Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Witaj, ja buduje ten oto domek

http://www.galeriadomow.pl/projekt,upb211-dom-przy-bajecznej,57.html#

jestem tu nowa i nie zagladam zbyt czesto,ale po Twoich opisach sadze,ze Ty budujesz cos pieknego i z checia bym obejzala jakies ciekawe fotki. Sama szukam pomyslu na urzadzenie swojego salonu, sypialni, jestem w tym kiepska...kolory wybralam,ale co dalej... kuchnia niby juz tez,ale czesc wyglada oki a czesc jakos tak srednio.. a poza tym brakuje mi takiej jakies elegancji..tzn chce aby bylo nowoczesnie,ale z takim gustem nie wiem czy mnie rozumiesz :wink:

Pozdrawiam Ola

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj, ja buduje ten oto domek

http://www.galeriadomow.pl/projekt,upb211-dom-przy-bajecznej,57.html#

jestem tu nowa i nie zagladam zbyt czesto,ale po Twoich opisach sadze,ze Ty budujesz cos pieknego i z checia bym obejzala jakies ciekawe fotki. Sama szukam pomyslu na urzadzenie swojego salonu, sypialni, jestem w tym kiepska...kolory wybralam,ale co dalej... kuchnia niby juz tez,ale czesc wyglada oki a czesc jakos tak srednio.. a poza tym brakuje mi takiej jakies elegancji..tzn chce aby bylo nowoczesnie,ale z takim gustem nie wiem czy mnie rozumiesz :wink:

Pozdrawiam Ola

Urządzanie mieszkania to rzeczywiście problem. Ja muszę się przyznać, że też niestety nie mam wyobraźni jak będzie wyglądało coś co zaplanuję. Mój dom jest urządzony bardzo minimalistycznie, lubię takie klimaty, a poza tym jak dla mnie bardzo wygodnie i praktycznie (bez bajerów), nie przepadam za dużą ilością "ozdobników". Brakuje nam jeszcze pewnego wystoju, ściany częściowo jeszcze puste, brak obrazów, nie wszędzie są nowe firany itp.

A co do gustów to chyba się o tym nie dyskutuje (podobno) :wink:

Mam poprostu mały, wg mnie tani domek do rodzinnego mieszkania, chyba nie koniecznie do zachwytów, ale nam sie bardzo podoba i to chyba najważniejsze.

Moje wnętrza możesz obejrzec w albumie http://19mariusz74.fotosik.pl/albumy/701611.html

Pozdrawiam Magda

Oj nie lubię tak umieszczonej kuchni :-?

Ale cieszę się,ze poogladamy takie ładne domki z tym nieszczęsnym drooogim dachem :wink:

MĘZOWI od dawna podoba sie ten,mnie w sumie też

http://www.extradom.pl/projekt-domu-Z23-ID-5402.html?typ=parterowe&powierzchnia=&garaz=&strona=16 :lol:

Ale cieszę się,ze poogladamy takie ładne domki z tym nieszczęsnym drooogim dachem :wink:

MĘZOWI od dawna podoba sie ten,mnie w sumie też

http://www.extradom.pl/projekt-domu-Z23-ID-5402.html?typ=parterowe&powierzchnia=&garaz=&strona=16 :lol:

Bardzo fajny projekt, jedyne co bym zmieniła to likwidacja drzwi do holu w części mieszkalnej.

Ale co z tym nieszczęsnym dachem :o , chociaż dla mnie bomba, ja uwielbiam takie dachy.

A poza tym to co podoba mi się teraz w tym i wielu innych projektach, że przy drzwiach wejściowych jest ściana, osłania to od silnych (takie teraz mamy) wiatrów, uchroni to od wyrwania drzwi, co mnie wczoraj spotkało. Trochę nagimnastykowaliśmy się z mężem, żeby się zamykały. Ale jakoś się udało. :p

Magda, jestem zachwycona Twoja szafa rozsuwana- PIEKNA! I juz wiem czego mi brakuje w moim dopmku, blyszczacych kafli. W przedpokoju mam matowe, zreszta zrypali mi je okrona fuga- nie moglam o tym decydowac poniewaz akurat rodzilam ;-)a wiesz jak to z facetami, masakra..wybrali po prostu nie brudzaca- czyli szara :evil: . Natomisat w holu mam panele, maz chcial kafle ale mamy dwojke malych dzieci i balismy sie,ze sie pozabijaja na nich. Ale kale wlasnie daja taki efekt tej elagancji, o ktora mi chodziło. U mnie wszedzie wiusza jeszcze zarowki i mam puste miejsce na kominek, ale to dopiero na wisone zaczniemy robic. Bardzo mi sie podoba miejsce wokol Twojego kominka, ten podwieszany sufit no i stól -REWELACJA- cala rodzine zmiescisz przy nim. A jak myslisz, jak juz mam pomalowane sciany to moge jeszcze zrobic podwieszany sufit?bo nie chcialbym teraz robic zbytniego balaganu a i czy wtedy jest problem z pradem? bo my zostawilismy jedynie "kikuty"na lampy, czy musialbym teraz przerabiac instalacje?

Pozdrawiam Ola

Ta różnica w kwotach jest nawet większa, bo to 117 tyś. zł. Co nie zmienia faktu, że Z10 to naprawdę warta tych pięniedzy konstrukcja. Tak to przynajmniej widzę. Ale niestety oszczędności też są ważne i gdybym się zdecydował na Z23, mógłbym bo ciekawiej wykończyć, a i tak wyszedłm na tym znacznie taniej niż na Z10.

Co do realności kosztorysu, rozmawiałem na ten temat już jakiś czas temu z budowlańcami itp. itd i oni twierdzą, że to jest realne. I to tak całkiem realnie, bez liczenia na jakieś nie wiadomo jakie cuda. Oczywiście sporo zależy od tego, jakimi materiałami zechcemy zbudować dom, a w szczególności dach. Fachowcy sugerowali mi blachodachówkę, gdyż jak wiadomo ona jest tańcza od normalnej dachówki (przynajmniej w założeniu :wink: ). Z tego co się też zorientowałem, to przy Z10 da się zejść o jakieś 20 tyś. zł w dół i na więcej nie ma co liczyć.

Dzięki za info o krajobrazach. :wink:

Chcesz się zamienić na działki Tojato? :D

Magda, jestem zachwycona Twoja szafa rozsuwana- PIEKNA! I juz wiem czego mi brakuje w moim dopmku, blyszczacych kafli. W przedpokoju mam matowe, zreszta zrypali mi je okrona fuga- nie moglam o tym decydowac poniewaz akurat rodzilam ;-)a wiesz jak to z facetami, masakra..wybrali po prostu nie brudzaca- czyli szara :evil: . Natomisat w holu mam panele, maz chcial kafle ale mamy dwojke malych dzieci i balismy sie,ze sie pozabijaja na nich. Ale kale wlasnie daja taki efekt tej elagancji, o ktora mi chodziło. U mnie wszedzie wiusza jeszcze zarowki i mam puste miejsce na kominek, ale to dopiero na wisone zaczniemy robic. Bardzo mi sie podoba miejsce wokol Twojego kominka, ten podwieszany sufit no i stól -REWELACJA- cala rodzine zmiescisz przy nim. A jak myslisz, jak juz mam pomalowane sciany to moge jeszcze zrobic podwieszany sufit?bo nie chcialbym teraz robic zbytniego balaganu a i czy wtedy jest problem z pradem? bo my zostawilismy jedynie "kikuty"na lampy, czy musialbym teraz przerabiac instalacje?

Pozdrawiam Ola

Ola jaki ty wybudowałaś domek,przypomnij mi :oops:

a ja tam wybrałam swojego Arka i mam problem z głowy...

zamieszcze link do wybudowanego Arka z garazem

http://www.ar1mieszkamy.mojabudowa.pl/

i tak sobie ogladam Arki jak buduja inni forumowicze, ja utknełam na etapie pozwolenia na budowe, zreszta wiosna zaczac zamierzam...i jak sobie ogladam to coraz bardziej jestem przekonana do słusznosci wyboru...

tak wiec wybrac...to najwazniejsze

Pozdrawiam Ola

Dzięki Ola za miłe słowa. Szafa rzeczywiście wygląda świetnie (ale to niestety pomysł nie mój ale mojego męża). A jeśli chodzi o błyszczące kafle na podłogach to rewelacja. I nie chodzi o sam wygląd , ale o praktyczność, nie bardzo widać na nich plamy (nawet jeśli są) czy pochlapanie. Co innego w kuchni i łazience mam matowe i to jest tragedia (przynajmniej na moich). I tu niestety trzeba się wykazać (ja wykazuję się coraz mniej). :evil:

A co do zrobienia dodatkowych punktów oświetleniowych to nie mam pojęcia , jestem w tym laikiem. Trzeba zapytać się elektryków którzy robili Ci całą sieć.

Jeżeli chodzi o kikuty na lampy, to u nas też wisiały. Ale w pewnym momencie mąż stwierdził, że ze mną dzieje się coś niedobrego, bo przestałam o nich dyskutować. Bał się, że przywyczaiłam się już do nich (i tak było) i że tak zostanie więc szybko kupowaliśmy lampy i żyrandole.

:p

OJ PIEKNY :p ja sie motam ciagle...

ostatnio mam same dylematy cd tego projektu.Próbuje okreslić jaka przestrzeń mi potrzebna,ile pokoi...mam na razie jedno dziecko,nie wiem czy bedzie drugie,bo do wiaze sie z dodatkowym pokojem,nie wiem czy planowac jakichs pokoik dla rodzica w razie w na starość w razie choroby ehhhhhh ...

Pomyślałabym o pokoju dla drugiego dziecka. Nawet jak się nie zdecydujesz, to będzie pokój gościnny. A dla rodzica to raczej bym nie budowała domu - w sensie pokoju :)

tak masz rację,jak nie będzie 2 dzieciatka to ew.rodzicom bedzie :roll:

poczytajcie mądrze facet pisze:

http://gazetadom.pl/Ladny-Dom/1,61594,1773319.html;

lub

http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/wybor-dzialki-i-projektu/jak-wybrac-projekt-z-katalogu_,6319_3750.htm