Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja znalazłam jeszcze inny, na który trafiłam po raz pierwszy chociaż oglądam projekty od miesięcy. Moze na stronie nie jest on jakos atrakcyjnie przedstawiony ale to prosty w budowie, mały a zarazem bardzo funcjonalny dom. No moze jedno co mi sie nie podoba to za duzo ścian nośnych i mało miejsca w korytarzyku przy wc. Zastanawiałabym się nad nim, gdybym nie miała wjazdu od południa.

http://www.studioprojekt.pl/projekt.php?id=SP-1225&strona=&str=index.php

A ja znalazłam jeszcze inny, na który trafiłam po raz pierwszy chociaż oglądam projekty od miesięcy. Moze na stronie nie jest on jakos atrakcyjnie przedstawiony ale to prosty w budowie, mały a zarazem bardzo funcjonalny dom. No moze jedno co mi sie nie podoba to za duzo ścian nośnych i mało miejsca w korytarzyku przy wc. Zastanawiałabym się nad nim, gdybym nie miała wjazdu od południa.

http://www.studioprojekt.pl/projekt.php?id=SP-1225&strona=&str=index.php

:o

Projekt GENIALNY!!!

Chyba najlepsze mała parterówka jaką widziałem. Ależ żałuję, że nie znalazłem jej wcześniej :evil: - na pewno taki bym budował. Spore pomieszczenie gospodarcze, sypialnia rodziców z własną łazienką i oddzielona od części dzieci. REWELACJA!!! Jestem oczarowany :-) Poważnie! :D

nie przesadzie aby? w tym projekcie tylko na rysunku jest wydzielony niby przedpokoj oddzielający salon od kuchni i reszty domu a tak na serio to wszystko jest w jednym...ja nie lubie jak salon pelni role holu...

pozatym ta garderoba, spizarka to tez fikcja aby dobrze na papierze wygladało...a goscie aby przejsc do kibelka musza jednak wejsc do czesci gdzie maja miec z zalozenia dzieci pokoje...

dla mnie przestronny i fajny to jednak z muratora Jak z nut...i ładny z zewnatrz..

ale o gustach sie nie dyskutuje

Zgadzam się z Szelmą.

Salon to hol, jeszcze ta sypialnia z wejściem z salonu!! Ta spiżarenka no jeszcze jak cię mogę, ale garderóbka ....

Wc dla gości też za drzwiami, w części dziecinnej.

Co do oddzielenia od rodziców to fajnie, ale dla mnie osobiście za daleko, chyba że ktoś ma dzieci już w wieku ok. 8-10 lat co najmniej. Może być po tej samie stronie domu, ale na przeciwko, tak będę miała i uważam, że to lepsze rozwiązanie.

Ale wiadomo co gust to gust ;)

Mi salon jako centralna, otwarta część domu bardzo odpowiada i nie mam żadnego problemu z tym, żeby służył on też w jakimś stopniu jako przejście. Co do garderóbki i spiżarki, to oczywiście są one malutkie, ale bez przesady - nie oczekujmy cudów od projektu o pow. 100 m2. Niektóre o połowę większe domy nie mają spiżarki w ogóle. Zresztą jak komuś mało, to tuż obok kuchni ma całkiem spore pomieszczenie gospodarcze, które może służyć jako spiżarka. Co więcej - wystarczy zrobić wyjście na zewnątrz z pomieszczenia gospodarczego i kiedyś dobudować sobie od tej strony garaż, żeby mieć fajne przejście z garażu do kuchni.

Według mnie jest to świetny projekt...

Faktycznie spizarka i garderóbka to fikcja ale wystarczy połączyc i zrobic większą spiżarkę. Albo jeszcze lepiej : przenieśc tam wc. Spiżarka moze być w pomieszczeniu gopodarczym, które jest dosyc spore jak na taki dom. Zauwazcie, ze często nawet w dużych domach pomieszczenia gosp. mają 3 metry!

Jesli chodzi o wejscie prosto do salonu? No tak - to zależy kto co lubi ale salon ma 30 metrów, więc jak postawimy tam ścianke i zmnieszymy go o 3 metry to jest do przeżycia.

A wejscie do sypialni z salonu? Nie wiem czy nie wolałabym tego niz miec dzieci za ścianą. Jak pokazywałam mezowi wybrany przeze mnie projekt właśnie na to od razu zwrócił uwage. Ci mezczyżni ;) Ale faktycznie. Gówniarz jak podrośnie bedzie podsłuchiwał.

Nie wiem czy nie rozważę tego projektu...

ten muratorowy Dom jak z nut bardzo sympatyczny

chyba przyjrzę mu się dokładniej,

No właśnie, po przyglądnięciu się dokładnie. Zwróciliście uwagę jakie tam jest waskie przejście z holu do salonu? A nawet do kuchni a z kuchni dopiero do salonu. To rązwiązanie jest dla kogos, kto nie gotuje i ma kuchnie cały czas na błysk. Poza tym są tam ściany nośne i nawet jeśli by się chciało to nie szans na zmianę tego. Dla mnie to właśnie jest dla tego domu dyskwalifikujące. Poza tym dom fajny, wystarczająca ilość pokoi, dwie łazienki, pomieszczenia gospodarcze też ok. Ale ta ściana nośna z wąskim przesmykiem do salonu ni hu hu.

Ja teraz w mieszkaniu mam przejściowy "salon" i uważam, że to bardzo kiepskie rozwiązanie. Mieszkałeś kiedyś w takim przejściowym salonie, że wiesz, że Ci to odpowiada???

Mieszkałem w starym domu, w którym była jedna wielka centralna izba pełniąca funkcję kuchni i pokoju dziennego jednocześnie. To była taka przestrzeń, w której spotykali się wszyscy domownicy. A jak ktoś pragnął się odizolować, to mógł zamknąć się w swoim pokoiku. Według mnie, całkiem fajne to było...

Oczywiście nie każdy musi się ze mną zgodzić :wink:

to wąskie przejscie do salonu to minus.,.ale można wyjsc z niego w ten sposób..kotlownie przenosimy do pomieszczenia gospodarczego bo jest wieksze..w meijscu kotlowni lazienka z oknem...i mozna kosztem jednej z lazienek poszerzyc wejscie do salonu...i zrobic tylko szafe...na 60 cm, i stworzymy szerokie wejscie...sciana nosna..jak sie poszerzy otwór wystarczy podciag zostawic ..i wejscie jest szerokie ładne...jak ktos nie chce wąskiego

cos za coś..

I jeszcze jedno Hotcafe..gdzie Ty w projekcie muratora widzisz wąskie przejscie do kuchni?? tam jest salon z kuchnia w jednym...wyspa nie musi byc...wiec ja nie rozumiem o jakim wąskim przejsciu z salonu do kuchni mówisz

projekt jak z nut jest fajny ....daje wiele mozliwosci..ale kazdy innymi kryteriami sie kieruje

co do przejsciowych pomieszczen..z salonu do sypialni..pomyłka...ja chce isc spac a domownicy siedza jeszcze..gra telewizor..kiszka lekka...

to się zgadza, ale powiem szczerze, jeszcze nie widziałam ani jednego budującego dom z gotowego projektu, ktory by cos nie zmienił pod siebie...najważniejsze w projekcie aby zmiany były łatwe do wykonania ...

sprawdziłam sobie w innych projektach jakie są szerokie wejscia i mają na ogól 1,5 metra np tak jest w Z91 ..jak jest wysoko do sufitu takie 1,5 metra to ok..

1 metr to za malo i tez w mojej ocenie trzeba byłoby poswiecic łazienke i pozamieniac funkcje pom gospod. Wyspe tez bym wywaliła...ewentulanie pólwyspe...ale to są ruchy kosmetyczne. Nie podoba mi się w tym projekcie jeszcze jedno- umiejscowienie kominka...moze sie myle, ale ja bym pokombinowala gdzie go przeniesc- moze tez pomysł z Z91..tak na srodku??

Myślę, że dom o szerokosci ok 20 m (czyli kazdy z wymienionych) nie zmiesci sie na dzialce o szerokosci 15 metrow jesli ta dzialka jest w ksztalcie rombu, chyba, ze bedzie stal skosnie. Piszesz, ze dzialka rozszerza sie, wiec moze chodzilo ci o ksztalt trapezu a nie rombu?

Hotcafe o czym Ty piszesz...łazienke jak zmaienimy to mamy z holu naturalne wejscie....bo to od wiatrołapu zamurujemy...a pomieszczenie gospodarcze nie jest w samym centrum domu...mało tego jak ktos chce eco groszek to robi wejscie drugie z zewnatrz..pomieszczenie jest spore na ekogroszek i po prostu ma...a mało jest teraz projektow na ekogroszek...Ty chyba nie widziałas projektów gdzie pomieszczenie gospodarcze jest faktycznie w centrum domu

Tobie sie nei podoba ten projekt i na sile szukasz w nim wad...mnie sie podoba bo to wbrew pozorom klasyczny układ jak w wielu innych domkach...podobny troche do Mniszka i wiem, ze taki uklad fajnie sie prezentuje w srodku i jest super wygodny bo bylam i widzialam...

tu mam jasny podzial...fajny wiatrolap..hol wejscie do salonu z kuchnia- przestronnie...lazienka, czesc nocna...

w Twoim ulubionym projekcie wszystko masz w jednym, salon z kuchnia z kuchni do pom gospodarczego z salonu do sypialni, goscie na siusiu do czesci nocnej przy dzieciach..tylko wiatrołap i od razu wpada sie na wszystko ...do dzieci ktos przyjdzie..to od razu zobaczy co w kuchni co w salonie ...i nawet tez intymnosci nie ma..jak wydzielisz korytarz..to salon masz duzo mniejszy ..kuchnia tez nie za duza...łazienki to malenstwa...spojrz krytycznym okiem na swoj projekt ulubiony to dopiuero w nim zobaczysz wiele wad..łazienki malutkie, pokoje malutkie po 10 metrow...radzę przyjrzec się krytycznie projektowi , który Tobie sie podoba bo ten z muratora jest bardzo dobry o niebo lepszy od Twojego

Ty chyba nie widziałas projektów gdzie pomieszczenie gospodarcze jest faktycznie w centrum domu

Sorry , myslałam, ze pomieszczenie chcesz przenieśc tam gdzie łazienka. Ale jak tak zrobisz jak mówisz to pozostanie jedna łazienka. A w oryginale jest fajnie, bo są dwie łazienki - jedna z wanną a druga z prysznicem.

każdy może miec odmienne zdanie. tamten projekt wcale nie jest moim ulubionym. Chłopakom sie spodobał bardziej niz mi. Uwazam, ze ten dom jak na 100 metrów ma bardzo dużo w środku i dlatego tak to wygląda. Łazienki małe, holl w salonie, przejściowa kuchnia. Ale coś za coś. Za to są praktycznie dwa mieszkania w jednym domu.

Ja mam inny projekt na uwadze i się do niego przymierzam. Mianowicie Barlettę. Zrobię zmiany, które dadzą mi 7 metrową kotłownię i będzie ok.

Piszesz, że fajny wiatrołap w domu jak z nut? Nie ma miejsca na powieszenie ubrań, szafkę na buty. Nic

ej ej. Ale o czym Ty piszesz??

Porównałam obydwa i tak w moim są sypialnie 10, 10, 13 a w proponowanym przez Ciebie są 10,12,13. Alllllleeeee różnica. A łazienka? W Twoim po przeniesieniu koło kuchni będzie miała 4,5 a w moim jedna ma 4, druga 3 i można ją połączyć z wc to będzie razem 5.

Ale to nie ma sensu taka dyskusja. Mnie jest wszystko jedno który lepszy. Nie zbuduję ani jednego, ani drugiego to co mi szkodzi, kto ma rację.