Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Mi teraz bardzo przypadł do gustu Ceres http://www.extradom.pl/projekt-domu-ceres-wrp1167.aspx

Nowoczesna forma, fajny układ w środku. Co o nim sądzicie?

Mnie podoba sę miejsce na kominek, kuchnia, jadania, pokój dzienny również, można się przyczepić do za małej łazienki ale ja uważam, że jest wytaczająca. W końcu ma być tanio a nie rozpasane wszystko,łazienka 10m2, sypialnia 20m@ itd.

Co do Alki to nie podoba mi się fakt, że nie ma miejsca na typowa jadalnię. Stół i wspólne posiłki to ważny aspekt w każdej rodzinie a tu nie mieści się nigdzie jakis sensowny stół. Pokój dzienny za to bardzo fajny.

Jezeli "Alka" to Anulka to mi ten układ wręcz idealnie odpowiada.Ja kuchnie zamykam.U mnie jadalnia to kuchnia i tu w projekcie spora kuchnia mi to umożliwia.W salonie stół typowo gościnny (imieninki,urodzinki:) ) .

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to gratuluję!

a budowa ile potrwa?

JESTESMY w trakcie papierologii .... domek prosty (Anulka z garażem) jak pogoda pozwoli koniec całkowity (daj Boże)czyli "wprowadzka" połowa 2012,oby...

Edytowane przez IZA30

Iza, ta Twoja Anulka wcale nie wyjdzie mala, szczegolnie jesli jeszcze ja poszerzysz o metr. Wyjdzie ponad 150 m kw powierzchni calkowitej. Ja chyba tez postawie na domek wiekszy niz 100m, bo raczej stanie na tej Anetce. Celem oszczednosci nie bedzie garazu. Wole 120 m bez garazu niz 120 z garazem, a na wiekszy metraz nie moge sobie pozwolic. Auto niech stoi pod chmurka :-)

Evil, Ceres ma elewacje w moim guscie. Sympatyczny domek, ale ja go na wstepie zdyskwalifikowalam za ta lazienke. Ja bym ja troche powiekszyla np kosztem hallu - zrobilabym tam wneke na prysznic i moze troche uszczknela z kotłowni. Poza tym jak nie obijesz tych 2 wykuszow drewnem albo czyms ciekawym to bedzie to srednio wygladac.

Gdybym budowała sama dom, to wybudowałabym ten:

http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/7844-house-05.html

Na pewno jest mały. Nie bylby tez bardzo drogi bo wg moich szacunkow wykonanie dachu płaskiego jest tańsze niz wykonanie stropu + dachu skośnego. Okna bylyby jednak droższe. Szkoda, ze moj maz ma "nieco" inny gust - jak zobaczyl ten projekt to zapytal co to za warsztat - tak reaguje wiekszosc ludzi.

Gdybym budowała sama dom, to wybudowałabym ten:

http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/7844-house-05.html

Na pewno jest mały. Nie bylby tez bardzo drogi bo wg moich szacunkow wykonanie dachu płaskiego jest tańsze niz wykonanie stropu + dachu skośnego. Okna bylyby jednak droższe. Szkoda, ze moj maz ma "nieco" inny gust - jak zobaczyl ten projekt to zapytal co to za warsztat - tak reaguje wiekszosc ludzi.

Tak... tylko, że pewnie w 90% lokalizacji w Polsce (a zwłaszcza poza granicami miast) czegoś takiego nie można wybudować, bo warunki zabudowy albo MPZP wymagają dachu dwu- wielospadowego 35 stopni lub coś w tym stylu...

Poza tym taki rewelacyjny to on nie jest. Szczególnie nie podoba mi się ten bardzo długi korytarz wymuszony tym, że wejście jest tam gdzie jest (jakby było w połowie domu, to dało by się to jakoś zmienić...).

Potrzebuje pomocy w wyborze projektu. Chcialabym wybudowa tani i w miare prosty projekt. Moze znacie jakies ladne projekty. Chcialabym dom z uzyt. poddaszem, do parterowki nie jestem przekonana. Na parterze musza byc koniecznie 2 lub 3 pokoje (wliczajac salon). Na razie moim ulubionym projektem jest Romina II z Archigraph'u --->http://www.extradom.pl/projekt-domu-romina-ii-krh1160.aspx , oraz Slodka Zosia z Atrium --->http://www.extradom.pl/projekt-domu-gl-293-slodka-zosia-bba1117.aspx. Chcialabym wiedziec rowniez jakie sa mniej wiecej koszty ich budowy.

PROSZE O POMOC!!!! PILNE:rolleyes:

Vafel, ja buduje w miescie i u mnie jest mozliwosc postawienia domu z płaskim dachem. Jesli chodzi o rozkład to dla mnie idealny, bo pierwotnie szukałam domu w ktorym wszystkie pokoje sa od poludnia a takich projektow praktycznie nie ma (mam obecnie pokoje i kuchnie od poludnia i jest super - ciepelko w zimie). Jedyna wada tego domu jest dla mnie brak garderoby, a wyglad domu to rzecz gustu - to jest akurat w moim guscie.

Ja tam do wyglądu tego domu nic nie mam. Bardzo sympatyczny. Jeśli możesz budować płaski dach to masz szczęście :-) Chociaż płaski dach ma jedną zasadniczą wadę... nie ma żadnych okapów :-)

Mi się nie podoba tylko wejście do domu i ten długi korytarz. Gości zazwyczaj zapraszasz do salonu, a w tym domu oznacza to przejście przez cały dom - kompletnie nie ma żadnego podziału na strefę prywatną i publiczną. To ja już bym wolał zrobić wejście do domu gdzieś tam gdzie jest kuchnia/spiżarka. Pokoje nadal byłyby od południa, a nie byłoby tego chodzenia wzdłuż wszystkich pokoi...

No, ale to tylko moje prywatne zdanie...

Dla mnie przejscie przez caly dom nie jest az tak dużą wadą, moze taką malutką :-) Dom bedziemy stawiac bokiem wiec wejscie w tym miejscu byloby dobre, bo blizej furtki. Na dzialce juz stoi jeden domek z plaskim dachem, ktory bedzie domkiem gospodarczym, wiec pasowalyby do siebie :-) Brak okapow to duza wada? W sumie oba tarasy i wejscie sa zadaszone. Nigdy nie mieszkalam w domku z okapami wiec nie mam zadnego porownania.
Powiedziałbym, że bardziej posiadanie okapów jest zaletą niż ich nieposiadanie wadą :-) Okapy są po prostu fajne, bo jest pod nimi sucho, nie leje się po ścianie, po oknach, deszcz nie dudni po parapetach itp. Ale brak okapów nie jest jakąś tragedią :-)
Weronika ja bym wybrała Z91 pomijając juz to że też mam projekt z Z500 i tez mam pomieszczenie p.g. a będziemy tam robić piec na ekogroszek a projekt z91 jest świetny
Weronika ja bym wybrała Z91 pomijając juz to że też mam projekt z Z500 i tez mam pomieszczenie p.g. a będziemy tam robić piec na ekogroszek a projekt z91 jest świetny

Wiem że projekt Z91 jest super,dlatego też cały czas pracuje nad nim:)

A Ty jaki masz Gosiaprojekt?

Iza, ta Twoja Anulka wcale nie wyjdzie mala, szczegolnie jesli jeszcze ja poszerzysz o metr. Wyjdzie ponad 150 m kw powierzchni calkowitej. Ja chyba tez postawie na domek wiekszy niz 100m, bo raczej stanie na tej Anetce. Celem oszczednosci nie bedzie garazu. Wole 120 m bez garazu niz 120 z garazem, a na wiekszy metraz nie moge sobie pozwolic. Auto niech stoi pod chmurka :-)

Evil, Ceres ma elewacje w moim guscie. Sympatyczny domek, ale ja go na wstepie zdyskwalifikowalam za ta lazienke. Ja bym ja troche powiekszyla np kosztem hallu - zrobilabym tam wneke na prysznic i moze troche uszczknela z kotłowni. Poza tym jak nie obijesz tych 2 wykuszow drewnem albo czyms ciekawym to bedzie to srednio wygladac.

Rania, my również na 99% zdecydowani jesteśmy na Anetę, czy masz już wymyślone swoje zmiany?

Kntaktowałaś się już z biurem proj., może wiesz ile sobie średnio życzą za zmiany w projekcie?

Z czego będziecie budować, czym ogrzewać, jaki strop, czy poddasze użytkowe, pytań mam miliard???????

MWM, kontaktowalam sie juz z biurem projektowym i dostalam bardziej szczegolowe rzuty Anetki. Mamy juz ustalone najwazniejsze zmiany - wewnatrz bez zmian bo odpowiada nam w 100 % - ewentuanie troche inny uklad kuchni. Strop zostaje gestozebrowy, bo nie chcemy jednak drewnianego, ale poddasze zostaje nieuzytkowe. Likwidujemy kominek i kominy, bedzie wentylacja mechaniczna, a ogrzewanie na 90% prad. Z czego bedziemy budowac to jeszcze nie wiem, suporeks lub silikaty + duzo styropianu :-) Wolalabym miec dach czterospadowy, ale taki bedzie tanszy wiec zostanie - jedynie sciany szczytowe beda szkieletowe a nie murowane. Powiekszymy troche okna i elewacja bedzie bardziej nowoczesna, na pewno bez tych okiennic.
MWM, kontaktowalam sie juz z biurem projektowym i dostalam bardziej szczegolowe rzuty Anetki. Mamy juz ustalone najwazniejsze zmiany - wewnatrz bez zmian bo odpowiada nam w 100 % - ewentuanie troche inny uklad kuchni. Strop zostaje gestozebrowy, bo nie chcemy jednak drewnianego, ale poddasze zostaje nieuzytkowe. Likwidujemy kominek i kominy, bedzie wentylacja mechaniczna, a ogrzewanie na 90% prad. Z czego bedziemy budowac to jeszcze nie wiem, suporeks lub silikaty + duzo styropianu :-) Wolalabym miec dach czterospadowy, ale taki bedzie tanszy wiec zostanie - jedynie sciany szczytowe beda szkieletowe a nie murowane. Powiekszymy troche okna i elewacja bedzie bardziej nowoczesna, na pewno bez tych okiennic.

Raniuś,

Dzięki za odpowiedź. Wspaniale, że macie dokładniejsze rzuty Anetki. Czy jest szansa dostać jakiś rzut parteru z wymiarami głównymi?? Chciałbym przed ostateczną decyzją wrzucić Anetę do jakiegoś programu 3D i zrobić model. Łatwiej będzie sobie można wyobrazić jak to wygląda w środku i dokonywać zmian.

Dostaliście jakiś nowy kosztorys??? Il wychodzi SSO?

Skoro będziecie ogrzewać prądem to na Bank wentylacja mechaniczna z rekuperatorem,wybraliście już coś? Zrobili Wam projekt systemu?

Może założymy osobny wątek z Anetką :).

By the way, gdzie się budujecie?

SORKI za lawinę pytań ;)

Edytowane przez MWM
Potrzebuje pomocy w wyborze projektu. Chcialabym wybudowa tani i w miare prosty projekt. Moze znacie jakies ladne projekty. Chcialabym dom z uzyt. poddaszem, do parterowki nie jestem przekonana. Na parterze musza byc koniecznie 2 lub 3 pokoje (wliczajac salon). Na razie moim ulubionym projektem jest Romina II z Archigraph'u --->http://www.extradom.pl/projekt-domu-romina-ii-krh1160.aspx , oraz Slodka Zosia z Atrium --->http://www.extradom.pl/projekt-domu-gl-293-slodka-zosia-bba1117.aspx. Chcialabym wiedziec rowniez jakie sa mniej wiecej koszty ich budowy.

PROSZE O POMOC!!!! PILNE:rolleyes:

Pierwszy projekt jest ok,do przejścia,CHOC MOŻNA SIĘ UCZEPIĆ PARU RZECZY...

schody centralnie w salonie- w moim przypadku odpada

taras ...czy to wogóle jest taras????

na poddaszu ,pokoje oczywiście jak dla mnie za małe...

W drugim projekcie ...

pokoj:

9,85 m2

4. pokoj:

9,15 m2

5. pokoj:

10,85 m2

6. pokoj:

9,85 m2

Koszmarne skosy, jedna łazienka na CZTERY pokoje ,powierzchnia pokoju aby można było w nim normalnie żyć to 12m2, najlepiej 15m2-20m2.Generalnie projekt koszmarny i nic nie da się w nim poprawić.W ŻADNYM PROJEKCIE NIE MA SPIŻARNI,PRALNI...

Żaden z przedstawionych przez Ciebie projektów nie nadaje się do zamieszkania bez ogromu poprawek.

Budujesz dom na całe życie, różne rzeczy mogą się przydarzyć po drodze. Chociażby upalne lato - wiesz, jak pod skosami jest cholernie gorąco? A jak jeszcze zamiast porządnej (i drogiej...) dachówki położysz blachodachówkę, to sie ugotujesz żywcem. To uroki tak zwanego "poddasza użytkowego" :)

proponuje coś takiego,bardzo popularny na FM:

http://www.extradom.pl/projekt-domu-orion-i-wrh1005.aspx

lub:

http://www.extradom.pl/projekt-domu-kajka-wrc1695.aspx

http://www.extradom.pl/projekt-domu-blanka-wrc1696.aspx

zwrócić uwagę na powierzchnię pokoi :)

Życzę powodzenia w wybieraniu :) :)

Edytowane przez IZA30

MWM, jakis watek o Anetce juz jest na forum. Wlasnie odkryłam, ze sie nawet w nim wypowiadałes :-) To ten:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?75118-projekt-Aneta-co-s%C4%85dzicie-pom%C3%B3%C5%BCcie

Mozemy przenieśc sie tam z dyskusja o projekcie. Pisze Ci PW.