Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Ja po długich bojach z wspólnym przeglądaniem projektów, marudzeniem, wybieraniem zdecydowałam się na ten http://projekty.lipinscy.pl/Sapporo_II/ i błagam niech już nikt nie piszę niczego, co mogłoby wpłynąć na moje zdanie, bo drugi raz przez to nie przebrnę;) chcieliśmy, zeby dom był duży, nowoczesny z wyglądu, i z drewnianymi elementami. takze wizualnie w sam. mam nadzieję, że teraz wszystkie następne kroki pójdą zgodnie z planem :) Powodzenia w wybieraniu i budowaniu :)

I zdecydowałaś się? Według mnie projekt piekny, ale dla nas jednak za duży... Ale przeglądamy inne projekty tego biura.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć

Razem z żoną mamy problem z wyborem projektu - wahamy się pomiędzy Denver z pracowni Dompasja a Opal'em z MG projekt (obie w wersjach podstawowych):

http://www.dompasja.pl/projekt-domu/denver/rzuty

http://www.mgprojekt.com.pl/opal

Opal trochę większy (co akurat nie jest zaletą w tym porównaniu) i piętrowy, natomiast Denver ma użytkowe poddasze i jest chyba ładniejszym projektem. Denver ma niestety frontowe okno w (dość mało "ustawnej") kuchni przy ścianie prostopadłej (tej od wiatrołapu), co uniemożliwia umieszczenie tam półek/szafek itp. Wg pracowni oba projekty do wybudowania w cenie ok 450k PLN (nie wiem czy tak faktycznie by było).

Nasza działka ma wjazd od wschodu, więc chyba oba projekty do niej pasują. Podpowiedzcie, czy warto budowac większy Opal czy może mniejszy Denver i przełknąć tą kuchnię :-) To mój pierwszy dom więc nie wiem jakie trudności można napotkać podczas budowy obu domów. A może znacie inny gotowy projekt (nie parterówkę), który byłby podobny do powyższych i spełaniał nasze kryteria (2-stan. garaż, sypialnia małżeńska na piętrze od strony ogrodu (czyli zachodu), częściowo otwarta kuchnia od frontu, gabinet na parterze, w sumie 3 sypialnie na piętrze+pralnia)?

Z góry dzięki za wszelkie porady i odpowiedzi.

opal_pietro.jpgopal_parter.jpgDENVER-RZUTYPODSTAWA.jpg

• 2 weeks później...

Dzień dobry,

jest to mój pierwszy post, więc witam wszystkich:) mam pytanie co do projektu, na który się prawie z żoną zdecydowaliśmy - jest to projekt HR EWA A z garażem i na paliwo stałe (http://projektydomow.domiporta.pl/hr_ewa_a_z_garazem_na_paliwo_stale.htm). Chcemy jeszcze zrezygnować z balkonu. Szukaliśmy projektu jak najbardziej prostego, bez wydziwień na dachu, itp. Co sądzicie, czy to dobry wybór? Będę wdzięczny za opinie :) Pozdrawiam

Szukam projektu domu parterowego bez użytkowego poddasza (3 pokoje + pokój dzienny) który można wybudować tanio tzn. do 230-250 tyś bez kosztu działki.

Instalacje elektryczną zrobimy sami, panele podłogowe położymy sami, ściany pomalujemy samodzielnie.

Czy to realne?

Ile trzeba wydać na sensowene ogrodzenie 1000 m2 działki?

by okreslic, czy to dobry wybór trzeba by znać Wasze preferencje, którymi sie kierowaliscie przy wyborze takiego a nie innego projektu.

zastanowilbym się czy jest mi potrzebny garaz w domu o tak malej powierzchni - moze lepiej postawic wiate?

Co do poddasza to nie znalazlem i formacji czy podane powierzchnie sa liczone wg podlogi czy też od wys. 1,9m.

likwidacja balkonu jest wg mnie ok - zamiast dwóch drzwi zrobilbym jedno okno.

ja znalazłem to :

Powierzchnia użytkowa: to powierzchnia wszystkich pomieszczeń budynku, mierzona w świetle ścian na wysokości ponad 1 m ponad poziomem podłogi. W pomieszczeniach ze skosem powierzchnię zalicza się w pełni tam, gdzie wysokość przekracza 2,2 m oraz w połowie tam, gdzie wysokość wynosi od 1,4 do 2,2 m. Czy ten przelicznik jest lepszy czy gorszy od tego podanego przez Pana?

Co do naszych preferencji - szukaliśmy domu około 120 m2 pow użyt. wahając się czy z garażem czy bez - naczytałem się opinii za i przeciw garażowi w bryle domu i zwolenników jest tylu co przeciwników. Bryła budynku z założenia ma być jak najprostsza, dach dwuspadowy też bez żadnych lukarn, itp. - to ze względu na koszty, które chcemy ograniczać. Zależało nam na chociaż częściowym wydzieleniu kuchni od salonu i 3 pokojach sypialnych na górze (nie musiały być duże - teraz mieszkamy w starym domu po dziadkach i widzimy, że całe życie rozgrywa się w pokoju dziennym, a w sypialni tylko się śpi, więc nie trzeba dużej pow.). Co do garażu - jaka powierzchnia byłaby wg Pana ewentualnie najbardziej optymalna (stanowisko na jedno auto)? No i w tym projekcie kotłownia jest w miarę duża w porównaniu z większością projektów, co ma znaczenie przy ogrzewaniu paliwem stałym.

przede wszystkim zwyczajem wszystkich forumowych dyskusji jest bezposrednia dyskusja bez Pani/Pan.

kotlownia jest spora, bo pewnie przepisy budowlane nakazuja min. pow. przy tego typu ogrzewaniu - czy musi byc paliwo stałe?

garaż - 19,4m2 iby w sam raz, ale diabel tkwi w wymiarach. zakladajac, ze w projekcie kafle na podlodze garazu maja 60x60 daja wymiary 3,10x6,0m - by cokolwiek z boku postaic typu rower czy kosiarka bedzie problem. propozycja tego typu formatu kafli w garazu, których w takim formacie nie powinno sie w ogole klaść w tego typu pomieszczeniach rzuca cień na biuro projektowe.

co do salonu to przede wszystkim ustawienie kompletu wypoczynkowego pod katem do telewizora jest nieergonomiczne, nie widac odprowadzenia spalin z kominka do komina.

pokoje na górze na dzis moga sluzyc tylko do spania, ale jesli pojawi sie dziecko to bedzie musialo miec kąt do nauki - i tu juz trochę cienko wyglądaja te pokoje.

a jak wejście do domu i wjazd do garazu bedzie usytuowane na dzialce względem stron swiata?

ale to tylko moja subiektywna ocena - wszak to Wam ma odpowiadać a nie mi.

Edytowane przez wojgoc

planowo wejście do domu będzie od strony północnej, ale działkę mam na tyle dużą, że mogę swobodnie sytuować dom. Czemu paliwo stałe? Raz, że nie ma u nas gazu a dwa, że mimo wszystko koszty ogrzewania stałym są niższe. Urządzenia typu pompa ciepła mają z kolei sens tylko i wyłącznie wtedy, gdy dom jest wysoko energooszczędny, wręcz pasywny. Co do wyprowadzenia spalin z kominka - rzeczywiście musiałbym zapytać w biurze projektowym - dzięki za to spostrzeżenie. zapytam jeszcze o wymiary garażu.

• 2 weeks później...

Bardzo prosimy o jakieś rady... trudno nam się zdecydować, w każdym z projektów widzimy "to coś" :)

Aha, co do Z205 to zamiast gabinetu byłby większy garaż 2stanowiskowy. A w Z152 pewnie byśmy zlikwidowali mały taras, wtedy powiększyłyby się pokoje.

http://www.z500.pl/projekt/z205,Projekt-domu-parterowego-z-gabinetem-z-dostepem-z-zewnatrz.html

http://www.z500.pl/projekt/z152,Dom-parterowy-z-3-sypialniami-przestronnym-salonem-z-garazem-dwustanowiskowym.html

• 2 weeks później...

Witam wszystkich.

Niedawno zakupiłem działkę w atrakcyjnej lokalizacji lecz o trochę nietypowych wymiarach. Działka 12 arów 20,5metra szeroka i 60 metrów długa, wjazd od strony południowej.

Na budowę domu nie mam niestety za wiele oszczędności gdyż w większości poszły one na działkę, więc będę brał kredyt na całość, zależy mi żey ruszć z budową w tym roku i skorzystać z "Rodziny na swoim".

I teraz pytanie ile kosztowałoby wybudowanie domu 100-110m2 z garażem w bryle budynku.

Dom chcę wykończyć w miarę tanio. Nie liczę takich rzeczy jak meble czy sprzę agd bo to dokupię po pewnym czasie.

Z setek projektów najbardziej przypadły mi te 2.

http://domeria.pl/projekty-domow/jednorodzinne/12ppg/id/18889/Projekt%20Dylan%20G1.html

i

http://pprojekt.pl/projekt1748-aleks_ii_z_garazem,rzuty.html

Który z nich byłby bardziej funkcjonalny, a również bardziej eknomiczny i tańszy w budowie.

Jeśli byłby to konieczne to byłbym w stani zrezygnować z garażu i po pewnym czasie wybudować wolnostojący tylko czy na tak wąskiej działce garaż przed domem nie będzie zasłaniał mi zupełnie domu ?

Czekam na jakieś konkretne opinie i pozdrawiam.

Po pierwsze daj sobie spokój z rodziną na swoim ( im mniej nam państwo pomaga tym lepiej )...po drugie budowanie domu z nastawieniem, że tniemy koszty wszędzie to chyba zły pomysł ( patrz przetargi państwowe gdzie jedenym kryterium jest cena - na moje oko jak będziesz sam wszystko robił, lub prawie wszustko to w 350 tys. PLN powinieneś się zmieścić)...po trzecie wybór projektu to rzecz gustu a jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje...a po czwarte to życzę Ci powodzenia i dużo zdrowia bo wiem, że jeszcze wiele przed Tobą.

Proponuję przejrzeć projekty archon.pl.

Tam do każdego projektu masz wycenę. Słyszałem od znajomych, że jest w miarę rzetelna.

Lepiej, do oceny weź sobie takie projekty, gdzie jest dokładniej rozpisany skład kosztów (dla niektórych jest to tylko policzone ryczałtem, np 2500zł /m2).

Wtedy zorientujesz się,na którym etapie są jakie koszty i gdzie możesz zaoszczędzić wykonując prace samemu.

Poczytaj sobie też wątki na forum, jest tu kilka osób, które wybudowały domy tanio, bo wszystko robiły własnymi siłami, a robocizna i fachowcy w dzisiejszych czasach to relatywnie duży koszt.

Po pierwsze wymiary działki nie są nietypowe, minusem jest wjazd od południa. Wybrałeś projekty w których żaden nie ma salonu od południa. Jest wiele fajnych i tanich w budowie parterówek, ale zwróć uwagę na strony świata. W obu wybranych projektach salon i 2 pokoje masz od północy a od południa jest garaż. Szkoda ciepła :) Edytowane przez Kalisa

na początek poczytaj forum jak ci tam pisze, było już tak parę tysięcy takich pytań,

ale jak nie chcesz to:

projekty, które się spodobały nie są to może jakieś Gargamele

ale nie są też "najtańsze", /dach czterospadowy, duże przeszklenia, skomplikowana bryła

projekt tani w budowie i łatwy w eksploatacji - to "stodoła" czyli dom o rzucie prostokąta, dach dwuspadowy

bez okien dachowych itd... naprawdę tak jest :wiggle:

co do garażu w bryle - policz te 2 tysiące za metr kwadratowy x wielkość garażu = 50 tysięcy złotych

i przemyśl sprawę garażu w bryle, skoro chcesz tanio....

Mam dość długą działkę więć chciałbym dom postawić w pewnej odległości od ulicy, a przed domem zrobić garaż wolnostojący jak przybędą nowe fundusze. Garaż stanąłby wtedy bokiem do wjazdu na działkę makasymalnie przy lewym stronie działki, żeby jak najmniej zasłaniał dom. 3m od ogrodzenia to max odległość z tego co się orientuję. Czy to dobry pomysł czy może jednak lepiej zabierać się za budowę domu z garażem wbudowanym?

Co do salonu i stron świata to świadomie wybrałem w projektach salon od północy, gdyż chciałbym zrobić naturalne wyjscie z salonu na duży ogród(akurat tak układa mi się działka).

Sama działka i ani grosza więcej to trochę mało banki nie dadzą kredytu przed wydaniem pozwolenia na budowę a to też trochę kosztuje [projekt, uzbrojenie działki...] Wybór projektu podstawa. Poczytaj na forum było o tym wiele informacji i sprzeczek. Ostatnio najbardziej zaciekła to '' http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171092-Dom-do-ok.200-ty%C5%9B.-jest-sens-marzy%C4%87&highlight=200tys+jest+sens

pewnie nie przeczytasz wszystkiego ale coś dasz radę.

Miłej lektury i odkładania funduszy.