Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Irysa podałam Ci w moim pierwszym poście w tym temacie! To jest mój numer jeden!! Zakochałam się w nim :lol: Jak pisałam powyżej, jest wersja poszerzona o metr od strony pokoi dzięki temu łazienka jest większa i wynisi 8m2 i pokoje maja po 16m2. Jesli chcesz to podaj maila to prześle Ci rysunek szczegółowy bo takowy posiadam :D Zwróć też uwagę, że są różne kąty nachylenia dachu.

Ps ja najprawdopodobniej będę go budować!! Wielki salon, trójkątna kuchnia.... a te okna w dachu nad salonem.... :lol:

Jeśli mogę pozwolę sobie wkleić link do 2tematów o Irysku, które sama założyłam, może coś ciekawego wyczytasz:

http://forum.muratordom.pl/irys-parterowka-prosba-o-opinie,t178368.htm

a ten dotyczy salonu od północy w Irysku:

http://forum.muratordom.pl/salon-od-polnocy-taras-pn-zach-prosba-o-opinie,t178751.htm

Jeśli chcesz więcej realizacji Irysa to zapraszam tutaj:

http://www.domnahoryzoncie.pl/klub/index.php?s=Galeria_791

Jest tutaj 30 różnych Irysków, polecam Irys numer 9 i jest jeszcze chyba 2 fajne ale zapomniałam jaki numer. Tam jest też forum odnośnie Iryska gdzie ludzie opisują koszty. SSZ może zmieścić się w 90tyś :) Stan do wprowadzenia lekko ponad 200tyś :)

Witam

Szukam projektu.

W planie zagospodarowania przestrzennego są następujące obwarowania:

- parterowy z poddaszem użytkowym

-kąt nachylenia dachu 40-45st

-dach dwuspadowy

-kalenica równoległa do ulicy

-bez możliwości zastosowania ścianki kolankowej

dodatkowo, ale to już moja koncepcja, wykonanie w technologii szkieletowej.

Czy ktoś zetknął się z takim projektem?

edit

100-130m2

dla 4 osób

parter- salon, kuchnia, łazienka, pom.gosp.

poddasze - 3 sypialnie plus łazienka

wymiary działki 24x24

max wymiar bryły domu 16x12 (szer x głęb)

Kurt -- gratuluję podjęcia decyzji i rozpoczęcia budowy :) Chciałabym byc już w takim punkcie ;) W Twoim projekcie brakuje mi jeszcze jednego pokoju na dole - takiego do pracy :( A ta kuchnia u Ciebie nie będzie wąska? Na taką mi wygląda, ale moze rzeczywiśćie jest ok.

Pytałam już ludzi budujacych projekt, który tutaj wrzuciłam i dowiedziałam się, że mozna zbudować ten dom w granicach 250 tys., chociaż niektórzy mówili, ze taniej tez ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć :)

Kuchnia jest ok, tym bardziej, ze zabudowa pojdzie pod sciana zewnetrzna i pod oknem. Tamgdzie jest piekarnik bedzie stoliczek barowy....

Hej! Sama zastanawiałam się nad Z98 jakiś czas temu. Wydaje się dość ciekawy, fajne pom gosp- zrobiłabym drzwi aby było wyjście na ogród- fajna sprawa gdy jest ogrzewanie na paliwo stałe. Kawałek pom gosp wygospodarowałabym na pralnię lub garderobę. Dodatkowo dodałabym okno na bocznej ścianie- przy stole w jadalni, żeby było klimatyczniej :D

Z98 był moim faworytem dopóki nie znalazłam projektu o nazwie Irys. WYdaje mi się, że zetka ma troszkę za wysoki kąt nachylenia dachu jak na parterówkę. Ja szukam parterówki bez poddasza, ewentualnie ze schowkiem na graty, być może dlatego zwróciłam na to uwagę! :lol:

Oczywiście z tych dwóch projektów które podałeś, bezkonkurencyjnie wygrywa Z98!!

Ja w warunkach zabudowy mam ką nachylenia 45 stopni + - 10 stopni, a więc pasuje idealnie. Widzę w nim same zalety, łącznie ze strychem. Liczyłam na wskazanie mi wad projektu, bo może nie wszystko szczegółowo przeanalizowałam, a Ty wskazujesz zalety :lol: . Chcę powiększyć salon o część tarasu, tak, aby dom miał prostokątną podstawę. Może jeszcze z boku od sypialni garaż dwustanowiskowy (w dostępnej wersji jest tylko z 1 stanowiskiem). Oczywiście zamiana okna na drzwi w pomieszczeniu gospodarczym, dodatkowe okno w salonie, zmniejszenie z 3 skrzydeł do 2 skrzydeł wyjście na taras i to właściwie wszystkie zmiany. W opinii architekta, "to kosmetyka". Może jednak widzicie jakieś wady tego projektu :oops:

Witam wszystkich,

jestem na etapie wyboru projektu. Mam już pewne wstępne wybory (max 200 m netto, garaż 2-st, parter+poddasze użytkowe, żadnej piwnicy, wejście od wschodu) jednak głównym kryterium ma być niedrogie użytkowanie tego domu w przyszłości i jeśli się da to też nie za drogie jego wybudowanie. Co prawda wolę wydać więcej na budowę a potem cieszyć sie mniejszymi rachunkami niz odwrotnie.

Na co zwracać uwagę przy wyborze projektu, aby dom nie pochłaniał potem całej wypłaty?

Co prawda odpowiednie docieplenie ścian, fundamentów, dobre okna, dobry kocioł etc. jest podstawą, ale pytam o dodatkowe elementy.

Czy lepiej brać mniejszą kubaturę, mniej załamań ścian czy mniejszą powierzchnię netto?? Patrzeć aby dom był skierowany dachem na południe, czy wschód. Co najbardziej wpłynie potem na rachunki za ogrzewanie i inne wydatki...I czy 200 m netto to nie za dużo dla 4 osobowej rodzinki...

Jesli już był taki temat, przepraszam za dubla. Dzięki za odpowiedzi.

Oj ja mam obcykane już co jest najtaniej :]

- Idealna bryła prostokąta lub kwadratu bez żadnych wystających elementów odpadają wszelakie wykusiki ale i zwykłe wcięcia też.

- brak garażu w bryle, wiata lub garaż oddalony trochę od ściany.

- Dach dwuspadowy lub płaski, bez żadnych załamań

- żadnych balkonów i tarasów - to mostki cieplne

- żadnych lukarny w dachu

- wentylacja mechaniczna

- jak najmniej okien na północy, więcej okien na południu

- podział pomieszczeń wewnątrz budynku na strefy ogrzewania (łazienka, salon i kuchnia bardziej nagrzane więc blisko siebie i najlepiej na południu, natomiast wiatrołap, pom. gospodarcze/kotłownia chłodniejsze i na północy)

jeśli o czymś zapomniałam to przepraszam ale przy takiej ilości można o czymś zapomnieć ;)

Ten dom jest tani i energooszczedny , wjazd mam od wschodu :

http://www.domywstylu.eu/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/sopran_4/

U mnie dla ekonomii eksploatacji zlikwidowałem balkon(duży mostek) , nad garażem jest dodatkowe okno dachowe od zachodu, od wschodu tylko pojedyncze okno dachowe.

Ogrzewanie podłogowe na całosci, za ten sezon spaliłem 1200 m3 gazu ziemnego.

Dom kosztował ( duzo wkładu własnego ) 280 tyś zł.

Mieszkaja 4 osoby.

Aneczkab wymieniła kryteria wyboru domu energooszczędnego.

Też zdecydowaliśmy się na projekt energooszczędny, ale dużo mniejszy. Polecam do pooglądania na stronie archetonu kolekcję Eko, jest w opcjach wyszukiwania. To są domy z ociepleniem przynajmniej o 50% grubszym od stosowanego standardowo na budowach, z wentylacją mechaniczną i energooszczędnymi bryłami. Zobaczysz, czy w ogóle podobają Ci się takie "stodoły". ;)

A - 200m2 to dużo. :) Dla 4 osób jest tam na przykład Aga Eko 114,8m2.

http://www.archeton.pl/projekt-domu-aga_eko-925-1025-opisogolny-2b67ce8e284984f77b42ae4f8533a7b0

Z98 jest bardzo fajny, tylko należy wziąć pod uwagę, że jest to dom parterowy, spory, ma dużą powierzchnię zabudowy i w takim domu strop betonowy będzie bardzo dużo kosztował, a jak nad nim ma być strych to bez sensu. Chyba, że ktoś tak chce i ma pieniądze to ok. Sam dom bardzo fajny, też nad nim myślałam :)

Odwiedzenie pośrednika finansowego który miałby ci pomagać znaleźć kredyt, lub jeśli budujesz za "własne pieniądze" to zrobienie sobie arkusza kalkulacyjnego z ilością potrzebnych materiałów i ich cenach zweryfikuje marzenie o 200m netto.

No chyba że masz dużo pieniędzy ale wtedy nie zadawałbyś pytania "jak tanio wybudować"

Takie rozumowanie jest typowe dla ludzi mieszkających całe życie w bloku - a większe wcale nie znaczy lepsze.

Ja jak zaczynałam się rozglądać mówiłam że 150m powierzchni użytkowej to moje absolutne minimum (w tym od zawsze byłam wyznawcą jak najmniejszej różnicy między netto a użytkową - podnieść ściankę kolankową zrobić cokolwiek ale nie marnować tej przestrzeni).

Po niecałych 2 latach stwierdziłam że zupełnie wystarczy 110-130 metrów i jakby się czasami chciało dodatkowe pomieszczenie na pralnie to się zastanawiam na co? Dodatkowe koszty na pralkę i pojemnik na brudne ubrania - jak będzie cieplej to rozwieszać pranie mam zamiar w ogrodzie (naprawdę o wiele lepiej się takie ubranie wyschnięte na powietrzu nosi)

W internecie można znaleźć wiele projektów "eko" i "energooszczędnych" które niewiele różnią się od zwykłych domków poza o wiele większym ociepleniem. Ja próbuję wybudować jak najtaniej czyli spełnić wszystkie normy w architekturze. Bo to o wiele tańsze rozwiązanie niż bawienie się w gigantyczne ilości ocieplenia. Bez sensu jest dla mnie robienie lukarn i obkładać je 10cm większą ilością styropianu jak mogę ją zlikwidować tak że i budowa jak i użytkowanie później wyjdzie taniej.

Prawidłowy dobór materiału na ściany oraz wykonanie izolacji to jest podstawa "ciepłego" budynku. Zgodnie z fizyką budowli 5 cm ocieplenia najbardziej wpływa na zatrzymanie ciepła. Większa grubość izolacji poprawia współczynnik U już w niewielkim stopniu. Przez wentylację ucieka najwięcej ciepła i tu trzeba szukać rozwiązań. Czy wentylacja mechaniczna jest najlepsza nie wiem bo trzeba to przekalkulować. Należy porządnie docieplić ściany fundamentowe oraz w strefie przyściennej czyli 1m dać grubszą izolację. Aby jak najmniej tracić ciepła z budynku na poddaszu nie powinno stosować się okien dachowych. Zastosowanie solarów też pomoże ograniczyć koszty eksploatacji ale podroży koszt budowy.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Właśnie o tym myslałam, aby dach był dwuspadowy (tylko takie biore pod uwagę), mial jak najmniej lukarn (max 1 z przodu), żadnych balkonów, był jak najprostszy w bryle, zero okien na północy a południe mocno przeszklone.

Również zapatruję się na wentylację mechaniczną z rekuperatorem, dobre okna i eliminację mostków. Jedyne czego nie rozumiem, to dlaczego garaż ma nie być w bryle budynku?? Jaki ma to wpływ na jego energooszczędność??

To samo okien dachowych?? Tez nie chcę ich ładować nie wiadomo ile, ale przecież zlikwidować ich zupełnie też nie mogę...

I czy sprawa tarasu ma się tak samo jak z balkonem, podobnie ucieka ciepło i czy można je jakoś ograniczyć (docieplać taras??).

Czy coś jeszcze możecie mi zaproponować? Bo głupota będzie jak wydam kupe kasy na docieplenia fundamentów, stropów, poddasza, garażu a całe ciepło pójdzie w cholere przez balkon czy inny błąd w projekcie...

Z garażu 2-st zrezygnować nie mogę, mąż się uparł i nic nie wskóram. I tak idzie na ustępstwa :) Miał byc początkowo wykusz (nasze małe marzenie, ale kapituluje z faktami ekonomicznymi), dach 4 spadowy, prawie 4 lukarny i powierzchnia użytkowa 200m :o Teraz udało mi się zejśc do tańszych rozwiązań...

Ten domek Aga Eko bardzo podoba mi się w środku - dokładnie takich rozwiązań szukam. Jedyne czego mi brakuje to pomieszczenia za garażem, na trzymanie sprzętu ogrodniczego. I tego garażu...