Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

witaj Iza30 ,szukając projektu również brałam pod uwagę te dwa które podałaś Zielona Równina super ale my założyliśmy sobie trochę mniejszy metraż :cry:W Zapachu Wiosny nie pasowałoby nam usytuowanie na dzialce :roll: za to taras fajnie oslonięty od zachodu ,ostatecznie wybraliśmy Cztery Kąty wewnątrz nam odpowiada(po paru zmianach)a z zewnątrz zamierzamy go unowocześnić w projekcie wygląda zbyt dworkowo :wink: poadrawiam

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To też wielospad . Zapach Wiosny wg mnie ma przewagę ,można go dobrze dopasować do działki i kierunków pn-pd . W tym 2 nie ma takiej możliwości ,bo sytuując go na działce pd- pn mamy dużo okien od północy co nie jest korzystne i oprócz cienia ,wyziębia dom....

DEMETER CI się nie spodobała ?

To też wielospad . Zapach Wiosny wg mnie ma przewagę ,można go dobrze dopasować do działki i kierunków pn-pd . W tym 2 nie ma takiej możliwości ,bo sytuując go na działce pd- pn mamy dużo okien od północy co nie jest korzystne i oprócz cienia ,wyziębia dom....

DEMETER CI się nie spodobała ?

Brak mi jednego pokoju w Demeter :-?

boratom chodzi mi o to , zebym nie miala kotlowni w domu tylko w garazu a w miejscu kotlowni zrobic pralnie bo dla mnie jest niezbedna. Garaz chce dobudowac do AR1 tak , aby na koncu garazu zrobic pomieszczenie gospodarcze , czyli kotlownie z wejsciem przez garaz lub od strony ogrodu. Poniewaz piec bedzie raczej na ekogroszek wiec i tam bede chciala przechowywac palety z ekogroszkiem, tylko nie wiem czy mozna zrobic kotlownie w garazu , gdy nie ma polaczenia bezposredniego z domem.Wydaje mi sie , ze to dobry pomysl miec kotlownie oddzielona od domu , poniewaz teraz mam piec w domu i jednak slychac jak sie zalacza.Postaram sie jutro wkleic zdjecie AR1 z takim garazem o jaki mi chodzi.

W sprawie kotłowni myślimy podobnie - ja też tak chcę :lol:

Tadam.... projekt wybrany (prawie), oto on: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-borowkach-3/m4a681de602e79

Stodoła, ale z funkcjonalnym wnętrzem, jeden minus schody w salonie, trudno, po przejrzeniu setek projektów dotarło do mnie że nie ma projektu doskonałego (a szkoda). Po dokładnym przemyśleniu czego nam potrzeba wyszło tak:

- dzieci podrośnięte, pokój na dole jest zbędny (w większości projektów ze względów konstrukcyjnych jest gabinet na dole (najczęściej ze ścianą nośną

- jeśli mam brać z pokojem na dole to wolimy garaż

- nie chcemy być zależni od ogrzewania gazowego, więc potrzebna kotłownia, i takowa jest (w najgorszym wypadku, wylewka na podłodze w garażu i kotłoni, nie jest w domu więc i tak może zostać)

- garderoba

- wiatrołap w miarę duży, coby cztery osoby się zmieściły

- na dole tylko kibelek

- i coś co mi się najbardziej podoba to to że w kuchni można postawić stół (teraz w mieszkanku skazani jesteśmy na spożywanie posiłków w pokoju, kto tak ma wie dlaczego to ważne.

Pozbawię dom komnika, lukarny od ogrodu i to by było na tyle.

Pozdrawiam zaglądajacych na forum.

Tadam.... projekt wybrany (prawie), oto on: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-borowkach-3/m4a681de602e79

Stodoła, ale z funkcjonalnym wnętrzem...

Cześć! My też bierzemy ten projekt pod uwagę, więc... buduj... buduj... a my będziemy czerpać z waszych doświadczeń :lol:

Ja również zastanawiam się nad schodami w salonie. Co prawda góra (również w naszym przypadku) ma być częścią czysto - prywatną... jednak w naszym obecnym mieszkaniu mamy schody, a pod nimi ustawione to i owo, i nie uważam tego za rozwiązanie optymalne! Ba! Mogę z czystym sumieniem powiedzieć - nigdy więcej! :evil:

W projekcie brakuje mi również osobnej pralni i spiżarki, ale z tym damy sobie radę :lol:

Stodoła, ale z funkcjonalnym wnętrzem, jeden minus schody w salonie, trudno, po przejrzeniu setek projektów dotarło do mnie że nie ma projektu doskonałego (a szkoda). Po dokładnym przemyśleniu czego nam potrzeba wyszło tak:

Mi sie wydaje, ze bedziecie sie meczyc wszyscy razem na poddaszu. Zauwaz, ze jednak poza weekendami, duza czesc czasu wszyscy beda w swoich pokojach....

Tez duzo myslalem o tego typu projektach i nie zdecydowalem sie... zastanow sie nad opcja: garaz wolnostojacy, parter 80 m2 3 pokoje, i poddasze do adaptacji (jeden pokoj, lazienka+pralnia, pomieszczenie rekreacyjne ++ duzy hol)

Mi sie wydaje, ze bedziecie sie meczyc wszyscy razem na poddaszu. Zauwaz, ze jednak poza weekendami, duza czesc czasu wszyscy beda w swoich pokojach....

Tez duzo myslalem o tego typu projektach i nie zdecydowalem sie... zastanow sie nad opcja: garaz wolnostojacy, parter 80 m2 3 pokoje, i poddasze do adaptacji (jeden pokoj, lazienka+pralnia, pomieszczenie rekreacyjne ++ duzy hol)

I tu musze się (WOW)zgodzic z Kurtem.To nic innego jak tzw.kurnik...albo raczej kurniczek...Ania przmyślcie sobie to jeszcze.ja nawet nie brałabym pod uwagę tak jak pisze Kurt,ze poddasze do adaptacji(bo ona tak robi:)ale normalnie parterówkę.i TE SCHODY W SALONIE....NIEEE.prawdę mówiąc nie nie pamietam juz dlaczego zdecydowaliscie naprojekt z poddasze,prawdopodobnie ze względu na oszczędnosć w formie,ale ja wybrałabym ten,a...

http://www.z500.pl/projekt/z91/elewacje.html

ale niestety miłosc do wielospadów była siliniejsza :)

............................................

Ja osobiście na widok tych wszystkich projektów mam tzw.odrzut wymiotny... :-? Pewnie też tak mieliście...MAM DOŚĆ.SERIO.

Mogę napisać,ze w 90 % przyklepaliśmy już violetkę :wink:

http://www.lipinscy.pl/pl/project/details/id/169

Podałam link bez garażu,bo tu jeszcze dyskutujemy nad tym,choć małż jest za.Będzie może jedna czy dwie małe poprawki.Aha i wersja lustrzana.

Napiszcie co Wy byście zmienili,poprawili itd.itp.

Z góry dzięx. :wink:

hej

od 3 miesięcy już przeglądam projekty różnych biur projektowych, i nie wiem co wybrać. Jakie Wy macie typy?

Co będzie tańsze w budowie szukając domu do ok 110-120 m2, bez garażu.

chcemy w miare duży salon i 3 pokoje. działka ma wymiary 30 x 52, wjazd od północy

co polecacie? budowe chcemy zacząć na wiosnę, więc czas zacząć załatwiać dokumenty

dzięki za poradę

OKREŚLIŁEŚ juz czy to ma być parterowy czy z uż.poddaszem?/zacznijmy od tego może.

Iza30 a rozważałaś zmianę dachu z dwuspadowego na czterospadowy w Z91. Tam są wiązary, żadnych słupów, ścian nośnych więc sprawa chyba nie trudna.

przyznam bez bicia,ze nie ...trzeba to przetrawić...ale jestem juz tak zmęczona tym wybieraniem,ze mi juz chyba głowa nie pracuje tak jak trzeba....

ale dzięki

Wybralas juz?? Ja tez szukam projektu salon +3 sypialnie, tanie w budowie no i musi sie zmiescic na nasza waska dzialke. Mi akurat przyapdl ten do gustu:

http://www.kreodom.pl/portal/projekt/Vigo-2-Wolnostojacy-Budynek-z-poddaszem-16777248_5008_4.html

Jesli chodzi o koszty to pamietaj ze 4-spadowy dach bedzie duzo drozszy niz 2-spadowy a mnie powierzchni uzytkowej pod nim.

Wybralas juz?? Ja tez szukam projektu salon +3 sypialnie, tanie w budowie no i musi sie zmiescic na nasza waska dzialke. Mi akurat przyapdl ten do gustu:

http://www.kreodom.pl/portal/projekt/Vigo-2-Wolnostojacy-Budynek-z-poddaszem-16777248_5008_4.html

Jesli chodzi o koszty to pamietaj ze 4-spadowy dach bedzie duzo drozszy niz 2-spadowy a mnie powierzchni uzytkowej pod nim.

Doskonale o tym wiem-od roku przeglądam projekty naogladałam sie ich miliard i sprecyzowałam swoje wymagania-nie chcę stodoły NIE PODOBAJA MI SIĘ-NIE CHCE PODDASZA/KURNIKA-chcę fajny nie duzy domek tylko i wyłącznie PARTEROWY.

ŻADNYCH SCHODÓW!

Projekt juz praktycznie mamy wybrany.

Tu o tym bardzo mądrze piszą:

http://www.studioatrium.pl/Parter-czy-parter-z-uzytkowym-poddaszem,69.html

-NIE CHCE PODDASZA/KURNIKA-chcę fajny nie duzy domek tylko i wyłącznie PARTEROWY.

Rozumiem, ciesze sie ze wybralas kazdy musi miec to co mu sie podoba w koncu to bedzie twoj dom

Jesli chodzi o poddasze kurnik:) to tak tylko w woli sprostowania Vigo2 ma scianke na 1.60 wiec daleko mu do maluczkich pokoi na poddaszu po 8 m. Jak zauwazylas sa tam bardzo przestronne pokoje :wink: