Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dziekuje za wszystkie za i przeciw! i cieszy mnie (jako żłótodzioba) to, ze kilka Waszych "przeciw" tez i mi przyszło na myśl :) Projekt na razie wiec odkładam na półkę i kontynuuję poszukiwania z szerzej otwartymi i mam nadzieje, bardziej świadomymi oczami ;) Jeśli macie więcej uwag to czekam...

Jeziorko

Jeziorko,

faktycznie, dom MUSI sie podobac przede wszystkim TOBIE,

wg mnie:

- ma przerazajace trojkatne okna (koszty!!!)

- tak jak napisala Ewunia lazienki najlepiej jesli sa w jednym pionie, co obniza znacznie KOSZTY

- kuchnia jest jak zywcem wzieta z bloku (powierzchnia)

- salon jest strasznie chaotyczny

- malenkie pomieszczenia jak lazienka (na dole) i sien maja 2-3 drzwi, co tez uwazam za minus, zle wyglada i jest niepraktyczne

+ garderoby na pietrze

+ prosty dach, gdyby nie te trojkaciki (chyba juz taniej byloby wstawic okna polaciowe)

Ten garaż w środku domu, a właściwie w głównym pokoju, mnie przeraża. To wygląda mi tak by wiązać samochód nitką do dużego palca stopy na noc by obudzić się w razie kradzieży :wink: . Zdecydowanie wolałbym zmniejszyć jego powierzchnię i wykorzystać na dodatkowy pokój. Zyska na tym jakoś dziwnie ukształtowany pokój dzienny.

Poddasze mi się podoba.

Moim zdaniem ten jak i wiele innych typowych projektow ma nast. wady:

1/ Zbyt male pokoiki (sypialnie). Nie powinno być mniej niż 12-14 mkw. W mniejszym dzieciary mają niewygodnie, żeby sie uczyć i bawić.

2/ Zdecydowanie zbyt mały garaż - zaprojektowany na Fiata 126P. Współczesne samochody mają wymiary ok. 4.20 x 2.00. Dodaj po każdej stronie samochodu po 0,75 metra, to masz 5,7x3,5 czyli 20 mkw i tyle powiniem mieć garaż, żeby z niego korzystać (choc uważam, że dopiero 6x4 = 24 mkw daje komfort i eliminuje ryzyko porysowania drzwi. Ponadto garaż często robi za graciarnię (rowery, opony, kosiarka, sanki - gdzieś to trzeba zmieścic)

3/ Powyższe wady można łatwo usunąć, dodając do budynku po 1-1,5 metra z każdego boku - projektant taka zmianę może łatwiutko rozrysować i proporcjonalnie pododawać do pomieszczeń.

Proszę o pomoc w znalezieniu "fajnego" projektu w którym będzie wydzielone pomieszczenie na skład opału, ponieważ dom będzie ogrzewany kotłem węglowym.

Większość projektów które przeglądałem ma tylko wydzielone pomieszczenie na kotłownię.

Domek raczej z garażem.

Jesli nie mieszkales w domu gdzie bylo palone weglem, to ci powiem, ze skladowisko opalu oraz okolice pieca sa zawsze uwalone pylem weglowym oraz tym co sie od czasu do czasu wydobedzie z pieca wraz z dymem podczas rozpalanie, itp.. Pomieszczenia te musze byc konkretnie oddzielone od pomieszczen czystych. Dlatego dobrym rozwiazaniem jest piwnica gdzie naturalnie masz schody, ktore mozesz z dwu stron zamknac i masz bufor pomiedzy. Taka piwnica bywa jednak w calosci uwalona pylem jesli sie jej dobrze nie podzieli na czysta i brudna.

--

lysy

Gość krab
Dlaczego nikt nie patrzy na schody , większość projektów na jakieś zawijasy, wachlarze , zabiegi ja u siebie zrobiłem proste schody ze spocznikiem i jestem z nich zadowolony są super Polecam szukać tylko takich projektów .

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Mam działkę 1226 m2. Potrzebuję domu o powierzchni od 120 do 140 m2 z poddaszem użytkowym i może być częściowo podpiwniczony (jeszcze się zastanawiam). Zależy mi również na garażu 2 stanowiskowym (albo z możliwością rozbudowy). Ważne jest by jak najbliżej wejścia był gabinet, niekoniecznie ogromny :)

Jeśli ktoś może polecić mi jakiś projekt spełniający te warunki, duża buźka :D

A ja mam 27 lat i szukam pracy, najlepiej w okolicach Gliwic, np.: od 6.00-15.00, mam prawo jazdy, samochód, interesuje mnie pensja ok. 3000-4000 z możliwością podwyżki. Jestem wykształcony, pomysłowy i zaradny.

Jeśli ktoś może polecić mi jakąś ciekawą propzycję spełniającą te warunki to duża buźka :D

:wink:

P.S. Szukaj, szukaj, szukaj, porozmawiaj z rodziną i architektem

Mam działkę 1226 m2. Potrzebuję domu o powierzchni od 120 do 140 m2 z poddaszem użytkowym i może być częściowo podpiwniczony (jeszcze się zastanawiam). Zależy mi również na garażu 2 stanowiskowym (albo z możliwością rozbudowy). Ważne jest by jak najbliżej wejścia był gabinet, niekoniecznie ogromny :)

Jeśli ktoś może polecić mi jakiś projekt spełniający te warunki, duża buźka :D

Ja buduję APS 55. Na zdjęciu. 124 m kw. pow. użytkowej. Jest gabinet. Garaż do rozbudowy, ja poszerzyłem o 90 cm. Dodatkowo strych nad garażem, z którego można zrobić pokój.