Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

szukam projektu,odrzucam proj.muratora i inne dostępne w katalogach,przeglądam internet ...nic godnego uwagi....same chatki Puchatka....daszki,lukarny,portyki....nie mam nic przeciwko ale nie dla mnie....przesadna awangarda też odpada...dom do 130m2 dach dwuspadowy,prosty ale wyrafinowany i nowoczesny

Właśnie jeśli chodzi o garaż to podstawa ,musi być.Ja już przejrzałem chyba wszystkie projekty i wpadł mi właśnie w oko taki jeden z pracowni PIK a projekt "LES" .Ale teraz jak zobaczyłem LIRA to sie zastanawiam teraz hahah :D

dzieki pozdrowienia

[/url]

Właśnie jeśli chodzi o garaż to podstawa ,musi być.Ja już przejrzałem chyba wszystkie projekty i wpadł mi właśnie w oko taki jeden z pracowni PIK a projekt "LES" .Ale teraz jak zobaczyłem LIRA to sie zastanawiam teraz hahah :D

dzieki pozdrowienia

Też ciekawy projekt :D .

Jak ja wybierałem projekt (w 2000 r - przed zakupem działki), to nie miałem takiego wyboru jak teraz jest :( . Teraz w sieci są setki ciekawych projektów.

Ja u siebie wprowadziłem trochę zmian, m. in. skasowałem wcięcie tarasu w salon powiększając salon do ponad 30 m2, taras jest na całą długość salonu, zmienione są okna w salonie na duże patio (220 x 230) i duży FIX 180 x 180, nieco wydłużony jest dach nad tarasem, powiększony jest garaż (kosztem kotłowni) bo mi sie samochód nie mieścił :wink: , na półpiętrze pomieszczenie jest podzielone na gabinet i garderobę, zmieniony jest układ ścianek działowych na poddaszu.

Trochę tych zmian można zobaczyć na mojej stronie (na razie nie działa, bo remontuja serwer :evil: )

Jeśli zdecydujesz się na ten projekt, to daj znać. Powiem Ci jakie ma wady i co można w nim zmienić :wink: .

:D

Wielkie dzieki własnie takich porad będe potrzebował bo wiadomo wszystkiego się nie wie :cry:

Ja właśnie jeszcze działki nie mam, bo szukam od 3 miesiecy ,ale za projektem można sie juz ogladać prawda :D

-----------------------

Pozdrowienia i DZIĘKI !!

• 2 weeks później...

Mam poważny problem:

Po licznych ogledzienach na placu boju w finalach zostaly dwa projekty:

Marysia z Horyzontu:

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=69&id_autora=9&spacer=2&proj=MARYSIA#opis

i Filonek z Dominanty:

http://www.dominanta.pl/index2.html

Moj problem polega na tym, że bardziej podoba sie nam z żona Filonek, ogolnie jest nieco większy, ma jeden pokoj wiecej na dole (maly gabinet), wieksze sypialnie itd.

Ale Marysia tez jest niczego sobie i sie nam podoba.

Problem polega na tym, ze Filonek jest wiekszy od Marysi o ok 30 m2 ( w powierzchi użytkowej). Zakladajac że m2 domu kosztuje ok. 1700 pln, to zastanawiam sie, czy budując dom o 30 m2 wiekszy, tenże dom bedzie kosztowal 30 x 1700 = 50 tys wiecej? Czy można wprost doslownie zastosowac taka proporcje czy tez moze to byc ZNACZĄCO mniej, bo jest to w zasadzie to samo (dach, bryla itd) tylko w powiekszeniu?

Marysia jest OK, kazdy tysiac sie dla nas liczy. Ale jesli róznica może być mniejsza niż 50 tys, to skusilibysmy sie na Filonka. Najgorzej, gdyby zalować wyboru potem.

Jakie jest Wasze zdanie? Ktos mial podobne dylematy? Pomóżcie...

Ewunia,

Dzieki za odpowiedz. Owszem o kosztach bylo duzo, o Marysi bylo malo, o Filonku nie bylo wcale. Ale mi chodzi o tę proporcje kosztu budowy m2 domu, czy jest tak bezpośrednia w tym wypadku, o porównanie dwóch podobnych projektów. Pytanie jest bardzo konkretne i ogolne opowieści o kosztach pojedynczych projektów nie odpowiadaja na nie. O tym nie bylo.

Wolalbym bardziej konkretna odpowiedz od "o wszystkim bylo duzo, poszukaj sobie". Jeśli bylo, to będę wdzięczny za nakierowanie i link.

Dzieki i pozdrawiam.

Mamusia Zuzi - Archipelag:

Zuzia:

http://www.archipelag.pl/projekty/projekt.php?pid=357&ExtraNavText=Zuzia

Tatus Orionka - Domus:

http://nowydom.onet.pl/wynik_wyszukiwania.html?send=1&slowa_kluczowe=orion

W domku ma sie zmiescic para rodzicow + 2 dzieci + co jakis czas goscie, zolwia nie posiadamy, pies bedzie mial bude na dworze :D

Montana