Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jest. :)

Nie znam takiego gotowca, który by dobrze wpasowywał się w Twoje kryteria. No ale też ja nie zdecyduję na jaki ewentualnie kompromis możesz pójść. Może kluczem byłoby po prostu znalezienie fajnego projektu i doprojektowanie piwnicy, bo projektów niepodpiwniczonych jest wielokrotnie więcej.

Wklejam jeszcze takie:

Konkursowy IV

Borys C

Witam, ja również waham się właśnie między Polikletem 2 a Aslanem 2. Co prawda to Ty będziesz "przecierać szlaki" a ja jak się w końcu na coś zdecydujemy to chętnie skorzystam z Twojego doświadczenia - mam nadzieje, że znajdziesz czas, aby dokumentować Wasze poczynania:).

Interlukasz - dobry pomysł z tym przerobieniem łazienek i pralni -tylko ja zrobiłabym chyba drzwi z pralni do garderoby, żeby nie przenosić ubrań przez łazienkę...:)

A co to są okna standardowe?

Wymiary okien standardowych zwiększają się co wartość 30 cm, w dostosowaniu do modułowych otworów o szerokości 60cm, 90cm, 120cm, 150cm, 180cm i 240cm oraz w wysokości 60cm, 90cm, 120cm, 150cm i 170cm.

http://www.okna.pl/artykuly,58,Co_to_sa_okna_typowe

Ok, mogłem też napisać, że chodzi o okna typowe.

Tylko że okna typowe to raczej relikt przeszłości. Od dawna producenci okien zarzucili ten poroniony pomysł z czasów realnego socjalizmu ;). Okna typowe są dobre do budownictwa wielkopłytowego, a nie do domków jednorodzinnych cechujących się ogromną różnorodnością. Dlatego też w dzisiejszych czasach kupuje się okna na wymiar, chociaż nie ukrywam, że jak się człowiek mocno postara, to znajdzie relikt sprzedający coś takiego jak "okna typowe"...:)

Ciężko powiedzieć który będzie tańszy. Z12 ma sporo mniejszą powieżchnie zabudowy czyli dachu, stropu, no i po adaptacji poddasza będzie większy od delicji. Ja buduje projekt ze studia z500 i jestem trocę rozczarowana bo wydawał się tani w budowie a tak naprawdę nie jest. No ale może z każdym projektem tak jest. Teraz myślę że parterówka byłaby tańsza w budowie i wygodniejsza, tylko że moja opinia może być trochę nieobiektywna bo buduje dom z poddaszem. ;)

Wybór jak w mojej rodzinie - u nas Z12 był jednym z głównych kandydatów do budowy, a moja siostra chce w przyszłym roku budować Delicję. :)

Wszystko zależy od szczegółowych rozwiązań, sposobu budowy (szybko na gotowo, czy etapami) i potrzeb (aktualnych i przyszłych) inwestorów. Zapewne również któryś z domów nieco lepiej wpasowuje się w działkę i bardziej się podoba. To powinno ułatwić ostateczny wybór, bo koszty budowy będą bardzo podobne. No ale... Delicja to dom parterowy z trzema sypialniami (w z500 jest bardzo podobny Z7, ale ma inaczej podzieloną przestrzeń - mniejsza część dzienna, większe sypialnie, Delicja odwrotnie) i ewentualnie z jakimś stryszkiem do wykorzystania, ale to już w ramach adaptacji, bo w projekcie nie ma żadnego stropu. Z12 ma na parterze dwie sypialnie, ale jest strop i zaplanowane miejsce na schody, jest też wersja od razu z poddaszem użytkowym. Delicja pasuje według mnie dla rodziny, która jest już lub niedługo będzie 2+2 i raczej nie planuje się już powiększać, a Z12 dla "rozwojowych", którzy poddasze zagospodarują później według przyszłych potrzeb.

Co do stolarki, to wiadomo, że białe pcv ze "zwykłymi" podziałami będzie trochę tańsze niż drewnopodobne i dzielone poziomo, ale to akurat dotyczy obu projektów. Delicja ma też standardowe drzwi wejściowe - na wizualce jest propozycja łącznego obłożenia drewnem drzwi i okna kotłowni, co daje wrażenie wielkich drzwi z doświetleniem bocznym.

Osobiście uważam, że przy szybkiej budowie na kredyt lepsza byłaby Delicja, a przy budowie z oszczędności i bieżących przychodów ale trwającej kilka lat - Z12 z poddaszem użytkowym. Poddasze można by wraz z powiększaniem się rodziny dokończyć, umeblować, a przy ratach kredytu (zwłaszcza jeżeli będą stanowiły sporą część pensji) dużo trudniej dorabiać coś w domu, lepiej mieć mniejszy na gotowo.

Zapytaj o kosztorysy biura projektowe które wypuszczają te projekty. A tak na pierwszy rzut oka zwróć uwagę że pomimo iż z12 ma mniejszą powierzchnię to ma piętro a zatem dochodzą do wykonania: schody, ścianki kolankowe, wieniec pod murłaty, ocieplenie i podbitka połaci dachowych.. tych wszystkich rzeczy nie ma w Delicji. Dalej wykończenie.. w z12 masz 2 łazienki do wykończenia, w Delicji jest jedna. (chociaż przy trzech sypialniach zaleca się by był już osobny wc). Tak czy owak nie przemnażałbym ilości metrów każdego domu przez cenę wykonania za metr np.3000zł/m2, bo jeden jest parterowy a drugi z poddaszem użytkowym.

• 2 weeks później...

Witam,

ja upatrzyłam sobie taki oto projekt:

http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/ada/0/423#top

bardzo proszę o opinie i spostrzeżenia.

Swoją drogą to nie sądziłam, że decyzja odnośnie projektu może być tak trudna... A to przecież dopiero początek :)

Oj leniuszek z Ciebie leniuszek.

Wpisz

- google

Wpisz np

- projekty domów

czy coś podobnego i szukaj szukaj a z pewnością coś znajdziesz

ale na przykład

http://gotowe-projekty-domow.pl/kr_delicja.htm

http://gotowe-projekty-domow.pl/sz5_z78.htm

http://gotowe-projekty-domow.pl/sz5_z71.htm

tak tylko pare wybrałem nie wnikając w mój, czy kogś innego gust.

Powodzenia w szukaniu :)