Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja też w pierwszej kolejności patrzę na rzuty i obydwa te projekty bardzo mi odpowiadają i co ważne dla mnie mają po 4 pokoje oprócz pokoju dziennego. Wygląd zewnętrzny nie jest aż tak ważny ponieważ np przy projekcie Lucjan na pewno i tak zrezygnowałbym z okien tarasowych i drewnianych wykończeń na elewacji - wiadomo oszczędności.

Martyna8 piszesz o domu z piętrem, no wiesz bardzo chętnie ale wydaje mi się to rozwiązaniem droższym w budowie jak i późniejszym użytkowaniu, ogrzewaniu itp.

Jestem raczej zdecydowany na dom parterowy tak więc bliżej mi do projektu Lucjan. Myślę o wielu oszczędnościach, zarówno tych opisanych wyżej w tym poście jak i np. rezygnacji z jednego komina, murowaniu z bloczków z betonu komórkowego, jak i pokryciu dachu (np. blachą zamiast dachówki). Nie chciałbym na siłę szukać projektu domu z dachem 2spadowym, ponieważ ten mi bardzo odpowiada mimo, że dach ma 4spadowy.

A powiedzcie mi jeszcze duże są różnice cenowe w tych dwóch typach dachów ? Czy to może być łączna różnica 10 000 czy może 30 000 ?

Na materiałach mógłbym mieć spore upusty z zaprzyjaźnionych hurtowni - zakup w cenach producenta, z kolei na inne jak np. hydroizolacje do fundamentów, zaprawy klejące do bloczków, tynki maszynowe do środka, wylewki, kleje do glazury, kleje do systemu ociepleń i tynki elewacyjne - mam możliwość kupić bezpośrednio od producenta i to jeszcze z lepszym upustem niż większość hurtowni. A to z powodu tego, że pracuję u producenta tejże właśnie chemii budowlanej.

Wydaje mi się, że to duży plus i naprawdę myślę o wybudowaniu i zamieszkaniu w tym domu za max 300 000 zł.

Edytowane przez 12michal

Oj, martyna8 Ty to chyba jednak nie chcesz taniego domu ;)

Fajny jest ten czas kiedy można wybierać, przebierać i marzyć....

Jednak póżniej przychodzi czas kiedy trzeba podjąć decyzję i ostatecznie wybrać, a to już takie fajne nie jest :)

pewnie masz racje :) ja tylko sobie tak marze :) zastanawiam sie czy taki ogród jest funkcjonalny, czy to fajne rozwiązanie

Przy wskazanej przez Ciebie powierzchni netto nie od rzeczy byłoby wzięcie pod uwagę domu z poddaszem, bo powierzchnia ścian, fundamentów i przede wszystkim dachu byłaby znacznie mniejsza, więc taniej. W parterze o takim metrażu więcej metrów zabiera komunikacja. Parterówki z czterema pokojami zwykle są dość rozłożyste z powcinaną bryłą albo z jakimiś pomieszczeniami bez okien, a dom z poddaszem o takim programie użytkowym występuje w bardzo wielu wariantach, również takich prostszych - ekonomicznych w budowie i utrzymaniu. Akurat dom dwukondygnacyjny wychodzi też taniej w ogrzewaniu od parterowego tej samej wielości. Za parterówką przemawia głównie komfort użytkowania - wszystko na jednej kondygnacji.

O różnicy w kosztach dachu powiem tylko, że bardzo różnie to jest - zależy od szczegółowych rozwiązań danego projektu, m3 więźby i jej skomplikowania, rodzaju pokrycia i elementów podrażających typu dużo mb kalenic, koszy, użycia np. dachówek specjalnych.

z tych dwóch - Lucjan u mnie wygrywa, ponieważ przy mniejszej kubaturze i powierzchni zabudowa ma taka samą powierzchnię uzytkową; Bartek ma dziwolągowaty wypust salonu z kawałkiem płaskiego dachu - raczej taki wynalazek nie przyspieszy i nie ułatwi budowy, a ozdoba to wątpliwa. 250 m2 dachu przy 123 m2 p.u.? strasznie dużo jak na dom z podaszem użytkowym. to parterówki maja mniej dachu przypadającego na m2 p.u. niz ten dom z poddaszem. no i subiektywnie - Bartek jest strasznie brzydki

Mam kilka domków, które można stosunkowo "tanio" postawić. Między innymi jest to projekt Irys, AR-1, Mniszek C. Tani w budowie jest również AntekB, wiele osób go nawet buduje ale mi wydaje się salon nieustawny. Są też chyba 2 parterówki ze strony Z500, bodajże z98 Jeśli chodzi o koszty to chciałabym się wprowadzić do domu nie przekraczając kwoty 300tys. Mam teścia budowlańca a mąż w większości wykończeniówkę zrobi sam więc myślę, że jest to bardzo realne. Zakochana jestem w projekcie Irys gdyż z zewnątrz wygląda bardzo niepozornie ale w środku jest baaaaardzo przestrzenny. Oczywiście mam w planach dodać WC i kotłownie na tyłach garażu, w dodatku chcę wersję poszerzoną. Na działkę najbardziej pasuje mi AR-1 lustro lub Mniszek C gdyż mam wjazd od południa ale Irys jest mój numer jeden i mam wielki dylemat :wink: Jeśli chodzi o moje zdanie to wolę wybrać tańszy projekt, troszkę brzydszy z zewnątrz (nie mówiąc że brzydki), ale za to piękny w środku a zaoszczędzoną kasę na np dachu dwuspadowym bez żadnych udziwnień itp mogę dołożyć do wykończeniówki. Bo przecież o to chodzi aby w swoim własnym gniazdku czuć się najlepiej, z zewnątrz nie jest ona aż tak bardzo ważne. Nie sztuką jest wybudować piękną wille, sztuka jest ją wykończyć i utrzymać (mam na myśli m.in ogrzać). Poza tym, nie chciałabym spłacać domu o wartości np 500tys przez resztę swojego życia!!

co do AR-1 to weź pod uwagę że jest to jedyny znany mi projekt parterówki ze skosami w pokoju :) i nie jest taki tani w budowie ze względu na drogi dach i spore fundamenty

Z 251 moim zdaniem powinien zostać zdyskwalifikowany za słup związany z wieńcem.

Może koszty budowy ciut większe byłyby gdyby zrezygnować z podcienia (powiększyć kuchnię i kotłownię), ale o wiele tańsza eksploatacja, bo słup będzie wielkim radiatorem (ogromny mostek cieplny).

Poza tym na rysunku rzuty mebli są pomniejszone (kanapa ma szerokość szafek w kuchni, czyli 60 cm :) ) W rzeczywistości meble wyjdą większe nisz na rzucie.

Z216 - balkoniki, słupy i okna połaciowe - drogo.

Z 259 - po skróceniu ganku i rezygnacji z kominka i garażu - wyjdzie najtaniej.

Pod względem funkcjonalnym zdecydowanie Lucjan. Parterówka, ale dość zwarta. Z której strony masz wjazd do domu? Bo kuchnię masz w tym projekcie wychodzącą na tę samą stronę co salon. Jeżeli to południe lub zachód, to latem będzie w niej cieplutko. Ale jak wjazd jest od zachodu to taras i kuchnia na wschodzie i już może być nieźle. Niestety przy parterówce trudno idealnie trafić ze stronami świata dla wszystkich pomieszczeń, dlatego czasem warto zrobić projekt indywidualny lub szukać, szukać, szukać.

Zdania widzę są podzielone. Gdyby ktoś chciał się jeszcze wypowiedzieć to chętnie poczytam.

Patrząc na projekty można stwierdzić że nie chcesz latać po schodach. Tak jak zasugerowali moi przedmówcy: jeśli chcesz tanio to dach 2-spadowy bez okien i wykuszy.

Niedaleko mnie w tym roku wybudowano dom piętrowy (2 stropy żelbetowe) przykryte dachem 2-spadowym gdzie ścianka kolankowa ma około 50 cm i kąt dachu około 30 stopni (sąsiednie miasto, 1km do granicy).

Jeśli dziś bym budował poszedłbym w coś takiego. Płaski dach, ok, ale zależy od planu zagospodarowania przestrzennego (u mnie musi być kąt 35-45 minimum 2-spadowy).

Koszt 2 stropów żelbetowych (tyle płaciłem) dla domu 9x9 metrów + wiatrołap + 2x schody to niespełna 13 tys. Należy doliczyć robociznę, gwoździe, wkręty. Stemple i deski szałunkowe (prawie 2x mniej do parterówki)) pozostają z parteru.

Dom piętrowy w porównaniu do parterówki z dachem 4-ro spadowym: zyskujesz więcej miejsca wokół domu a koszty materiału mniejsze (pozostaje kwestia robocizny

Edytowane przez klaudiusz_x

Wizualnie wygrywa oczywiście Z128,

Praktycznie też, małe balkoniki na nic sie przydają, najważniejszy i tak jest taras do odpoczynku.

Balkony spełniały swoją funkcję jedynie w blokach :p

Na stronie http://www.z500.pl/projekt/z128,Zgrabny,dom,z,poddaszem,ekonomiczny,w,realizacji,Jasne,oraz,funkcjonalne,wnetrze.html#project-general-info

są fajne zdjęcia z realizacji - dokladnie tak wykończony dom jak w projekcie! trzeba bedzie napisać do tych ludzi, może będzie zobaczyć go w realu:)

szkoda tylko ze na stronie pracowni nie ma informacji gdzie ten dom stoi hehehe :p

domek wybudowny jest nad morzem:)Pan jest bardzo miły i przesyła zdjęcia z realizacji na @;)

projekty sa niemal identyczne, ale prócz wymiarów obrysu (pow. zabudowy) różnią się też rozmieszczeniem ścian nośnych.

Przestudiuj oba rzuty i sprawdź, gdzie są krótsze nadproża - ich szalowanie na budowie kosztuje więcej i zabiera więcej czasu niż zwykła ściana nośna.

układ ścian nośnych potem bezpośrednio przekłada się na układ belek stropu (w przypadku stopu typu teriva) - który układ wygeneruje mniej strat materiału.

Witam wszystkich serdecznie.

Jesteśmy rodzinką 2+2+2 (my, dzieci i psy, a dokładniej suki )

Działeczkę mamy juz od 2009r o wymiarach 25 x 36 (tak mniej więcej ponieważ, jeden róg jest ścięty) - łącznie 901 m2.

Jest niestety pochyła w stronę północno zachodnią, co zapewne zwiększy koszt fundamentów.... ale za to jest tam tak sielsko, że nie zamieniłabym jej na żadną inną :)

No ale przyszła pora aby zacząć coś myśleć o budowie.......

Z planu zagospodarowania mamy dość przyjazne warunki - kąt nachylenia dachu od 25 do 55 stopni, dach dwu lub wielo spadowy, szerokośc elewacji frontowej do 18m, zabudowa do 2 kondygnacji ale nie wyżej niż 12m. No i tylko nie możemy zastosować krycia blachą.

Szukamy i przebieramy, i właściwie jesteśmy już prawie zdecydowani na domek z91 z pracowni z500, jednak z drobnymi zmianami (albo nie takimi drobnymi bo z przeniesieniem komina, ale to mój małżonek się uparł i koniec!) ;)

link do projektu bez zmian: http://www.z500.pl/projekt/z91,Niewielki,dom,parterowy,z,dachem,dwuspadowym,prostym,i,tanim,w,realizacji.html

Po przemyśleniu zmieniłam też miejsce kotłowni (mamy gaz więc nie będzie bałaganu). Dlaczego? A no, żeby był jeden komin.

A! no i dorobiłam garderobę w sypialni małżeńskiej (to coś na co ja się uparłam :D).

Chcielibyśmy zmieścić się z budową w kwocie 250tyś. (z opcja do zamieszkania - realne???). Jedyne koszty, które mamy juz za sobą to zakup działki, cała reszta przed nami.

Po tych zmianach wyszło mi coś takiego:

z91 po zmianach z garderob?.JPG

Edytowane przez goja74

A co powiecie o takim projekcie z płaskim dachem ?

http://www.z500.pl/projekt/zx100,Nowoczesny,dom,parterowy,z,garazem,od,frontu,w,stylu,modernistycznym.html#project-general-info

Jak wygląda sprawa z płaskim dachem ? Koszty budowy, utrzymanie itp ? Pomijam na razie wymogi planu zagospodarowania przestrzennego.