Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

widać, że chcesz tanio i ciasno! trudno, ja mam dość bloku , a ilość ścianek i drzwi na dole mnie przeraża. na górze bardzo ciasno!

ale jest jeden plus domek od strony ogrodu wygląda słodziutko i nie zmieniaj tych drzwi balkonowych - są super

jeżeli faktycznie wolisz ciasno, ale własno - to wybór jak najbardziej!!!

Powodzenia! :wink:

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

widać, że chcesz tanio i ciasno! trudno, ja mam dość bloku , a ilość ścianek i drzwi na dole mnie przeraża. na górze bardzo ciasno!

ale jest jeden plus domek od strony ogrodu wygląda słodziutko i nie zmieniaj tych drzwi balkonowych - są super

jeżeli faktycznie wolisz ciasno, ale własno - to wybór jak najbardziej!!!

Powodzenia! :wink:

od strony ogrodu wygląda naprawdę świetnie :D

wogóle jest jakiś taki przyjazdny a jednocześnie prosty

a co do powierzchni domu .... :roll: teraz mieszkam w 47 m2

więc prawie 79 m2 to będzie w sam raz

i myślę że może koszty budowy i użytkowania będą niższe

a może się mylę ...... :roll:

dizers no jasne, że będzie lepiej. przede wszystkim kasa, jak są "ostre" granice tej kaski to i domek malusi :D Ale nie ukrywam wolałabym gdyby kolorystyka domku, łącznie z dachem była bardziej słoneczna. Np. czerwono rudy daszek i tynk na scianach w kolorze kosci słoniowej :D Bo na rysunku domek wygląda baaardzo poważnie jak na jego wielkość.

Domek bardzo sympatyczny- widziałam go wybudowanego(lub b. podobnego). Kolorystyka była zielono-beżowa, aż się zatrzymaliśmy żeby na niego popatrzeć, tak uroczo wygładał. Miał usunięty jeden balkon, moim zdaniem słusznie-ten na który wychodzi okno od łazienki. Drzwi balkonowe proste, te są oczywiście ładniejsze, ale może warto się zastanowić? Jeśli chcerz, aby one były jego wyróżnikiem to powinny zostać takie, jak w projekcie. Drzwi na parterze między pomieszczeniami pousuwać- i tak kuchnie będzie odseparowana od salonu. Po co w kuchni o powierzchni 7,2 dwa okna??? Jeśli zajrzy tu kroyena to napisze cosik o kibelku pod skosem.Dobrze należy wykorzystać przestrzeń pod schodami. Brak pomieszczenia gospodarczego da się ostro we znaki (chyba, że lubisz suszące się majteczki nad wanną i inne "atrakcje"). Moim zdanie dobudowywanie garażu mija się z celem- nie będzie ładnie, bardziej pasowałaby wiata- i czy nie szkoda ci kupę kasy przeznaczać na pokój dla samochodu? Jeśli masz w planach przybudówkę nakrytą dachem pulpitowym, to ten malutki, zgrabny domek straci proporcje- a szkoda, bo jego urok leży w tym, że jest taki słodziutki :D rzuć okiem na projekty studia atrium, na pierwszy rzut oka podoba mi się GL 266 (brak pom gosp oraz mała powierzchnia "dzienna", ale domek zgrabniutki) oraz większy, Gl 257, w którym jest właśnie pulpitowy dach nad garażem- zobacz, czy ci się to podoba- mnie nie bardzo. Trzymam za ciebie kciuki- może wreszcie skończy się gadanie, że domu poniżej 100 metrów nie warto budować :evil: Pozdrawiam :D

można się zaklinować pomiędzy drzwiami!

Uważam, że wiatrołap musi być zamknięty, jeśli bardzo, bardzo często używa się wejścia, wtedy drzwi ochronią przed nadmiernym uciekaniem ciepła, ale jeśli jest np. 3-osobowa rodzina to ile razy będzie wchodzić i wychodzić? dlatego wiatrołap zamknięty nie stanowi zagrożenia. Ja zrezygnowałam z drzwi i mam przestrzeń otwartą, odgrodzę ją tylko umowną linią na podłodze, po prostu inne kafle czy panele będą w wiatrołapie innne troszkę dalej ...

co o tym sądzisz?

aha i jeszcze jedno, moja mama ma mały wiatrołap i jak na raz przychodzi 3-4 osoby to 2 muszą czekać, aż tamte się rozbiorą i wejdą dalej, bo niestety nie ma miejsca!!!

Fajny. Masz rację, że budujesz to na co Cię stać. Wszędzie stoją duże niewykończone domy bo zabrakło kasy na dokończenie budowy, a że domek mały to nic, ważne że własny i że Ci się podoba.

masz rację :D jak tak właśnie uważam

oczywiście jak ktoś dysponuje większą gotówą

to może sobie pozwolić na większy

tak jak w życiu są ludzie bogaci i mniej bogaci ..... czy jakoś tak :roll: :wink:

a do tego koszty utrzymania powinny być mniejsze

a co do garażu to chyba koszt budowy to nie jakaś astronomiczna kwota

samochód pod wiatą ?? w zimie ?? ble :p ja dziękuję

zlikwidować balkon nad kuchnią i dobudować garaż

np. podobny do GLX 111 http://www.studio-atrium.com.pl/atrium.php?p=po&pid=123

co wy na to ???? a w sumie po co druga łazienka na poddaszu ???? :roll:

można się zaklinować pomiędzy drzwiami!

Uważam, że wiatrołap musi być zamknięty, jeśli bardzo, bardzo często używa się wejścia, wtedy drzwi ochronią przed nadmiernym uciekaniem ciepła, ale jeśli jest np. 3-osobowa rodzina to ile razy będzie wchodzić i wychodzić? dlatego wiatrołap zamknięty nie stanowi zagrożenia. Ja zrezygnowałam z drzwi i mam przestrzeń otwartą, odgrodzę ją tylko umowną linią na podłodze, po prostu inne kafle czy panele będą w wiatrołapie innne troszkę dalej ...

co o tym sądzisz?

aha i jeszcze jedno, moja mama ma mały wiatrołap i jak na raz przychodzi 3-4 osoby to 2 muszą czekać, aż tamte się rozbiorą i wejdą dalej, bo niestety nie ma miejsca!!!

Ostatnio preglądając Muratory z poprzednich lat zobaczyłem artykuł o celowości posiadania wiatrołapu. Większość wypowiadających się architektów podważała celowość ich robienia w domach jednorodzinnych w naszym klimacie. Podawano za przykład domy budowane np. w Kanadzie gdzie wchodzi się bezpośrednio nawet do salonu. Argumentem przeciw było także to, że obecnie nie ma problemu z instalacją dobrych, szczelnych i ocieplonych drzwi wejściowych. Osobiście uważam, że można wydzielić osobną sień, ale musi ona mieć jakąś przezwoitą wielkość, nie 3-4 m kw.

A ten ci się nie podoba? : http://www.hgatelier.com.pl/c1/index.html myśmy ten wybrali i też nie mamy kasy specjalnie dużo. Garaż jest i nie trzeba doprojektowywać.

jakoś mi nie podchodzi :-? po za tym jest większy

a co za tym idzie to większa kasa :(

a w moim przypadku wyjście np.na taras z pokoju dziennego

z tyłu domu nie jest możliwe ze względu na krztałt działki

Hanula a masz może kosztorys lub zozeznanie cenowe

tego twojego domku ???

Z jakiego materiału budujesz ?????

hmm, nie rozumiem twoich potrzeb- jeden projekt ma 3 sypialnie, drugi dwie. Napisz coś więcej o sobie, rodzince, działce, będzie łatwiej pomóc :) Ten drugi ma jedną kardynalną wadę- przejście do kuchni przez salon, naokoło kominka- nikt sobie przypłonącym ogniu nie posiedzi. Druga łazienka na poddaszu jest przydatna(wyobraż sobie to latanie w negliżu- góra, dół, góra, dół.....to na poddaszu się myjecie, przebieracie..) Przy skromnym budżecie to wc na dole i zwykła łazienka na górze wydaje mi się najrozsądniejszym rozwiązaniem. Gdybym miała wybierać między dwoma podanymi przez ciebie projektami, to pomijając mniejszą ilość pokoi(nie wiem ile potrzeba), wybrałabym ten drugi- ze względu na pomieszczenie gospodarcze.Bryła prosta i fajna jak poprzednio, co do wiaty to każdy buduje to, co lubi, dla mnie pokój dla samochodu byłby ostatnim punktem przy założeniu skromnego metrażu, ale to nie musi odpowiadać tobie. Wydaje mi się, że lepszy byłby garaż wkomponowany w bryłę tak, by nad nim powstał pokój-co o tym myślisz? Cieszę się, że mamy podobne podejście do tematu- małe domki bardzo mi się podobają i nawet przy dużych pieniąchach nie rzuciłabym się na 300 metrów. Znajomi właśnie tak zrobili- stoi sobie landara, w połowie (!!!) ocieplona, smutna- w ponurej bryle gmaszyska wieczorami pali się tylko kilka światełek brrrrr, ale u nas wciąż panuje przekonanie, że jak "budować, to z rozmachem" :evil: okropieństwo. Życzę powodzenia :D

o mnie :D

narazie 2+0 :wink: i Norka :D

w przyszłości 2+1 ewentualnie 2+2 :roll:

więc myślę że domek będzie ok

teraz mieszkam w bloku 48 m2 i czasem przechodz mnie taka myśl

o mojej rodzinie mieszkającej na tych 48 m2

sam się wychowałem na jednym pokoju który dzieliłem z bratem

więc uważam że te prawie 80 m2 bedzie ok

Dużych domu nie lubię bo i tak 1-2 pokoje są użytkowane a reszta ?? nic tylko się kurzy

a dom buduję dla siebie więc chyba mam rację :roll:

Jeszcze parę pytań- czy lubisz schody w salonie, czy marzysz o spiżarni, czy jedna z sypialni może być na dole, jak się zapatrujesz na brak pom gosp i przejście z salonu do kuchni? Jeśli działeczka nie jest taka całkiem malusieńka to może warto zastanowić się nad parterówką przy domach 80 m to sypialnie są nawet po 8 metrów. Właśnie w takiej siedzę, sporo się nagłowiłam, żeby wszystko poustawiać sensownie, ale jeśli do tego dochodzi skos.... :-? to nawet 10 m potrafi być nieustawne (często jescze walą do niej okno balkonowe).

Zobaczysz jak zbierzesz do kupy wszystkie swoje potrzeby to ci wyjdzie "mój" projekt, ja mam 2+2 i bardzo potrzebny jest gabinet do pracy wieczornej (czyt. fuch) więc ten z czterema sypialniami jest OK :) , a że droższy ... i tak nastawiam się na jakieś 10 lat budowania. Jeszcze nie buduje zbieram papiery, a będzie z maxa + styropian.