Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

póki co liczymy koszta z grubsza tego domku, wydaje mi się że podany kosztorys jest mocno zawyżony, ale to się okaże do świat, jak się zmieścimy z kasą to go w styczniu będziemy kupować. Póki co jeszcze troche szukam bo moze jeszcze coś nam wpadnie w oko.

Czym się kierowałem

prosta bryła, prosta budowa, tania budowa

duzy salon i 3 sypialnie, to czego szukaliśmy

fajne rozplanowanie pomieszczeń (drobne zmiany tylko)

fajny też z zewnątrz :p

TAK ,ALE TEN DACH...

JA niestety tez zachorowałam na czterospadowy i co zrobić...

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki bardzo za Wasze opinie.Ja chyba też powoli skłaniam się bardziej ku projektowi Julka na pewno w jednym jak i w drugim projekcie trochę bym pozmieniała. w Julce boję się trochę o tą łazienkę na górze ale myślę, że jak już bym się decydowała na nią, to przesunęła bym trochę ścianki kosztem pokoi a może tylko od lewej strony zawsze to coś.

Bagusiu ja też podobnie myślałam o dole jak Ty proponujesz.

A co do Śnieżki to bardziej podoba mi się lokalizacja kominka niż w Julce. Na pewno nie chciałabym mieć dwóch łazienek u góry i to bym zmieniła, może jakaś garderoba.Wiatrołap też w Śnieżce nie za duży coś trzeba by było poprzesówać ale specjalnie nie ma miejsca.No i te balkony też bym trochę polikwidowała

Akswał powiedź mi po czym wnioskujesz, że schodów w Julce jest mniej? Bo ja nie kumam tych rzutów.Dzięki bardzo i proszę jeszcze forumowiczów o dalsze porady w wskazówki i opinie.

Dom który mi sie podobal , nie podoba sie mezowi!!! My w zasadzie szykamy praktycznego i niedrogiego domy ( to powod dlaczego nie podoba sie dom ktory ja wybralam)

dom który mi wpadł w oko to LK&708

http://www.lk-projekt.pl/?p0=10&p1=11&o=2275

a meza numer jeden to lk&650

http://www.lk-projekt.pl/?&p=0&o=2125

My jestesmy w zasadzie laikami jak chodzi o budownictwo wiec prosze was o opinie który wybralC.

Bedziemy budowac na slasku mamy dziłke 1300m kw. Budowa bedzie systemem gospodarczym , Chcemy wziasc do dachu firme i maz chce podpiwniczyc garaz.

Na działke jest wjazd od zachodu dlatego w tym pierwszym projekcie trzba pare zmian wprowadzic.

wydaje mi się, że musicie przyjąć jakieś dobrze przemyślane założenia i się ich trzymać przy wyborze projektu, my np. zołożyliśmy sobie m.in.

dodatkowy pokój na dole, łazienka na dole z oknem, garaż 1-stanowiskowy,

częściowo zadaszony taras, kotłownia na paliwo stałe, dach dwuspadowy ...

i wybraliśmy domek ROZETA

Anno, a zacznij patrzeć na projekty w ten sposób, że możesz je ustawić bokiem. Są czasami takie projekty , że sie nadają o ile masz w planie zagospodarownia mozliwosc prostopdadle kalenica do wjazdu.

Jeszcze raz powtórze- tani dom , to:

1. dach dwuspadowy

2.wielkość powierzchni zabudowy domu, jak pokazujecie parterówki o wymiarach duzych z połamanym dachem to sorki to jest drogi dom i w takim przypadku lepiej wybrac dom z poddaszem uzytkowym o prostszym dachu i bryle

3 miejsce kotłowni- ( jak ktos ma gaz, to koszt podciągnięcia rurek do kotłowni od skrzynki gazowej, w przypadku kotła na ekogroszki i inne cuda to już raczej bez znaczenia)

4.liczba kominów

5.standardowe okna

6. standardowe drzwi zewnętrzne ( ja sie dopatrzyłam w Arku , że są nie standardowe i kosztują ok 7 tys według budujących obecnie,jak by sie chcialo takie jak w projekcie )

7. najbardziej ekonomiczne, gdy kotlownia, lazienki są w jednym miejscu,to tez ogranicza koszty, bo mozna jeden komin itd itd itd

8 Vafel ma racje, owszem liczy sie pow uzytkowa pomieszczen ale ważne są wymiary..pokój wąski np 2,5 metra na 4,5 jest nieustawny, kiszka- wymiar inny 3 metry na 4 - ustawny pokoj a powierzchnia niby ta sama.

9. brak piwnicy

10 brak garazu

11 mala parterówka, o nie duzych wymiarach z dachem dwuspadowym najtansza

oczywiscie- lepiej miec garaz albo dwa, lepiej miec piwnice na spizarke, kotlownie, pralnie i inne cuda, lepiej miec dach wielospadowy z dachowka ceramiczna karpiówka, lepiej miec piekne przeszklenia , moze atresole , lepiej miec drewniane okna niz plastykowe tak jak lepiej miec drewno na podlodze a nie panel...

tylko , że duzo osob czyta ten watek i zalozenie jest - tani, prosty dom dla osob, ktore nie maja az tak duzych pieniedzy albo nie chca sie zadluzac na 500 tys czy wiecej i wystawiac duzy dom...

jak ja widze jakie linki zamieszczacie do projektow to niektorzy nadal nie rozumieja idei taniego domu...wezcie przykład z Klodzików, Vafela, Kurta...oni wybrali na prawde tani dom...i jestem pewna, że to beda piekne domy...

jak ja widze jakie linki zamieszczacie do projektow to niektorzy nadal nie rozumieja idei taniego domu...wezcie przykład z Klodzików, Vafela, Kurta...oni wybrali na prawde tani dom...i jestem pewna, że to beda piekne domy...

dzisiaj wlasciwie zakonczylem pierwszy etap - za pare dni bede mial PNB, dzialka ogrodzona, garaz jest (ale bez dachu). zaluje tylko, ze nie posadzilem tuji miesiac temu, ale wrozka nie jestem zeby przewidziec pogode....

Mi sie naprawde "Katarzyna" podoba....

Ten ostatni projekt dobrze będzie wyglądał na DUŻEJ działce. Może to brutalne, ale jeśli stać Cię na basen, to ograniczanie się wąską działką jest trochę dziwne... To tak jakbyś kupił Ferrari i - żeby mniej palił - planował założyć instalację gazową. Albo bagażnik dachowy do Porsche, bo do roboty jeździsz z 6-metrową drabiną. Albo hak holowniczy do Lambo, bo wakacje spędzasz na kempingu.

Nie odbierz mnie źle, załóżmy że jakiś sprytny architekt przearanżuje ten projekt - jaki będzie efekt końcowy? Komiczny moim zdaniem.

Pozdrawiam

Ja się wcale nie upieram na ten dom pokazałem wcześniej dwa fajne projekty taki dom mi się marzy ale zdaje sobie z faktów które pan przedstawił i jeszcze raz za to dziękuje.Ten dom co mnie się najbardziej mi się podoba potrzebuje ok. 10 arów czyli braknie mi ponad 2,5 ara czyli bardzo dużo .Podałem go tylko dla przykładu jeśli ktoś miałby pomysł lub znalazł plan na dom na malej działce z basenem. Powiem krótko i na temat , działkę dostaje od ojca , pieniądze na dom mam. Z tego co zauważyłem co wybudować dom to jest pikuś ( oprócz problemów z wykonawcami itp.) ale po pierwsze kupić działkę i to sensowna to jest problem ogromny. A druga rzecz to utrzymać ten dom. Ceny działek w atrakcyjnych jak dla mnie miejscach są chore.

P.s konsultowałem się z ludźmi mającymi basen i twierdzą oni(ja również po kosztach jakie mi podali) ,że nie jest to wcale takie drogie w utrzymaniu jak się wydaje.

Mam jakies dziwne odczucia po przeczytaniu Twoich postow. Chcesz wybudowac duzy dom, najlepiej z basenem, twierdzisz, ze wybudowanie go to pikus i kase na to masz, a martwisz sie o utrzymanie domu? :o

Moze lepiej zostawic ta dzialke, wybudowac dom o wiele mniejszy, zainwestowac w porzadne ocieplenie i nie martwic sie o utrzymanie. Wykupic sobie karnet na basen i spac spokojnie.

Poza tym okazale domy wcisniete w mikroskopijne dzialki wygladaja conajmniej dziwnie.

Nie nie boje się o utrzymanie , nie stać mnie na razie na dobra działkę w miarę dobrym miejscu. Jeszcze raz piszę mnie się ten dom podoba ale nie mam pod niego działki więc jeśli miałby ktoś projekt pozwalający wybudować dom z basenem na takiej działce to bardzo proszę.A co do ocieplania to już tutaj głupieje bo ostatnio kilka osób napisało mi ,że domów nie warto ocieplać ,jest to strata pieniędzy wiec jak to jest??

witam, przeczytałam ten wątek z dużym zainteresowaniem, ponieważ też jesteśmy na etapie szukania projektu domu w granicach około 100 m powierzchni użytkowej, no i oczywiście projektu domu, który byłby tani w budowie...Przejrzeliśmy już mnóstwo projektów i ... dalej nie mamy wybranego tego jednego jedynego. Dlatego gratuluję bardzo, tym wszystkim, którzy juz się zdecydowali na konkretny projekt i nie ukrywam, że liczę na wasze opinie i pomoc w wyborze mojego :) Podobają mi sie parterówki (w przeciwieństwie do męża-nie podobają mu się), ale parterówka jest wykluczona, ze względu na posiadanie wąskiej działki - tylko 16 metrów szerokości. Pozostaję więc wybór projektu domu z poddaszem użytkowym. Wjazd na działkę jest od strony północnej ( czyli najlepszy wariant wejścia do domu - od strony północnej), działka "dochodzi" do ściany lasu, tak że widok z domu od strony południowej i zachodniej byłby na las. Dom do zamieszkania (najprawdopodobniej) dla dwóch osób. Naszą uwagę zwrócił projekt Lutnia III (odbicie lustrzane) - http://www.domywtradycji.pl/lutnia-iii,183,10,m.html (nawet założyłam wątek tego projektu, ale jak do tej pory nie ma dużego odzewu, wiec tym bardziej liczę na wasze opinie). Co mi sie podoba w tym projekcie ? Otóż,

- w miarę prosta bryła budynku (brak, wykuszy, uskoków (nie podobają mi się), )

- brak okien dachowych (jakoś nie trawię tych okien, ze względu na brak ich funkcjonalności-gdy pada nie uchylisz,w lecie chyba nagrzewają sie, w zimie zalegajacy snieg itp,) oprócz jednego, który doświetla klatkę - do przeżycia ;)

-balkony (chyba super sprawa, np. będąc na "gorze" wyjść i usiąść i odpocząć, podziwiając piękny widok za dnia /a jest piękny/, wieczorem, tuż przed spaniem, posłuchać świerszczy ;-), albo np. przewietrzyć pościel, a z balkonu z łazienki wywiesić mokry ręcznik ;-))

-wyjście na taras z jadalni (na powietrzu - można w piękny dzień kawkę wypić, śniadanko zjeść, nawet przygotować coś do obiadu - kuchnia tuż tuż)

-dwie łazienki ( na dole z prysznicem - przydatny np. po pracach w ogrodzie)

-doświetlony salon (lubię jasne pomieszczenia)

-kominek (zimowymi długimi wieczorami stwarza szczególną atmosferę)

-sypialnia od strony północnej - w lecie nie będzie tak bardzo gorąco, a wiadomo to jest poddasze,

Zmiany:

-częsciowe podpiwniczenie na kotłownię - niestety, ogrzewanie tylko na paliwo stałe

-z pomieszczenia przeznaczonego na piec c.o zrobiłabym spiżarkę, która, jak uważam, jest niezbędna (mała kuchnia, niezbędna do przechowywania niektórych sprzętów, oraz zapasów, chociażby wody mineralnej)

-z kuchni do jadalni zrobiłabym drzwi zasuwane (wiadomo jak w kuchni, zapachy, czasami trzeba przymknąć drzwi)

- na górze (może) z dwóch małych pokoików zrobiłabym jeden większy

To chyba tyle moich uwag do projektu na chwilę obecną, bardzo proszę o wasze opinie i sugestie. Oczywiście, jestem otwarta na inne propozycje projektów domków i liczę na wasze propozycje.

Pozdrawiam serdecznie

Eliza

A co sądzicie o tym projekcie:

http://www.quattrodomy.pl/Projekt/Widoki?id=delicja

Wprawdzie nie ma pełnych 100m2 ale spełnia warunki "taniego" domku:

-prosta bryła

-dwuspadowy dach

-salon+trzy sypialnie ( z tym że nr 5 trochę wąski)

-klasyczny wygląd

-1 komin (kominek,CO+wentylacja kuchni)

Ten projekt jest chyba nowy - wpadł mi "w oko" ostatnio i muszę przyznać,że mi się podoba - a wy co myślicie?