Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tym garażem to jest tak, że nie daje się go w bryle ze względu na możliwość umykania ciepła przez bramę garażową i fakt, że garażu raczej nikt nie chce grzać do temperatury reszty domu, a tylko trochę dogrzewać. Dostawiony do głównej bryły domu garaż nie zaburza rozkładu temperatur i mniej ingeruje w izolację części mieszkalnej.

Taras nie jest tak problematyczny jak balkon, bo może sobie tkwić na gruncie niejako niezależnie od domu. W naszym projekcie jest tak, że nie ma kontaktu ani ław, ani ścian fundamentowych - jest izolacja pionowa. Balkon jednak na czymś musi wisieć. :)

Okien dachowych nie ma w domach pasywnych. W energooszczędnych są, ale skierowane raczej na "ciepłe" strony świata.

U nas założenie było takie, że nie decydujemy się na typowy dom pasywny, bo to jednak na razie sporo droższe, ale wybieramy energooszczędny z jak największą liczbą elementów odpowiadających pasywności. Fakt, że jest dużo gotowców eko i energooszczędnych, gdzie jest tylko wzbogacone ocieplenie, bo zwykle to wystarcza do osiągnięcia progu zużycia energii, żeby mieć taką nazwę, ale można też wyszukać takie energooszczędne "idące w kierunku" pasywności. ;)

Na razie nie trafiły nam się błędy w projekcie, tylko jeden zonk - kupiliśmy odbicie lustrzane, a zestawienie stolarki zostało niezmienione. :p

No ale to raczej nie problem, jeżeli się odróżnia drzwi prawe od lewych. :D

idealny dom tkwiłby głęboko w ziemi z jednymi malutkimi drzwiami niewiarygodnie jak docieplanymi. Wszystkie te zasady są teorią a to jak bardzo się będziemy ich trzymać to już nasza sprawa.

Można przymykać oko na niektóre elementy które wykluczają domy energooszczędne rekompensując sobie dodatkowym dociepleniem. Ja nie wyobrażam sobie nie budować okien absolutnie żadnych od strony północnej - a już na pewno nie w strefie mieszkalnej (poddasze) bo bym z pokoi zrobiła ciemne magazyny a to co zaoszczędze na ogrzewaniu wydam na doświetlenie. Tak samo nie znalazłam żadnego projektu który wyglądałby estetycznie a od strony reprezentacyjnej domu nie miałby żadnego okna. Poza tym jeszcze jedna kwestia - odcinanie się z oknami z jakiejkolwiek strony ogranicza nam widoczność z budynku. Jeśli coś działoby się na głównej ulicy musiałabyś wyjść z domu by zobaczyć co się dzieje - prosty przykład - jesteś na poddaszu, ktoś trąbi i nie wiesz czy to coś związanego z tobą czy też nie, albo dochodzą do ciebie niepokojące dźwięki z domu sąsiadów - którzy teoretycznie wyjechali na urlop - musisz wyjść z domu by zobaczyć czy przypadkiem ktoś się nie włamuje a tak wystarczyłoby żebyś wyjrzała przez okno.

Dlatego okna u mnie po północy będą, niewielkie i na pewno bardziej w ich przypadku zainwestuje w te bardziej energooszczędne (ze względu na koszty i na moje wielkie marzenie o wielkich oknach od strony tarasu które na pewno nie będę robiła super energooszczędne bo wydałabym na to fortunę)

Tutaj masz przykład domu pasywnego (to studio zrobiło wiele wariacji na temat jego ustawienia w środku oraz garaży):

http://lipinscy.pl/pl/lipinscy_projekty_domow/182/ldp01-lipinscy-dom-pasywny-1

Garaż jest - dla postronnego oglądającego jest nawet w bryle - jednak jak zobaczysz rzuty jest oddalony kilka centymetrów od bryły budynku - to wystarczy), tak samo są okna od północy tylko że malutkie.

/.../ Wszystkie te zasady są teorią a to jak bardzo się będziemy ich trzymać to już nasza sprawa.

Można przymykać oko na niektóre elementy które wykluczają domy energooszczędne. /../ Ja nie wyobrażam sobie nie budować okien absolutnie żadnych od strony północnej - a już na pewno nie w strefie mieszkalnej (poddasze) bo bym z pokoi zrobiła ciemne magazyny a to co zaoszczędze na ogrzewaniu wydam na doświetlenie. Tak samo nie znalazłam żadnego projektu który wyglądałby estetycznie a od strony reprezentacyjnej domu nie miałby żadnego okna. /.../

Dlatego okna u mnie po północy będą, niewielkie i na pewno bardziej w ich przypadku zainwestuje w te bardziej energooszczędne (ze względu na koszty i na moje wielkie marzenie o wielkich oknach od strony tarasu które na pewno nie będę robiła super energooszczędne bo wydałabym na to fortunę)

/../

nie obrażaj sie ale to co napisałaś w tym poście i wczesniej

swiadczy o tym że:

albo nie wybudujesz tanio, albo dom nie będzie tani w eksploatacji

a najprawdopodobniej i jedno i drugie

nie obrażaj sie ale to co napisałaś w tym poście i wczesniej

swiadczy o tym że:

albo nie wybudujesz tanio, albo dom nie będzie tani w eksploatacji

a najprawdopodobniej i jedno i drugie

Nie obrażam się i ty też nie obraź się jak powiem że nie masz racji. Tłumaczyć raczej nie będę bo tego nie lubię a twoja wypowiedź też była tak skąpa w jakiekolwiek treści że jedyne co można na tak sformułowaną tezę odpowiedzieć to stwierdzeniem: "nie znasz się to się nie wypowiadaj" ;) (poziom i ilość informacji mniej więcej taka sama)

Pozdrawiam

W Polsce wszyscy znają się na budownictwie i sportach drużynowych. Żaden projekt nawet domu pasywnego nie spowoduje, że będzie energooszczędny. Jakość wykonania ma decydujący wpływ. Kierownik budowy lub inspektor nadzoru znający się na podstawowych zasadach fizyki budowli wskaże wam elementy na które trzeba uważać i najprawdopodobniej podpowie jak je rozwiązać. Piszę najprawdopodobniej bo wiedza kosztuje i taki gość nie będzie tani. Całe szczęście ja nie mam takich problemów.

W Polsce wszyscy znają się na budownictwie i sportach drużynowych. Żaden projekt nawet domu pasywnego nie spowoduje, że będzie energooszczędny. Jakość wykonania ma decydujący wpływ. Kierownik budowy lub inspektor nadzoru znający się na podstawowych zasadach fizyki budowli wskaże wam elementy na które trzeba uważać i najprawdopodobniej podpowie jak je rozwiązać. Piszę najprawdopodobniej bo wiedza kosztuje i taki gość nie będzie tani. Całe szczęście ja nie mam takich problemów.

Zgadzam się z tobą całkowicie. Ja nie uważam że sama sobie bym poradziła bo to wybitnie nie moja działka, jednak uważam że pewne rzeczy mogę się dowiedzieć i mogę wpłynąć już z poziomu wyboru projektu. To co napisałam dużo wcześniej - każdy dom można by przerobić na pasywny przy odpowiednio dużym wkładzie, ale jaki jest sens?

Dlatego też będę budowała z firmą która w umowie gwarantuje mi że mój dom będzie energooszczędny, część wskazówek które napisałam w pierwszej mojej wypowiedzi to są pomysły właśnie przedstawiciela tej firmy (i napisałam je jako elementy TANIEGO domu a nie ENERGOOSZCZĘDNEGO) mające na celu sprawienie bym mimo wszystko miała ten dom tańszy - ale stosowanie się tylko i wyłącznie do nich, bez zainwestowania w materiały jedynie w czym nam pomoże to w tym by ta budowa była tańsza - ale eksploatacja będzie na podobnym poziomie ewentualnie niewiele mniejsza co przy zastosowaniu "tradycyjnych" środków.

znalazłam taki przepis (Dz.U. Nr 75, poz. 690) :

§ 57. 1. Pomieszczenie przeznaczone na pobyt ludzi powinno mieć zapewnione oświetlenie dzienne, dostosowane do jego przeznaczenia, kształtu i wielkości, z uwzględnieniem warunków określonych w § 13 oraz w ogólnych przepisach bezpieczeństwa i higieny pracy.

2. W pomieszczeniu przeznaczonym na pobyt ludzi stosunek powierzchni okien, liczonej w świetle ościeżnic, do powierzchni podłogi powinien wynosić co najmniej 1:8, natomiast w innym pomieszczeniu, w którym oświetlenie dzienne jest wymagane ze względów na przeznaczenie - co najmniej 1:12.

Co znaczy że za bardzo nawet nie można sobie pozwolić na zlikwidowanie okien w pomieszczeniach w których przebywają ludzie (sypialnie itp)

200 mkw. to dużo, moim zdaniem za dużo dla czteroosobowej rodziny. Od metrów ważniejszy jest rozkład pomieszczeń. Popularny na tym forum dom dla czteroosobowej rodziny nazywa się "Mały" i - zgodnie z nazwą - jest mały, bo ma niecałe 80 mkw. Mój dom - też dla rodziny czteroosobowej - ma 92 mkw. Dom z poddaszem użytkowym będzie też miał nieco większą powierzchnię przy tym samym metrażu sypialni i salonu - więcej miejsca potrzeba na komunikację. Każdy metr kosztuje. Gdzieś na forum napisał ktoś, że dom, aby być tak samo wygodny w użytkowaniu, tak samo funkcjonalny jak mieszkanie, to wystarczy by był większy o 50%. U mnie się to sprawdziło - z 60 do 92. Poczytaj też obszerną twórczość tych z tytułem najlepszego speca od energooszczędzania, część z nich wybudowała już swoje domy i publikuje na forum swoje spostrzeżenia dotyczące teorii i praktyki użytkowania. Po tej lekturze będziesz wiedzieć więcej i może przewartościujesz myślenie o domu...

200 mkw. to dużo, moim zdaniem za dużo dla czteroosobowej rodziny. Od metrów ważniejszy jest rozkład pomieszczeń. Popularny na tym forum dom dla czteroosobowej rodziny nazywa się "Mały" i - zgodnie z nazwą - jest mały, bo ma niecałe 80 mkw. Mój dom - też dla rodziny czteroosobowej - ma 92 mkw. Poczytaj też obszerną twórczość tych z tytułem najlepszego speca od energooszczędzania, część z nich wybudowała już swoje domy i publikuje na forum swoje spostrzeżenia dotyczące teorii i praktyki użytkowania. Po tej lekturze będziesz wiedzieć więcej i może przewartościujesz myślenie o domu...

Ja też doszłam do wniosku, że to dużo za dużo...I teraz szukam projektów do max 150m całkowitej (ok 110-120 uż). Ale ma byc ten garaż 2-st, z którego mąż nie zrezygnuje, a to sporo dodatkowych metrów. Poza tym bardzo możliwe, że po parunastu latach trzeba bedzie przyjąć mame do siebie, wiec i na taka ewentualność sie szykujemy.

Uspokoiliście mnie z tym tarasem, bo to marzenie miec śliczny taras. Wystarczy nie dołączać go bezpośrednio do domu i będzie git :)

Z garażem też już rozumiem, wystarczy, aby był "doklejony", a nie w bryle i takich w sumie szukałam.

I czy można jakoś obliczyć jakie będą straty ciepła, obniżenie U przy wybudowanym balkonie, wykuszu lub lukarnie?? Bo choć bardzo chcę wybudować dom energooszczędny to nie chcę też popaść w przesadę i zrobić brzydką stodołę, która nie będzie mi się w ogóle podobać. A dom ma nam się podobać, w końcu będziemy w nim mieszkać cale życie...

Nie zam prostego kalkulatorka do liczenia takich strat. :)

Polecam zwięzły artykulik na temat strat ciepła, a raczej ogólnych zasad ich unikania. http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/dachy-i-stropy/zatrzymac-cieplo,6332_20311.htm

Skoro decydujesz się na pewne odstępstwa od energooszczędnych rozwiązań architektonicznych, to jeszcze ważniejsze staje się staranne wykonawstwo. Ważne, żeby nie było błędów, o których mowa na przykład w tym artykule. A upiększanie to już takie trochę targowanie się z samym sobą - ja tu zjeść ciastko i mieć ciastko. :)

No ale w końcu, jak już pisałam, dom jest dla ludzi. Stodoła też nie musi być brzydka - to ładne, staranne wykończenie ma największy wpływ na to, czy jakiś dom nam się podoba, albo przynajmniej odbieramy go pozytywnie.

Jeśli w perspektywie czasu jest też seniorka w domu, to warto zwrócić uwagę, jaka jest w projekcie łazienka na parterze - niektóre są trochę ciasne i starszej osobie, której trudno wykonać obrót na jednej nodze przy wyjściu spod prysznica może być po prostu niewygodnie. No ale na to warto zwrócić uwagę choćby na wypadek kontuzji któregokolwiek z domowników.

Temat troszkę w zapomnieniu, więc może ja coś dopiszę...

Praca nad projektem wciąż trwa - zajmujemy się tym drugi miesiąc i powoli zaczynamy mieć dość. :) Początkowo miał być dom z bali, jednak po około 3 tygodniach nastąpiła zmiana koncepcji - będzie murowany. Przynajmniej tyle już wiemy. :)

Założenia były / są takie:

- dom parterowy z poddaszem użytkowym, bez piwnic

- mieszczący się na działce o szerokości 22 metry

- garaż 2-stanowiskowy

- prosta konstrukcja dachu

- ok. 160-180 m2 powierzchni użytkowej

PARTER

- wiatrołap, w którym zmieści się niewielka szafa wnękowa

- kuchnia koniecznie ze spiżarnią

- jadalnia

- duży salon z kominkiem (o powierzchni większej niż 25 m2 i z wyjściem na taras)

- gabinet

- łazienka

PODDASZE

- przestronna sypialnia główna (min. 18 m2 powierzchni), z której można wydzielić garderobę lub wstawić pojemną szafę wnękową

- 2 łazienki - jedna przy naszej sypialni (na tyle duża, by zmieściła się tam spora wanna), druga ogólnodostępna

- dwa lub trzy dodatkowe pokoje

- balkon przy sypialni

- mile widziana pralnia

W tej chwili naszym wymaganiom najbardziej odpowiada projekt Muratora M75a - Promień Słońca, który chcemy poszerzyć o 1 metr (powiększając tym samym salon) i wprowadzić kilka zmian, choć troszkę przeraża mnie bardzo wyeksponowany garaż. Ostateczna decyzja pewnie zapadnie po spotkaniu z architektem, który będzie dokonywał adaptacji.

My szukaliśmy projektu około roku. Papierologiazwiązana z przepisywaniem działki trwała strasznie długo wiec mieliśmy czas. Okazało się jednak, że mamy niewymiarową działkę 19,7 x 51, poza tym plany zagospodarowania mówiące o 13% zabudowy....straaaasznie mało.. Zatem dom musial być wąski a długi i niezbyt duży. I zaczęły się schody, ponieważ nie znalazłam ani jednego projektu który spełniałby nasze oczekiwania. Dodam,że wcale nie wygórowane.

Staneło w końcu na projekcie indywidualnym. Wzorowaliśmy sie na Z74 z pracowni Z500 (głownie bryła).

No i mamy :

1. Dom z pełnym piętrem (moje marzenie, bo nie lubię skosów)

2. Na dole: wiatrołap, kuchnia +spiżarnia, salon + jadalnia, schowek pod schodami, malutka kotłowania, łazienka, pokój gościnny (gabinet), nieduzy garaż

3. Na górze- 3 sypialnie, łazienka, garderobo/ pralnia

Całości wyszło 172m użytkowe.

Na rodzine z dwójką dzieci myślę to wystraczająco.

Zaczynamy budowę jak tylko działka przeschnie.

Pozdrawiam

Witam

Mam poważny dylemat który projekt domku wybrać czy APS 105 czy APS 135,oba podobają mi się, jeżeli ktoś buduje go w woj. mazowieckim to proszę o kontakt na maila : [email protected]. chciałabym bardzo zobaczyć te projekty na żywo

Pozdrawiam

Magda

Witamy!

Przeczytaliśmy wraz z żoną forum , zainteresował nas głównie fragment dot. codziennego wariant III 117 c.Rozpoczęliśmy budowę , tzn budowlańcy zwieźli dzisiaj sprzęt na działkę. Projekt budujemy bez zmian co do rozmieszczenia pomieszczeń.Zmniejszyliśmy części przeszklone.Zamiast drzwi na taras w małym pokoju okno,w salonie,na ścianie z wykuszem ,zlikwidowaliśmy okno(jeszcze nad tym myślimy )pomieszczenie naszym zdaniem będzie bardziej ustawne ,telewizor i takie tam .Powiększyliśmy w salonie drzwi wyjściowe na taras.Przedmiotem dyskusji były przeszklenia wykuszu,ostatecznie od dołu bedzie zamurowany do wysokości okien w kuchni.Na górze powiększyliśmy okna dachowe w obu pokojach.Podnosimy dach o jeden pustak .To chyba wszystko.Plan jest ambitny -wprowadzamy się w grudniu:)Acha ,z drugiej strony wiata zakończona pomieszczeniem gospodarczym 2,9na 2,5m.

Jutro działa geodeta i równolegle panowie od ogrodzenia, prąd jest , woda jest , jest nawet sąsiad!