Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witajcie, cześć Iza,

czy chodzi wam o ten projekt?

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=539

Iza - fakt że jestem nieobiektywna bo wybudowaliśmy Valettę a nasza sytuacja rodzinna jest zupełnie inna, ale zwróćcie uwagę na to że w "Spokojnej przystani" jest ciemna łazienka bez okna - co - oczywiście to tylko moje zdanie - zupełnie wyklucza ten projekt. porównałam też powierzchnie - Valetta: 2 pokoje po 15 m2 i jeden prawie 13, a tu - jednak sa mniejsze, i dużo więcej odchodzi powierzchni na komunikację, no i kuchnia w Przystani wydaje się jakaś nieustawna (może to tylko takie wrażnie)

Minus Valetty jest dokładnie taki jak pisała Martina - w spiżarni przy kominie może być ciepło.

Aha my tez rozważaliśmy przeniesienie garażu, ale ostatecznie został jak jest tylko zrobiliśmy bezpośrednie przejście z korytarza. Wiązałoby się to z dodatkowym kosztem związanym z przeprojektowaniem więżby, no wydaje mi się że bryła domu by straciła

Witaj Lilutku :D Co do spiżarki to oczywiścię się zgodzę.jednakże doszłam do wniosku,ze to pomieszczenie mi sie przyda.Chociażby na jakieś przysłowiowe "klamoty"koszyk na zakupy,deskę do prasowania itp.itp...Co do garażu to musimy się zastanowić.Mój kolega wybudował dokładnie ten dom:

http://www.lipinscy.pl/pl/project/details/id/215

Zamknął salon,kuchnie tym sposobem zrobił zamkniętą i z niej zrobił przejście z garażu do kuchni.bardzo to wszytko fajnie wyszło.Wogóle jak dobrze sie przyjrzycie to podobny domek do Valletty,większy oczywiscie..Dlatego pi razy oko mogę domyśleć sie jak by wyglądała Violka... :roll:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=540

Raczej o tym projekcie pisałam .Ma wszystko + duży garaż i może to być optymalne w sytuacji gdy nic już dodatkowego nie będziemy chcieli budować . To akurat może być bardzo kuszące ... :D Dobre rozplanowanie , 1 garderoba wydzielona ,2 logiczne ciągi komunikacyjne ... 3 wc nawet bez okna ok. z tego powodu,że dla gości ....wystarczy . 4 Kuchnia jest nawet za duża 13m2 można fajnie wydzielić prostokątną i ergonomiczną przestrzeń ,a miejsce kuchennej jadalni włączyć do salonu....

5 Małe pokoje zaliczam też na +, bo biorąć pod uwagę ich funkcje - spanie +praca własna wolę ,byśmy spędzali czas razem w salonie czy pokoju telwizyjnym niż pozamykani w swoich pokojach ...

Domek ładny - ale czy tani? Spora powierzchnia dachu - ponad 300 m :o

Chciałabym znaleźć coś z mniejszą powierzchnią dachu z zachowaniem tej funkcjonalności i powierzchni, dlatego pod uwagę biorę projekty Bielik i Kawka, i inne do nich podobne :lol:

A już najbardziej odpowiadała by mi parterowa wersja z garażem dwustanowiskowym z wjazdem od frontu (ale taka niestety nie istnieje :cry: :cry: :cry: ) domu przy szkarłatnej http://www.galeriadomow.pl/projekt,upb400-dom-przy-szkarlatnej,114.html

uffff.....zaczęło się:D fundamenty pod dom i pod garaż zalane :D

w sobotę zaczynamy stawiać bloczki... nie mogę jeszcze uwierzyć że to nasz domek się buduję :D Cieszę się bardzo, że papierologia za nami i teraz same "przyjemności" nas czekają. Prognozy pogody sa optymistyczne więc może uda się nam jeszcze troszkę pobudować.

chciałam zrobić zdjęcia ale jak na złość aparat nam chyba wysiada.

dobroszka tak bym chciał zobaczyc Wasz domek ale narazie nie bardzo mamy kiedy podjechać :(

Pozdrawiam wszystkich

ania

a ja z zacienionego tarasu nie ma bata, żebym zrezygnowała - po siedmiu latach "mania" tarasu bez zadaszenia z ekspozycją z południa i zachodu, to chyba sobie normalne zaciemnienie na przyszłym tarasie zapodam :lol:

odkurzacz centralny jakoś mnie nie ekscytuje, ale może ja starej daty jestem...

Pozdrawiam,

Armidia

P.S. a projektu jak nie było, tak nie ma :-?

P.S. a projektu jak nie było, tak nie ma :-?

A ja sie chyba skusze na Z40 z pracowni Z500. http://www.z500.pl/projekt/z40.html W środku jest bardzo czytelny podział. http://www.z500.pl/projekt/z40/rzuty.html Wstawiłabym tylko ścianke i zamkneła częściowo kuchnię. Nie ma w tym domu zbędnej komunikacji. Nie znosze długich korytarzy z widokiem dużej ilości drzwi. Jest fajne pomieszczenie gospodarcze. Można zrobic wyjście na zewnątrz domu, aby wniesć drewno do kominka i nie nabrudzic w całym domu. Można ten dom budowac dwuetapowo.

Podoba mi sie jeszcze jeden, ale nie ma sypialni na dole. Moze komuś sie spodoba http://pprojekt.pl/projekt262-niziolek,opis.html

W tym Z40 góra w 1/2 pod ostrymi skosami

- bo dach ma 40 stopni . Poddasze jest trudne do prawidłowego zrobienia, kosztowne , niewygodne , w lecie upał . Nie gwarantuje komfortu . Wszystkim ,którzy chcą mieć wygodne poddasze proponuję projekty

z dachem mansardowym ................................................................................

POMYLIŁAM SIĘ CHODZIŁO O DACH mansardowy -link też zły-przepraszam

Podstawa przy wyborze to faktycznie wnikliwe ustalenie potrzeb - co chce , co mi jest niezbedne, co zbędne, jakie mam przyzwyczajenia, co lubie a czego nie lubie..itd itd...i to nalezy zrobic uczciwie z długopisem w reku wypisac na kartce, przespac sie, przemysleć temat...

1. ja np kiedys uwazałam, ze zadaszony taras to strata pieniedzy itd itd..do dnia, gdy byłam z wizytą na pare dni w domu z zadaszonym tarasem i w domu z odkrytym tarasem....i wtedy zrozumialam, dlaczego ja jednak musze mieć zadaszony taras...lato pada deszczyk..z odkrytego szybko do domu..w pospiechu zabieranie rzeczy ze stolika itd..w zadaszonym pada a ja sobie siedze i kawke pije..wieczorkiem fajne oswietlenie tarasu, pod kocykiem bujam sie na foteliku i nie jestem na widoku u wszystkich sąsiadów...pozatym zadaszony taras zacieniac moze jak mamy tylko okna na ten taras a tak na ogól w zadnym domku nie jest...

tak więc znalazłam milion argumentów dlaczego ma byc zadaszony taras i zadnych za odkrytym- takim jakby przyklejonym do domu...

2. ile pokoi nam jest tak na serio potrzebnych?

3 czy kuchnia otwarta czy zamknieta?

4 czy wystarczy mi jedna łazienka plus wc czy jednak ja musze miec dwie łazienki

5 czy musze miec garaz czy nie musze ...bo moze potem postawie oddzielny albo wiate

6 czy chce piwnice czy nie ...a moze czesciowo podpiwniczyc...

7 jaka kotłownia- jakie ogrzewanie

8 czy chce domek nowoczesny z wygladu czy staroświecki - co mi sie lepiej podoba w czym sie lepiej czuje..

to jest mnostwo pytan i odpowiedzi plus jak dokłada sie budzet to trzeba to jakos poustawiac i wtedy po prostu wiemy jakiego domu szukamy i np jak ustalam wybieram dom bez garazu, z tarasem zadaszonym...to nie skupiam uwagi na domach z garazami...itd..

a ten projekt Spokojna przystań w obu wersjach to nie jest tani dom ..to ze parterowy to akurat w przypadku tego projektu nie oznacza - tani, wrecz odwrotnie- duzy dach...duzy fundament połąmany , wejscie z wiatrołapu do salonu a z salonu do czesci nocnej...to jest takie rozwiazanie, którego ja akurat nie znosze, przyjdzie np chłopak do corki, ja na kanapie w papilotach

:D i on widzi...ha ha ha ha...na pierwszy rzut okna wydaje się fajny..po blizszym przyjrzeniu sie...mnie sie nie podoba- no i zbyt drogi w budowie.

Spokojna przystań nie jest tanim domem ,ale dobrze rozplanowanym ...

AD ZADASZONEGO TARASU -to mamy pewne wyobrażenia odnośnie tej kawki i deszczyku - można i tak tylko jaki jest koszt tego dodatkowego dachu? - tak 7 000 pln najmniej -może lepsza markiza i tańsza . W końcu tego słońca to u nas nie tyle co we WŁOSZECH ...

- FUNDAMENT jak fundament- tylko okrągły generuje dodatkowe koszta ...

wybacz ale te argumenty o zacienianiu przed widokiem sąsiadów i braku okien na taras - to DĘTE BZDURY

podział domu na strefy - rzecz logiczna (a TY w salonie i papilotach :lol: )

Problem jest taki ,że te twoje milion argumentów - to nie argumenty - to bzdury ,niewiele mające wspólnego z logicznym myśleniem o projekcie

Dach w S. P. jest droższy niż w dwuspadówkach fakt , ale gros oszczędności można sobie zapewnić rezygnując z innego POZORNIE taniego projektu . Zresztą ja go nie lansuję jako najtańszy ,ale najbardziej funkcjonalny ... i są 3 wersje :lol:

Z jednym sie zgodzę kryteria wyboru dla każdego z nas są inne i powinny być dobrze przemyślane ..To tak jak z tym dachem mansardowym najlepszy dla poddasza , a mało kto ma ,wszyscy skupiają się na tym co sąsiad ma .. :lol:

Nie wyobrażam sobie wybudowania domu bez chociażby małego tarasu!!Żadna strata pieniędzy.Stratą pieniędzy dla mnie jest ten centralny odkurzacz właśnie,istna fanaberia,zupełnie zbytecznie wydane min 2000-4000 tys.Ale to tylko MOJE zdanie.

W zupełności zgadzam się z Szelmą,przytoczyła jak najbardziej ludzkie,normalne życiowe sytuacje (np te papiloty,a ja mam córkę i wcześniej czy pozniej ten chłopak do niej przyjdzie :wink: )

pozdr miłego weekendu :D

Fundament fundamentowi nie równy- to nie jest fundament na bazie prostokata, kwadratu -o jakis standardowych wymiarach tylko duzy fundament bo zwróc uwage jaką powierzchnie zabudowy zajmuje, w dodatku połamany...to widać gołym okiem z projektu...w obu wersjach- mam przed oczami z jednym garażem i wersja z dwoma to powyzej 200 metrów ..

do tego projketu trzeba miec sporą działkę, bo na małej za duzo ogrodu pojdzie pod zabudowę ...ale rozumiem , że Ty masz duzą działke i nie powstanie , że na małej działce tylko właściwie dom stoi i nic pozatym...

co do funkcjonalnosci- w wersji z jednym garazem- łazienka bez okna- wada..w 2 wersji juz poprawiony błąd ale dla mnie minus to wejscie do salonu z wiatrołapu co powoduje ze salon czesciowo pełni role holu i dopiero z salonu wejscie do czesci nocnej. To dla mnie dyskwalifikuje ten projekt w 100%

Co dla Ciebie jest denną bzdurą dla mnie nie- markiza to nie rozwiazanie- moze zmoknąć trzeba ją składac rozkładac itd...pozatym na forum był watek ...jak zabudowac taras odkryty- ciekawe dlaczego taki wątek powstał i mnóstwo osób pisało w nim i swoje pomysły, ze po wybudowaniu jakoś im nie pasował odryty taras i za wszelka cene chcieli zadaszyc...

Bzdury to Ty piszesz na moj post a nie ja i ja przedstawiam Ci co jest złego w tym projekcie i ze oprocz tego ze to drogi projekt- ...co do okien- pisze szybko i błędnie czasami- chodzi mi o to..ze owszem zadaszony taras zaciemnia ale to nie są jedyne okna jakie mamy zazwyczaj w salonie...inne beda pełnic role doswietlenia i słonca..tak wiec argument ze zadaszony taras zaciemnia odpada..bo i to mam i miałąm na mysli, w salonie mamy jeszcze inne okna , ktore zapewniaja swiatło...( w poprzednim poscie - mysl mi uciekła)

wracając do projektu według mnie- najfajniejszy w nim to garaz na dwa samochody i z tego co widać, samochody będą mieć wiecej przestrzeni niz Twoja rodzina w tym salonie ktory ma pełnic role jadalni i holu.. i ten projekt zupełnie nie pasuje do wątku- tani, prosty domek o jakich dyskutujemy a Ty pokazujesz dom, który jest drogi , skomplikowany więc proponuje abys załozyła sobie nowy wątek - drogi, skomplikowany dom.... na dach wydam majątek bo duzy i połamany- balchodachowka odpada, bo za duzo odpadów wiec musi byc dachowka , ktora juz kosztuje..a wiesz...jak sie buduje taki dom to wypada polozyc dachowke ceramiczna- brama garazowa na pilota koniecznie - na dwa samochody tez kosztuje...ale buduj...jak dla ciebie jest ideałem funkcjonalnosci to super..Ty w nim bedziesz mieszkac...i Ty bedziesz za niego płacic nie my...i moge sie załozyc , ze juz na etapie fundamentów zdziwisz sie ile bedzie ten nie okragły fundament kosztować...3 kominy do zrobienia- szkoda ze nie 4 :D ..trzeba tez klinkierem bo nie wypada innaczej...

a pozatym ten projekt ma czesciowo zadaszony taras- wiec jak to- nie jestes konsekwentna w swoim wyborze...proponuje go zlikwidowac na Twoim miejscu...

od razu Ci powiem- koszt wybudowania i urzadzenia tego domku zacznij budżet od 400 tys w góre... i nie pisz ze wujek kazio jest elektrykiem a mąz potrafi wiele rzeczy sam zrobic...tak pisza ludzie co zaczynaja..poczytaj tych co koncza...

W tym Z40 góra w 1/2 pod ostrymi skosami

- bo dach ma 40 stopni . Poddasze jest trudne do prawidłowego zrobienia, kosztowne , niewygodne , w lecie upał . Nie gwarantuje komfortu . Wszystkim ,którzy chcą mieć wygodne poddasze proponuję projekty z dachem naczółkowym .

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/adas/rzuty.php

- coś w tym stylu ,bo wtedy poddasze ma normalną wysokość ,0 skosów .

Nie bardzo rozumiem o czy Ty mówisz. W jaki sposób to niby dach naczółkowy wpływa na pow. użytkową? :o

A ten projekt co podałaś jako przykład ma spore skosy a nie 0, wystarczy spojrzeć na podawaną powierzchnię pomieszczeń na poddaszu, np. łazienka ma po podłodze 9,4 m kw. a użytkowej tylko 6.5 m kw. Więc jest różnica 2,9 m kw, a to bardzo dużo. A kąt nachylenia nie różni się za wiele od Z40, bo ma 42 st.!!!

Przy domach z poddaszem wpływa na pow. użytkową ma przede wszystkich ścianka kolankowa oraz rodzaj dachu czy dwuspadowy czy wielopołaciowy, kąt dachu, a nie to, że ma naczółki na narożnikach dachu, które robi się przy złych warunkach atmosferycznych regionu, jak np. silne wiatry.

A odkurzacz centralny też uważam akurat za zbytek, zwłaszcza w parterówkach.

pozdrawiam

KLODZIKI http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-218,236,61,parter.html

Pomyliłam się odnośnie nazewnictwa - RACJA ,chodziło mi o dach mansardowy (taki w mega powierzchni ma GED w dzienniku ) tu nie ma skosów tylko pełna powierzchnia użytkowa .. i z rozpędu tez wkleiłam zły link ..

Odkurzacz centralny ma rację bytu wszędzie -tak jak pralka i zmywarka -Ameryki tu nie odkryjemy ..

SZELMA29 - Nigdzie nie twierdziłam ,że Spokojna Przystań jest projektem tanim , ale ,że jest doskonale rozplanowany ... i przestrzeń salonu z holem połączona jest dobrym rozwiązaniem, zamykać się można w pokojach ..

Odnośnie parterówek to, to do czego mam 100% przekonanie ,tylko bardzo mała działka je wyklucza ...

Odnośnie funkcjonalności ,to są w nim rozwiązania z garderobą ,które każdemu można polecić -zresztą nie tylko to - inne też..

Odnośnie markizy -jest dużo tańsza ,można regulować kąt nachylenia a i jak zmoknie to się nie rozpuści :lol:

w Spokojnej przystani- wchodzisz z wiatrołapu do salonu , każdy wchodzi..listonosz, sąsiadka, znajomi dzieci itd itd...bo w tym projekcie nie ma holu...salon pełni role holu...czy Ty tego nie widzisz?? I to według Ciebie jest super funkcjonalne rozwiązanie??

Ty nie masz salonu 31,5 metra tam jest salon 20 metrów bo z 11,5 idzie na jadalnie i własnie hol.

Warto na projekt, nawet ten nasz ukochany, który wydaje nam sie ze jest super- spojrzec krytycznie , zauwazyc wady i zastanowic sie , czy akceptuje te wady...miloscia bezwarunkową i bezkrytyczna mozna darzyc niemowlaka a nie projekt, ktory pochlonie ogromna kase...