Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Wg mnie to on taki tani nie bedzie :( Dach kopertowy to stosunkowo duza starta powierzchni wiec cena metra rosnie. Bardzo niska scianka kolankowa 48cm i skosy na calej powierzchni pokoi na poddaszu, kwestia gustu ale jak dla mnie nieporozumienie. Schody - bardzo niewygodne w uzytkowaniu. Wc na parterze proba wejscie grozi smiercia taki powinien byc napis na drzwiach :) (drzwi trzeba obesjc aby wejsc do srodka i do tego mozna dostac drzwiami od sieni). Zastanawia mnie rowniez konstrukcja budynku a dokladnie to podciagi podtrzymujace strop, czy one czasem nie wystaja z sufitu ?

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zastanawia mnie też to czy przez środek budynku biegną 4 słupy ? na przekrojach widać że są one chyba tam od fundamentu po dach i na ich zakończeniu chyba są murłaty, nie wiem jaki to może mieć wpływ , ale chyba w innych projektach które widziałem nie było czegoś takiego , a co do podciągów podtrzymujących strop, to nie widzę gdzie mogą one być...ale nie znam sie na tym i chętnie poczytam wyjaśnienia kwesti podciągów po co, co to jest i dlaczego..., mam też wątpliwość co do rodzaju schodów, czy wg. Was są to schody monolityczne żelbetowe? bo jak patrzę na przekorje to wyglądają mi one na jakieś ażurowe np. drewniane...

Podciągi zaznaczone są przez 2 x 2 równoległe ciagłe linie ciągnace się wzdłuż domu, równolegle do wejscia. Ogólnie rzecz biorąc są to belki stanowiace wzmocnienie stropu ( nie wiem, czy dobrze tłumaczę - jestem całkowitym niefachowcem)

W moim projekcie tez są , ale nie wystają z sufitu - chowaja się w podłodze pietra.

Schody sa raczej drewniane, azurowe ( opieram sie na analogii z Rominą )

I rzeczywiscie sa 4 słupy ,częsciowo ukryte w ścianach parteru.

a jeśli komuś nie wystarcza sam wygląd zewnętrzny, może rzucić okiem na wnętrza projektów

aria 4 rzut parteru

http://www.domywstylu.pl/projekt_rzut.asp?id=10&action=parter&view=normal&ver=CE

beta 3 rzut parteru

http://www.mtmstyl.com.pl/projekt_rzut.asp?id=419&action=parter&view=normal&ver=CE

w obu projektach na poddaszu są 3 pokoje, możliwość 1lub 2 łazienek

pozdrawiam

Wanny na ozcy nie zobaczycie bo sypialnie na górze.

Jakby tak jeszcze kuchnię otworzyć, lub na drzwiach przesuwnych zamiast ścianki postawić to byłoby pikna przestrzeń tak ze 40 m2.

Można trochę zaoszczędzić bo drugi komin to tylko wentylacje z kuchni i łazienki, więc ciężki komin pod nóż, a w zamian dachówki z kominkami.

Można by jeszcze drzwi z pomieszczenia gospodarczego na ogród wyoutować. I tak będziecie graty ogrodowe trzymać w garażu.

Jak będziesz miał czyste spalanie to warto połączyć 8 z 9 koszty niższe, a i przestrzeń większa, i jedno okno wystarczy.

Parter

1,Trochę kontrowersyjny rozkład pomieszczeń

2,W domu tej wielkości hall 12m2 to przegięcie

3,Połączyłbym pomieszczenia 8 i 9

4Przesunąłbym ścianę pomiędzy 3 a 8 max w "prawo"

5, Nie bardzo widzę sens robienia tego WC(7),lepiej garderobę lub szafy

Poddasze

1,Czemu łazienka jest tak pomniejszona?

pattataya, a mnie sie właśnie te projekty podobają, zwłaszcza beta, za klasę, styl i taką przytulność; nie lubie domów kanciastych, nazbyt nowoczesnych, co nie znaczy, że nie lubię prostoty, bo lubię, tyle,ze z jakimiś ciekawymi detalami, dla mnie te projekty takie są; ale dzięki za opinię o to chodzi, jak te projekty widzą inni;

yua

pattataya, a mnie sie właśnie te projekty podobają, zwłaszcza beta, za klasę, styl i taką przytulność; nie lubie domów kanciastych, nazbyt nowoczesnych, co nie znaczy, że nie lubię prostoty, bo lubię, tyle,ze z jakimiś ciekawymi detalami, dla mnie te projekty takie są; ale dzięki za opinię o to chodzi, jak te projekty widzą inni;

yua

yua

yua

A jezeli 90% powie ze sie im nie podoba to co zrezygnujesz tylko dlatego ? Sory ale nie rozumiem tego toku myslenia. Jak rozumiem ze ludzie pytaja co zdaniem forum jest nie tak jakie sa wady czy zalety danego domku to kompletnie nie wiem po co komus opinia czy ten dom sie podoba. Mi tez zaden z tych domkow sie nie podoba , ale nie wiem jaki to ma zwiazek z Twoim wyborem?

Wg mnie dom ma sie bodobac inwestorowi a nie bylo nie bylo przypadkowym osobom które pewnie nigdy w zyciu na zywo Twojego domu nie zobacza.

eeeeeeee tam jajmar, ja tam swój domek już mam, projekt wybrałam sama, nikogo o zdanie nie pytałam, a te domki podobają mi się czysto wizualnie, więc się pytam, bo ciekawa jestem czy inni też odbierają je jako atrakcyjne czy nie; jasne, że jak się wybiera projekt to nie nalezy kierować się opinią innych, ale czasem trzeźwe spostrzeżenia ludzi bardziej od nas doświadczonych (a tu mam na myśli przede wszystkim mieszkających w domach od pewnego czasu, bo ci wiedzą najlepiej co się sprawdza a co nie) mogą być bardzo pomocne, ale wiadomo :

"co komu do domu jak chałupa nie jego'' -o i to powinno być moje motto!!

ale zapytać innych o zdanie nie zaszkodzi oooooooooooo

pozdrówka

eeeeeeee tam jajmar, ja tam swój domek już mam, projekt wybrałam sama, nikogo o zdanie nie pytałam, a te domki podobają mi się czysto wizualnie, więc się pytam, bo ciekawa jestem czy inni też odbierają je jako atrakcyjne czy nie; jasne, że jak się wybiera projekt to nie nalezy kierować się opinią innych, ale czasem trzeźwe spostrzeżenia ludzi bardziej od nas doświadczonych (a tu mam na myśli przede wszystkim mieszkających w domach od pewnego czasu, bo ci wiedzą najlepiej co się sprawdza a co nie) mogą być bardzo pomocne, ale wiadomo :

"co komu do domu jak chałupa nie jego'' -o i to powinno być moje motto!!

ale zapytać innych o zdanie nie zaszkodzi oooooooooooo

pozdrówka

Poddasze

1,Czemu łazienka jest tak pomniejszona?

właśnie też się zastanawiam czemu łazienka jest tak dziwnie zmniejszona , pozostałe pomieszczenia na poddaszu nie są... może wynika to z jakiś względów konstrukcyjnych? wg. tego rysunku ta ściana ograniczająca łazienkę nie wygląda na działową ale na ścianę konstrukcyjną, tylko czemu na dole w kuchni już wszystko jest ok? jak sądzicie czemu tak to zaprojektowano? skoro to nie byłaby ściana nosna to pewnie można by jej poprostu nie robić...

Sa dwie możliwoścki użytkowania takich skosów jako szaf wnękowych. Zwykłe pólki, albo cargo (wyjeżdżjące do pokoju).

Byłem w domu z tak zagospodarowanymi skosami do wysokości 1,1-1,3 m chłolera jak mało rzeczy na wierzchu, jakby tam nikt nie mieszkał. Nawet w dziecięcym. :wink:

Tak nam się podobało, że pewnie powtórzymy numer, tym bardziej, że standard wnętrza szafy może być niższy niż podłogi na poddaszu.

a i jak się uwiniesz i przy koncu 2005 dom odbiorą to takie szafy można w ulge remontową wrzucić jako zabudowa wnęk.

Proszę wszystkich o opinię.

Wraz z żoną zamierzamy się budować - kupiliśmy już działkę.

:lol:

Obecnie jesteśmy na etapie próby wyboru projektu.

Kupiliśmy już wiele gazet z projektami (również z płytami CD) - część na szczęscie na giełdach (taniej). Najbardziej nas zainteresowały projekty dwóch biur architektonicznych z Wrocławia - Archipelag i Horyzont.

Przez przypadek trafiłem na forum muratora z tymi wątkami i znalazłem trochę krytycznych opinii szczególnie w zakresie dokumentacji Archipelagu. Proszę o opinie, z którego biura projekt wybrać. :o

Aha, budować będziemy się pod Krakowem w gminie Zielonki.