Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie sadze, zeby Anulka byla droga w budowie. Ja szukam domku bez garazu wiec wzielabym wlasnie taka wersje. Dla mnie dom jest bardzo funkcjonalny, ale waham sie, bo wydaje mi sie, ze troche za duzy.

Iza, ja bym nie zwiekszala kata nachylenia dachu, dla mnie maly kat to duza zaleta tego projektu. Daszek wejsciowy tez mi sie podoba. Jesli chodzi o Twoje zmiany to zauwaz ze wejscie do wc jest widoczne z salonu - dla mnie to odpada. Druga garderoba oddziela czesc dzienna od nocnej dlatego rowniez bym jej nie likwidowala.

Do tej pory na tapecie byl Z69:

http://www.z500.pl/projekt/z69.html

Teraz mi ta Anulka chodzi po glowie. Chyba ta glowa mi peknie...

Nie sadze, zeby Anulka byla droga w budowie. Ja szukam domku bez garazu wiec wzielabym wlasnie taka wersje. Dla mnie dom jest bardzo funkcjonalny, ale waham sie, bo wydaje mi sie, ze troche za duzy.

Iza, ja bym nie zwiekszala kata nachylenia dachu, dla mnie maly kat to duza zaleta tego projektu. Daszek wejsciowy tez mi sie podoba. Jesli chodzi o Twoje zmiany to zauwaz ze wejscie do wc jest widoczne z salonu - dla mnie to odpada. Druga garderoba oddziela czesc dzienna od nocnej dlatego rowniez bym jej nie likwidowala.

Do tej pory na tapecie byl Z69:

http://www.z500.pl/projekt/z69.html

Teraz mi ta Anulka chodzi po glowie. Chyba ta glowa mi peknie...

Tak z tym wejściem do wceciku,masz rację:)lepszy pierwotny sposób!Rania dlaczego wydaje Ci sie ten domek za duży?Przecież powierzchnia użytkowa to tylko 103m a w Z69 -102,80:)Nie wspominając drogiego daaachu..Jakiego szukasz domku?

Tak z tym wejściem do wceciku,masz rację:)lepszy pierwotny sposób!Rania dlaczego wydaje Ci sie ten domek za duży?Przecież powierzchnia użytkowa to tylko 103m a w Z69 -102,80:)Nie wspominając drogiego daaachu..Jakiego szukasz domku?

W Z69 powierzchnia calkowita to 103, a w Anulce 114. W sumie nie jest to taka duza roznica, byc moze zaoszczedze na dachu, ale maz kreci nosem na dach dwuspadowy. Szukam parterowki ok 100m. Niestety mam wejscie od zachodu...

Dzięki, finansowo wyszło zgodnie z planem choc zgrzytów nie brakowało.Niestety potraktowanie "batem" tzw "fachowców" (zatrudniając ich miałem nadzieje że to sa odpowiedni ludzie - szybko okazało sie ze sa po to na mojej budowie aby ogolic mnie z kasy - nie dałem sie), zaowocowało wykonaniem wykończenia (szlifowanie, malowanie, podłogi, inne detale) samemu. Cięzko było bo uczyłem sie sam na własnych błędach, pytałem, czytałem robiłem i poprawiałem - ale tu juz bez sarkazmu - jak zrobiłem tak mam. Teraz z perspektywy czasu wiem że: znajomi "fachowcy ' to marna oferta, rodzina albo solidnie robi i wie co robi(kuzyn z gór budował ten dom i tu sie nie zawiodłem), albo jest to banda chwalipięt co to naprawde nie wiele umie, ale ceny ma z górnej półki (kafele - krzywo, i bez polotu, instalacja wod-kan, kotłownia - choc kosztorys wykonany i zaakceptowany wczesniej w finale przekroczył 220%!!! ceny - nie zapłaciłem tyle , bo sami sie wpędzili w "kozi róg" i uznali swoja porażkę nie informując mnie że cos będzie drożej). Pozostali to obca ekipa, która zmiesciła sie w finansach wzorowo. EWA NIE ZATRUDNIAJ ZNAJOMYCH ANI RODZINY, PISZ Z KAZDYM UMOWE I KAŻ SOBIE ZROBIC KOSZTORYS - UNIKNIESZ MOICH BŁĘDÓW - SZCZERZE CI RADZE!!!

W Z69 powierzchnia calkowita to 103, a w Anulce 114. W sumie nie jest to taka duza roznica, byc moze zaoszczedze na dachu, ale maz kreci nosem na dach dwuspadowy. Szukam parterowki ok 100m. Niestety mam wejscie od zachodu...

ja kochałam sie w wielospadach do czasu....po paru miesiacach na forum odechciało mi się skutecznie....koszty,koszty,koooooszty

ale rzeczywiscie są śliczneeee :) :)

a tu jeszcze dosyć fajny projekcik:

http://www.najciekawszeprojekty.pl/projekt/km-385/m-110

Edytowane przez IZA30

Kurt,a cos Ty taki złośliwy :D ....

Nie wiem, chyba zlosliwy nie..... nie chce byc taki.

Natomiast zwracam uwage na pewne rzeczy, ze nie tylko pow. uzytkowa sie liczy przy szacowaniu kosztow.

W zasadzie mozna powiedziec, ze dom w przyblizeniu tyle kosztuje jaka ma KUBATURE.

Nie jestem w tym watku po to zeby sie madrzyc, tylko niedlugo moze zaczne budowac kolejny dom, i oczywiscie na bazie swoich doswiadczen chce sie zmiescic w okolo 200 tys. wiec wszystko analizuje.

A może macie jakis fajny domek z poddaszem uzytkowym.Widze głownie parterówki analizowane przez was ...zona uparła sie ze musi miec w domku chody i teraz szukam czegos ciekawego a niedrogiego tak do 120 m by był garaz, jakas garderoba, spiżarka...Polecicie cos?Nam podoba sie agatka ale narazie to pierwsza sugestia.A jak sie maja koszty budowania parteru z poddaszem?chyba koszty sa zblizone?Nrazaie mamy to:http://pprojekt.pl/projekt244-agatka__119_m.html

Bo rzadko ktoś buduje takie małe domy z poddaszem. A po co jej schody!!!!!! Co za dziecinna argumentacja!!! Chce kurną chatkę? Czyli, jak dom 120m, to po 60 m2 na każdy poziom po podłodze licząc. To tak samo, jak ja miałam w segmencie. Chcecie pojedynczy segment zbudować?? ;) Rozumiem, gdyby domek miał ze 140-160 m2. Same schody to około 12-15 tys. zł.

Bo rzadko ktoś buduje takie małe domy z poddaszem. A po co jej schody!!!!!! Co za dziecinna argumentacja!!! Chce kurną chatkę? Czyli, jak dom 120m, to po 60 m2 na każdy poziom po podłodze licząc. To tak samo, jak ja miałam w segmencie. Chcecie pojedynczy segment zbudować?? ;) Rozumiem, gdyby domek miał ze 140-160 m2. Same schody to około 12-15 tys. zł.

Głownie chodzi o odzielenie czesci dziennej od sypialnej

Witam. Ja gdy zaczęłam szukać projektu mojego nowego domu mieszkałam już kilka lat w domu kupionym od dewelopera, więc wydawało mi się, ze mam dość sprecyzowane wymagania, bo wiem czym pachnie mieszkanie we własnym domu :-))). Czyli tak w telegraficznym skrócie:

1. dom miał być piętrowy lub z użytkowym poddaszem. Żaby mieć jak najmniejszą powierzchnie ograniczoną przez skosy. Tak w ogóle najfajniejszy wydawał mi się parterowy, ale odpadał ze względu na ograniczoną powierzchnie zabudowy na mojej działce.

2. Kotłownia nie była konieczna, bo mam na działce wszystkie media miejskie, ale wiem z doświadczenia, ze pomieszczenie gospodarcze musi być. Przynajmniej u mnie :-))) Dziwi mnie jak często brak takiego pomieszczenia w projektach gotowych. Gdzieś wszystkie "chwilowo" niepotrzebne rzeczy trzeba przechowywać. Zwłaszcza, gdy ma się dzieci

3. Pralnia. Mieszkałam wcześniej kilka lat w bloku i tam oczywiście pralka stała w łazience. I marzyło mi się, żeby wreszcie łazienka była tylko łazienką, bez pralki, bez suszenia. To naprawdę ogromna wygoda jeśli pralnię/prasowalnię ew. zimową suszarnie można mieć w osobnym pomieszczeniu. Moje obecne jest w piwnicy i to jest trochę upierdliwe. Rajdy po schodach z tymi brudnymi rzeczami a potem w przeciwnym kierunku z uprasowanymi są wkurzające. Czyli ta nowa powinna być w pobliżu garderoby i głównej łazienki. Przy cichej pralce hałas nie jest zauważalny.

4. Jedna duża garderoba. Garderoby w sypialniach są oczywiście super, ale chciałam takie miejsce, gdzie można trzymać wszystkie takie historie jak ręczniki, pościel, koce, zimową odzież itp.

5. Kuchnia duża, otwarta ale niekoniecznie wychodząca wprost na pokój dzienny. Mega fajną sprawą jest o ile to możliwe wyjście na taras z kuchni. Nie biega się wtedy z kawą czy obiadem przez całą kuchnię i pokój

6. Pokój dzienny min. 30m

7. Gabinet. Ja dużo pracuję z domu i dodatkowo mam sporą bibliotekę więc to nie mogło być pomieszczenie nie wiem sześciometrowe.

8. Sypialnie dla nas i dzieci. Dla nas idealnie z łazienką. Teraz mam dwie łazienki i w zasadzie obydwie w mniejszym lub większym stopniu są zaanektowane przez dzieci. A jak chciałam takiej jednej "dzieci free" :-)))

9. Dom powinien być prosty, bez ozdobników i wpisywać się bezboleśnie w naszą działkę. A naprawdę mamy dużą i piękną, pełną drzew

I w zasadzie to były główne rzeczy. Projektu gotowego wtedy nie znalazłam, więc mieliśmy projekt indywidualny. Ale przyznam się Wam, że to wcale nie jest takie idealne rozwiązanie. Nie jestem z tego za specjalnie zadowolona, ale nie chcę się o tym rozpisywać. Tym bardziej, że ostatnio trafiłam na projekt gotowy, który byłby strzałem w dziesiątkę. Jest z tego roku, więc wtedy gdy szukałam zwyczajnie jeszcze nie istniał... Szkoda

hej. Jestem laikiem, ale wydaje mi się jesli chodzi o dach płaski, że "wybacza" on mniej pomyłek konstrukcyjnych i przy wykonaniu. Musi być bardzo dobrze zaizolowany i zrobiony. Sądzę, że chyba musi też wytrzymać większe obciążenia (gromadzi się tam np. śnieg, liście). Czyli trzeba też od czasu do czasu tam wleźć i usunąć chociażby liście.

Co do projektów to pytanie czy masz media miejskie a jeśli nie to czym będziesz ogrzewać? Bo ani w jednym ani w drugim nie ma kotłowni. Jeżeli gazem to piec jest niewielki, ale jeśli np. olejem albo paliwem stałym to już się robi kłopot. Bo te kilka metrów pomieszczenia gospodarczego to trochę mało. Gdzieś musi być zbiornik na wodę, gdzieś zbiornik na olej. Itd. Mnie osobiście bardziej podoba się ten pod tytułem Dafne.

Witam, My nadal szukamy projektu domu... Aż głowa boli od myślenia. A czas biegnie - w końcu trzeba podjąć decyzję.

Często zaglądam na forum - przyszedł czas na zadanie pytania. Chętnie poznam Wasze opinie.

Założenia są takie: duży salon, kuchnia ze spiżarnią, min 3 sypialnie, duża łazienka (najlepiej z oknem).

W pierwszym momencie myśleliśmy o domu z płaskim dachem - jednak dużo osób nam odradza (nie wiem dokładnie dlaczego) Np. coś takiego: http://www.e-projektydomow.pl/projekt/dom_wolnostojacy/budynek_parterowy/Maks1/PDJ-3204.html

Potem o czymś bardziej "ponadczasowym" tj.: Co myślicie o takim projekcie? : http://www.dobredomy.pl/projekt/dafne/lustro lub http://www.dobredomy.pl/projekt/kalypso/lustro

Jestem ciekawa co myślicie o tych projektach