Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Nie wiem nic na temat Horyzontu,natomiast potwierdzam,że projekty Archipelagu nie są wysokiej jakości.Ich domy są jednymi z najciekawszych i najładniejszych pewnie po to aby je łatwo sprzedać.Natomiast jakość projektów pozostawia wiele do życzenia.Brakuje wymiarów,rysunków zbrojeń,wiele elementów jest nieprzemyślanych.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

właśnie też się zastanawiam czemu łazienka jest tak dziwnie zmniejszona , pozostałe pomieszczenia na poddaszu nie są... może wynika to z jakiś względów konstrukcyjnych? wg. tego rysunku ta ściana ograniczająca łazienkę nie wygląda na działową ale na ścianę konstrukcyjną, tylko czemu na dole w kuchni już wszystko jest ok? jak sądzicie czemu tak to zaprojektowano? skoro to nie byłaby ściana nosna to pewnie można by jej poprostu nie robić...

To nie jest sciana nosna (na 99,9%). Jes to scianaka wstawiona ze wzgledu na to ze w lazience nie ma sensu schodzic do 43 wysokosci scianki kolankowej poniewaz kazde urzadzenia tam znajdujace sie wymaga wyzszej scianki. W tym przypadku stoi na tej scianie kibelek aby z niego skorzystac to podobno 150cm wystarczy ale wg mnie to tez jest trudne...... a jak bys go ustawil na scianace o wysokosci 43cm ? poprostu sie nie da. W pokoju tez sie nie da bo ciezko cos takiego nawet szafka nazwac. Wg mnie wszystko ponizej metra jest praktycznie nie do wykorzystania tylko wtedy o mniej wiecej metr (po obwodzie) spadnie Ci powierzchnia uzytkowa.

eeeeeeee tam jajmar, ja tam swój domek już mam, projekt wybrałam sama, nikogo o zdanie nie pytałam, a te domki podobają mi się czysto wizualnie, więc się pytam, bo ciekawa jestem czy inni też odbierają je jako atrakcyjne czy nie;

To trzeba bylo tak odrazu napisac ze to tylko babska ciekawosc ........ :D

Jak dasz tak nisko to będzie lepszy nocnik.

Jak jesteś niski to 150 może starczy, a jeżeli nie to będziesz siadał po damsku do moczu.

Jak masz w domu same kobiety to OK, ale jak masz lub będziesz miał syna/wnuka to możesz mu wypaczyć charakter, a potem ujrzeć na Love Parade i ród może wiginąć. :wink:

Ja dla odmiany nic nie wiem o Archipelagu bo wybudowałem z Horyzontu ;)

Generalnie projekt jest OK, ale:

1. Kierownik narzekał, że pewne detale nie były rozrysowane. Np.: widziałem projekty w których było rozrysowane zbrojenie fundamentów. Projektanci Horyzontu zakładają, że budujący wie jak to się robi i sobie sam poradzi.

2. W zestawieniu materiałów były błędy, np.: zgubili jedno okno :o

3. Kosztorys (teraz dodają) jest wogóle do dupy - można od razu o nim zapomnieć.

Natomiast od razu polecam zamówienie dodatkowych 2 kopii projektu (1 kopia kosztowała 50 zł). Normalnie dostaniecie 3 kopie, ale:

1. kopia zostaje w gminie/starostwie

2. kopie trzeba dac kierownikowi/budowlańcom

3. kopie trzeba miec samemu (bo budując często się do projektu sięga)

4. kopie zawsze krąży po różnych dostawcach żeby mogli sobie policzyć okna, dachówki czy inne cuś

5. kopia dla inspektora lub patrz pkt.4 lub po prostu zapasowa.

PS. Aha - Horyzont nie robi żadnych problemów ze zgodą na przeróbki - dają ją od ręki na piśmie. A może się przydac :)

Czym ciebie zmartwiliśmy ?

Tym, że w każdym projekcie jest jakiś mankament ?

Przecież to oczywiste, normalne i nieuniknione :)

Mój dom z Horyzontu stoi i ma się dobrze.

Budowlańcy i tak muszą wiedzieć co robią, a nie uczyć się tego z projektu, a wszystkie droższe elementy na ogół i tak są zamiawiane na podstawie analizy projektu przez sprzedawce. Nie idzie się do składu budowlanego i nie mówi - poproszę 5 sztuk tych okien, tylko sprzedawca bierze projekt i na jego podstawie robi wycene i kalkulacje.

Zresztą wątek jest IMHO głupi - wybierać dom na podstawie ilości błedów w projekcie jest bez sensu - przecież mieszkał będziesz w domu, a nie w projekcie :)

Domek ładny i nieduży. Ale ma kilka wad ( moja subiektywna ocena ). Skoro domek ma być mały to po co dach czterospadowy ? Przyjrzyj się poddaszu. Weź czarny flamaster i zamaż obszar wokół przerywanej lini. Zobaczysz realną wielkość poddasza. Przerywana linia wytycza obszar powyżej 1,9 m. W większości pomieszczeń ledwie możesz otworzyć drzwi. Dumne 82 m2 stają się momentalnie fikcją. A teraz wyobraź sobie , że domek ma dach dwuspadowy. Likwidujesz dwie przerywane linie i widzisz, że pomieszczenia stają się całkiem normalne.

Po co dzielić pomieszczenia 8 i 9 ??? WC na parterze to jakiś chory pomysł. Duży krok nad kibelkiem i ogromna kiszkowata przestrzeń do okna.

Może się czepiam ale Archigraph ma dużo lepsze projekty od tego.

pozdrowienia

A nie lepiej znaleźć dobrego architekta który błędy wyłapie i generalnie zrobi żeby projekt był OK?

I jeszcze - po co zamawiać 3 kopie więcej - przecież i tak architekt potem projekt rozpina i w zasadzie robi nowy projekt - jest tam przecież projekt np. szamba, warunki prądu, wody, projekt posadowienia zbiornika z gazem, warunki zabudowy, uzgodnienie wjazdu na działkę, plan zagospodarowania działki, informacja BIOZ (nie plan) etc. - lepiej mieć te 4 kopie z firmy a po adaptacji po prostu zrobić ksero x 2 i mieć na budowie i w domu ksero

Domy Horyzontu i Archipelagu są piękne, więc wybieraj to co ci się podoba z urody i funkcjonalności - a zaufaj dobremu architektowi który ci będzie adaptować projekt i czytaj forum :)