Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Arturo co do ściany to ok, lepiej dać 18 cm plus 22 cm ocieplenie, chociaż jak policzyłem sobie na świadectwie aż tak wielkiej różnicy nie ma....co do liczenia kosztów pomieszczenia na kotłownię to i tak kolega Marcellus coś musi postawić, bo gdzie będzie stał rower,itp.

Myślę, że każdy ma w projekcie miejsce na takie pomieszczenie. Tylko może ono być kotłownią, spalającą "eko"groszek, z jedną ścianą zastawioną paletami z workami, zapyloną od wybierania popiołu, (trudno tam trzymać rower, kosiarkę, czy meble ogrodowe), a może być pomieszczeniem gospodarczym z bojlerem, powietrzną pompą ciepła, gdzie najbardziej brudzącym elementem będą koła rowerów właśnie...

Ponawiam pytanie, który waszym zdaniem z tych dwóch projektów czyli ar-1 i rafael iii jest bardziej funkcjonalny? Który z nich jest bardziej kosztowny ?

w AR-1 masz skosy w pokojach... Na pewno trochę to podraża, minimalnie ogranicza to funkcjonalnosć (zabudowa szafami, itp). W AR-1 pomieszczenie techniczne znajduje się po przeciwległej stronie od łazienki i WC - jeśli będzie tam znajdowało sie źródło ogrzewania oznacza to większy koszt instalacji i straty na przesyle.

AR-1 ma większy wiatrołap (możliwość zabudowania szafu, albo postawianie szafki na buty i garderoby, ma tez miejsce na schowek i szafę w hallu.

AR-1 ma z kolei większa pow. zabudowy.

Czy Twój MPZP dopuszcza tak nietypowy kąt nachylenia dachu, jak 20stopni ?

Kolego Fotohobby...zgadzam się że każdy projekt ma takie pomieszczenie, tylko dlaczego zaraz zapyloną i zastawioną workami z pelletem? U mnie stoi zawsze kilka worków ( mam dostawcę pelletu w mojej "wiosce", który u siebie ma odpowiednie miejsce na duży zapas pelletu, jak potrzeba to jeden telefon i mam opał ) i nic poza tym, kurzy się standardowo jak w każdym pomieszczeniu gospodarczym i można tam trzymać rowery i kosiarkę bez problemu. ....

Ponawiam pytanie, który waszym zdaniem z tych dwóch projektów czyli ar-1 i rafael iii jest bardziej funkcjonalny? Który z nich jest bardziej kosztowny ?

A może tak znajdź w swojej okolicy architekta z papierami i siądźcie na piwie i pogadajcie, w moim przypadku taki projekt był najlepszym rozwiązaniem, projekt ma to co chciałem, a archiktekt podpowiedział to i owo co pozwoliło zaoszczędzić na późniejszych etapach parę groszy i koniec końców bilans wyszedł na zero :))

Żaden nie jest dobry, bo ma salon od północy, a kuchnię od południa. Czyli latem w kuchni będzie piec.

Szukaj projektów z salonem od południa lub zachodu (najlepiej narożnikowych salonów z oknami od południa i tarasem od zachodu) i kuchnią od wschodu lub zachodu.

Coś w tym stylu:

http://images46.fotosik.pl/1446/8f536dd2e66adce4.jpg

Przyjęłam kotłownię gazową, pompę ciepła (droga instalacja) lub prąd (pomieszczenie wewnątrz budynku).

Kolego Fotohobby...zgadzam się że każdy projekt ma takie pomieszczenie, tylko dlaczego zaraz zapyloną i zastawioną workami z pelletem? U mnie stoi zawsze kilka worków ( mam dostawcę pelletu w mojej "wiosce", który u siebie ma odpowiednie miejsce na duży zapas pelletu, jak potrzeba to jeden telefon i mam opał )

Po pierwsze - pisałęm o "eko"groszku, z którego popiołu jest więcej i którego z reguły kupuje się na tony, aby było taniej. Proszę czytać uważniej.

Po drugie - nie każdy mieszka na wiosce, w której ma szczęście mieć dostawcę pelletu. Jak nie ma, to tez kupuje na tony, choćby dlatego, żeby oszczędzić na kosztach transportu.

Po trzecie - wsypywanie pelletu, czy (w mniejszym stopniu) wybieranie popioły też jest źródłem kurzu, nie tak wielkim, jak w przypadku "eko"groszku, ale większym niż w przypadku PCi P-W, która taki dom spokojnie może ogrzać.

Edytowane przez fotohobby

Co do ustawienia domu w ten sposób jaki narysowała Elfir... wtedy taras i wyjście z salonu będę miał na siatkę i ogrodzenie działki a zależałoby mi żeby jednak aby taras i ogród mieć z tyłu domu. Wtedy niestety kuchnia i salon będą po stronie zachodniej, salon północno zachodni róg a kuchnia południowo/zachodni róg domu. Jaki projekt bym nie wybrał to albo salon na południu albo na północy z wyjściem na ogród. Myślałem po prostu o kilku dużych oknach które doświetlałyby salon i kuchnię z każdej praktycznie strony. Czy jeżeli w przyszłośći postawiłbym garaż wolnostojący przed domem 7-10m bliżej drogi, dom trochę w głębi działki czy to nie byłoby zbyt radykalne, boję się żeby garaż nie zasłaniał mi domu i ograniczał przez to widoki i dostęp światła do pomieszczeń.

marcelllus może zacznijmy od początku:

masz wydane warunki zabudowy albo wypis z miejscowego planu zagospodarowania?

Masz taką dowolność w tym co i gdzie chcesz postawić? Nie masz czasem określonej linii zabudowy, kątów dachu, wysokości budynku w kalenicy, szerokości frontu??? Nic, pełny luz?

Co do garażu - garaż to pokój jak każdy inny - ściany, sufity, instalacja elektryczna, tynki, farba, kafle - różnica jest taka ze w tym sporym pokoju mieszka AUTO...

Mam garaż na 2 i wiem coś o tym... Kupa kasy - jeżeli chcesz oszczędzać to uważam to za bezsens - lepiej postaw ładną wiatę - nawet ze ścianami i tak będzie taniej.

Nie wiem jaki jest rytm dnia Waszej rodziny ale:

- od Pd i Zach najlepiej jest mieć te pomieszczenia w których przebywamy w dzień - jest tam wtedy słonecznie, od pn będzie ciemno i zimno

- wsch i pn sypialnie - od pd będzie się nagrzewać zimą kiedy słońce jest nisko

AR1 w odbiciu lustrzanym nie jest głupi - nie wiem kto pisał o skosach, w wersji parterowej bez użytkowego poddasza ich nie ma...