt oceni z którego z tych dwóch projektów łatwiej będzie mu stworzyć wasz wymarzony dom.

6 Kupić projekt wybrany przez architekta

pozdrawiam

Tyrozaur-dzięki za rady.Właśnie tak chciałabym zrobic-taki mix idealny :)

Mam już swoje wizje ale chodzi mi tez o to aby osoby, które mają na ten temat większe pojęcie niż ja albo doświadczyly już niewątpliwej przyjemności :D budowania domku doradziły co warto "zostawic" z Kuby a co z Kacpra. Ja jestem kompletny laik ale chętnie się czegoś od Was nauczę (potem zabłysnę przed mężem jako, że on człowiek pracujący nie ma tyle czasu na internet :D ) No i żeby wspomniany architekt jednak nie musiał się tak strasznie ze mnie śmiac :wink:

Ja tak generalnie to chciałabym przód od Kuby a tył od Kacpra z jego wymiarami (chmmm...żeby tak facetów można było sobie w ten sposób "projektowac" :wink: :lol: )

Sorry za zmianę płci Zygi. :lol:

Co do powierzchni użytkowej chciałem coś w okolicach 110 - 130 m^2. Z10 jest w sumie o 20 m^2 większy od Z23 i to jego plus. Jak idzie budowa? Kiedy przewidujesz koniec? Kiedy parapetówa? :lol:

Hej Bagusia! Ja najprawdopodobniej zdecyduję się na dom z prefabrykatów. A jak masz możliwości pooglądać zrealizowane projekty, to grzechem będzie nie skorzystać. :wink:

Dzięki wielkie za ofertę. Póki co nie rozważam Reni aż tak poważnie jak Z10 i Z23, ale jak tylko zacznę to zdecydowanie poproszę Cię o te rzuty. :D

Póki co z chęcią wysłuchamy co tam wykombinowałaś w sprawie tego powiększania kuchni. :D

No hej my cały czas prężnie działamy bo chcemy się wprowadzić w przyszłym roku :D. Wkleiłam zdjęcie co prawda malutkie naszej zetki :lol:

http://forum.muratordom.pl/projekt-domu-z10-z-pracowni-studio-z500,t154559.htm

My zrobiliśmy zmiany tzn. zlikwidowaliśmy podcień i w ten sposób powiększyliśmy salon o 9 m2 (wydawał się troszkę mały), no i uważamy że budynek nie stracił na wyglądzie :D , nie zrobiliśmy też poddasza użytkowego (zlikwidowaliśmy klatkę schodową więc powstał nam duży pokój o powierzchni 18 m2), wykusz pozostał bo nam się podoba :wink:

Jak dla nas powierzchnia parteru jest wystarczająca.

A wy dalej szukacie projektu? Czy może już zdecydowaliście się na jakiś projekt?

Witam wszystkich :)

My zakupiliśmy Z10...szczerze urzekł nas ten dom. Bardzo funkcjonalnie rozplanowane wnętrze, brak dziwnych zakamarków z którymi nie wiadomo co zrobić. Rewelacja!

Mieliśmy trochę szczęścia, które pozwoliło nam zaoszczędzić sporo czasu u nerwów podczas wyboru projektu- mianowicie obiecaliśmy sobie, że kupujemy pierwszy projekt domu który nam się spodoba i będzie pasował do naszej działki- wiem, że to trochę dziwne, ale nauczeni doświadczeniami znajomych, kiedy to wszystkie domy zlewały im się w jeden niewyrazisty obraz, nerwówka, niemalże rozwód...ech...

Nom właśnie dlatego postawiliśmy na Studio Z500 i chyba jesteśmy zadowoleni z tego wyboru. Fajny proces zamówienia, szybka realizacja- nie wiem jak Wasze doświadczenia, ale dla mnie bombowo :)

Jak Wasze doświadczenia podczas budowy? Dużo zmian wprowadzacie do projektu? Może ktoś jakieś zdjęcia wklei? Łączmy się Z10! ;)

Miłego wieczoru!

Witam wszystkich :)

My zakupiliśmy Z10...szczerze urzekł nas ten dom. Bardzo funkcjonalnie rozplanowane wnętrze, brak dziwnych zakamarków z którymi nie wiadomo co zrobić. Rewelacja!

Mieliśmy trochę szczęścia, które pozwoliło nam zaoszczędzić sporo czasu u nerwów podczas wyboru projektu- mianowicie obiecaliśmy sobie, że kupujemy pierwszy projekt domu który nam się spodoba i będzie pasował do naszej działki- wiem, że to trochę dziwne, ale nauczeni doświadczeniami znajomych, kiedy to wszystkie domy zlewały im się w jeden niewyrazisty obraz, nerwówka, niemalże rozwód...ech...

Nom właśnie dlatego postawiliśmy na Studio Z500 i chyba jesteśmy zadowoleni z tego wyboru. Fajny proces zamówienia, szybka realizacja- nie wiem jak Wasze doświadczenia, ale dla mnie bombowo :)

Jak Wasze doświadczenia podczas budowy? Dużo zmian wprowadzacie do projektu? Może ktoś jakieś zdjęcia wklei? Łączmy się Z10! ;)

Miłego wieczoru!

Ja już rozpoczęłam stronę w marcu podałam link wyżej zapraszam, poco rozpisywać po całym forum. Zdjątko też jest co prawda małe a jak wykończymy taras do wrzucę tył.

Ps Gratuluję wyboru :lol: