Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My początkowo myśleliśmy o domku z użytkowym poddaszem - fajnie mieć pełne uroku pokoje ze skosami czy schody :) jednak coś nas teraz kieruje ku parterówkom - oczywiście te z wielospadowym dachem są piękne, ale co tu dużo mówić droższe. Ostatnio dzięki temu postowi odkryliśmy AR-1. http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/ar_1/222 no i co tu dużo mówić - jest naprawdę fajniutki - nowoczesny i wydaje się być tani w budowie, bo bez żadnych udziwnień - na wielu stronach jest masa ludzi, którzy budują ten domek, więc po przeczytaniu postów, blogów, a w szczególności obejrzeniu zdjęć jesteśmy prawie pewni, że to będzie ten jedyny :) jedyne co byśmy musieli zmienić to kąt nachylenia dachu z 20 na 30 stopni (warunki zabudowy) i nie ukrywamy o doklejeniu garażu, ale chyba nie z przodu, bo boimy się, że cały urok elewacji zostanie zaburzony. A co Wy myślicie o tym projekcie? Szkoda, ze na forum muratora nie ma postu dot. tylko tego domku ;) pozdrawiam i życzę samych udanych wyborów ;)

Jak będziesz miała 70 lat to te pełne uroku schodu będziesz chciała poćwiartować na opal ;)Nie ma sie co zastanawiać tylko brać parterówkę :)Mnie ten szpak bardziej odpowiada niż ar-ale to kwestia gustu:)Ja buduję taki:http://www.tooba.pl/projekt-domu-Anulka-z-garazem/a,s_pd,idp,12875.html :)

Postihal jestem pod wrażeniem tępa Twojej budowy, 11.04 rozpoczęcie i koniec grudnia przeprowadzka :) No i tej działki za 20 tys. też bardzo Ci zazdroszczę :)

Koszty Twojej budowy natchnęły mnie optymizmem, szczególnie, że projekt który rozważam jest prostszy i mniejszy, np dach na pewno będzie tańszy. Jakie były u Ciebie koszty wykonania sufitów podwieszanych? i jeszcze wiązary, czy orientujesz się jaki byłby ich orientacyjny koszt dla domu 13 m x 10 m dach dwuspadowy kąt nachylenia 24 st.?

Iza30 Twoja Anulka bardzo mi się podoba, też brałam ją pod uwagę, ale jest o 2 m szersza od szpaka, a mi zależy na jak najmniejszych kosztach, dlatego wybrałam Szpaka :) I jak idą przygotowania do budowy? Zaczniecie jeszcze w tym roku?

Postihal - ja również jestem pod wrażeniem - po pierwsze ceny, że w takiej kwocie i działka i meble :) a po drugie wykończenia domku. Muszę przyznać, że ten przemyślany jest piękny i naprawdę fajny ma rozkład wnętrz - ale boję się takiego dachu, że będzie drogi... a jak myślicie jak by wyglądał ten domek z kątem nachylenia dachu 30 stopni (takie mam warunki zabudowy...)

witam,

mam pytanie dotyczące kosztów, oczywiście orientracyjnych, z jakimi należy się liczyć żeby doprowadzić dom do stanu deweloperskiego (od SSZ) (130m2 uzytkowej i 30m2 garaż) oraz w jakiej kwocie myslicie że powinno mi się udać zamieszkać na parterze (63m2), na ssz powinnam wydać ok 150tyś razem z formalnościami, ale bez działki, to jak myslicie ile mi jeszcze trzeba? tak optymistycznie drugie 150 tys powinno wystarczyć?

pozdrawiam

Postihal jestem pod wrażeniem tępa Twojej budowy, 11.04 rozpoczęcie i koniec grudnia przeprowadzka :) No i tej działki za 20 tys. też bardzo Ci zazdroszczę :)

Koszty Twojej budowy natchnęły mnie optymizmem, szczególnie, że projekt który rozważam jest prostszy i mniejszy, np dach na pewno będzie tańszy. Jakie były u Ciebie koszty wykonania sufitów podwieszanych? i jeszcze wiązary, czy orientujesz się jaki byłby ich orientacyjny koszt dla domu 13 m x 10 m dach dwuspadowy kąt nachylenia 24 st.?

Iza30 Twoja Anulka bardzo mi się podoba, też brałam ją pod uwagę, ale jest o 2 m szersza od szpaka, a mi zależy na jak najmniejszych kosztach, dlatego wybrałam Szpaka :) I jak idą przygotowania do budowy? Zaczniecie jeszcze w tym roku?

Ja mam działkę 46 ar (36 m szeroka) to mogę poszaleć ;) W tym roku nie zaczniemy,kochana papierologia się przedłuża - jeszcze tkwię w Starostwie ;( ale ogólnie to przygotowujemy resztę -materiały,ogrodzenie,stal co się da...wiadomo z nowym rokiem nowe ceny :)

Postihal - ja również jestem pod wrażeniem - po pierwsze ceny, że w takiej kwocie i działka i meble :) a po drugie wykończenia domku. Muszę przyznać, że ten przemyślany jest piękny i naprawdę fajny ma rozkład wnętrz - ale boję się takiego dachu, że będzie drogi... a jak myślicie jak by wyglądał ten domek z kątem nachylenia dachu 30 stopni (takie mam warunki zabudowy...)

prazynka84 zgadzam się z Tobą w 100%,że "przemyślany" jest piękny i ma wspaniały rozład wnętrz.Takiego dachu można się bać,ale domek z takim dachem jest ładniejszy.To tak jak z nieśmiałym mężczyzną,który widząć piękną kobietę marzy o niej,ale ma opory do niej podejść.Jesli chodzi o kąt nachylenia dachu w "przemyślanym" 30 stopni,ta inni inwestorzy już takie dachy budują - możesz to zobaczyć na moim forum.

Pozdrawiam

Rok temu w okolicach Krakowa podobne wiązary kosztowały 15-20 tys. zł (w zależności od firmy i drewna).

EwaG26 zgadzam się z Vafel ,że koszt takich wiązarów dla budynku 13mx10 m/dach dwuspadowy/ wyniesie 20 tys zł,u mnie było to 30tys.zł.ale w tej cenie masz dach i strop.

Pozdrawiam

Edytowane przez Postihal

Koszt wykonania sufitów podwieszanych u mnie wyglądał tak:

- robocizna na gotowo za 1m2 - 25,00 zł/jest to dobra cena dla inwestora i wykonawcy/,

- płyta gips -karton - 6,50 na 1 m2,

- stelarz metalowy + śruby - 10 zł na 1 m2

- gips,taśma antyrysowa - 1,00 zł na 1m2

Razem to daje 42,50 zł za 1 m2 /robocizna + materiał/ co dla 100 m2 sufitów daje 4.250,00 zł i jak widzisz nie jest to wysoki koszt w stosunku do całego budynku.

Tego się trzymaj i tak sobie kalkuluj każdą pracę przed rozmową z ewentualnymi fachowcami.

Fachowcy podają ceny z sufitu i należy być przed nimi o krok do przodu.

Pozdrawiam

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi odnośnie wiązarów. Wyczytałam, że ich cena jest niewiele większa od tradycyjnej więźby i szumnie przyjęłam kwotę 7.000 zł :):):) Dopiero później doczytałam, że trzeba wziąć pod uwagę całość tzn. koszt drewna na więźbę i strop plus robocizna.

Postichal dzięki za wyliczenia odnośnie stropu z płyt kartonowo-gipsowych, tutaj z kolei byłam pewna że 10 tys. zł z biedą wystarczy :) Udzieliłeś mi przy okazji odpowiedź na pytanie co będzie tańsze na ścianach tynki czy płyty. Wychodzi że tynki, koszt 22 zł z materiałem za 1 m2

Podam ten mój szacunkowy kosztorys, jeśli coś wyda Wam się nie tak, to piszcie :)

papierologia 10 tys.

robocizna za fundamenty + ściany nośne i działowe + wieniec + pokrycie dachu blachodachówką 35 tys.

materiał na fundamenty 20 tys.

materiał na ściany nośne i działowe + wieniec 12 tys.

wiązary 19 tys.

blacha + rynny 9 tys.

komin 3,5 tys.

posadzki 8 tys.

tynki 7 tys.

strop 5 tys.

wełna na strop 4 tys.

styropian na ścianę 7 tys.

instalacja elektryczna 7 tys.

instalacja wod-kan z piecem 22 tys.

okna + drzwi wejściowe 15 tys.

Razem 183,5 tys.

Pozostaje 16,5 tys. na podłogi, kafle, biały montaż i farbę.

Co o tym myślicie?

Instalacja wod-kan może rzeczywiście wyjść drożej, swoje szacunki przyjęłam na przykładzie budowy koleżanki. Na wiosnę robiła instalację w domu 200 m2 netto i zapłaciła za materiały i robociznę 22 tys bez pieca. Dlatego pomyślałam, że ja w domku 100 m2 zmieszczę się w tej cenie razem z piecem. Już sama nie wiem :( Liczę, liczę i wychodzi, że jednak te 250 tys by się przydało :)

Vafel odwiedziłam Twój dziennik, masz śliczny domek :) Mam pytanie odnośnie ścian, też planuje budować z silikatów tylko zastanawiam się czy 18 cm na ściany nośne to wystarczająco? Czy może jednak dać 24 cm?

Vafel odwiedziłam Twój dziennik, masz śliczny domek :) Mam pytanie odnośnie ścian, też planuje budować z silikatów tylko zastanawiam się czy 18 cm na ściany nośne to wystarczająco? Czy może jednak dać 24 cm?

Dziękuję.

Ja mam ściany 18 cm i nie uważam żeby 24 było mi do czegokolwiek potrzebne, ale jeśli potrzebujesz 24 cm dla komfortu psychicznego to zrób 24 cm ;-)

Pozdrawiam,

witam,

Mam wielką prośbę o pomoc przy wyborze projektu. Mam dwóch poważnych kandydatów:

I) IGOR z pracowni Archipelag http://www.archipelag.pl/projekty-domow/igor/?ProjectName=igor

II) ESSEN z pracowni Lipinscy http://projekty.lipinscy.pl/Essen/

Proszę o podanie plusów i minusów obu projektów. Essen jest bardzo funkcjonalny, jego minusem jest zbyt duże przeszklenie od strony ogrodu (w przypadku mojej działki północ) no i nie do końca podoba mi się z zewnątrz. Boję się również wychłodzenia salonu przez jego wysunięcie z bryły budynku. Igor jest świetny z zewnątrz. Obawiam się jednak o rynny ukryte w ociepleniu, czy nie będzie z nimi problemu, np oblodzenie itp no i czy będą w stanie prawidłowo odprowadzać wodę deszczową podczas dużych opadów. Dodatkowo brak garderoby i trochę ciasne pomieszczenia na pietrze. No i taras nad garażem....przeciekanie, duże koszty wykonania. Proszę o kilka wskazówek.