Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mnie sie podobaja domy Atut i Grafit i Matusz tez fajny...

Atut bo ma trochę bryłe urozmaiconą..tu podcien, tu tarasik tu pergola ..i na maly domek typu prosta stodoła to jest wlasnie atut wizualny

dla mnie za maly salon ale jak ktos sie uprze mozna dom poszerzyc o metr i wtedy wyjda super proporcje i wymiary salonu i kuchni

brak wc...ale mozna zrobic w atucie, tam gdzie ejst w przedpokoju safa i szafa w malym pokoju..ta czesc zadaptować albo na wc...a jak komus nie przeszkadza jedna lazienka to na garderobę

Grafit juz wiekszy dom...ten komin na zewnatrz i grill szkoda kasy...ale to moje zdanie...zastrzenie ze jakby czesc kuchemnna mała ..miejsce na szafki..tak mi sie wydaje..chociaz szafki mozna innaczej zaaranzowac...

ale ja nie lubie jak sie wchodzi do salonu z wiatrołapu i chyba to minus jest tego projektu

Mateusz to do Arka podobny..moze byc...

wszsytkie 3 fajne i ładne domki...tylko mnie nie wiedząc czemu najbardziej z tych 3 podoba sie Atut...ale pod warunkiem ze byłby poszerzony bo dla mnei salon 23 metry ..no to sorki..pomyłka...salon musi miec 30 metrów ... bo zycie toczy sie w salonie i kuchni..a w sypialniach sie spi...

acha..do Atutu...to mozna kominek przenisc na sciane przy kuchni aby jeden komin był - oszczednosc..chyba mozna jeden komin skoro np z91 tak ma...i troszke scianke wydłuzamy aby szafki w kuchni zasłonic i kominek tam robimy..takie rozwiazania są w domach z wizja..i fajnie to wyglada..wiec wiem o czym pisze :lol:

i jeszcze jedno zgadzam sie z Kurtem..na małych działkach parterówki prostopadle do kalenicy lepiej sie prezentuja..tez to zwrocilo moja uwage i dopiero wpis Kurta uswiadomił mi ta prawde...odnosnie proporcji domu do działki i strony wizualnej calosci

Mam podobne przemyślenia :)

1 metr od strony tarasu, powiększy się salon oraz pokoje.

Nie wiem też jakby można było rozwiązać brak wc bo w sumie nie widzę dobrego miejsca na nie ale i bez tego da się żyć.

Atut wygląda na prawdę bardzo fajnie a grafit po mimo lepszego układu wewnątrz wygląda jak stodoła, masakra :)

ze mam małego bziczka na punkcie projektów..cóz kazdy ma jakiegos...to powymieniałam sie z pania mailami odnosnie teogo projektu Atut...

i pani poszerzyła Atuta o metr od strony salonu i metr od stronu małych pokoi...

mało tego..od razu powiem, ten dom można ustawic zarówno równolegle w stosunku do kalenicy jak i prostopadle...

, wc mozna wcisnąć:

a wiec w przedpokoju mamy szafe..i szafe w pokoju małym...tą powierzchnie szaf zabieramy na wc...zmieści się wc i umywalka...

aha..ten projekt Atut bedzie dostepny okolo polowy kwietnia

po tym poszerzeniu wyszedł na serio fajny, ustawny, przestronny domek...ja jeszcze wymysliłam, ze likwidujemy komin w salonie..i robimy komin aby był jeden na kominek i na gaz...bo wziałam pomysł z pracowni domy z wizja z domu praktyczny..jak tam sie ustawiony kominek i jak sie prezentuje

a tu link do mało znanych projektów na forum

http://www.hana.com.pl/projekty/projekty.html#vist

a i jeszcze jedno odnosnie tego Atuta...

wyczytałam, ze Klodziki co buduja z 91 , zrobią jakies wiązary co daja duze obciązenie, i na gorze wyjdzie im 30 metrow pow uzytkowej o wysokosci 210.

i od razu okna wstawiaja normalne.

I ten Atut, ma taki sam kąt nachylenia jak z91 i ma strop drewniany w projekcie...a nawet jest ciut wyzszy ...tak więc mozna zrobic tak samo jak Klodziki....to miejsce gdzie ja wymysliłam wc..taka wieksza wnekę , która powstaje przez połaczenie tych 2 szaf...na schody i kiedys w przyszlosci mozna zrobic tam sobie np pokoj z łazienka, albo dwie sypialnie..albo taki wielki salon ...bo poprostu wykorzysta sie to co jest..bez zadnych zmian...tylko w szczytach po oknie wstawic na etapie budowy i jak ktos sie odkuje to sobie moze urzadzic takie poddasze...

tylko z tego co wyczytałąm to musza byc wiązary bo sa bez zadnych słupów i podpór - swoja wiedzę opieram co pisały klodziki..tutaj jest strop drewniany ale to chyba kazda firma wiazarowa zrobi zamiast drewnianego na wiazary..tak mi sie zdaje..bo w konstrukcjach to nie jestem zbyt mocna..

projekt prosty jak budowa cepa..ale poprzez podciecie, pergole, tarasy dwa...daje efekt wizulany ze fajny domek...a grafit to fakycznie stodoła

a i jeszcze jedno odnosnie tego Atuta...

wyczytałam, ze Klodziki co buduja z 91 , zrobią jakies wiązary co daja duze obciązenie, i na gorze wyjdzie im 30 metrow pow uzytkowej o wysokosci 210.

i od razu okna wstawiaja normalne.

I ten Atut, ma taki sam kąt nachylenia jak z91 i ma strop drewniany w projekcie...a nawet jest ciut wyzszy ...tak więc mozna zrobic tak samo jak Klodziki....to miejsce gdzie ja wymysliłam wc..taka wieksza wnekę , która powstaje przez połaczenie tych 2 szaf...na schody i kiedys w przyszlosci mozna zrobic tam sobie np pokoj z łazienka, albo dwie sypialnie..albo taki wielki salon ...bo poprostu wykorzysta sie to co jest..bez zadnych zmian...tylko w szczytach po oknie wstawic na etapie budowy i jak ktos sie odkuje to sobie moze urzadzic takie poddasze...

tylko z tego co wyczytałąm to musza byc wiązary bo sa bez zadnych słupów i podpór - swoja wiedzę opieram co pisały klodziki..tutaj jest strop drewniany ale to chyba kazda firma wiazarowa zrobi zamiast drewnianego na wiazary..tak mi sie zdaje..bo w konstrukcjach to nie jestem zbyt mocna..

projekt prosty jak budowa cepa..ale poprzez podciecie, pergole, tarasy dwa...daje efekt wizulany ze fajny domek...a grafit to fakycznie stodoła

Szelma u mnie będzie 41 m kw. u góry na poddaszu, pomyliłam się wcześniej pisząc 30 ;)

W Atucie jak masz strop drewniany to nie zmieniaj raczej, wyjdzie pewnie ciut taniej albo tak samo jak wiązary. A w projekcie widzę, że masz na parterze ściany nośne, ale mało ich. Chyba, że Cię nie zrozumiałam i o coś innego Ci chodzi???

Chyba pozostane przy Neptunie,chociazby ze wzgledu na zadaszony taras i wkomponowany garaz ,a na gorze chyba tez cos mozna wykombinowac przy kacie 30 st i wys 6,70,nie zmienia to faktu ,ze Jarzabek jest sliczny ale te wystajace fragmenty oprawy okien i wykusz w jadalni powoduja ,ze brak mi pomyslu na dostawienie garazu :cry:

analizując dokładnie projekt Atut....i po prostu czytałam, że Ty mając taki sam kąt nachylenia dachu i właściwie taka samą wysokość domu , wygospodarowałas poddasze na poźniej...i jak przeanalziowałam Atuta to wpadłam na pomysł ,że tutaj mozna zrobic to co Ty planujesz w z 91 i kiedys tą przestrzen wykorzystac, bo i tak buduje sie kąt nachylenia 28 stopni i tak robi sie strop drewniany..wiec jak ktos przewidujący wstawi pokna w szczycie ..to kiedys tam moze sobie zrobic poddasze uzytkowe . Bo uwazam, że Twoj pomysł na poddasze jest super...na początku strych z oknem jako natuarlne swiatło a kiedys ..jak kasy przybedzie albo potrzeba to ..rach ciach i mozna miec dodatkowe pokoje ..

A czym sie rozni strop drewniany od wiązarów to ja nie wiem...

Napisałam to aby wybierający projekt mieli jasnosc jakie możliwosci daje taka parterowka , z kątem nachyelnia 28 stopni ...a Twoja wiedze, jaką sie podzieliłas na forum z91 wykorzystałąm do przedstwaienia zalet projektu Atut bo w oczy mi sie rzuciło pewne podobienstwo do z91 odnosnie kąta nachylenai i wysokosci domu.

mam nadzieje ze jasno sie tłumacze he he he

Szelma masz jakaś wizualizacje tych zmian o których mówisz? Babka z biura ci coś takiego zrobiła? Jeżeli dodamy po metr to wyjdzie około 120m2, prawda? :)

Mnie strasznie podoba się on wizualnie ale ma dwa minusy, ok których już pisaliśmy: za mały salon ii brak wc ale wszystko da się rozwiązać :)))

Szelma rozumiem Cię ;) To wstaw sobie okna szczytowe i zostaw ten strop drewniany, też możesz go zostawić tak jak jest, a wykończyć strych potem, jak będzie potrzeba. Możesz sobie zrobić wycenę stropu drewnianego plus więźba i robocizna i wiązarów i zrób co tańsze. Jak będziesz miała wiązary to można zrezygnować ze ścian nośnych, ale w atucie ich niewiele. Wiązary - stropodach czyli więźba ze stropem na ten dom, bez garażu, nie powinny Cię kosztować więcej niż 13 tys, 14 tys tj. materiał, robocizna, z transportem i montażem na dachu.

pozdrawiam

Evil podaj swojego maila to ci wysle, bo narysowałą mi z poszerzeniem o metr, tylko przysłała ustawiony prostopadle a nie rownolegle bo to mnie bardziej ustawienie interesowało..

na wc mam pomysł- jak posazerzasz o metr od strony malych pokoi to ten metr przeznaczysz na wc...mozna zabrac jeszcze z 20 cm z łazienki i wtedy obok łazienki robisz wc...

kontakt z biurem uwazam za bardzo dobry ...

Evil podaj swojego maila to ci wysle, bo narysowałą mi z poszerzeniem o metr, tylko przysłała ustawiony prostopadle a nie rownolegle bo to mnie bardziej ustawienie interesowało..

na wc mam pomysł- jak posazerzasz o metr od strony malych pokoi to ten metr przeznaczysz na wc...mozna zabrac jeszcze z 20 cm z łazienki i wtedy obok łazienki robisz wc...

kontakt z biurem uwazam za bardzo dobry ...

@ poszedł na pw.

http://img716.imageshack.us/img716/2703/imagerzutphp.png

Tak go chcesz poszerzać? Kurcze dużo zmian, przede wszystkim cały dach do przeprojektowania, tak sądzę :)

No i wyjdzie 120m2 a to już trochę dużo.

wysłąłąm..niestety nie potrafie na forum wkleic..

juz doczytałąm poszerzyła o metr z kazdej strony...wysłałam rzuty normalnie i po poszerzeniu... moze cos Ci sie rozjasni

to poszerzenie od strony salonu jest takie jak strzałka od strony pokoi małych w ta strone a nie jak narysowałes...bo takie poszerzenie salonu jak narysowałes strzałka to zabranie tarasu spod dachu ...

Chodziło mi raczej o poszerzenie od strony salonu ale w całym domu, czyli pokojach też. Wtedy do przeprojektowania cały dach.

Dom miałby wymiary 13,49 x 10,17 i użytkowej powierzchni ok 108m2.

wklejam oryginalny rzut projektu

http://img534.imageshack.us/img534/4212/beznazwyt.th.png

Jak znajdę chwilę to zrobie projekt domu w sweet home 3d i zapodam na forum tak jak w przypadku z91 :)

przegladajac wiele projektow, w koncu znalalzlam dwa, ktore maja funkcjonalny uklad, z tym, ze libra dol, a lukrecja poddasze :roll:

tutaj zdjecie lukrecji dolu:

http://img41.imageshack.us/img41/530/lukrecjaparter.png

lukrecja gora:

http://img210.imageshack.us/img210/4710/lukrecjapoddasze.png

oraz libra dol:

http://img9.imageshack.us/img9/3879/librapoddasze.png

libra gora

http://img21.imageshack.us/img21/6859/librapoddasze1.png

oba projekty roznia sie nieco dlugosciami i szerokosciami

chcialabym mix tych projektow, czyli na dole oprocz salonu dwa pokoje, a na gorze 3 pokoje plus pokoj rekreacyjny nad garazem

zastanawiam sie czy wziac libre, wyrownac linie frontu, podniesc scianke kolankowa, poprzesuwac scianki dzialowe, aby powstaly 3 zgrabne pokoje plus dorobic dojscie nad garaz, - nie wiem wtedy jakiej wielkosci bedzie lazienka na poddaszu

czy wziac lukrecje i o ok 3 m musialabym ja poszerzyc w miejscu pomiedzy garazem a pokojem :roll:

krote zmiany beda bardziej kosztowne ?

Wnętrze lukrecji jak dla mnie jest ok. Nie wiem dlaczego chcesz je poszerzyć o 3m? Garaż większy niż w librze, to też przemawia na korzyść lukrecji.

Zmiany, które planujesz w librze zmienią wygląd i proporcje domu, nad garażem jest chyba za mało miejsca na pomieszczenie tzn. za nisko.

Lukrecja ma tańszy w budowie dach.