Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Wszystkich!

Trochę późno odkryłam taki wątek na forum. Projekt już wybraliśmy - też miał być domek mały, tani, działka wąska, więc długi, parterowy i dla męża dach wielospadowy. Oto i on:

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/d05/index.php

Pewnie będzie klika zmian, ale odpowiada nam ilość i wielkość pomieszczeń i dach wydaje się w miarę prosty;) Mam nadzieję, że się uda tak wiele za niewiele :roll:

pozdrawiam

fajny,podoba mi się tylko szkoda,ze saolon umieszczony od frontu ogólnie ok!!

ps.kuchnia baaaaardzo fajna :lol: :lol:

my pomału tez sprecyzowalismy już jak domek ma wyglądać:

parterówka 110-120m raczej z dachem czterospadowym

:oops:

jakoś to będzie może nie pójdę z torbami przez ten dach :wink:

Przyznam się, że ja wybierając projekt, też szukałam z dachem dwuspadowym ze względów oczywiście finansowych, ale ostatecznie wybraliśmy z dachem czterospadowym i na szczęście nie poszliśmy z torbami :lol:

Taki dach ma bardzo dużo uroku i bardzo nam się podobał. Nie żałujemy tej decyzji. Gdybyśmy wybrali z dachem dwuspadowym chyba byłby niedosyt.

hej :) my z mężem projekt wybieramy już.....yyyy......ponad rok :-? wcześniej nie było to takie stresujące jak teraz...w tym tygodniu musimy podjąć decyzje i kupić projekt bo pasowałoby dalej ruszać z papierologią a nie stać w miejscu....bo w takim tempie nigdy domu nie wybudujemy :evil:

ja jestem bardzo wybredna, a mąż ???....on to chyba zaakceptował by teraz cokolwiek byle bym się w końcu zdecydowała :D

znam chyba wszystkie projekty w necie na pamięć, żaden mi nie odpowiada na 100 %...albo z zewnątrz taki sobie, albo w środku coś mi nie pasuje....

znalazłam projekt "Dom przy spacerowej" z Galerii Domów

http://www.galeriadomow.pl/projekt,upb116-dom-przy-spacerowej,30.html#

plusy

+ MAŁY (110 M2)

+ FAJNY WYGLĄD ZEWNĘTRZNY

+ DUŻY SALON

+ MOŻLIWOŚĆ ZAADAPTOWANIA PODDASZA

minusy

- SKOMPLIKOWANY DACH

- BRAK BEZPOŚREDNIEGO PRZEJŚCIA Z GANKU DO GARAŻU

- BRAK ZADASZENIA NAD TARASEM

drugi projekt Z94 z pracowni Z500

http://www.z500.pl/projekt/z94.html

plusy

+ GARAŻ DWUSTANOWISKOWY

+ NIE SKOMPLIKOWANY DACH

+ MOŻLIWOŚĆ ZAADAPTOWANIA PODDASZA

minusy

- TAKI SOBIE Z ZEWNĄTRZ :-?

- BRAK ZADASZENIA NAD TARASEM

- WIĘKSZY OD PIERWSZEGO (145 M2)

sami widzicie :x nie umiem się zdecydować....najgorsze jest to że im dłużej się zastanawiam tym bardziej mi brzydną te projekty....boję się że jak już kupię projekt będę miała koszmary nocne hehehe :D POMÓŻCIE

my pomału tez sprecyzowalismy już jak domek ma wyglądać:

parterówka 110-120m raczej z dachem czterospadowym

:oops:

jakoś to będzie może nie pójdę z torbami przez ten dach :wink:

Przyznam się, że ja wybierając projekt, też szukałam z dachem dwuspadowym ze względów oczywiście finansowych, ale ostatecznie wybraliśmy z dachem czterospadowym i na szczęście nie poszliśmy z torbami :lol:

Taki dach ma bardzo dużo uroku i bardzo nam się podobał. Nie żałujemy tej decyzji. Gdybyśmy wybrali z dachem dwuspadowym chyba byłby niedosyt.

DOKŁADNIE JEST TAK JAK PISZESZ.Oglądałam miliony projektów z dachem dwusp.ale jednak zawsze wracałam do parterowych czterospadów,co tu będę oszukiwać :lol: Taki dom po prostu mnie się podoba i małża przekonałam nawet,bo on do niedawna tylko o tym poddaszu i poddaszu :evil: :evil: :x

Iza30 - jak chcecie z dachem wielospadowym to wiele fajnych projektów parterówek więc teraz przy takich założeniach na pewno coś fajnego znajdziecie.

Tak jest o wiele łatwiej,naprawde,sami widzicie jak trudno jest wybrać projekt domu,który został zalozony przez autorke wątku (Ania do tej pory poszukuje,chyba:)

A w parterówkach zakochałam sie na zabój,gdy przeczytałam dziennik Oli:

http://forum.muratordom.pl/moj-kawalek-ziemi-a-na-nim-przytulny,t84253-180.htm

może kiedyś tak sobie urządzę jak ona :lol:

Tu przykład tego, dlaczego nie warto budować duuuuzych domów przeczytajcie post Agoli z 13 września

http://forum.muratordom.pl/aps-119-agola-czyli-jak-wykonczyc-dom-i-nie-zwariowac,t131995-120.htm

czytając tyle dzienników budowy jeszcze nie spotkałam sie że ktoś po wybudowaniu domku go....nie lubi :-? ale autorce chyba juz przeszło :)

Buduję mały i przytulny domeczek,to pewne i żadnych schodów :wink:

Tak trzymać :D, a mi wpadła w oko Spokojna przystań z Muratora rozkład super, szkoda ,bo żadnych ozdobników.... Za duży na 2+ 1? bo jestem na etapie minimalizowania ...

świetna jest ta kuchnia z wyjściem na taras ,bomba!!!Mnie się bardzo podoba,nie wiem czy jest za duży na 2+1(my tez jesteśmy 2+1) raczej nie....nie jest wcale wiekszy od tego,który wpadł nam w oko z mężem:

http://www.lipinscy.pl/pl/project/details/id/168 (zmiany;garaż od lewej strony z przejściem z kuchni,c.o za garażem,w miejscu c.o garderoba)-co sądzicie o tym projekcie????

może fundamenty prostsze w formie (nie wiem czy to dobrze ujęłam)

Cd Spokojnej przystani-trochę jak dla mnie przytłacza go od przodu ten spory garaż,ale może mnie sie tak tylko wydaje :wink:

A co masz na mysli pisząc o tych ozdobnikach?

Jak dla mnie,, Spokojna przystań" jest lepszym projektem ...niż VALLETTA 2

1 ulokowanie spiżarni na kominie - błąd , dodatkowo w ciepłym miejscu pomiędzy kuchnią a salonem ..

2 garaż doklejony z boku - w porównaniu do przystani -gdyż garaż w tym 2 projekcie jest osłonięciem domu przed wychładzaniem zapewniającym mniejsze koszta grzania- taki bufor ochronny...... i brak połączenia z kuchnia

3 małe pomieszczenie gospodarcze 3,3 wypadałoby by była tam i pralnia ...

4 duża ilość okien od strony pn -a to jest ta strona gdzie straty ciepła są największe i nigdy słońca w pomieszczeniu ...

5 brak tej super garderoby z S.P.

AD. OZDOBNIKÓW - spokojna przystań jest w stylu nowoczesnym , ja skłaniam się ku klasyce więc zmieniłabym zewnętrzną stronę projektu dodała ciekawe okna (z kratką ze szprosów tylko w górnej części ) i coś tam jeszcze by troche ubrać tę prostą formę . Dodatkowo ogromnym plusem S.p. jest możliwość wraz ze zmianą potrzeb przeznaczenia garazu na mieszkanie lub doprojektowania tam klatki schodowej na górę (to w wersji ,,straszliwego kryzysu")

witajcie, cześć Iza,

czy chodzi wam o ten projekt?

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=539

Iza - fakt że jestem nieobiektywna bo wybudowaliśmy Valettę a nasza sytuacja rodzinna jest zupełnie inna, ale zwróćcie uwagę na to że w "Spokojnej przystani" jest ciemna łazienka bez okna - co - oczywiście to tylko moje zdanie - zupełnie wyklucza ten projekt. porównałam też powierzchnie - Valetta: 2 pokoje po 15 m2 i jeden prawie 13, a tu - jednak sa mniejsze, i dużo więcej odchodzi powierzchni na komunikację, no i kuchnia w Przystani wydaje się jakaś nieustawna (może to tylko takie wrażnie)

Minus Valetty jest dokładnie taki jak pisała Martina - w spiżarni przy kominie może być ciepło.

Aha my tez rozważaliśmy przeniesienie garażu, ale ostatecznie został jak jest tylko zrobiliśmy bezpośrednie przejście z korytarza. Wiązałoby się to z dodatkowym kosztem związanym z przeprojektowaniem więżby, no wydaje mi się że bryła domu by straciła

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=540

Raczej o tym projekcie pisałam .Ma wszystko + duży garaż i może to być optymalne w sytuacji gdy nic już dodatkowego nie będziemy chcieli budować . To akurat może być bardzo kuszące ... :D Dobre rozplanowanie , 1 garderoba wydzielona ,2 logiczne ciągi komunikacyjne ... 3 wc nawet bez okna ok. z tego powodu,że dla gości ....wystarczy . 4 Kuchnia jest nawet za duża 13m2 można fajnie wydzielić prostokątną i ergonomiczną przestrzeń ,a miejsce kuchennej jadalni włączyć do salonu....

5 Małe pokoje zaliczam też na +, bo biorąć pod uwagę ich funkcje - spanie +praca własna wolę ,byśmy spędzali czas razem w salonie czy pokoju telwizyjnym niż pozamykani w swoich pokojach ...

no właśnie :D , to jest dokładnie to o czym mówię - każdy musi wybrać projekt pod kątem WŁASNYCH potrzeb, rodziny, przyzwyczajeń, stylu życia. Rzecz niby oczywista, tylko patrząc na natłok gotowych projektów czasem nie jest łatwo wybrać a czasem jest to miłość od pierwszego wejrzenia i błyskawica w mózgu - TO JEST TO.. tak właśnie było z nami po natknieciu sie na Valettę :lol: