Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Skoro na górze ma być tylko stryszek, to lepiej chyba wstawić małe okienka w ścianach szczytowych niż robić dachowe. Zwłaszcza, że taki strych i tak trzeba wentylować, więc jakieś otwory w ścianach szczytowych i tak trzeba zrobić...

Wiesz,akurat ja się na tym nie znam...może masz rację w tej kwestii.Jak wiem tyle,że taki strych pasuje mieć.Może rzeczywiście lepije wstawić okna w ścianach szczytowych,myslisz,że to taniej wyjdzie?

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Iza, ja u siebie dodałam okno szczytowe, duże 1,5 m szerokie i zamiast wyłazu na dach dla kominiarza zrobię jedno okno dachowe. Zawsze można zostawić uchylone okno szczytowe nawet jak leje i się wietrzy czy suszy pranko ;)

Projekt wizualnie, elewacyjnie śliczny. W salonie duże drzwi tarasowe super, u mnie były aż na 4 metry zmniejszyłam do 3, czyli tyle co w Z41.

To co mi się nie podoba w tym projekcie to to, że wchodzi się z wiatrołapu prosto w wąski hol i ścianę, a nie w więszką przestrzeń, takie to przytłaczające, dla mnie przynajmniej ;) Nie podoba mi się również układ kuchnia-salon, ale to rzecz gustu, więc jak Ci odpowiada to kupuj projekt i nie słuchaj opinii ;)

P.S. Ja myślałam, że Ty szukasz projektu z fajną, dużą, zamkniętą kuchnią ( ale może Cię pomyliłam z Martiną?????) ;)

Iza, ja u siebie dodałam okno szczytowe, duże 1,5 m szerokie i zamiast wyłazu na dach dla kominiarza zrobię jedno okno dachowe. Zawsze można zostawić uchylone okno szczytowe nawet jak leje i się wietrzy czy suszy pranko ;)

Projekt wizualnie, elewacyjnie śliczny. W salonie duże drzwi tarasowe super, u mnie były aż na 4 metry zmniejszyłam do 3, czyli tyle co w Z41.

To co mi się nie podoba w tym projekcie to to, że wchodzi się z wiatrołapu prosto w wąski hol i ścianę, a nie w więszką przestrzeń, takie to przytłaczające, dla mnie przynajmniej ;) Nie podoba mi się również układ kuchnia-salon, ale to rzecz gustu, więc jak Ci odpowiada to kupuj projekt i nie słuchaj opinii ;)

P.S. Ja myślałam, że Ty szukasz projektu z fajną, dużą, zamkniętą kuchnią ( ale może Cię pomyliłam z Martiną?????) ;)

Tak chciałam kuchnie zamkniętą :oops: ale jak sie nie ma co sie lubi,to sie lubi co sie ma...chyba tak to leciało:)

Ale tak na serio,szukałam projektu który spełniałby moje założenia(spizarka,pralnia (wydospodaruje w tym projekcie),duuża garderoba,piekny wiatrołap, rozsądnej wielkosci pokoje i jak juz znalazłam taki projekt to kuchnia nie jest juz tak bardzo istotna,a jeśli mogę ją troche zamknać ścianką ,tak jak radzi Szelma powiększyć dom o kilkanaście cm od strony właśnie kuchni, to będę miała naprawdę przefajna nie małą kuchnię ze spiżarką i mam wszystko :wink: :D :D :D

.....

Aha.Planuje kupić projekt powiększony o 140 cm od strony pokoi.Jak radzilibyście powiekszyc dom:czy powiększyć powiedzy o te 100cm od strony lewej a z 50 cm od prawej?

Myślę, że okna w ścianach szczytowych wyjdą taniej niż dachowe. I nawet jak pada można je zostawić uchylone, żeby się stryszek wietrzył, jak słusznie zauważyły Klodziki. A na dachu warto tylko zrobić wyłaz dachowy... chyba, że wolisz okno dachowe, ale to chyba bez sensu, bo jednak okno sporo droższe niż wyłaz...

Myślę, że okna w ścianach szczytowych wyjdą taniej niż dachowe. I nawet jak pada można je zostawić uchylone, żeby się stryszek wietrzył, jak słusznie zauważyły Klodziki. A na dachu warto tylko zrobić wyłaz dachowy... chyba, że wolisz okno dachowe, ale to chyba bez sensu, bo jednak okno sporo droższe niż wyłaz...

Bardzo doby pomysł :D

.....

Aha.Planuje kupić projekt powiększony o 140 cm od strony pokoi.Jak radzilibyście powiekszyc dom:czy powiększyć powiedzy o te 100cm od strony lewej a z 50 cm od prawej?

Ja osobiście powiększyłabym o 100cm od pokoi i o 50 cm od salonu i kuchni.

Ale co tam to tylko moje zdanie.

Ja np. mam tylko jedną łazienkę bez dodatkowego WC i kolejki do niej nie ma. A dla wielu jest niewyobraźalne budować bez dodatkowego WC.

Jeśli odpowiada Ci ten projekt to go weź i dostosuj do swoich potrzeb.

Bo ilu nas tu się wypowie to każdy ma inne zdanie i każdy ma rację, ale trzeba patrzyć pod swoim kontem. Bo to Ty tam będziesz mieszkała.

Pozdrawiam

.....

Ja osobiście powiększyłabym o 100cm od pokoi i o 50 cm od salonu i kuchni.

Ale co tam to tylko moje zdanie.

Ja np. mam tylko jedną łazienkę bez dodatkowego WC i kolejki do niej nie ma. A dla wielu jest niewyobraźalne budować bez dodatkowego WC.

Jeśli odpowiada Ci ten projekt to go weź i dostosuj do swoich potrzeb.

Bo ilu nas tu się wypowie to każdy ma inne zdanie i każdy ma rację, ale trzeba patrzyć pod swoim kontem. Bo to Ty tam będziesz mieszkała.

Pozdrawiam

Wc dodatkowe,raczej powinno być.Choćby dla tych gości,co by nie szwendali sie po naszej łazience :wink:

IZA juz widze, ze to nie jest dom dla Ciebie, zakres zmian ktory opisalas o tym swiadczy. Wiesz ile zaplacisz architektowi za takie przerobki? Ja oceniam, ze ok. 5 tys.

zobacz projekcik z muratora C148 Dogodny wariant A.

Ja uważam,ze nie są to jakies bardzo drastyczne zmiany.Nie ingeruje w strop,dach czy coś poważniejszego.Jak sam wiesz i jak juz pisałam wczesniej w projekcie gotowym zmian nie unikniemy.A architekta kumpla dobrego mam to moze za bardzo mnie nie skosi jak bedzie mi robił adaptację :roll:

Ustawienie względem stron świata mam spoko ,okna od ogrodu będą centralnie od południa.Projekt jest już prawie wybrany .Poszliśmy z żoną na kompromis ,będzie Saga z przeróbkami i elementami Faworyta tylko nie wiem czy takie zmiany mogą być zatwierdzone przez architekta

Wc dodatkowe,raczej powinno być.Choćby dla tych gości,co by nie szwendali sie po naszej łazience :wink:

Pewnie masz rację, tylko ja łazienkę mam przed sypialniami, więc nikt nie musi chodzić mi przez pokoje, a poza tym nie mam silnego instynktu posiadania swojej łazienki. Mi tak odpowiada.

I tak jest ze wszystkim. Jednemu odpowiada jak to się mówi: córka a drugiemu matka. :wink:

ja bym poszerzyła o metr małe pokoje o conajmniej 0,5 metra salon z kuchnia...

dla mnie jedna łazienka to za mało ale to moje zdanie...ja musze mieć dwie łazienki w domu ale mam takiego bzika po prostu :o a minimum to łazienka plus wc

te zmiany- poszerzenie to nie są trudne zmiany dla architekta...a jak znajomy to nie musza kosztowac majątku..mnostwo osob doprojektowuje garaż ..dom bedzie wygladał na duzy zwłaszcza z garazem..ale w srodku bedzie funkcjonalny

tutaj sie naraże, mnie nie podobaja sie domy z garażami zwłaszcza z doklejonymi z boku, ot tez taki gust ale rozumiem potrzebe posiadania garazu i jak są pieniadze na garaz...

Kurt a Ty kiedy zaczynasz budowe?? Masz juz pozwolenie??

powróciły marzenia, wczoraj odwożąc auto klientki po drodze zobaczyłem coś co mi się po nocach śni czyli:

http://www.z500.pl/projekt/z10.html

http://www.z500.pl/projekty/10/wizualizacje/z10_widok1_0.jpg

http://www.z500.pl/projekty/10/wizualizacje/z10_widok2_0.jpg

http://www.z500.pl/projekty/10/rzuty/z10_rzut1_0.jpg

Dzisiaj zajechałem zastałem właściciela, obejrzałem pochodziłem po domu pogadałem o kosztach, na weekend sie umówiłem na zdjęcia i kosztorys jego żony.

Koleś twierdzi że póki co za stan surowy zamknięty z dachem, ociepleniem elewacji styropian 10cm, 3/4 instalacji c.o. w domu, okna średniej klasy ale z wykuszem, częściowo ocieplone poddasze, 20 cm wełny wyszło go 150 tys pln, materiały sam kupuje a ekipa zrobiła kompleksowo od fundamentu aż po dach

Czyli byśmy byli w domu bo częśc rzeczy które zrobił jak ocieplenie elewacji czy poddasza wykonalibyśmy sami, za to dali byśmy lepsze okna, drzwi i więcej ocieplenia co na dłuższą mete daje nam sporą oszczędność, a przy inwestycji tyle co jego.

W weekend biore od niego namiary na ekipy i liczymy

a tak by wyglądał na działce

http://www.rpmotorsport.pl/zdjecia/z10.jpg

:D :D :D :D

http://plugshop.pl/index.php?c=produkt&id_pro=309

A co myślicie o nowoczesnym kwadracie? :)

Oczywiście gmina ma tu dużo do powiedzenia, jednak jeżeli postawimy taki domek w pobliżu podobnych "starych" kwadratów a ja mam ich obok sibie kilka to może się zgodzą.

Jeżeli chodzi o ogrzewanie i fukcjonalnośc to myślę, że zdecydowanie biją na głowe domki z dachem skośnym a co do kosztów to mój znajomy z budowlanki twierdzi, że nawet wyjdzie taniej!

Proszę o waszą opinię.

Dom piekny ale ogrom dachu przeerażający,ale jak nie przerażają cię koszty to śmiało buduj!ja równiez mam swój ukochany projekt z dachem czterospadowym:

http://www.extradom.pl/projekt-domu-Valletta%20II%20-%20LMB%2034a-ID-12192.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona=&notes=true

i tak do końca to jeszcze z niego nie zrezygnowaliśmy,choć w 90% bierzemy z41:)