Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Projekty tego studia w ogóle są proste i cieszą oko ale raczej nastawione są na ogrzewanie gazowe i posiadają minimum pomieszczeń. Nie wiem jak inni ale mi w moim małym metrażu mieszkania nie brakuje przestrzeni jako takiej ( nie licząc tego, że brakuje jednego pokoju dla młodszej latorośli) bo nikt tu nie urządza zawodów. Za to całe mieszkanie mam zapchane rzeczami bo nie mam gzie ich pomieścić. Więc ja generalnie wolę mieć mniejsze pomieszczenia ale jednak mieć kawałek kąta i na graty i na ciuchy.

Chociaż fakt Z500 zawsze stara się ulokować parę miejsc na szafy wnękowe

Jeśli ktoś ogrzewa gazem i zdecydowanie lubi właśnie szafy zamiast schowków, komórek itp to takie projekty są w sam raz bo to projekty domków prostych i niedrogich w budowie

w małym domu przeliczcie sobie ogrzewanie prądem. jest gdzieś taki watek o ogrzewaniu elektrycznością. w obliczeniach trzeba uwzglęwdnić inwestycje, awaryjnośc i miejsce zajmowane w domu. Kable w podłodze nie zajmuja w ogóle miejsca. Ceny idą w górę równo, czy to prąd, czy gaz, czy węgiel. 8m2 na kotłownię - to jakieś 16 tys. za samo pomieszczenie.

Powiem ci, że gdybym planowała jakiś kominek to może bym rozważyła ogrzewanie prądem bo przy braku energii grzałabym kominkiem ( najwyżej nastrojowo wszyscy spalibyśmy w salonie ) zawsze to lepsze niż nic. a tak się jakoś boję. Co do gazu ,mieszkałam w domu gdzie było ogrzewanie gazowe i bardzo przypadło mi do gustu no ale poza granicami miasta rzadko gdzie jest gaz a na działkę w mieście mnie nie stać

pewnie tak:) ale wiesz znając mnie i męża to oprócz " koła zapasowego" i ładnej dekoracji nie spełniałby innej funkcji

no może raz, dwa razy w roku:D

więc w takim wypadku to trochę droga impreza:). Wolę piec i ewentualnie grzejniczek na prąd na wypadek awarii pieca ( a jakby już złośliwie wszystko padło to może chociaż samochód odpali to uciekniemy do mamusi).

szkrabeusz, widziałas ten projekt?

http://www.projektoskop.pl/p-69062.html

twoje warunki zabudowy sa tu spełnione, wspaniały taras, jest prawie wszystko co chciałas, elewacja frontowa taka sobie, ale to żaden problem, nawet mogą ci inna wizualke zrobić. za to od strony tarasu robi bardzo fajne, wakacyjne wrażenie.

polecam projekt AR-1:

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/ar_1/222

dłuuugo zastanawialiśmy się nad parterówką z użytkowym poddaszem, ale obecnie jesteśmy przekonani, że to super projekt i niedrogi w budowie. Ludzie budują różne wersje tego projektu - zmiana kąta nachylenia dachu, dostawienie garażu z boku, z tyłu itp itd. i co najlepsze, za każdym razem domek wygląda super, a i w środku jest bardzo przestronny.

szkrabeusz, widziałas ten projekt?

http://www.projektoskop.pl/p-69062.html

twoje warunki zabudowy sa tu spełnione, wspaniały taras, jest prawie wszystko co chciałas, elewacja frontowa taka sobie, ale to żaden problem, nawet mogą ci inna wizualke zrobić. za to od strony tarasu robi bardzo fajne, wakacyjne wrażenie.

Projekt rzeczywiście całkiem fajny, ale elewacja frontowa przekracza o 45cm dozwoloną długość - musiałabym go jakoś "ścisnąć" albo pokombinować z usytuowaniem na działce; kotłownia może być za mała (chociaż muszę przyznać, że z tym ogrzewaniem na prąd to mi niezłgeo ćwieka zabiłaś :), wcześniej taka opcja nawet nie wchodziła w grę, bo było oczywiste, że to zbyt droga przyjemność, mhm...) i trzeba do niej biegać naokoło, brakuje mi też jakiegoś dodatkowego pomieszczenia gosp./spiżarki (chyba, żeby ogrzewanie na prąd i wykorzystac kotłownię :))

ten AR1 też jest fajny, na stronie projektu sa zdjęcia z realizacji

my właśnie z kotłowni mamy pomieszczenie gospodarcze. spiżarka nam niepotrzebna, bo mam mnóstwo szaf w kuchni i piwniczkę ziemną w ogrodzie. w byłej kotłowni mam zlewozmywak, pralkę i takie tam miotły mopy i wiertarki i chemie gospodarczą. kable grzewcze i sterowniki kupowalismy w internecie, o połowę taniej niz markowe u nas, inwestycja śmiesznie tania.

Edytowane przez Zielony ogród

Moge cos powiedziec juz na temat parterowka vs. poddasze, udzielalem sie w tym watku na samym poczatku. Ja juz wykanczam dom z poddaszem, kumpel wprowadzil sie pare tyg temu do parterowki 110 m2.

I taniej wyjdzie chyba parterowka, przy zalozeniu braku stropu (konstrukcja GK podwieszona do wiezby), ale jezeli chodzi o klimat to bladziutko prosze panstwa!!

Parterowka to jednak nie to....

dzięki za miłe słowa,

w poprzednim mieszkaniu po 13 latach spania na łózku pod skosem z oknem dachowym łapałam się na wrażeniu, że sufit wali mi sie na twarz i uciekałam z kołdra w środku nocy na dół do salonu. I nikt nie chciał spać w łóżku po stronie niższej. ale faktem jest, że w czasie kupna skosy mnie bardzo pociągały, przeszło dopiero po 2-3 latach. Ale ja miałam te skosy gratis, nie liczone do ceny mieszkania dwupoziomowego.

Ja szczerze przyznam się do mojej małej fobii, że nie zasnęłabym będąc daleko od drzwi wejściowych. Gdzieś czytałam, że właśnie ludzie wolą spać na górze bo boją się na dole

ja mam odwrotnie- moja sypialnia musi być jak najbliżej drzwi bo inaczej co parę minut latałabym przy każdym trzaśnięciu sprawdzać te [wymoderowałam] drzwi. Więc już mniejsza o ten klimat:D

a ja po ostatnich wakacjach i (pierwszym w życiu) nocowaniu w domku na poddaszu, pod skosami już dziś jestem pewna - nigdy więcej - mam straszną fobię, od razu mi gorąco, czuję jakbym była zgniatana przez sufit :( wiem, że może to śmieszne, ale dopiero po ponad 20stu latach życia dowiedziałam się, że spaniu tuż pod skosem lub na łóżku piętrowym mówię "nie". Zawsze marzyłam o skosach i schodach, bo klimat, ale wiem, że nie czułabym się dobrze. Poza tym mój narzeczony mówi, że nie chce mu się latać po schodach już teraz, a co dopiero na stare lata ;) Oczywiście co człowiek, to inne zdanie ;)

No tak... jak jestescie na etapie narzeczenstwa etc. to mozna tak myslec.

Ja juz mam dwojke dzieci w wieku przedszkolno-szkolnym, i jak sobie pomysle, ze te tabuny kolezanek beda mi sie krecily pod nogami.... albo jak widze brachola z "laska" w sypialni obok sypialni starych.... radze sie zastanowic.

W naszym klimacie juz widze, ze przydaje sie antresola na pietrze... pod ping-ponga, bilarda... naprawde 8-9 mies nie ma co szukac na zewnatrz.

Ja to juz przecwiczylem.