Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

juz sama nie wiem czy ja mam za duże wymagania żeby powiedzmy na 110m zmieścić na jednym poziomie takie dodatkowe pomieszczenia jak:spiżarkę,pralnio-suszarnię,garderobę na jednym poziomie?przeglądam te projekty i przeglądam i NIC mi się juz nie podoba,znam te projekty na wylot...a może jednak udać się do architekta po indywidualny??

Witam, My nadal szukamy projektu domu... Aż głowa boli od myślenia. A czas biegnie - w końcu trzeba podjąć decyzję.

Często zaglądam na forum - przyszedł czas na zadanie pytania. Chętnie poznam Wasze opinie.

Założenia są takie: duży salon, kuchnia ze spiżarnią, min 3 sypialnie, duża łazienka (najlepiej z oknem).

W pierwszym momencie myśleliśmy o domu z płaskim dachem - jednak dużo osób nam odradza (nie wiem dokładnie dlaczego) Np. coś takiego: http://www.e-projektydomow.pl/projekt/dom_wolnostojacy/budynek_parterowy/Maks1/PDJ-3204.html

Potem o czymś bardziej "ponadczasowym" tj.: Co myślicie o takim projekcie? : http://www.dobredomy.pl/projekt/dafne/lustro lub http://www.dobredomy.pl/projekt/kalypso/lustro

Jestem ciekawa co myślicie o tych projektach

Iza, widze, ze jedziemy na jednym wozku - ja juz zmam wszystkie projekty na pamiec i nie moge sie na nic zdecydowac! Teraz wybieram juz trzeci projekt, dwa pierwsze out do kosza. juz sobie nawet narysowalam swoj projekt i chyba wcisne go architektowi. Tak to jest gdy ktos na 100m chce wcisnac wszysko co jest potrzebene. Przejrzyj sobie projekty amerykanskie. Tam jakos wszystko sie miesci na 100m z tym, ze oni nie maja wiatrolapow tylko wchodza wprost do salonu - dla mnie to odpada.

A co powiecie na projekt z75 z pracowni z500, tylko daszek z przodu zrobiłabym tak jak ten od strony tarasu.

http://www.z500.pl/projekt/z75.html

Jak na tak niewielką powierzchnię około 120 metrów po podłodze, dużo schowków, duży wiatrołap, a co za tym idzie obszerna szafa w nim, pokój na dole, a jak pominąć ten łuk na dole to i salon z kuchnią ma metraż do przyjęcia, przy oknie tarasowym kącik TV, na środku duzy stół, my nie planujemy kominka, wiec na scianie z kominkiem byłby kredens na podręczne filizanki i obrusy, wiadomo, nie można miec ogromnych powierzchni przy niewielkim domu. A kosztorys ekstra. Czy moze ktos ocenic ten projekt, bo ten akurat pasuje mi na działkę stronami swiata, i ma wszystko co niezbedne dla nas, ale moze juz patrze bezkrytycznie. Dom ma zamieszkiwac małżeństwo z dwójką dzieci. Niestety nie znalazłam nikogo na tym forum, kto go juz buduje. Pozdrawiam.

Witam,ja również od jakiegoś czasu szukam projektu domu parterowego o powierzchni użytkowej do 130m.Projekty znam na wylot i z coraz większą niechęcią zasiadam do kompa.. Projektów jest mnóstwo,jednak ja potrzebuję kotłowni min.8m. Ostatnio zatrzymałam się na trzech projektach.. Murator-M93 http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=1857, Murator-M96 http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=2006 i Z500-projekt Z123 http://www.z500.pl/projekt/z123/opinie.html?lustro=1. Zdjęcia z realizacji tego ostatniego- Z123,dostałam od miłego pana,i koszt stanu surowego zamkniętego systemem gospodarczym,również.I jestem bardzo mocno zdziwiona że jest tak niski.. Zmieniłabym tylko kąt pochylenia dachu na mniejszy,20-25 stopni max,i wyciągnęła "kopniętą" do środka ścianę od garażu na swoje miejsce,na czym zyskałby garaż i kotłownia. Czy ktoś buduje któryś z tych domków? Edytowane przez Asiachmiele

Hej!

No troszkę masz wymagania:) Powierzchnia 110 m jest ciut mała aby wszystko zmieścić, ale trzeba iść na kompromisy.

Całkiem przyzwoity salon i spora kuchnia, malutka spiżarka ale jest. Oddzielny kibelek, spora łazienka i garderoba. Pokoje tez całkiem spoko.

U mnie nie do przełknięcia dach dwuspadowy. No i my budować będziemy pomieszczenie gospodarcze na dwa auta i resztę gratów oddzielnie. Działka mnie nie ogranicza - 60m na 90 m. Wybrałam z10. Oj bardzo się wahałam. Najpierw był Tomaszek II - 112 m potem Groszek bez garażu - 119 m i skończyło sie na Z10 133 m. Zaczynamy w 2011 a murarz za wymurowanie tego cuda powiedział nam 14-15 tyś. Pomyślnych wyborów!!!!

Hej!

No troszkę masz wymagania:) Powierzchnia 110 m jest ciut mała aby wszystko zmieścić, ale trzeba iść na kompromisy.

Całkiem przyzwoity salon i spora kuchnia, malutka spiżarka ale jest. Oddzielny kibelek, spora łazienka i garderoba. Pokoje tez całkiem spoko.

U mnie nie do przełknięcia dach dwuspadowy. No i my budować będziemy pomieszczenie gospodarcze na dwa auta i resztę gratów oddzielnie. Działka mnie nie ogranicza - 60m na 90 m. Wybrałam z10. Oj bardzo się wahałam. Najpierw był Tomaszek II - 112 m potem Groszek bez garażu - 119 m i skończyło sie na Z10 133 m. Zaczynamy w 2011 a murarz za wymurowanie tego cuda powiedział nam 14-15 tyś. Pomyślnych wyborów!!!!

z10 to chyba sie nie nadaje za bardzo do tego wątku....małych i TANICH ....

Iza, widze, ze jedziemy na jednym wozku - ja juz zmam wszystkie projekty na pamiec i nie moge sie na nic zdecydowac! Teraz wybieram juz trzeci projekt, dwa pierwsze out do kosza. juz sobie nawet narysowalam swoj projekt i chyba wcisne go architektowi. Tak to jest gdy ktos na 100m chce wcisnac wszysko co jest potrzebene. Przejrzyj sobie projekty amerykanskie. Tam jakos wszystko sie miesci na 100m z tym, ze oni nie maja wiatrolapow tylko wchodza wprost do salonu - dla mnie to odpada.

Rania,ja dopiero teraz odkryłam Anulkę jest fantastyczna!!!Prawie nic bym nie zmieniała! Jedynia c.o przeniose za garaż a w jej miejscu pralnio-suszarnia z okienkiem (co się nie zdarza w projektach często)chcę spora kuchnię zamkniętą ( tu mam taka mozliwosc i nie musze przechodzić przez salon żeby przejść do niej-cudowniaście:)mam spizareczkę,pomieszczenie na mopy itp,i spooorą garderobę:) sama bym tego lepiej nie wymysliła:) Mysle,ze zmienię tez koszt nachylenia dachu,bo te 22st.to jakoś...ubogo...Wejście do domu mi sie nie podoba-ten daszek jest okrrropny:(ale cos pokombinuję :) :)

A gdzie Ty budujesz Rania?

IZA30 - pamiętaj tylko, że mały kąt nachylenia dachu pozwala bardziej wypuścić okapy (czyli masz więcej suchej strefy wokół domu). Jak zwiększysz kąt nachylenia dachu, to będziesz miała mniejsze okapy, albo dach zasłoni Ci okna...

A sama anulka bardzo-bardzo fajna. Tylko wiatrołap ciasny... ;-)

IZA30 - pamiętaj tylko, że mały kąt nachylenia dachu pozwala bardziej wypuścić okapy (czyli masz więcej suchej strefy wokół domu). Jak zwiększysz kąt nachylenia dachu, to będziesz miała mniejsze okapy, albo dach zasłoni Ci okna...

A sama anulka bardzo-bardzo fajna. Tylko wiatrołap ciasny... ;-)

a Ty tylko o tym wiatrołapie :) :)ile m powinien miec żeby było ok? :)

cd.tego dachu to pewnie masz racje,ja zupełnie nie znam sie na tym,chodzi mi bardziej o kwestie wizualistyczne:)

.......................

na szybko ;małe zmiany :zastanawiam sie jeszcze czy potrzebne 2 okna w kuchni??

sorki za jakosć:

parter_anulka zmiany.JPG

parter_org..jpg

Jak dla mnie ten watek jest juz do zamkniecia, chyba nic madrego nie dodamy.... przeciez ta Anulka to jest kawal chaty.... i to drogiej chaty.

Zreszta widze ze to jest zrzynka z projektu Antek, ktorego walkowalismy w zeszlym roku, tyle, ze powiekszona.

Tanszej chaty niz projekt, ktory ostatnio podalem (Star 47) nie znajdziesz....

Jestem w trakcie budowy (wykonczeniowka) i wiele mitow juz na mojej budowie upadlo.

Najwiekszym mitem panujacym w tym watku, jest kwestia rzekomej "taniosci" wiazarow dachowych prefabrykowanych..... ludzie, zycze powodzenia.