Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Nie wiem ,ale widzę coś innego niż TY nawet w najmniejszej S.P. jest WIATROŁAP ,do czegoż ten hol (czyli korytarz) CI potrzebny? Do pzyjmowania listonoszki - dziwne masz standarty . Ten salon jest dla ludzi nie VIP-ów życia mieszkania i korzystania ..

I teraz nawet 20m2 salonu + 11,5 jadalnia razem - to normalka .. i FUNKCJONALNE , bo przyjmując gości z wizytą najpierw ,, karmisz " przy stole ,a później na kanapy - to jest ten standart z cywilizowanego świata -taka klasyka ...

Wracając do ekonomicznej strony projektu , tutaj bzdety , balkoniki , schody i uciążliwe poddasze nie wchodzą w grę i pozostaje to za co czasami zapłacić warto - CZYLI WYGODNY, FUNKCJONALNY I ŁADNY DOM . A czasami to co małe i tanie wcale takie nie jest ...

Zobaczymy jak skończą się nasze wybory .......

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

KLODZIKI http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-218,236,61,parter.html

Pomyliłam się odnośnie nazewnictwa - RACJA ,chodziło mi o dach mansardowy (taki w mega powierzchni ma GED w dzienniku ) tu nie ma skosów tylko pełna powierzchnia użytkowa .. i z rozpędu tez wkleiłam zły link ..

Odkurzacz centralny ma rację bytu wszędzie -tak jak pralka i zmywarka -Ameryki tu nie odkryjemy ..

SZELMA29 - Nigdzie nie twierdziłam ,że Spokojna Przystań jest projektem tanim , ale ,że jest doskonale rozplanowany ... i przestrzeń salonu z holem połączona jest dobrym rozwiązaniem, zamykać się można w pokojach ..

Odnośnie parterówek to, to do czego mam 100% przekonanie ,tylko bardzo mała działka je wyklucza ...

Odnośnie funkcjonalności ,to są w nim rozwiązania z garderobą ,które każdemu można polecić -zresztą nie tylko to - inne też..

Odnośnie markizy -jest dużo tańsza ,można regulować kąt nachylenia a i jak zmoknie to się nie rozpuści :lol:

Mansardowy, zgadza się, jeśli chodzi o powierzchnię.

Co do odkurzacza centralnego, ja nie potrzebuje, ale nie neguje, jeśli ktoś chce to niech ma i już. Natomiast nie porównywałabym go do pralki czy zmywarki, bo do tych urządzeń można porównać zwykły odkurzacz, który jest niezbędny i tu rzeczywiście Ameryki nie odkryjemy. Co do projektu Spokojna Przystań Wariant 1 to czy on ma doskonale rozplanowaną przestrzeń czy nie to każdy widzi i każdy widzi inaczej, bo każdy ma inne potrzeby i inne upodobania. I nie ma co się tutaj o to spierać. Jednemu się będzie podobać innemu nie, tak jak z każdym projektem.

Mi się ogólnie cały projekt podoba, kiedyś brałam go pod uwagę, jednak dla mnie za drogi. Co do tego holu przez salon, to uważam, że jest to również niefortunne zrobione. Mi akurat przechodni salon by przeszkadzał. Mam tak teraz i mi to nie odpowiada. Ale jak ktoś lubi...... Szelma ma rację salon ma tak naprawdę 20 metrów. Co do garderoby to jeśli ma pełnić ona funkcję garderoby tak na naprawdę to należy zrobić wejście do niej z sypialni. Już była dyskusja na forum odnośnie garderoby z wejściem z holu, to bez sensu, chyba, że ma pełnić rolę składzika na walizki, torby, kurtki, płaszcze. Ale jeśli w niej ma być bielizna, bluzki itp. to na pewno to nie jest funkcjonalne. Nie podoba mi się też, że TV i kominek bardzo blisko siebie i na jednej ścianie. Ale dużo ludzi tak ma, więc nie dyskutuje, jak ktoś tak lubi.

Projekt drogi ale z tym się każdy zgadza. A tak poza tym to bardzo mi się podoba.

pozdrawiam

Dodam tylko jeszcze, że nie o to chodzi, żeby ten salon miał drzwi 80 cm i żeby go zamykać, bo generalnie salony teraz mają otwarte szerokie przejście z holu. Chodzi mi o to, że gdyby ten salon miał 30 metrów plus jeszcze kilka metrów z boku na przejście w hol to ok, a tak to mały jest. Moi znajomi mieszkają w Sandrze http://www.archipelag.pl/projekty-domow/sandra/rzuty.html i tu też przechodzi się przez kawałek jakby salonu do pokoi, ale ma też hol a to przejście jest z boku i poza metrażem salonu. Mam nadzieję, że zrozumiale napisałam ;)

Piasałam głównie o SPOKOJNEJ PRZYSTANI z podwójnym garażem Ta garderoba jako ogólna też dobra - bo dla wszystkich . Salon+ jadalnia =32m2 -wystarczająco .

Odkurzacz centralny bardziej można do zmywarki porównać ,że względu na zaawansowanie, wygodę i fakt , iż usuwa wszystkie zanieczyszczenia poza obręb domu. (a nie tak jak zwykły nie wszystko ) i sprząta dokładniej .A tv to też nie do salonu tylko sypialni lub osobnego pokoju ...

A skoro ten projekt już został ,,przenicowany " czas na jakąś nowość do komentowania .... :lol:

No ja napisałam o wariancie I, a on jest z podwójnym garażem.

Salon plus jadalnia 32 metry wystarczająco, ale salon plus jadalnia i plus hol to dla mnie mało. Weź pod uwagę, że oprócz tego, że przez salon wchodzisz do części sypialnianej to też do kuchni, bo nie ma innego wejścia do niej, bo to wejście przez spiżarnię, to dla mnie w ogóle jakiś bez sens. Strata powierzchni w spiżarni na jakieś przejście, niby żeby zakupy wnieść.

Co do TV to widzisz, ja w sypialni nie uznaje póki co ani też w osobnym pokoju, u mnie ma być tam gdzie się przebywa najczęściej.

pozdrówka

Wychodzi ,że jesteśmy zupełnie inne :lol:

-dla mnie to plus to przejście poprzez spiżarkę...

- wszyscy nie możemy razem oglądać filmów ( dzieci ) ,każdy ma też coś ulubionego, poza tym w ramach wygody w sypialni - no problem .

WIĘC PROPONUJĘ -każdy jak lubi i kto co chce -dziękuję za opinie -czekam na ,coś" do dyskusji z Waszej strony :D

JA wrzucam :

http://www.extradom.pl//projekt-domu-ELDORADO-ID-4313.html?typ=&powierzchnia=&garaz=&strona=7

Ta Sandra to dla mnie porażka . Z kategorii ciekawy...zapraszam gości na kolację i podaję im w kuchni ? lub na kanapach ? -jak wybrali tak mają .....

Haha no widzisz a im się bardzo podoba ;) Jedno co by teraz innego zrobili, to nie budowaliby domu z wielospadowym dachem, tylko dwuspadowym, tak mi powiedzieli.

Mi akurat też się wiele rzeczy w Sandrze nie podoba. To, że stół w kuchni, i tak masz rację zawsze u nich siedzimy w kuchni!!! Ale z drugiej strony jesteś niekonsekwentna, bo piszesz, że na salon i jadalnie 32 m kw. to wystarczająco, a w sandrze jest właśnie 32 m. i stół może stać w salonie.

To przejście przez salon tez mi się średnio podoba. Przez to że przejście jest do kuchni i do pokoi przez salon to przestrzeń jakaś tam jest ok, ale sofy stoją blisko siebie przy samym kominku (mają na ścianie przy holu do pokoju) i przy samym TV. Bo reszta salonu musi być pusta na przejście właśnie.

Więc ,jeśli się zmieści dodatkowy stół w salonie 32m2 - to luz . Tylko do kuchni to na pogaduchy - można sobie posiedzieć ,a nie gości przyjmować ,,oszczędzając " salon - niezłe ...

Wiem już że, za podobny dach jak S.P. z dachówką firmową i 340m2 = 60 000 zł trzeba się liczyć w wersji dobrego standartu..

A ja zaczelam sie zastanawiac nad AR1 . Zwrocilam uwage na ten dom dzieki Szelma29.Ma duzo racji w tym co pisze odnosnie budowy domu.Do tej pory bylam zdecydowana na projekt z Muratora przemyslany M42. Jednak boje sie troche tego dachu. Dom bedzie budowany bez kredytu a chce zamieszkac juz w zupelnie wykonczonym domu nie zostawiajac nic na pozniej lacznie z ogrodzeniem domu.Do budowania zaczelam podchodzic bardzo rozsadnie i dlatego dom ma byc w miare tani w budowie. Wydaje mi sie , ze AR1 w zupelnosci wystarczy dla dwoch osob . Jak dla mnie musi byc zadaszony taras , musi byc pralnia z mala wanienka np. do kapania psow i musi byc garaz na jeden samochod. I wlasnie sie zastanawiam , czy jezeli dobuduje do AR1 garaz to czy bedzie mozna zrobic w nim kotlownie , jezeli nie bedzie przejscia miedzy domem a garazem.Piec bedzie raczej na ekogroszek. Wejscie do kotlowni byloby przez garaz lub od strony ogrodu.

Tak to AR1. Z tym , ze jezeli da sie zrobic takie zmiany o ktorych pisalam to bede budowala ten projekt, a jezeli nie to jednak zostane przy projekcie muratora M42, ktory jak dla mnie jest idealny, tylko jednak jest to dom drozszy.Bardzo mi zalezy , zeby kotlownia byla w garazu , a pomieszczenie gospodarcze w domu chce przeznaczyc na pralnie.

Co do tego 2 (M42) - fakt idealny - dla mnie też :

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=555&IdKolekcji=

muszę mieć tylko inny kąt dachu - bo 35 stopni, a pracownie wyrażają zgodę na 10% zmiany i 5 brak ...

AR1 nie jest dla mnie tak dobry jak M42:

-rozplanowanie ma gorsze

- wc dla gości w strefie prywatnej

- brak spiżarki

-- z plusów to ten tańszy dach

- ale wygląd i funkcje użytkowe nieporównywalne

Bardziej podoba mi się M42 :D

Co do tego 2 (M42) - fakt idealny - dla mnie też :

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=555&IdKolekcji=

muszę mieć tylko inny kąt dachu - bo 35 stopni, a pracownie wyrażają zgodę na 10% zmiany i 5 brak ...

AR1 nie jest dla mnie tak dobry jak M42:

-rozplanowanie ma gorsze

- wc dla gości w strefie prywatnej

- brak spiżarki

-- z plusów to ten tańszy dach

- ale wygląd i funkcje użytkowe nieporównywalne

Bardziej podoba mi się M42 :D

m42 brałam pod uwagę,ale po obejrzeniu dziennika bud Postihala (przesłał mi nawet rzuty na meila).niestety wykluczyła go zbyt (jak dla mnie)mała kuchnia i otwarta (takiej nie chcę)...bo ja taki maniaczek gotowania jestem :lol: i muszę miec przynajmnej te 13-14 m...Cd m12-Projekt super(nawet pralnie mogłabym mieć :)Wszystko jest co powinno.nie wiem,jakos wizualnie ten kąt nachylenia dachu niezbyt mi sie podoba,ale to juz chyba jego taki urok...