Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

No to jak Mania wygrywa to będzie Mania :) Co do tych schodów to święta racja,że lepsze w Mani, te kręcone w Gieni wg mnie są jak wrzód na d... ;), z którym nie wiadomo co zrobić. Jeszcze się zastanawiam czy nie warto wydłużyć trochę garaż, wtedy można wydzielić dodatkowe pomieszczenie (jakaś pralnia, suszarnia, albo skład na klamoty). A powiedz jeszcze jak będzie według stron świata położony dom?

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co do tego, ze nikt nie buduje...to może jednak projekt Sielanka :D ten domek, jak pokazuje google, buduje kilka osób. Jest grupa osób, tu na forum http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152389-Grupa-buduj%C4%85cych-projekt-SIELANKA-Horyzont

Mam nadzieję, że nie jestem natrętna, ale mnie osobiście Sielanka najbardziej się podoba:D A co do słupów na poddaszu, to mogą stanowić na prawdę fajny element wystroju. Np tak:

http://www.muratordom.pl/s/photos/thumbnails/e7/3e/4d/e73e4d6c182dfcc0_800x600_romiar-niestandardowy.jpg

A jeśli chce się ukryć słupy, to można je wkomponować w obręb ścianki, z której tworzysz np garderobę.

Zastanów się jeszcze nad Sielanką, fajny projekcik :) a powiedz co Ci się w niej nie podoba?

Tak, dokładnie. Pod koniec lipca wprowadzamy sie juz na dobre.Wszystko pieknie szło, ale jak to zwykle bywa dobra passa konczy sie niespodziewanie. wyniknęły jakieś wyimaginowane koszty ekipy wykanczającej - wiec posłałem ich ... na wolne, podobnie hydraulicy - niby wszystko OK, ale koszty wzrosly ok 30%, wszystko przez ambicje prowadzącego ekipę hydraulików. Poprostu przerost tresci nad formą, niestety zapłaciłem - tak sie robi w rodzinie. Teraz juz bogatszy w doswiadczenie wiem ze wolałbym zatrudnic obcego fachowca i byłoby bez problemu. Nie chciałem wierzyc w opowiesci innych o problemach z wykonawcami - teraz już wiem że to prawda!!! Nic na gębę wszystko na papierze, przeliczone, w formie umowy z małym marginesem kosztów wzwyż (zawsze cos może wypasc - to normalne), ale zatrudniając fachowców przez duże "F" mamy pewność że ktoś taki zrobi nam w miare dokładny kosztorys, zgodny z rzeczywistoscia. Niestety ja popełnilem tu pare błedów i niestety kosztowało mnie to niepotrzebnie... Cieszę sie jednak, bo niedługo bede na swoim.

Tak wygląda mój domek...

http://img690.imageshack.us/img690/9581/dsc2268u.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Szczerze mówiąc to jak teraz się przyglądam Sielance, to wszystko jest ok. Zastanawiam się tylko ile metrów salonu zabiorą schody. Już mi się przypomniało dlaczego zrezygnowaliśmy z Sielanki. Na początku znalazłam Gienię, która jest tańsza od Sielanki. Ludzie piszą jak tanio ją wybudowali. I poprzez przeglądanie Gieni wpadliśmy na jej ulepszoną wersję czyli Manię. A tu już chyba różnicy między Sielanką w kosztach chyba nie będzie.

Mi osobiście się bardzo podoba również Zosia http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/2981-zosia.html Ma piękne pokoje na dole, ale te schody...Oczywiście wersja B z powiększonym salonem i garażem.

Do tych domów jeszcze mogę dołączyć projekt azalia http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/5588-azalia-c.html

Tego typu domów jest naprawdę sporo i ciężko wybrać.

Nie jesteś natrętna:) Cieszę się, że z kimś mogę pogadać o tym.

Jeszcze przyglądałam się tym projektom, jednak zmieniam zdanie co do Słoneczka, trzeba by kombinować ze schodami, żeby to poukładać ładnie i funkcjonalnie. A w Mani jest to już dobrze rozwiązane. Pokoje w Mani są większe, co też jest na plus dla tego projektu. Radziłabym się tylko zastanowić nad zlikwidowaniem tej ścianki w wiatrołapie, tak żeby go powiększyć, a drzwi zrobić już na granicy z hallem. I może jednak nie likwidować osobnego wc na dole jeśli kotłownia jest wystarczająco duża. Chyba, że od razu wykańczacie też poddasze i tą łazienkę u góry, wtedy osobne wc na dole już nie jest tak niezbędne. A i co bym skopiowała z Sielanki to te 2 kolumny przy wejściu, robią fajny klimat. Ale to już kwestia gustu no i pieniędzy, bo to tylko ozdobnik. :) Jeszcze do przemyślenia pozostawiam powiększenie górnej łazienki kosztem tych 2 dużych pokoi, żeby wygodnie korzystało się z kibelka, bo to umieszczenie go tuż pod skosem trochę mnie niepokoi, dlatego że nie wiem jak wysoko jest sufit w tym miejscu. Jeszcze z takich kosmetycznych rzeczy, to okno od pokoju na ścianie frontowej zrobiłabym do takiego samego poziomu jak reszta okien na tej ścianie, ale to też kwestia gustu. :) Widzę,że Mania ma dobrze rozplanowane kominy, nie będą psuły pokoi na poddaszu. Podsumowując, chyba jednak Mania wygrywa. Fajny, niedrogi dom. Życzę dużo radości z budowania własnego domku i jak najlepszych fachowców wtedy będzie najmniej problemów. :) Pozdrawiam

Przód Sielanki też mi się bardziej podoba i również z mężem o tym myśleliśmy by w Mani taki zrobić. Górę domu chcielibyśmy od razu zrobic, by córeczki miały swoją taką prywatność. Swoje pokoje i swoją łazieneczkę. Górną łazienkę można powiększyć oczywiście, pokoje są tak duże, że można coś pokombinować:)

Tylko, ze w parterowce masz prawie to samo, co na poddaszu. Oczywiscie mowimy o tych projektach, ktore tutaj sie przewijaja tzn. dach o malym kacie, nieocieplony, welna polozona na stropie. Tam wentylacja przestrzeni miedzy kalenica, a ocieplonym stropem wlaciwie nie istnieje (slaba konwekcja). Mimo, ze kiedys bylem zwolennikiem takich rozwiazan, teraz widze mnostwo wad...

Niestety, ale rekuperacja to wg mnie juz rzecz nieodzowna, rozwiazuje m.in. ten problem... tylko, ze trzeba miec stryszek.

Osobiscie moj najwiekszy blad to zbyt maly kat nachylenia dachu. Teraz bym dal min. 45 st, zamiast 40, na szczescie mam stryszek.

Więc zostaliśmy przy projekcie domu Mania:) Muszę przyznać, że wybór projektu to ciężka sprawa. Na początku gdy nie myśli się o finansach, to ogląda się zupełnie inne domy niż ten, który wybierze się ostatecznie. My z mężem zaczynaliśmy od lawendy maxi, później pinokio, dorotka II, jaskółka, promień słońca i nie pamiętam co jescze nam się podobało. Ale na końcu gdy już niebawem musimy zakupić projekt wybraliśmy Manię - trzeba było spojrzeć realnie na koszta wybudowania domu.

To będzie projekt domu w sam raz dla Ciebie. Zgadza się co do joty;) 3 pokoje +salon, łazienka+wc, dach już prostszy być nie może;) Projekt domu ERGONOMICZNY wydaje się być odpowiedni.

Ja sam prawdopodbnie zdecyduję się na coś większego, a mianowicie projekt domu DOM z Okiennicami, tylko dogaduje się z biurem co do zmian w projekcie, przydałyby się dwa garaże;)

O wiem coś o tym, ja na początku wybierałam domy tylko z czterospadowym dachem, bo jak dla mnie są najładniejsze. Ale takie dachy droższe, więc trzeba było zrezygnować. Zostały mi przynajmniej lukarny i wykusz ;). Tak sobie tłumaczę, że mieliśmy farta wybierając Proton jako projekt, bo łatwo dało się go dopasować do naszej pochyłej działki. Jak sobie przypomnę do jakich projektów się przymierzaliśmy, to myślę, że mogliśmy wpakować się w niezłą kabałę. Pomyśleć, że planowaliśmy wyrównać teren pod cały dom :D, ciekawe ile wywalilibyśmy kasę na tyle ziemi :p. Koniec końców jesteśmy zadowoleni. Długo przed kupnem projektu śledziłam forum gdzie wypowiadały się osoby budujące ten domek, co dużo pomogło odnośnie adaptacji. Teraz widzę, że robi się coraz bardziej popularny, co chyba dobrze o nim świadczy. :) Weronikka1 powinnaś zacząć wątek z Manią, na pewno przyda się przyszłym budującym. :)