Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Witam. Ja po zapoznaniu się z setkami projektów wybrałam http://www.domoweklimaty.pl/index.php?page=projects&action=project&project_id=2858 Czym się kierowałam? ma być mały do 120 m2, dach dwuspadowy- czterospady droższe , częściej przeciekają i przy adoptowaniu poddasza mniej miejsca, mąż chciał garaż. Mam nadzieję, że tanio mnie on wyniesie, oczywiście będzie kilka zmian:) Orbita fajna, tylko wielkość tarasu przyprawia o drżenie portfela :lol:

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

frjo a myślałaś o tym projekcie? Wiem, że szukasz do 120- ten ma 150m2 ale to już z garażem! Prosta bryła, duże pokoje, brak zbędnych filarów- wydaje się dość tani w budowie i utrzymaniu. Sama się nad nim zastanawiałam ale zmieniłam zdanie i najprawdopodobniej będziemy budować parterówkę :lol:

podaję linka: http://www.extradom.pl/projekt-domu-ARAMIS-ID-11655.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona=2&notes=true

Witam. Ja po zapoznaniu się z setkami projektów wybrałam http://www.domoweklimaty.pl/index.php?page=projects&action=project&project_id=2858 Czym się kierowałam? ma być mały do 120 m2, dach dwuspadowy- czterospady droższe , częściej przeciekają i przy adoptowaniu poddasza mniej miejsca, mąż chciał garaż. Mam nadzieję, że tanio mnie on wyniesie, oczywiście będzie kilka zmian:) Orbita fajna, tylko wielkość tarasu przyprawia o drżenie portfela :lol:[/quot

Czterospady częściej PRZECIEKAJĄ?? :o

A TO CI CIEKAWOSTKA :o :o

Plissss :roll:

IZA30- możesz się dziwić, ale ja brałam kiedyś pod uwagę Tomaszka z czterospadem i to co w skrócie napisałam powiedział mi gość, który profesjonalnie buduje dachy- kolega mojego taty- w czterospadowym jest więcej łączenia a co za tym idzie większe niebezpieczeństwo, że coś można źle zrobić- dużo poprawiał takich dachów- na prywatnych domach, kościołach , instytucjach. Ja się mało znam i oparłam się na wiedzy fachowca, ale to wydaje mi się sensowne.

IZA30- możesz się dziwić, ale ja brałam kiedyś pod uwagę Tomaszka z czterospadem i to co w skrócie napisałam powiedział mi gość, który profesjonalnie buduje dachy- kolega mojego taty- w czterospadowym jest więcej łączenia a co za tym idzie większe niebezpieczeństwo, że coś można źle zrobić- dużo poprawiał takich dachów- na prywatnych domach, kościołach , instytucjach. Ja się mało znam i oparłam się na wiedzy fachowca, ale to wydaje mi się sensowne.

Sorry,moze nie jestem znawcą,ale dla mnie to totalna bzdura,wybacz.WSZYSTKO ZALEZY OD DEKARZA I BASTA.Jak jest partacz to skutki oczywiste.

A to sa moje faworyty,ładne,tanie,parterowe :) :

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/groszek/183

http://pprojekt.pl/projekt305-granit,opis.html

Przy zmianach w środku z ustytuowaniem łazienek,pokoi,PG dla mnie idealne,czterospadowy dach nie jest mocno drogi w wykonaniu,stodoła raczej odpada :)

Chociaż Z10 też niczego sobie,musiałbym wykombinować coś z wejściem z garażu do domu ;)

Ładne,parterowe ale czy tanie ... :roll:

Moim zdaniem napewno tańsze niż z poddaszem użytkowym,strop drewniany,mało okien,brak balkonów,brak schodów,mniej instalacji,wszystko do kupy i się uzbiera oszczędność ;)

Tylko zapomnial Pan o jednym- wiekszy funadment, wieksza dzialka, wiekszy dach, wiecej izolacji - taka to taniosc parterowych. W nowym muratorze jest fajny artykul o kosztach i wyborach parterowka, poddasze uzytkowe, pietrowy. Polecam

Moim zdaniem napewno tańsze niż z poddaszem użytkowym,strop drewniany,mało okien,brak balkonów,brak schodów,mniej instalacji,wszystko do kupy i się uzbiera oszczędność ;)

Tylko zapomnial Pan o jednym- wiekszy funadment, wieksza dzialka, wiekszy dach, wiecej izolacji - taka to taniosc parterowych. W nowym muratorze jest fajny artykul o kosztach i wyborach parterowka, poddasze uzytkowe, pietrowy. Polecam

o i właśnie o tą "taniość"chodzi...

chyba,ze parterówka z dachem dwuspadowym...

w którym numerze Muratora najnowszym?Podaj nr:) Z chęcią bym to poczytała,bo jestem na takim etapie właśnie :D

Słuchajcie moi drodzy,kuzynka moja równiez jest na etapie wybierania projektu i zdecydowali juz niemal 100% na ten projekt:

http://www.mtmstyl.pl/projekt-kos_2/rzuty/

Co o nim sądzicie?Jestem ciekawa Waszym opinii.

Projekt bardzo sympatyczny. Tylko, że dach drogi. No i na poddaszu pełno skosów... :roll:

Słuchajcie moi drodzy,kuzynka moja równiez jest na etapie wybierania projektu i zdecydowali juz niemal 100% na ten projekt:

Projekt bardzo sympatyczny. Tylko, że dach drogi. No i na poddaszu pełno skosów... :roll:

No własnie.ja tam buduje bez żadnego,poddasza,bo leniem jestem i nie chce żadnych schodów,a ponieważ oni też chcą coś ruszyć z budową e tym roku,to jestesmy na tym samym etapie...

Ja myśle,ze jednak ten dach będzie tańszy z poddaszem niż np.wersja:dom parterowy 150 m z dachem wielospadowym,czyż nie?Tym bardziej,że ich akurat zmusza do tego dosyć wąska działka,to muszą iść w piętro.No kuzynka tak sobie wykombinowała...jak na minus dla mnie:brak zadaszonego tarasu i chyba tyle...no i ta dużą łazienka z pralnią-extra :lol:

No własnie.ja tam buduje bez żadnego,poddasza,bo leniem jestem i nie chce żadnych schodów,a ponieważ oni też chcą coś ruszyć z budową e tym roku,to jestesmy na tym samym etapie...

Ja myśle,ze jednak ten dach będzie tańszy z poddaszem niż np.wersja:dom parterowy 150 m z dachem wielospadowym,czyż nie?Tym bardziej,że ich akurat zmusza do tego niezbyt szeroka działka,to muszą iść w piętro.No kuzynka tak sobie wykombinowała...jak na minus dla mnie:brak zadaszonego tarasu i chyba tyle...no i ta dużą łazienka z pralnią-extra :lol:

Ja myśle,ze jednak ten dach będzie tańszy z poddaszem niż np.wersja:dom parterowy 150 m z dachem wielospadowym,czyż nie?Tym bardziej,że ich akurat zmusza do tego dosyć wąska działka,to muszą iść w piętro.No kuzynka tak sobie wykombinowała...jak na minus dla mnie:brak zadaszonego tarasu i chyba tyle...no i ta dużą łazienka z pralnią-extra :lol:

Jakby zrobili dach dwuspadowy bez żadnych lukarn, to byłby znacznie tańszy, a i na poddaszu zrobiło by się więcej miejsca (mniej skosów). Dodatkowo można by oszczędzić dając normalne okna w ścianach szczytowych (zamiast lukarn czy dachowych). Różnica może być naprawdę duża.

Ale taka zmiana dachu z wielospadowego na dwuspadowy to dość poważna zmiana. Nie wiem, czy nie lepiej byłoby znaleźć po prostu inny projekt.

Dla mnie dach wielospadowy nie jest aż tak ładny, żeby płacić za niego kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy więcej niż za prosty dwuspadowy. Ot co.

A to sa moje faworyty,ładne,tanie,parterowe :) :

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/groszek/183

http://pprojekt.pl/projekt305-granit,opis.html

Przy zmianach w środku z ustytuowaniem łazienek,pokoi,PG dla mnie idealne,czterospadowy dach nie jest mocno drogi w wykonaniu,stodoła raczej odpada :)

Chociaż Z10 też niczego sobie,musiałbym wykombinować coś z wejściem z garażu do domu ;)

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/groszek/183 ten projekt braliśmy z mężem bardzo długo pod uwagę , podobała nam się możliwośc adaptacji poddasza, dopóki nie znaleźliśmy się w nowo wybudowanym domku z poddaszem użytkowym z dachem czterospadowym - czar prysł.

Jak dla mnie na poddaszu jest zdecydowanie za ciemno (mimo dużej ilości okien dachowych), wszędzie skosy, źle mi się to kojarzyło.

A że chcieliśmy dach czterospadowy to mamy parterówkę.

Czym się kierowałam? ma być mały do 120 m2, dach dwuspadowy- czterospady droższe , częściej przeciekają

???

A tu jestem bardzo zdziwiona. Mam dach czterospadowy, robiony był zimą 2008/2009 i póki co nie przecieka. Mieliśmy problem przy kominie (ale to nie ze względu na czterospad), ale to jest tak jak coś robi się w minusowych temperaturach :lol: , ale żeby dach przeciekał, ktoś chyba to mocno naciągnął.

Poprostu zdecydowanie łatwiej jest wykonać dach dwuspadowy i to chyba przede wszystkim o to chodzi.

Wszystko zależy od wykonawców i gwarancji jaką dają.

Ja w umowie mam wpisane 5 lat gwarancji na robociznę, to przez ten czas chyba wszystko wyjdzie. :wink:

Jakby zrobili dach dwuspadowy bez żadnych lukarn, to byłby znacznie tańszy, a i na poddaszu zrobiło by się więcej miejsca (mniej skosów). Dodatkowo można by oszczędzić dając normalne okna w ścianach szczytowych (zamiast lukarn czy dachowych). Różnica może być naprawdę duża.

Ale taka zmiana dachu z wielospadowego na dwuspadowy to dość poważna zmiana. Nie wiem, czy nie lepiej byłoby znaleźć po prostu inny projekt.

Dla mnie dach wielospadowy nie jest aż tak ładny, żeby płacić za niego kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy więcej niż za prosty dwuspadowy. Ot co.

Tj wersja z takim dachem,nistety mi sie wydaje,ze domek stracił na uroku:

http://www.mtmstyl.pl/projekt-kos/rzuty/

ale z tego co rozmawialismy nie rozważają innego dachu

No właśnie. Nie dość, że dom z dachem dwuspadowym tańszy, to jeszcze większy aż o 14 m2 (porównaj sobie pow. użytkową: 149 m2 vs 163 m2). Nie dość, że taniej, to jeden pokój więcej (albo tyle samo pokoi, ale znacznie większych).

Wiadomo - każdy indywidualnie podejmuje decyzję, ale według mnie dach wielospadowy to pomyłka. Może i wygląda ładnie, ale pod każdym innym względem jest to porażka. Zwłaszcza w domu z poddaszem użytkowym (bo w parterówce, to oprócz wyższej ceny reszta jego wad jest nieistotna).

Wiekszy fundament o ile ? 30m.kw ? Duża różnica ?

Większa działka ? Czyżby ? Granit-22.9x21.1=483,19m.kw-czy to jest duża działka ? Oczywiście są kiszki o dł,czy szer.19m ale kto to kupuje ;)

Teraz schody-10tys,balkony-min.10tys,ocieplenie poddasza-50zł/m.kw,strop-różnica 5-10tys,wykończeniówka,powierzchnia podłóg i wiele inych dadzą nam różnicę na plus w stosunku do użytkowego poddasza.

Wiadomo,że dwuspadowy dach jest tańszy od czterospadowego.A wartości estetyczne ? Czy za parę tysięcy mniej warto mieszkać w stodole ? Nieważne czy elewacja będzie kolorowa,w kwiatki,plamki itp ale dla mnie wygląd zewnętrzny pozostanie podobny do stodoły.Oczywiście jest to moje zdanie

Ale pal sześć koszty,na starość chcieć nie chcieć trzeba będzie się wspinać na poddasze o lasce a przy próbie położenia się uważać na głowę,kości już nie tak bardzo giętkie będą :D

Kazdy ma swoje zdanie, ale prosze nie wciskac ze czterospadowa parterowka jest tansza od tzw stodoly, bo chyba nikt sie z Panem nie zgodzi. A co do walorow estetycznych to juz rzecz gustu