Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

mój projekt M72 wybudowaliśy pod klucz za duuużo poniżej 300tys., fakt, tylko 95m2, ale czuje sie przstrzeń.

Za te 95 m2 w formie mieszkania w mieście zapłaciłoby się dużo więcej niż 300 tys.

Ja podobnie - tylko parterowy. Rozłożenie powierzchni ok 90 - 100 m2 na dwa poziomy skutkuje tym, że taki dom wygląda dla mnie trochę jak budka ochroniarza a nie dom rodzinny. Ale o gustach się nie dyskutuje.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

szczerze mówiąc jak tam uważam, że dom przede wszystkim jest do mieszkania

nie do oglądania

więc jeśli ktoś musi mieć z poddaszem np. ze względu na działkę, to najważniejsze, że w ogóle ten dom ma.

rozumiem, jeśli kogoś naprawdę stać na pałacyk- to czemu nie! wtedy można dbać i o dodatkowe super efekty estetyczne.

Chociaż pamiętam mały domek mojej babci, gdzie każdy czuł się jak u siebie. Wieczorem siadaliśmy wszyscy na prostych schodkach wdychaliśmy zapach maciejki i odpoczywaliśmy psychicznie. Teraz do tego domku ciocia ( skądinąd złota kobieta) dobudowała górę i jeszcze wielgaśny bok. Wnętrza stały się wielkie, zimne, taras full wypas ale jakiś taki już nie ten......nie lubię już tego domu. Może stąd moje skrzywienia dotyczące małych wnętrz, małego parterowego domku i maciejki zaraz przy nim;)

http://projekty.muratordom.pl/projekt_z-blaskiem-wariant-i-etap-i,364,1,0.htm?pokoje_bez_salonu_input=&kat_nach_od=&frm_search=1&typ_budynku=1&id_grupy=1&powierzchnia_od=100&wym_el_bocznej_od=&powierzchnia_do=120&wym_el_bocznej_do=&wym_el_front_od=&gleb_dzia_do=&wysokosc_w_kalenicy_od=&szer_dzia_do=&szer_dzia_od=&wym_el_front_do=&kat_nach_do=&gleb_dzia_od=&y=9&x=22&author_id=&wysokosc_w_kalenicy_do=&p=20&nr=30

Co to za link to nie wiem ,ale działa

Powiedzcie wady (oprócz wiatrołap 2.4m-to widzę).Ja bym zrobił z dwóch pokojów na dole jedną dużą sypialnie, pozostały pokój przeznaczył na gabinet a na górze zrobił dwa pokoje dzieciom.Drogo ,bez sensu?Lepiej zwykły z poddaszem na dwuspadowym dachu?

Ktoś inny może nic nie ruszać a poddasze zostawić na przypływ kasy i zrobić co chce

Gdzieś czytałem ,że komuś wykonawcy chcieli liczyć (generalni wykonawcy) za górę jak za normalne metry,mimo ,że gość zostawiał ją jako opcję.W koncu zszedł do 50%.

Edytowane przez tomek131

Niektóre prace typowo wykończeniowe typu kładzenie paneli czy kafli mogę zrobić sam. W wielu pracach pomógłby mi teść, który i u siebie w domu wiele wykonał. Wiadomo - jeśli trzeba będzie przekroczyć próg 300 tys. o niewielka kwotę, to trudno. Tak jak mówisz - w domu trzeba mieć tak jak się podoba.

Bardzo mi się podoba, tylko trochę za duża kotłownia..

Chyba żartujesz z ta kotłownią ?? U mnie w projekcie kotłownia ma prawie 9 m! W domu parterowym,bez piwnicy kazby m2 się przydaje.

http://projekty.muratordom.pl/projekt_z-blaskiem-wariant-i-etap-i,364,1,0.htm?pokoje_bez_salonu_input=&kat_nach_od=&frm_search=1&typ_budynku=1&id_grupy=1&powierzchnia_od=100&wym_el_bocznej_od=&powierzchnia_do=120&wym_el_bocznej_do=&wym_el_front_od=&gleb_dzia_do=&wysokosc_w_kalenicy_od=&szer_dzia_do=&szer_dzia_od=&wym_el_front_do=&kat_nach_do=&gleb_dzia_od=&y=9&x=22&author_id=&wysokosc_w_kalenicy_do=&p=20&nr=30

Co to za link to nie wiem ,ale działa

Powiedzcie wady (oprócz wiatrołap 2.4m-to widzę).Ja bym zrobił z dwóch pokojów na dole jedną dużą sypialnie, pozostały pokój przeznaczył na gabinet a na górze zrobił dwa pokoje dzieciom.Drogo ,bez sensu?Lepiej zwykły z poddaszem na dwuspadowym dachu?

Ktoś inny może nic nie ruszać a poddasze zostawić na przypływ kasy i zrobić co chce

Gdzieś czytałem ,że komuś wykonawcy chcieli liczyć (generalni wykonawcy) za górę jak za normalne metry,mimo ,że gość zostawiał ją jako opcję.W koncu zszedł do 50%.

Oczywiście,że tylko dach dwuspadowy jeżeli chcesz mieć uż.poddasze!Czy widziałeś jak wygląda pokój na poddaszu z dachem wielospadowym?Dlaczego chcesz skazać dzieci na takie niewygody?Dla mnie masakra.Nie dosyć,ze nie ma normalnego okna,to jeszcze te przeokropne skosy z każdej strony.

Ja podobnie jak osoby wyżej,również jestem zwolenniczką domku parterowego (taki będę budować już mam nadzieję za m-ąc)nie wyobrażam sobie na stare lata utrudniać życia schodami,o nieeee.

A à propos,tego projektu,mnie się nie podoba.Sypialnie z przodu,kuchnia mikroskopijna w dziwnym miejscu,łazienka tuż przy wejściu...nie ja bym go nie wybrała.

A co myślicie o tym:

http://projekty.muratordom.pl/projekt_dom-vis-224-vis,347,1,0.htm

Zamiast łazienki małżeńskiej zrobiłbym garderobę. Niepotrzebne są mi 2 łazienki + WC.

Zastanawiam się tylko czemu projekt domu o sporej powierzchni został opisany tak niską kwotą kosztorysową. Fakt, że kosztorys był szacowany w 2009, ale nie różni się zbytnio od domów 100-110 m2.

Pozdrawiam

Domek ładny. Jestem zbyt dużym laikiem żeby oceniać go pod względem kosztów ale na mój zdrowy rozum to jednak zawsze łamana bryła i dach będzie droższe od podstawy prostokąta i dachu prostego jak budowa cepa. Ja sobie myślę tak, że jeśli ktoś chce budować minimalnym kosztem to musi się tych prostych brył trzymać. Jeśli ktoś chce lekko zaszaleć bo nie chce mieć typowej "stodoły' to czemu nie?:) zależy kto co sobie założył ja niestety muszę być w miarę konsekwentna bo na żadne szaleństwa nie będzie mnie stać ale jeśli ty masz np nieco większy budżet...

patrze na ten kosztorys i nigdzie w nim nie mieści mi się wykończenie typu wylewki, tynki itp.

ale podkreślam jestem laikiem

tak sobie porównuje jeszcze ten stan surowy zamknięty. Przy takim dachu, takiej ilości okien, drzwi ( masz dwa wyjścia na taras) bramie garażowej.... jakoś dziwnie ten stan surowy (kwota) jest za podobny do stanów surowych domków prostszych i mniejszych. Chociaż dla zasady czasem kosztorysy tych prostych są zbyt mocno przesadzone w górę

może wypowie się ktoś mądrzejszy:D

Domek ładny. Jestem zbyt dużym laikiem żeby oceniać go pod względem kosztów ale na mój zdrowy rozum to jednak zawsze łamana bryła i dach będzie droższe od podstawy prostokąta i dachu prostego jak budowa cepa. Ja sobie myślę tak, że jeśli ktoś chce budować minimalnym kosztem to musi się tych prostych brył trzymać. Jeśli ktoś chce lekko zaszaleć bo nie chce mieć typowej "stodoły' to czemu nie?:) zależy kto co sobie założył ja niestety muszę być w miarę konsekwentna bo na żadne szaleństwa nie będzie mnie stać ale jeśli ty masz np nieco większy budżet...

patrze na ten kosztorys i nigdzie w nim nie mieści mi się wykończenie typu wylewki, tynki itp.

ale podkreślam jestem laikiem

co to znaczy typowa stodoła? klasyczny "dom" to przecież prostokąt z dwuspadowym dachem. zawsze ludzie tak budowali, teraz dopiero coś sie porobiło....

Iza 30 napisała:

Oczywiście,że tylko dach dwuspadowy jeżeli chcesz mieć uż.poddasze!Czy widziałeś jak wygląda pokój na poddaszu z dachem wielospadowym?Dlaczego chcesz skazać dzieci na takie niewygody?Dla mnie masakra.Nie dosyć,ze nie ma normalnego okna,to jeszcze te przeokropne skosy z każdej strony.

Ja podobnie jak osoby wyżej,również jestem zwolenniczką domku parterowego (taki będę budować już mam nadzieję za m-ąc)nie wyobrażam sobie na stare lata utrudniać życia schodami,o nieeee.

A à propos,tego projektu,mnie się nie podoba.Sypialnie z przodu,kuchnia mikroskopijna w dziwnym miejscu,łazienka tuż przy wejściu...nie ja bym go nie wybrała.

Ja to wiem , ale działka ma 20m szer to raz.Dwa, chodziło o parterówkę a poddasze na pożniej jako pokój dla gości ,albo pokój hobby ,albo pokój miłości , wszystko jedno.Ale też może 5latka dać to tego małego pokoju 10m , z dwóch pozostałych zrobić dużą sypialnię a górę zrobić duuuży pokój dla córki plus coś tam

No tak, odezwę się za tych co chcą wybudować tanio i niekoniecznie parterówkę.

Po wylanych fundamentach błogosławię wpis Czandry, który gdzieś kiedyś w swoim dzienniku pisał ile go to wyniosło przy domu parterowym, a o ile mi się zdaje miał dość mokro na działeczce - tak jak ja. Moja działka ma jeszcze na dodatek spadek, ile trzeba wyrównać do poziomu zobaczyliśmy dopiero po wytyczeniu budynku.

Kwota jaką zapłaciliśmy za wylanie fundamentów mieści sie jak najbardziej w planie oszczędnościowym. Wszystko zależy od warunków na działce, jeśli jest sucha, równa i duuuża to czemu nie, ja zaczęłam poszukiwania od parterówki...

mi niestety porównanie z kubaturą niewiele mówi :( uczę się dopiero. Swoją drogą śliczny ten twój domek i zieleń przy nim. Widziałam też dom vafla(?) i coraz bardziej zakochuję się w parterówkach:D no ale przede mną jeszcze długa droga. Może uda nam się sfinalizować zakup działki w marcu. Potem już wszystko w rękach urzędników.

porównajcie powierzchnie uzytkową z powierzchnia zabudowy - i jeszcze kubaturę. te trzy cyfry dają ciekawe informacje.

Dokładnie, jeden z forumowiczów po tym jak na jego liczniku suknęło wydane 350 tys. a jak obliczył do końca budowy potrzebuje jeszcze ok.100, pisał że jego domek to tylko 105 m2, był lekko rozgoryczony powiem łagodnie. Zajrzałam z ciekawości co to za projekt, miał co prawda użytkowej 105 m, ale do tego nie wliczona była powierzchnia garażu i kotłowni, ścianka kolankowa też była niska przez co powierzchnia na górze była mocno okrojona.

Tylko w kilku biurach projektowych podane są dwie wielkości użytkowa i całkowita, tak naprawdę pod ścianką kolankową też mamy powierzchnię do wykończenia.

Właśnie szczęka mi opadła, jaki piękny domek w dzienniku Zielonego Ogrodu, cudnieeeee!!!

Edytowane przez Anna Pepa
ochy i achy na domkiem Zielonego Ogrodu

No tak, odezwę się za tych co chcą wybudować tanio i niekoniecznie parterówkę.

Po wylanych fundamentach błogosławię wpis Czandry, który gdzieś kiedyś w swoim dzienniku pisał ile go to wyniosło przy domu parterowym, a o ile mi się zdaje miał dość mokro na działeczce - tak jak ja. Moja działka ma jeszcze na dodatek spadek, ile trzeba wyrównać do poziomu zobaczyliśmy dopiero po wytyczeniu budynku.

Kwota jaką zapłaciliśmy za wylanie fundamentów mieści sie jak najbardziej w planie oszczędnościowym. Wszystko zależy od warunków na działce, jeśli jest sucha, równa i duuuża to czemu nie, ja zaczęłam poszukiwania od parterówki...

No u mnie, przy parterówce, fundamenty i dach to najdroższe pozycje w budżecie budowy. Ale i tak w sumie było to około 20% całkowitych kosztów budowy. A działkę też nie mam najlepszą, bo choć sucha to z dużym spadkiem i trzeba było sporo piachu nawieźć żeby zasypać fundamenty...

Hej Vafel zagłądam cichaczem do Twojego dziennika, strasznie szybko poszła Ci ta budowa, i to uważam jest ogromny plus przy budowie parterówki.

U mnie na działce jest takie gliniaste, maziaste błotsko, a działka jest w takiej niecce, z górki spływają strumyczki przy roztopach, jak powiedział kierownik budowy to bez odwodnienia i jakiś tam drenaży się nie obędzie.