Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aleksnadryta może i mas rację z tymi wiązarami, zapewne sprawa wyjaśni sie u nas w najbliższych dniach przy czym zostaniemy czy wiązary czy zwykła więźba, męża mego strasza trochę 2 belki stalowe na których mają być te wiązary podtrzymane bo podobno jeden to chyba 5-6 tysięcy

Ja mam wiązary i na części środkowej stryszek, mamy też słupy stalowe na dole, ale koszt ich był zdecydowanie niższy niż piszesz. Na strychu dach jest na słupach drewnianych. Chyba ktoś przesadził z tą wyceną.;)

Witam. Wybudowaliśmy z żoną Manię. Na dzień dzisiejszy wykańczamy wnętrze. Co do projektu to rzeczywiście wygrał z Gienią (mieliśmy zamiar zakupić Gienię). Wprowadziliśmy parę zmian. Zlikwidowaliśmy kotłownie w domu a przenieslismy ja na tył garażu (wydłużyliśmy garaż o 1,8m i poszeżyliśmy go o 0,8m wydzieliliśmy kotłownie). Powiekszylismy pokój i łazienkę kosztem wc i kotłowni. Przenieslismy kominek na drugą strone i mamy dwa połączone kominy do kominka i kotłowni. Koszt budowy do tego etapu to ok. 200 tyś, planujemy zmiescić sie w kwocie 300 - 350 tys. Strop Teriva, mury Solbet 24 cm.Zainteresowanym prześle zdjęcia na e-mail.

A co powiecie na taki projekt? http://projekty.lipinscy.pl/Lubeka_II/

Dół narazie w zupełności nam wystarczy a jak przyjdzie taka potrzeba bedzie można zaadaptować poddasze. Na razie jesteśmy w dwójke, planujemy jedno dziecko za rok a potem to się zobaczy :-)

To chyba najlepsza opcja, sam buduje IDENTYCZNY dom pod wzgledem powierzchni, z takim samym "niby strychem". To rozwiazanie dosc znacznie obniza koszty kredytu "Rodzina Na Swoim". Chodzi o to, zeby w projekcie poddasze zglosic jako strych nieuzytkowy, po odbiorze budynku, to sie pozniej wykancza, ale w kredycie pozostaje prawie maxymalna doplata :)

Uff jak gorąco ...

;) do IZA30

Czy ktoś z Was zastanawiał się choć chwilkę nad z115?

http://www.z500.pl/projekt/z115.html

Może tylko przenieść kuchnię do gabinetu i tym samym powiększyć salon? Projekt przewiduje dach wiązarowy. Powierzchnia użytkowa powyżej zakładanych 100 m2. Podobnie zresztą do Ergonomicznego. BTW, bardzo fajny projekt i zachęcająca wizualizacja.

magsos, jak wiązarowy sprawuje się w użytkowaniu?

Edytowane przez Freno

To chyba najlepsza opcja, sam buduje IDENTYCZNY dom pod wzgledem powierzchni, z takim samym "niby strychem". To rozwiazanie dosc znacznie obniza koszty kredytu "Rodzina Na Swoim". Chodzi o to, zeby w projekcie poddasze zglosic jako strych nieuzytkowy, po odbiorze budynku, to sie pozniej wykancza, ale w kredycie pozostaje prawie maxymalna doplata :)

Zgadza sie, dopłata znacznie większa. Powiedz jak tu jest ocieplony strop i stryszek? Normalnie jak dom z poddaszem?

Generalnie nie ocieplasz stropu w takim przypadku, ja co prawda mam strop drewniany i jest welna 5 cm, ale glownie funkcja wygluszajaca...

Ocieplenie realizujesz w skosie dachu, ja mam:

- pelne deskowanie

- 18 cm Isover Super mata miedzy krokwiami

- 18 cm Super mata pod krakwiami

- boazeria

Ocieplenie idzie do samej kalenicy, wiec stryszek ponad poddaszem o wysokosci 1,3 m tez jest ocieplony i tam znajduje sie cale ustrojstwo od wentylacji mech.

ja z moim narzeczonym wybieraliśmy projekt na zasadzie "oczarowania nas". Było takich czarujących projektów kilkanaście. Eliminacja zbędnych projektów była już prozaiczna. Wybraliśmy projekt który generalnie miał być w miarę tani w budowie /o ile można tak powiedzieć/. Odrzuciliśmy projekty posiadające:

- skomplikowaną bryłę

- rozbudowany, skomplikowany dach

- zbędne ozdoby w tym do niczego nie potrzebne balkony i okna dachowe /fikuśne/

- dom miał sam w sobie być ładny i z charakterem a nie poprzez bogate elewacje itp.

W konsekwencji wybraliśmy projekt upb - 103 dom przy wesołej

http://www.galeriadomow.pl/projekt,upb103-dom-przy-wesolej,17.html#

Zrezygnowaliśmy z piwnicy /żuławy i 0,8 m pod powierzchnią mamy wodę/ i basenu. W miejsce basenu powstała pracownia.

Polecam ten projekt.duże ładne powierzchnie.

Poddasze wystarczająco wysokie i jeszcze jest strych pod dachem.

Uwaga - bardzo duuuuuży dach 400 m2

Okna standarty

Tylko architekt coś popsuł z wysokością drzwi wejściowych bo są troszkę wyższe niż normalne drzwi, ale zbyt małe na naświetla.

Generalnie nie ocieplasz stropu w takim przypadku, ja co prawda mam strop drewniany i jest welna 5 cm, ale glownie funkcja wygluszajaca...

Ocieplenie realizujesz w skosie dachu, ja mam:

- pelne deskowanie

- 18 cm Isover Super mata miedzy krokwiami

- 18 cm Super mata pod krakwiami

- boazeria

Ocieplenie idzie do samej kalenicy, wiec stryszek ponad poddaszem o wysokosci 1,3 m tez jest ocieplony i tam znajduje sie cale ustrojstwo od wentylacji mech.

Ok a o ile są większe koszty wybudowania takieg domu? Więcej kasy na strop (w moim ptojkcie gęstożebrowy) na wybudowanie dachu i ocieplenie? Ile to może byc więcej? Jak ty te koszty szacujesz i ile np ciebie wyniesie budowa.

Jeżeli chodzi o użytkowanie to trudno powiexzieć, na stryszek nie wchodzę:rolleyes:.

A prawdę mówiąc nie znam się na tym, liczyły się dla mnie opinie które miałam od fachowców, cześc uważała, że to wiązary bardzo wzmocniają konstrukcje dachu. Choć niektórzy uważają, że wiązary są zupełnie zbędne , ale po dłuższych rozmowach okazywało się, że nigdy tego nie robili i dlatego nie chcieli się tego podjąć.

W trakcie budowy obserowowałam różne więźby dachowe i chyba wiązary są najbardziej solidne i stabilne, ilość drewna chyba powinna o tym świadczyć.

Ale to tylko moje zdanie - niefachowca.

Edytowane przez magsos

słuchajcie zaczynam w końcu i ja...takie zycie myślałam,że ruszymy cos w tym roku jednak różnie to jest...najważniejsze,że zaczynamy działać:) :)

jak pisałam wcześniej projekt z41

Myślę o takich zmianach:

-poszerzenie domu (na pewno od strony salonu (za wąski)1 metr,nie wiem ile od strony pokoi moze tez 1m?);

- doklejony garaż z prawej strony domu,z przejsciem z kuchni;

- za garażem c.o (planowany ekogroszek);

- kuchnia częściowa zamknięta;

- mała garderoba przy wejściu;

- wyodrębnić jakoś pralnię obok większej łazienki,tu mam zagwozdkę małą... (nie chcę pralni w innym pomieszczeniu żeby ubrania przenosić);

- pomieszcz.gosp.na środku domu zostawię (mopy,środki czystości itp),ale zmniejszę go trochę i od strony pokoi i zrobię szafę...

juz daliście mi wiele rad dot,tego projektu,ale moze jakieś nowe pomysły (Szelma ,gdzie jesteś,pewnie na budowie:) )

sorki za jakość moich poprawek,inaczej nie potrafię...

z41 w orginale i moje poprawki:

z41_orginalne.jpg

z41 poprawkiii.jpg

Witam.

Domek bomba! My na razie mamy go tylko na projekcie ale to już i tak nieźle biorąc pod uwagę pracę naszych urzędów :( Jeżeli można wiedzieć jak to wyszło finansowo? Chodzi mi o fundamenty, konstrukcję ścian zew, wew, strop, dach, oraz instalacje wewnętrzne. Miałam cichą nadzieję że chociaż rozpoczniemy w tym roku ale coraz czarniej to widzę:( ale przyszły rok będzie należał do nas. Jeżeli to możliwe poprosimy o więcej zdj, na zewnątrz jak i w środku.

pozdr

ewa

też interesuje mnie temat tani dom ok.100m,wstępnie wybrałam TK2 odbicie lustrzane,ale moja działka ma wjazd od południa i trochę obawiam się czy w salonie nie będzie za mało słońca,czy te strony świata są naprawdę takie ważne?W TK2 są dwa wyjścia na taras,jeden miałabym od zachodu a drugi od północy,czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?Proszę o opinie.:cool:

Garderoba w sieni to fajny pomysł, ale u Ciebie kompletnie chybiony. Będziesz miała tak mały wiatrołap, że ciężko będzie się tam zmieścić. Ja na Twoim miejscu nie robiłbym tam garderoby...

myślę,że kosztem tego pokoju po lewej (który i tak ma być powiększony)ten pomysł powinien się udać...