Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Witam wszystkich bardzo serdecznie

Chciałabym z mężem wybudować domek Szpak z MG Projekt

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/szpak/index.php

Chodzi mi o oszacowanie kosztów budowy, czy nie porywam się z motyką na słońce.

Dom bez garażu, bez kominka, planuję poszerzyć go o 1 m w stronę pokoi (13m x 10 m), oraz zwiększyć kotłownie kosztem małej łazienki, tam zrobić tylko wc, kotłownia musi być na paliwo stałe. Czy jeśli powiększę kotłownię do ok. 6 m2 to zmieści się tam piec z podajnikiem? (skład opału będzie na zewnątrz) Miałam jeszcze pomysł żeby zrobić piwnicę tylko pod kuchnią i tam zrobić kotłownię, ale w kotłowni musi być okno, więc cały fundament musiałby być wyższy (nie wiem czy dobrze myślę) a to już dodatkowe koszty.

Materiały:

Ściany z silki np Unika + styropian, wiązary + blacho-dachówka, ocieplenie stropu wełna, sufit z płyt kartonowo gipsowych (tylko nad częścią wzmocniony strop, żeby zrobić kawałek strychu na różności) Co wyjdzie taniej na ścianach tynki czy płyty kartonowo gipsowe?

Robocizna:

Fundamenty, ściany, dach i instalacje, do tego muszę zatrudnić fachowców, reszta samodzielnie.

Ile coś takiego może kosztować? Chodzi mi o koszt samego domu bez działki, mebli i zagospodarowania terenu.

Wszystkie odpowiedzi mile widziane.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My początkowo myśleliśmy o domku z użytkowym poddaszem - fajnie mieć pełne uroku pokoje ze skosami czy schody :) jednak coś nas teraz kieruje ku parterówkom - oczywiście te z wielospadowym dachem są piękne, ale co tu dużo mówić droższe. Ostatnio dzięki temu postowi odkryliśmy AR-1. http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/ar_1/222 no i co tu dużo mówić - jest naprawdę fajniutki - nowoczesny i wydaje się być tani w budowie, bo bez żadnych udziwnień - na wielu stronach jest masa ludzi, którzy budują ten domek, więc po przeczytaniu postów, blogów, a w szczególności obejrzeniu zdjęć jesteśmy prawie pewni, że to będzie ten jedyny :) jedyne co byśmy musieli zmienić to kąt nachylenia dachu z 20 na 30 stopni (warunki zabudowy) i nie ukrywamy o doklejeniu garażu, ale chyba nie z przodu, bo boimy się, że cały urok elewacji zostanie zaburzony. A co Wy myślicie o tym projekcie? Szkoda, ze na forum muratora nie ma postu dot. tylko tego domku ;) pozdrawiam i życzę samych udanych wyborów ;)

Racja, drzwi od łazienki trochę niefortunnie zaprojektowane, ale jeśli wydłużę dom o metr to coś z tym zrobię. Jeśli nie, to założę sygnalizację świetlną :) :) :)

I jak myślicie? ile to może kosztować? Dom urzekł mnie swoją prostotą (ma być alternatywą mieszkania w bloku) Poradźcie, plisssss

Witam

Interesuje mnie projekt domu, ale o zwartej bryle, dachu dwuspadowym, parterowy z użytkowym poddaszem do 135 m2 i garażem oczywiście jak najtańszy w budowie, w miarę często kupowany by osoby które się budują mogły mi powiedzieć co nieco i pomóc doświadczeniem w budowie.

Mam na oku jeden projekt i bardzo mi pasuje jest to Irenka z archipelag.pl, ma idealnie rozmieszczone pokoje, ale nie ma garażu a z opinii jakie czytam to najlepiej wybrać taki projekt, by robić w nim jak najmniej zmian.

Edytowane przez judox

Nikt Ci tak nie odpowie dokładnie bo wszystko zależy jak się "zrobi". Myślę, że około 250-300 trzeba liczyć.

Jeśli włożycie trochę własnej pracy to AR-1 realne jest zmieścić się w 250tys stan do zamieszkania z meblami itp. Jest to domek, ktory sama mam w mojej top liście z uwagi na stosunkowo małe koszty budowy . Polecam lekturę http://www.domfort.eu/projekt,ar_1,222,blogi.htm jest tam mnóstwo blogów i tam wiele osob podaje też koszty, zmiany jakie warto wprowadzić itp. Wiele osob zamienia miejscem kotłownie z łazienką- z uwagi na 1 komin od kotłowni i kominka, drugim powodem jest zrobienie drzwi od kotłowni z tyłu ogrodu, dzięki czemu nie trzeba "brudzić" w domu :) Ogolnie domek super- ja osobiście poszerzyłabym go o 1 lub 0,5m z każdej strony.

Cześć Bogusiu :)

Też zastanawiałam się na d AR-1, ale odpadł z kilku powodów: mam wjazd od zachodu, więc pokoje byłyby od północy, wc w głębi domu, a wolałabym żeby goście mi się tam nie plątali :) AR jest na planie kwadratu 12,5 x 12,5 więc potrzebna jest wewnętrzna ściana nośna, poza tym ma 10 narożników.

Szpak odpowiada mi dużo bardziej, ma 4 narożniki, na planie prostokąta, jeden komin, bez stropu. Czy jest cień szansy że za 200 tys. zdołam się wprowadzić?

EwaG26 Ar1 i szpak są dość porównywalne. Na pewno oba zaliczają się do domów tanich w budowie. Czy zmieścisz się w 200tys hmmm... cięzko powiedzieć. W każdym rejonie PL są inne ceny. Ważne też jest przy ustalaniu kosztów czy będziecie duzo robili sami czy wszystko firmy, którym niemało trzeba zapłacić. Powiem Ci, że czytając opinie użytkowników którzy się budują- po zrobieniu kosztorysu zawsze trzeba doliczyć jakiś zapas bo w 95%przypadków rzeczywiste sa troszeczkę wyższe niż ustalone wcześniej.

Widziałas może dom Z98 http://www.z500.pl/projekt/z98.html?? Też dość ciekawy i ma duże pom gospodarcze- warto z tyłu kotłowni zrobić drzwi do ogrodu i ja osobiscie dodałabym okno przy jadalni :)

Mikolaj52 na pewno coś się znajdzie, tylko napisz co i jak. U moich rodziców "zwykły" dom z 5 sypialniami i 2 łazienkami był przez jakiś czas czteropokoleniowy, więc wszystko zależy od wymagań i oczekiwań mieszkańców. Hieronim12 już wymienił, co potrzebne, ja jeszcze dodam pytania czy chcesz mieć osobne wejścia i kuchnie, jaki metraż dla kogo orientacyjnie. Napisz, a coś podrzucę. Osobiście sugeruję dość mocną separację - każdy sobie "rządzi" po swojemu - gotuje według własnego gustu, dekoruje po swojemu, utrzymuje porządek według swojego uznania. Cenne zwłaszcza w zestawieniu synowa-teściowa w jednym domu. :)

Do Ewy,rzucilam okiem na projekt Szpak i muszę powiedzieć,że to bardzo fajny projekt,ma wszystko co trzeba,jest nieskomplikowany w budowie,ma małą kubaturę a więc będzie ekonomiczny w utrzymaniu,jak na parterówkę nieduży(177)i prosty dach,przy pewnym wkładzie pracy własnej powinnaś zmieścić się w 200tys.,a przy parterówce dużo można zrobić samemu,powodzenia

Witam nodan,

uważam,że za 300 tys.zł można śmiało wybudować dom oczywiście bez specjalnych szaleństw.Ja w 2008 roku właśnie za taką kwotę wybudowałem dom według projektu M42 z Muratora.W cenie tej mieści się również zakup działki i nowych mebli.Dom jest bardzo wygodny w użytkowaniu.

Pozdrawiam

Edytowane przez Postihal